Biji Kolesterol (Milia Seed): Jenis, Punca, Simptom dan Cara Mengatasi

Artikel ini bincang tentang biji kolesterol (Milia Seed). Cuba lihat di bawah mata anda, adakah terdapat biji-biji kecil yang tidak surut-surut? Jika ya, ia merupakan biji kolesterol di muka.

Jenis-Jenis Biji Kolesterol

Biji Kolesterol Milia Seed

Biji kolesterol primer dan sekunder ialah istilah yang digunakan untuk menerangkan pelbagai jenis milia berdasarkan asal dan puncanya. Berikut adalah perbezaan antara kedua-dua jenis biji kolesterol:

Biji kolesterol primer :

 • Punca: Biji kolesterol primer adalah jenis yang biasa didapati dan terhasil daripada kandungan keratin (protein dalam kulit) yang terperangkap di bawah permukaan kulit.
 • Ia sering dilihat pada bayi dan orang dewasa dan dianggap normal. Ia kelihatan seperti benjolan kecil, berwarna atau kekuningan pada kulit, dan pada kebiasaanya berada di kawasan muka.

Biji kolesterol sekunder:

 • Punca: Biji kolesterol sekunder berlaku akibat keadaan kulit atau trauma yang mendasari. Ia boleh muncul daripada kerosakan pada saluran peluh atau folikel rambut, seperti selepas terbakar, gangguan melepuh (blister), atau penggunaan ubat topikal tertentu yang berpanjangan.
 • Penampilan: Biji kolesterol sekunder boleh dikaitkan dengan masalah kulit atau kecederaan yang sedia ada. Mereka mungkin muncul dalam kelompok dan selalunya bersaiz lebih besar daripada biji kolesterol primer.

Secara ringkasnya, biji kolesterol primer berlaku secara semula jadi, manakala biji kolesterol sekunder dikaitkan dengan keadaan atau kerosakan kulit yang mendasari. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai biji kolesterol, anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar dermatologi untuk diagnosis yang betul dan pengurusan yang bersesuaian. 

Punca Biji Kolesterol (atau Milia Seed) Berlaku

1. Kulit mati yang terperangkap dibawah kulit

Biji kolesterol adalah benjolan kecil, yang berwarna putih atau kekuningan dan sering muncul pada kawasan kulit, terutamanya pada bahagian muka. Sista kecil ini terbentuk apabila sel kulit mati terperangkap di bawah permukaan kulit.

Biji kolesterol terbentuk apabila keratin (protein dalam kulit) terperangkap dalam poket kecil yang membentuk sista yang bertekstur keras. Ini boleh berlaku disebabkan oleh faktor seperti pengelupasan kulit yang tidak mencukupi, produk penjagaan kulit yang tidak bersesuaian dengan kulit, atau kerosakan pada kulit yang menghalang pembentukan kulit baru. Kulit mati yang terperangkap akan akan menyebabkan penyumbatan dan yang menjadi punca biji kolesterol berlaku.

Kajian menerangkan sel kulit mati yang terperangkap akan menyekat kelenjar peluh atau folikel rambut yang membawa kepada pembentukan milia. Penyumbatan ini menghalang sel-sel kulit mati daripada tertanggal secara semula jadi lalu menyebabkan ia terkumpul dan membentuk sista kecil. 

2. Faktor genetik

Biji kolesterol boleh dipengaruhi oleh genetik, ini bermaksud sejarah keluarga anda mungkin memainkan peranan dalam perkembangan biji kolesterol. Jika ibu bapa atau saudara terdekat anda mempunyai kecenderungan dalam mengalami perkembangan biji kolesterol, anda mungkin mempunyai potensi untuk mengalami isu yang sama. 

Faktor genetik boleh mempengaruhi cara kulit anda membuang sel mati, dan jika kulit anda mempunyai kecenderungan semula jadi untuk menghasilkan lebih banyak keratin (protein dalam kulit), ia boleh meningkatkan kemungkinan pembentukan milia seed

Kajian mendapati faktor genetik boleh menyumbang kepada perkembangan biji kolesterol, terutamanya dalam kes penyakit lepuh keturunan (hereditary blistering diseases) seperti epidermolisis bulosa. Dalam sesetengah kes, biji kolesterol berbilang boleh menjadi manifestasi utama gangguan genetik tanpa bukti lepuh (blistering).

