Buasir Berdarah: 7 Sebab Berlaku dan Cara Mengatasi

Artikel ini bincang tentang buasir berdarah termasuk:

 • Punca buasir berdarah
 • Cara mengatasi buasir berdarah

Jom kita mula.

Mengapakah Buasir Berdarah Boleh Berlaku?

Buasir berdarah

Meneran terlalu kuat ketika membuang air besar

Sebab Buasir berdarah Menaran Kuat

Meneran terlalu kuat semasa membuang air besar berpotensi menyebabkan buasir berdarah berlaku. Buasir berdarah berlaku apabila salur darah menjadi bengkak  dan meradang di kawasan rektum akibat daripada tekanan berlebihan semasa meneran. 

Meneran dengan terlalu kuat juga boleh melemahkan tisu penyokong di rektum yang menjadikan saluran darah lebih terdedah kepada kerosakan dan pendarahan. 

Kajian menerangkan meneran terlalu kuat semasa membuang air besar boleh menyebabkan pendarahan buasir dengan meningkatkan tekanan intraabdomina. Peningkatan tekanan ini boleh mengakibatkan daya ricih pada kusyen dubur, lalu menyebabkan kerosakan pada mukosa dubur dan membawa kepada pendarahan.

Berdiri atau duduk terlalu lama

Tempoh berdiri atau duduk terlalu lama boleh menyumbang kepada perkembangan buasir berdarah. Apabila anda berdiri untuk tempoh yang lama, graviti meningkatkan tekanan pada urat di kawasan rektum, yang berpotensi membawa kepada bengkak dan keradangan buasir. 

Begitu juga apabila anda duduk terlalu lama, terutamanya pada permukaan keras boleh menghalang aliran darah ke kawasan dubur dan menegangkan saluran darah. Ini menjadikannya anda berpotensi lebih terdedah kepada masalah buasir. 

Dalam kedua-dua keadaan, pergerakan dan tekanan yang terhad pada bahagian bawah badan boleh mengganggu peredaran darah yang betul dan menyebabkan buasir berdarah. Anda digalakkan untuk mengambil masa untuk berehat, bergerak dan mengekalkan keseimbangan antara posisi duduk dan berdiri sepanjang hari. 

Kajian mendapati berdiri atau duduk untuk tempoh yang lama boleh menyumbang kepada perkembangan buasir berdarah akibat peningkatan tekanan intra-perut. Berdiri atau duduk berpanjangan boleh menyebabkan kesesakan vena di kawasan anorektal dan menyebabkan kusyen dubur mengembang dan mengendur ke arah lumen. 

Anjakan kusyen dubur ini boleh mengakibatkan peningkatan tekanan pada urat dubur,yang membawa kepada kesesakan vaskular dan pendarahan. Selain itu, tekanan kronik pada otot dan sistem vena di kawasan anorektal boleh menyebabkan pengumpulan darah dalam plexus vena dan memburukkan lagi gejala buasir.

Hamil

Kehamilan boleh menyumbang kepada perkembangan buasir berdarah akibat peningkatan tekanan pada saluran darah di kawasan pelvis. Apabila rahim mengembang untuk menampung bayi yang sedang membesar, ia memberikan tekanan tambahan pada urat di kawasan rektum dan menjadikan wanita hamil lebih terdedah kepada buasir. 

Perubahan hormon semasa kehamilan juga boleh menyebabkan kelonggaran dinding saluran darah dan boleh menjadikan dinding saluran darah mudah bengkak. Tambahan lagi, jika wanita hamil mengalami masalah sembelit, ia boleh memburukkan lagi keadaan kerana meneran semasa membuang air besar meningkatkan tekanan pada urat buasir yang berpotensi menyebabkan buasir berdarah. 

Kajian menunjukkan semasa dalam fasa kehamilan, beberapa faktor fisiologi boleh mencetuskan buasir. Peningkatan jumlah darah dan tekanan intraabdominal akibat rahim yang membesar boleh menyebabkan stasis vena di kawasan perianal. 

Selain itu, hormon kehamilan progesteron melegakan otot licin di dinding vena dan usus, yang membawa kepada penurunan motilitas dan mengakibatkan sembelit. Faktor-faktor ini menyumbang kepada perkembangan buasir yang boleh mengakibatkan buasir berdarah semasa kehamilan.