3. Penggunaan jangka panjang krim steroid

Penggunaan jangka panjang krim steroid topikal boleh menyumbang kepada perkembangan biji kolesterol. Steroid yang sering digunakan untuk merawat pelbagai keadaan kulit seperti ekzema atau psoriasis boleh mengganggu penanggalan normal sel-sel kulit mati.

Penggunaan ubat-ubatan ini secara berpanjangan boleh menjadikan kulit lebih nipis dan lebih terdedah kepada pembentukan sista kecil. Steroid boleh menjejaskan keseimbangan protein kulit seperti keratin yang membawa kepada pengumpulan sel kulit mati yang terperangkap di bawah permukaan kulit.

Kajian menunjukkan penggunaan jangka panjang krim steroid atau salap steroid boleh membawa kepada perkembangan biji kolesterol yang kecil, berwarna putih dan menyerupai benjolan keras yang terbentuk di bawah kulit. Steroid boleh menyebabkan kulit menjadi lebih nipis dan tidak dapat mengelupas dengan betul yang menyebabkan sel kulit mati terperangkap.

4. Kerosakan pada kulit akibat daripada kecederaan atau pendedahan matahari

Kerosakan kulit akibat kecederaan atau pendedahan matahari yang berpanjangan boleh menyumbang kepada pembentukan biji kolesterol. Apabila kulit tercedera atau terdedah kepada cahaya matahari yang berlebihan, ia boleh mengganggu proses normal penanggalan kulit. 

Sebagai tindak balas kepada kerosakan, kulit mungkin menghasilkan keratin tambahan iaitu protein yang membentuk lapisan luar kulit. Pengeluaran keratin yang berlebihan ini boleh menyebabkan pembentukan sista kecil yang dikenali sebagai milia. 

Kerosakan kulit akibat pendedahan berlebihan terhadap matahari boleh menebal lapisan luar kulit dan mewujudkan penghalang yang menghalang pengelupasan semula jadi sel kulit mati. Akibatnya, sel-sel ini terperangkap di bawah permukaan dan menyumbang kepada pembentukan biji kolesterol. 

Mengikut kajian, di dalam kes kecederaan atau kerosakan kulit akibat pendedahan terhadap matahari, proses penyembuhan semula jadi kulit mungkin terganggu dan boleh menyebabkan kepada pengumpulan keratin dalam poket kecil kulit. Keratin yang terperangkap ini kemudian membentuk biji kolesterol.

5. Tindak balas sistem imun

Reaksi tindak balas sistem imun boleh menyumbang kepada perkembangan biji kolesterol dalam kes kesihatan tertentu. Apabila sistem imun bertindak balas terhadap keadaan kulit atau iritasi tertentu, ia boleh mencetuskan tindak balas keradangan. Tindak balas imun ini boleh membawa kepada perubahan dalam struktur dan fungsi kulit, lalu menjejaskan penanggalan normal sel-sel kulit mati. 

Keradangan boleh mengubah keseimbangan protein seperti keratin dan menyebabkan pengumpulan sel kulit mati yang terperangkap di bawah permukaan kulit. Keadaan kulit yang dikaitkan dengan tindak balas imun seperti gangguan autoimun atau tindak balas alahan, boleh meningkatkan kemungkinan perkembangan biji kolesterol. 

Kajian menunjukkan tindak balas imun boleh mencetuskan pembentukan biji kolesterol dengan menyebabkan keradangan atau gangguan dalam proses penanggalan kulit secara semula jadi. 

Simptom Biji Kolesterol (atau Milia Seed)

Beberapa ciri dan simptom utama biji kolesterol termasuk:

 • Warna: Biji kolesterol biasanya berwarna putih atau kekuningan.
 • Saiz: Bersaiz kecil, kira-kira 1-2 milimeter.
 • Lokasi pembentukan: Biji kolesterol pada kebiasaanya berlaku pada bahagian muka, terutamanya di sekitar mata, hidung dan pipi, tetapi ia juga boleh muncul di bahagian badan yang lain.
 • Tekstur: Benjolan terasa pejal dan mungkin disalah anggap sebagai whitehead, tetapi ia tidak dikaitkan dengan folikel rambut atau kelenjar sebum.
 • Tidak menyakitkan: Biji kolesterol pada biasanya tidak menyakitkan dan tidak menyebabkan kegatalan, kemerahan atau keradangan.

Kajian menerangkan simptom biji kolesterol juga boleh bersifat asimtomatik dan berlaku secara

secara spontan (mila primer) atau selepas keradangan atau trauma kulit (milia sekunder). Asimtomatik bermaksud biji kolesterol boleh berlaku tanpa sebarang gejala yang ketara. 

Biji kolesterol pada umumnya adalah tidak berbahaya, tetapi jika anda mempunyai kebimbangan tentang kulit anda atau jika biji kolesterol berkembang secara berterusan, anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar dermatologi untuk diagnosis yang betul dan pengurusan yang sesuai.

Cara Mengatasi Biji Kolesterol (atau Milia Seed)

1. Guna produk penggelupasan kulit secara lembut

Pengelupasan adalah amalan penjagaan kulit yang bermanfaat yang boleh membantu mencegah dan mengurangkan biji kolesterol. Kerap membuang sel-sel kulit mati dari permukaan kulit, pengelupasan dapat menggalakkan proses penanggalan kulit secara semula jadi dan menghalang pengumpulan keratin di bawah kulit yang membawa kepada pembentukan biji kolesterol. 

Produk pengelupasan mekanikal seperti scrub muka dengan zarah yang kecil dan lembut, atau produk pengelupasan kimia yang mengandungi bahan seperti asid alfa hidroksi (AHA) atau asid hidroksi beta (BHA) berkesan untuk mengatasi masalah biji kolesterol. 

Produk ini berfungsi untuk memecahkan dan melonggarkan ikatan antara sel kulit mati dan menjadikannya lebih mudah untuk mengelupas. Pengelupasan secara konsisten dan lembut, apabila digabungkan dengan tabiat penjagaan kulit yang betul boleh menyumbang kepada kulit yang lebih licin dan membantu dalam pengurusan biji kolesterol.

Kajian menerangkan produk pengelupasan boleh membantu menghilangkan biji kolesterol dengan menggalakkan penanggalan sel kulit mati dan membuka liang roma kulit. 

2. Cuci muka dengan pencuci muka bebas paraben

cara mengatasi Biji Kolesterol cuci muka

Penggunaan pembersih bebas paraben boleh memberi manfaat dalam menguruskan biji kolesterol dan menyokong kesihatan kulit secara keseluruhan. Paraben ialah pengawet sintetik yang biasa ditemui dalam produk penjagaan kulit, dan sesetengah kulit individu mungkin sensitif terhadapnya. 

Pembersih bebas paraben dapat mengurangkan risiko iritasi kulit dan potensi pembentukan biji kolesterol. Memilih pembersih lembut tanpa paraben dapat membantu mengekalkan keseimbangan semula jadi kulit dan membersihkan kulit dengan berkesan tanpa menanggalkan minyak pati atau mengganggu penghalang kulit. 

Kajian menyatakan pemilihan pembersih muka lembut bukan komedogenik yang bebas daripada bahan yang berpotensi memberi iritasi pada kulit seperti paraben berkemungkinan dapat mengurangkan perkembangan biji kolesterol.

3. Jangan cuba membuang biji kolesterol secara kasar (memicit, mengikis atau menyucuk biji kolesterol)

Tidak seperti jerawat biasa atau bintik hitam, biji kolesterol tidak mempunyai lubang pada permukaan kulit dan ini menjadikan ia sukar untuk diekstrak tanpa alat perubatan yang betul. Menekan atau memicit juga boleh mendorong sista lebih dalam ke dalam kulit dan memburukkan lagi keadaan. 

Pendekatan yang lebih selamat melibatkan tumpuan pada langkah pencegahan dan penjagaan kulit yang lembut. Percubaan untuk membuang biji kolesterol juga boleh mengakibatkan pendarahan, kudis, dan parut pada benjolan. Mengikis kulit juga boleh membuka ruang kepada bakteria berbahaya ke kawasan yang terjejas dan berpotensi membawa kepada jangkitan.

Jika masalah biji kolesterol kekal berterusan atau menjadi kebimbangan, dapatkan nasihat profesional daripada pakar dermatologi untuk pilihan rawatan yang sesuai.