Mengalami cirit birit atau sembelit

Sebab Buasir berdarah sembelit

Cirit-birit dan sembelit boleh menyumbang kepada perkembangan buasir berdarah. Dalam kes cirit-birit, pergerakan usus yang kerap dan longgar boleh menyebabkan iritasi dan menegangkan saluran darah di kawasan rektum yang berpotensi menyebabkannya membengkak dan berdarah. 

Sembelit pula boleh menyebabkan peningkatan tekanan semasa pergerakan usus. Meneran untuk mengosongkan najis yang mengeras boleh menyebabkan saluran darah di rektum membengkak dan meradang, lalu meningkatkan risiko buasir berdarah. 

Mengikut kajian, sembelit dan cirit-birit boleh menyumbang kepada perkembangan buasir berdarah melalui mekanisme yang berbeza:

 • Sembelit: Najis keras dan peningkatan tekanan intraabdominal semasa meneran boleh menghalang aliran balik vena, yang membawa kepada pembengkakan plexus hemoroid. Najis yang keras boleh meningkatkan daya ricih pada kusyen dubur yang berpotensi menyebabkan kerosakan dan pendarahan.
 • Cirit-birit: Laporan menunjukkan bahawa cirit-birit boleh menjadi faktor risiko untuk perkembangan buasir. Peningkatan tekanan semasa membuang air besar akibat cirit-birit juga boleh mencetuskan perkembangan gejala seperti pendarahan dan prolaps pada pesakit yang mempunyai sejarah penyakit buasir.

Mengangkat objek yang terlalu berat

Mengangkat objek berat boleh menyumbang kepada pendarahan buasir, tetapi ia bukan satu-satunya punca. Penyebab utama adalah ketegangan, yang berlaku apabila anda menahan nafas dan menolak ke bawah semasa mengangkat barang. 

Keadaan ini boleh meningkatkan tekanan dalam perut anda, sama seperti meneran semasa membuang air besar, dan boleh menyebabkan pembengkakan urat di rektum anda yang dikenali sebagai buasir. Urat yang bengkak ini kemudian boleh berdarah.

Kajian menyatakan mengangkat berat boleh membawa kepada perkembangan atau keburukan buasir berdarah akibat gerakan Valsalva. Gerakan ini melibatkan menahan nafas semasa meneran yang meningkatkan tekanan intra-perut. 

Tekanan yang meningkat boleh memberi tekanan pada urat rektum yang membawa kepada buasir. 

Obesiti

Obesiti boleh meningkatkan kebarangkalian anda untuk mengalami buasir berdarah. Berat badan berlebihan boleh memberi tekanan tambahan pada kawasan perut anda, termasuk urat di sekitar rektum anda. Tekanan ini boleh menyebabkan urat ini membengkak dan menyebabkan buasir. 

Selain itu, obesiti sering bertepatan dengan diet rendah serat dan kurang aktiviti fizikal boleh menyumbang kepada sembelit dan meneran semasa membuang air besar. Penegangan ini memberi lebih tekanan pada urat yang sudah tertekan yang berpotensi menyebabkan pendarahan. 

Kajian mendapati berat badan berlebihan dan obesiti boleh menyebabkan peningkatan tekanan intra-perut yang boleh mengakibatkan pembengkakan plexus hemoroid. Pembengkakan ini, digabungkan dengan ketegangan yang berlebihan semasa membuang air besar disebabkan oleh sembelit yang sering dikaitkan dengan obesiti, boleh menyebabkan peningkatan tekanan pada kusyen dubur. Ini akan menyebabkan kawasan tersebut membengkak dan berdarah. 

Selain itu, obesiti dikaitkan dengan keradangan sistemik dan perubahan metabolik yang boleh memburukkan lagi keadaan buasir berdarah.

Mengamalkan diet rendah serat

Diet rendah serat secara tidak langsung boleh menyumbang kepada buasir berdarah. Serat menjadikan najis lebih lembut dan mudah untuk dikeluarkan. Apabila anda tidak mempunyai serat yang mencukupi, najis anda menjadi keras dan sukar untuk dibuang. Ini membawa kepada ketegangan semasa membuang air besar, yang meningkatkan tekanan dalam urat di sekitar rektum anda. Tekanan ini boleh menyebabkan urat ini membengkak dan membentuk buasir. 