4. Pilih pelindung matahari muka yang ringan

cara mengatasi Biji Kolesterol pelindung matahari

Penggunaan pelindung matahari yang ringan dapat mengurus dan mencegah perkembangan biji kolesterol. Pelindung matahari membantu melindungi kulit daripada sinaran UV berbahaya yang boleh menyumbang kepada kerosakan dan penebalan kulit. Ini adalah faktor yang dikaitkan dengan perkembangan biji kolesterol. 

Pemilihan pelindung matahari ringan yang tidak komedogenik dan dirumus khusus untuk wajah memastikan ia tidak akan menyumbat pori-pori atau menyumbang kepada terperangkapnya sel kulit mati. Perlindungan matahari adalah penting kerana pendedahan matahari yang berlebihan boleh menghalang proses pengelupasan semula jadi dan menjadikan kulit lebih terdedah kepada perkembangan biji kolesterol.

Kajian menunjukkan pelindung matahari membantu menghalang sinaran UV berbahaya yang boleh merosakkan kulit dan membawa kepada pelbagai masalah kulit termasuk biji kolesterol. Dengan menggunakan pelindung matahari yang ringan secara kerap, individu boleh mengurangkan risiko kerosakan kulit akibat matahari dan berpotensi menghalang pembentukan biji kolesterol.

5. Gunakan krim retinoid

Krim retinoid mengandungi derivatif vitamin A yang berkesan dalam merawat biji kolesterol. Krim ini berfungsi untuk meningkatkan pusing ganti sel dan mempercepatkan pengelupasan sel kulit mati. Ini dapat membantu menghalang pembentukan biji kolesterol. 

Selain itu, retinoid juga dapat merangsang pengeluaran kolagen dan menyumbang kepada kulit yang lebih licin dan sihat. Namun begitu, anda harus berhati-hati dalam menggunakan krim retinoid, bermula kepekatan yang lebih rendah dan secara beransur-ansur meningkat tahap kepekatan kerana ia pada mulanya boleh menyebabkan iritasi pada kulit. 

Kajian mendapati retinoid adalah komedolitik bermakna ia boleh membantu membuka liang tersumbat dan menghalang pembentukan mikrokomedon yang merupakan lesi prekursor kepada biji kolesterol. Penggunaan krim retinoidboleh memperbaiki tekstur keseluruhan kulit, mengurangkan pembentukan biji kolesterol, dan menjadikan kulit menjadi lebih licin.

6. Pengewapan muka

cara mengatasi Biji Kolesterol pengewapan muka

Pengewapan muka anda boleh menjadi langkah yang baik dala menguruskan biji kolesterol. Steaming therapy atau terapi pengewapan muka membantu membuka pori-pori, melembutkan kulit, dan menggalakkan peredaran darah yang lebih baik. Ini boleh memudahkan proses semulajadi menanggalkan sel kulit mati dan menggalakkan pembebasan serpihan yang 

Dengan memasukkannya ke dalam rutin penjagaan kulit boleh meningkatkan keberkesanan rawatan lain, seperti menggunakan produk pengelupasan kulit. Anda harus berhati-hati dengan suhu dan tempoh wap untuk mengelakkan iritasi kulit.

Mengikut kajian, walaupun haba daripada wap boleh membantu melonggarkan serpihan dan sel kulit mati yang menyumbang kepada pembentukan biji kolesterol, ia mungkin tidak berkesan untuk semua jenis biji kolesterol, terutamanya jenis biji kolesterol yang lebih dalam atau degil. 

Kesimpulan

Berikut adalah punca biji kolesterol berlaku:

 1. Kulit mati yang terperangkap dibawah kulit
 2. Faktor genetik
 3. Penggunaan jangka panjang krim steroid
 4. Kerosakan pada kulit akibat daripada kecederaan atau pendedahan matahari
 5. Tindak balas sistem imun

Berikutadalah cara mengatasi biji kolesterol:

 1. Guna produk penggelupasan kulit secara lembut 
 2. Cuci muka dengan pencuci muka bebas paraben
 3. Jangan cuba membuang biji kolesterol secara kasar (memicit atau menyucuk biji kolesterol)
 4. Pilih pelindung matahari muka yang ringan
 5. Gunakan krim retinoid
 6. Pengewapan muka

Tinggalkan Balasan