Meneran juga akan menyebabkan iritasi kepada urat yang sudah tertekan ini, yang berpotensi menyebabkan koyak dan berdarah. 

Kajian menerangkan Diet rendah serat boleh menyebabkan buasir berdarah melalui masalah sembelit. Najis keras akibat kekurangan serat boleh meningkatkan daya ricih pada kusyen dubur semasa membuang air besar dan ini akan menyebabkan kerosakan dan pendarahan mukosa dubur. 

Peningkatan ketegangan dan tekanan pada masalah buasir ini boleh memburukkan gejala dan menyumbang kepada pendarahan. 

Cara Mengatasi Buasir Berdarah

Elakkan diri daripada meneran terlalu kuat ketika membuang air besar

Mengelakkan diri daripada meneran boleh merawat buasir berdara. Meneran semasa cuba membuang najis akan meningkatkan aliran darah ke urat hemoroid, menjadikannya lebih berdarah. 

Diet kaya serat, kekal terhidrat dan mengelakkan diri dari mencangkuk terlalu lama di dalam tandas boleh meminimumkan risiko pendarahan.

Kajian mendapati mengelak diri daripada meneran dan mengamalkan tabiat buang air besar yang betul, seperti meningkatkan pengambilan serat, kekal terhidrat, dan mengelakkan sembelit, anda boleh mengurangkan risiko buasir berdarah.

Meletakkan pek ais atau ais yang ditutup dengan kain ke kawasan yang bengkak

Meletakkkan pek ais pada kawasan yang bengkak boleh menjadi cara yang berkesan untuk merawat buasir berdarah kerana terapi sejuk membantu mengurangkan bengkak dan memberikan rasa kebas di kawasan tersebut, memberikan kelegaan daripada kesakitan dan ketidakselesaan. 

Suhu yang sejuk akan  menyebabkan saluran darah mengecut dan boleh mengurangkan keradangan dan melambatkan pendarahan. Gunakan kain atau tuala sebagai pembalut pek ais untuk mengelakkan radang dingin dan gunakan pek ais dalam tempoh yang singkat untuk mengelakkan pendedahan yang berpanjangan.

Kajian menunjukkan pek ais boleh membantu mengurangkan buasir berdarah dengan menyempitkan saluran darah dan mengurangkan keradangan di kawasan yang terjejas. Meletakkan pek ais pada kawasan buasir juga boleh memberikan kelegaan dan menggalakkan penyembuhan.

Mandi Sitz 

Mandi sitz ialah cara yang mudah untuk merawat buasir berdarah dengan memberikan kelegaan dan menggalakkan penyembuhan. Cara mandian ini memerlukan anda untuk duduk di dalam air suam yang menutupi pinggul dan punggung anda selama kira-kira 15 hingga 20 minit. 

Air suam juga dapat membantu melegakan saluran darah yang bengkak dan iritasi di kawasan dubur, mengurangkan keradangan dan mengurangkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan buasir berdarah. 

Selain itu, mandi Sitz membantu melancarkan peredaran darah di kawasan dubur. Mengikut kajian, mandi Sitz boleh membantu mengurangkan gejala seperti kegatalan, rasa sakit, rasa terbakar di kawasan dubur dan risiko buasir trombosis.

Mandi Sitz bermanfaat untuk pesakit buasir berdarah kerana ia meningkatkan aliran darah di kawasan dubur.

Tingkatkan pengambilan air

Atasi Buasir berdarah minum air

Meningkatkan pengambilan air adalah cara yang mudah dan berkesan untuk merawat buasir berdarah. Kekal terhidrat dengan baik melembutkan najis dan menjadikannya lebih mudah untuk dikeluarkan semasa pergerakan usus dan mengurangkan keperluan untuk meneran.

Minum air yang mencukupi juga menyokong kesihatan pencernaan secara keseluruhan dan membantu mencegah sembelit, iaitu faktor biasa dalam perkembangan buasir.

Kajian menunjukkan Meningkatkan pengambilan air boleh membantu merawat buasir berdarah dengan melembutkan najis dan memudahkan pembuangan najis. Meningkatkan pengambilan cecair oral, boleh menggalakkan najis yang lebih lembut, mengurangkan keperluan untuk meneran, dan mengurangkan gejala buasir berdarah.

Tingkatkan pengambilan serat

Atasi Buasir berdarah makan tinggi serat

Meningkatkan pengambilan serat boleh merawat buasir berdarah. Serat boleh menambahkan saiz najis, melembutkan najis dan memudahkan pengeluaran najis tanpa memerlukan anda meneran. 

Makanan yang kaya dengan serat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan kekacang menggalakkan pergerakan usus yang teratur dan mencegah sembelit. Serat juga menggalakkan pertumbuhan bakteria usus yang bermanfaat, memperbaiki konsistensi pembuangan najis anda, mengurangkan ketegangan, dan menyokong penyembuhan buasir berdarah dengan cara yang semula jadi.

Kajian menerangkan meningkatkan pengambilan serat boleh membantu merawat buasir pendarahan dengan mengurangkan risiko gejala berterusan dan pendarahan sebanyak kira-kira 50%. 

Suplemen serat dianggap sebagai rawatan yang berkesan dalam buasir tidak prolaps. Ia mungkin mengambil masa sehingga 6 minggu untuk melihat perubahan yang baik, tetapi pengambilan serat adalah cara yang berkesan dan selamat. 

Mengekalkan aktiviti fizikal harian secara konsisten

Aktiviti fizikal yang konsisten memainkan peranan penting dalam merawat buasir berdarah. Senaman membantu meningkatkan peredaran keseluruhan, termasuk aliran darah di kawasan rektum yang boleh membantu dalam mengurangkan keradangan dan menggalakkan penyembuhan buasir. 

Selain itu, aktiviti fizikal yang kerap juga dapat membantu mencegah dan mengurangkan sembelit dengan menggalakkan pergerakan usus yang sihat. Senaman juga menyumbang kepada mengekalkan berat badan yang sihat dan mengurangkan tekanan pada saluran darah di kawasan dubur. 

Kajian menunjukkan aktiviti fizikal juga membantu mengekalkan kesihatan kolon, mencegah sembelit dan memperbaiki gangguan gastrousus dan mengurangkan risiko buasir berdarah.

Sapukan krim topikal pada buasir luaran atau gunakan ubat suppositori untuk buasir dalaman

Menyapukan krim topikal pada buasir luaran atau menggunakan ubat suppositori untuk buasir dalaman boleh merawat buasir berdarah. Ubat-ubatan ini selalunya mengandungi bahan-bahan seperti witch hazel atau hydrocortisone yang membantu mengurangkan keradangan, melegakan ketidakselesaan dan mengurangkan pendarahan. 

Krim topikal digunakan secara luaran, memberikan kelegaan kepada urat yang bengkak dan teriritasi di sekitar dubur, manakala suppositori dimasukkan ke dalam rektum untuk menangani buasir dalaman. Rawatan ini boleh menawarkan kelegaan cepat dengan mengebaskan kawasan dan menggalakkan pengecutan buasir. 

Anda harus mengikuti arahan yang diberikan bersama ubat dan berunding dengan pakar kesihatan sebelum menggunakannya terutamanya jika gejala yang berpanjangan atau menjadi semakin parah. 

Walaupun begitu, ada kajian menyatakan walaupun rawatan ini mungkin menawarkan sedikit kelegaan, ia mungkin tidak menangani sepenuhnya punca penyebab buasir berdarah. Untuk pengurusan buasir pendarahan yang lebih berkesan, campur tangan lain seperti suntikan skleroterapi atau prosedur pembedahan boleh dipertimbangkan.

Kesimpulan

Berikut adalah punca buasir berdarah berlaku:

 1. Meneran terlalu kuat ketika membuang air besar
 2. Berdiri atau duduk terlalu lama
 3. Hamil
 4. Mengalami cirit birit atau sembelit
 5. Mengangkat objek yang terlalu berat
 6. Obesiti
 7. Mengamalkan diet rendah serat

Berikut adalah cara mengatasi buasir berdarah

 1. Elakkan diri daripada meneran terlalu kuat ketika membuang air besar
 2. Meletakkan pek ais atau ais yang ditutup dengan kain ke kawasan yang bengkak
 3. Mandi Sitz 
 4. Tingkatkan pengambilan air
 5. Tingkatkan pengambilan serat
 6. Mengekalkan aktiviti fizikal harian secara konsisten
 7. Sapukan krim topikal pada buasir luaran atau gunakan ubat suppositori untuk buasir dalaman

Anda boleh baca tentang artikel buasir yang lain di sini:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan