13 Cara Merawat Buasir Yang Selamat & Efektif

Artikel ini bincang tentang cara merawat buasir yang selamat dan efektif. Jom kita mula!

Cara merawat buasir

Cara Merawat Buasir

1. Pastikan anda minum air secukupnya

Memastikan badan anda cukup dengan kandungan air adalah cara merawat buasir yang mudah dan berkesan. Kekal terhidrat dengan baik dapat membantu mengekalkan najis yang lembut, menjadikan pergerakan usus lebih selesa dan mengurangkan ketegangan pada kawasan rektum. 

Penghidratan yang mencukupi juga menggalakkan kesihatan pencernaan secara keseluruhan dan mencegah sembelit iaitu salah satu faktor yang menyumbang kepada perkembangan buasir. 

Kajian menunjukkan memastikan badan terhidrat dengan baik boleh membantu merawat buasir dengan memudahkan anda membuang air besar tanpa perlu meneran. Minum banyak air juga dapat mengurangkan kemungkinan mendapat buasir.

2. Meningkatkan pengambilan serat dalam diet

Cara merawat buasir makanan serat

Meningkatkan pengambilan serat anda ialah cara merawat buasir yang efektif. Serat boleh menambahkan saiz najis, menjadikan najis lebih lembut, lebih mudah untuk dikeluarkan dan mengurangkan ketegangan pada kawasan dubur semasa membuang air besar. 

Ini dapat membantu mencegah perkembangan buasir. Makanan yang kaya dengan serat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan kekacang adalah sumber serat yang baik untik dimasukkan ke dalam diet anda.

Kajian menerangkan serat secara konsisten menunjukkan hasil yang positif dalam melegakan simptom dan mengurangkan pendarahan bagi mereka yang mengalami buasir bergejala. Dengan meningkatkan serat dalam diet anda boleh membantu mengurangkan ketidakselesaan dan mengurangkan pendarahan yang berkaitan dengan buasir.

3. Cuba mandi Sitz

Mandi Sitz merupakan salah satu cara merawat buasir yang mudah dilakukan di rumah. Terapi ini adalah mandian air hangat dan cetek di mana anda duduk di dalam air untuk membersihkan atau meredakan ketidakselesaan di sekitar bahagian bawah atau alat kelamin anda. Perkataan “sitz” berasal dari perkataan Jerman “sitzen” yang bermaksud “duduk.”

Tujuan mandi Sitz adalah untuk memberikan kelegaan daripada kesakitan, kegatalan atau iritasi di kawasan perineum, iaitu ruang antara rektum dan alat kelamin anda (vulva atau skrotum). Teknik ini juga dapat meningkatkan aliran darah yang boleh membantu penyembuhan dan membersihkan kawasan yang terjejas.

Mengikut kajian, mandi sitz ialah kaedah terapeutik di mana seseorang duduk di dalam air suam selama kira-kira sepuluh minit, pada kebiasaannya dua kali sehari. Ini boleh membantu mengurangkan gejala buasir seperti gatal-gatal di kawasan dubur, sakit, atau sensasi rasa terbakar, serta buasir trombosis. 

Air suam membantu melegakan kawasan yang terjejas, mengurangkan keradangan, dan menggalakkan penyembuhan. Ia adalah cara yang tidak invasif dan mudah untuk memberikan kelegaan bagi ketidakselesaan buasir.

4. Cuba rendam kawasan terjejas menggunakan garam Epsom

Cara merawat buasir salt epsom

Merendam kawasan yang terjejas akibat buasir dalam mandian air suam dengan garam Epsom boleh menjadi cara merawat buasir yang menenangkan dan berkesan. Apabila anda melarutkan garam Epsom dalam air suam, ia dapat membantu mengurangkan keradangan dan memberikan kelegaan daripada kesakitan dan ketidakselesaan yang berkaitan dengan buasir. 

Teknik ini dapat menggalakkan kelonggaran otot dubur dan boleh meningkatkan peredaran darah yang membantu dalam proses penyembuhan.

Kajian mendapati garam epsom boleh membantu merawat buasir dengan mengurangkan keradangan dan melegakan kesakitan dan kegatalan. Mandi sitz dengan garam Epsom boleh membantu melegakan kawasan yang terjejas dan menggalakkan penyembuhan. 

Gabungan air suam dan garam Epsom boleh membantu meningkatkan aliran darah dan mengurangkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan buasir. 

5. Gunakan tisu tandas bebas wangian dan alkohol

Memilih tisu tandas tanpa wangian dan bebas alkohol boleh menjadi cara merawat buasir yang mudah. Jenis tisu ini lebih lembut pada kulit sensitif, mengurangkan risiko iritasi dan ketidakselesaan semasa di bilik air. 

Pilihan tisu tandas bebas pewangi boleh mengelakkan kemungkinan alergen dan pilihan tisu tandas bebas alkohol boleh mengurangkan kekeringan pada kulit di kawasan terjejas atau rasa pedih. 

Kajian menerangkan penggunaan tisu tandas tanpa pewangi dan bebas alkohol boleh membantu merawat buasir dengan mengurangkan iritasi dan keradangan di kawasan dubur. Pewangi dan alkohol boleh merengsakan kulit sensitif, terutamanya di kawasan perianal di mana buasir berlaku. 

Dengan menggunakan tisu tandas yang lembut dan tidak memberi sebarang iritasi, anda boleh mencegah buasir daripada menjadi lebih teruk dan menggalakkan penyembuhan.

6. Sapukan krim atau losyen untuk merawat buasir

Menyapu krim atau losyen adalah cara merawar buasir yang mudah dan berkesan Krim khusus untuk melegakan buasir boleh memberikan keselesaan yang menenangkan dan membantu mengurangkan keradangan. 

Produk krim atau losyen ini selalunya mengandungi bahan seperti witch hazel atau aloe vera, yang mempunyai sifat menenangkan kawasan yang sedang meradang. Sapukan krim terus ke kawasan yang terjejas boleh mengurangkan kegatalan dan ketidakselesaan,seterusnya menggalakkan rasa lega.

Kajian menunjukkan krim dan losyen yang mengandungi flavonoid didapati berkesan merawat gejala dan komplikasi buasir. Produk-produk ini telah menunjukkan keberkesanan yang cepat berbanding penggunaan rutin salap anti-buasir. 

Flavonoid mengurangkan tanda dan gejala buasir, seperti sakit, pendarahan, keradangan dan kegatalan. Ia juga meningkatkan kekurangan vena kronik dan fungsi vaskular. Penggunaan losyen flavonoid boleh menyebabkan pengurangan gred buasir dan memberikan kelegaan daripada gejala seperti buang air besar yang tidak lengkap, sakit dubur dan iritasi. 

7. Letakkan pek ais

Menggunakan pek ais ialah cara merawat buasir yang mudah dan dapat memberikan kelegaan daripada rasa ketidakselesaan di kawasan terjejas. Suhu sejuk dapat membantu mengurangkan bengkak dan kebas di kawasan terjejas dan memberikan kesan yang menenangkan. 

Letakkan pek ais ke kawasan yang terjejas selama kira-kira 15 minit pada satu masa boleh membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan yang berkaitan dengan buasir. Adalah penting untuk membungkus pek ais dengan kain nipis atau tuala untuk mengelakkan sentuhan langsung dengan kulit dan mengelakkan kemungkinan ice burn

Kajian mendapati apabila pek ais digunakan pada kawasan yang terjejas, ia dapat menyempitkan saluran darah yang boleh membantu mengurangkan ketidakselesaan dan keradangan yang berkaitan dengan buasir. 

Pek ais juga boleh menyebabkan kawasan itu kebas dan memberikan kelegaan sementara daripada kesakitan.

8. Elakkan diri daripada menggaru di tempat yang terjejas

Menahan keinginan untuk menggaru di kawasan terjejas adalah cara merawat buasir yang agak menguji kesabaran tetapi dapat mempercepatkan proses penyembuhan. Menggaru boleh memburukkan lagi iritasi dan berpotensi meningkatkan rasa ketidakselesaan. 

Pastikan kawasan dubur anda sentiasa bersih dan kering. Pertimbangkan untuk menggunakan kain lap lyang embut tanpa pewangi selepas membuang air besar dan memakai seluar dalam yang longgar dan diperbuat daripada fabrik breathable

Selain itu, sapuan krim atau salap yang menenangkan boleh membantu melegakan kegatalan tanpa perlu menggaru. 

Kajian menerangkan menggaru boleh memburukkan gejala buasir dan adalah penting untuk mengelakkan diri anda daripada menggaru untuk mengelakkan komplikasi dan mempercepatkan proses penyembuhan. Menggunakan kaedah pembersihan yang lembut, menggunakan krim atau salap yang menenangkan dan mengamalkan kebersihan yang baik boleh membantu mengurangkan kegatalan tanpa perlu menggaru, sekali gus menyokong rawatan keseluruhan buasir.

9. Pakai seluar dalam yang longgar, lembut dan diperbuat daripada kapas. 

Memilih seluar dalam yang longgar, lembut dan diperbuat daripada kapas ialah cara merawat buasir yang mudah dan berkesan. Jenis kain seluar dalam yang ketat dan kasar boleh menyebabkan iritasi dan ketidakselesaan di kawasan dubur. 

Kapas ialah salah satu fabrik breathable dan lembut. Ia membantu memastikan kawasan itu sejuk yang dapat meminimumkan geseran dan  mengurangkan risiko iritasi. Perubahan kecil ini dapat mewujudkan persekitaran yang lebih selesa untuk penyembuhan dan mengurangkan rasa ketidakselesaan yang berkaitan dengan buasir.

Mengikut kajian, seluar dalam yang diperbuat daripada kapas boleh membantu merawat buasir dengan menyediakan fabrik bernafas atau breathable dan selesa. Ia dapat mengurangkan iritasi dan kelembapan di kawasan dubur. 

Selain itu, seluar dalam kapas dapat mengurangkan kemungkinan reaksi alahan atau memburukkan lagi keadaan kulit sedia ada, menggalakkan penyembuhan yang lebih baik dan keselesaan keseluruhan bagi individu yang menghidap buasir.

10. Gunakan bantal ketika duduk di permukaan keras

Cara merawat buasir letak bantal

Menggunakan bantal semasa duduk boleh menjadi cara merawat buasir. Dengan meletakkan bantal atau kusyen lembut di bahagian bawah, anda dapat  mengurangkan tekanan pada kawasan yang terjejas dan duduk dengan lebih selesa. 

Penyelesaian mudah ini boleh memberi manfaat terutamanya bagi mereka yang menghidap buasir, kerana ia membantu mengurangkan kesakitan dan ketegangan semasa tempoh duduk yang lama. Sama ada di tempat kerja, di dalam kereta, atau di rumah, menggunakan bantal sebagai kusyen sokongan boleh menyumbang kepada pengalaman yang lebih selesa dan menggalakkan penyembuhan buasir.

Kajian menerangkan buasir berpotensi menjadi lebih teruk apabila anda duduk dalam tempoh yang lama. Ia boleh meningkatkan rasa ketidakselesaan dan memburukkan gejala buasir. Dengan menggunakan bantal atau kusyen untuk duduk, tekanan pada urat buasir dapat dikurangkan, mengurangkan  rasa kesakitan dan ketidakselesaan yang berkaitan dengan buasir. 

11. Sapukan gel Aloe Vera ditempat yang terjejas

Cara merawat buasir gel aloe vera

Penggunaan gel aloe vera adalah cara merawat buasir yang mudah. Aloe vera dikenali dengan sifat penyembuhannya yang semula jadi. Ia dapat membantu mengurangkan keradangan, melegakan kegatalan dan memberi keselesaan keseluruhan di kawasan yang terjejas. 

Gel aloe vera boleh disapu pada kawasan buasir untuk kelegaan segera dan memberikan  sensasi yang menyejukkan. Pilih gel aloe vera yang tulen dan bebas alkohol untuk mendapat faedah yang optimum.

Kajian mendapati apabila disapu di kawasan yang terjejas, gel aloe vera boleh memberikan kelegaan daripada rasa kegatalan, rasa terbakar dan bengkak yang berkaitan dengan buasir. Ia juga boleh membantu mengurangkan keradangan dan menggalakkan penyembuhan di kawasan yang terjejas. 

Kesan penyejukan gel aloe vera dapat memberikan keselesaan dan mengurangkan ketidakselesaan yang disebabkan oleh buasir. 

12. Sapukan minyak pati tea tree dan/atau minyak kelapa

Gabungan minyak pokok teh atau tea tree dan minyak kelapa boleh menjadi cara merawat buasir yang berkesan dan semula jadi. Minyak pokok teh terkenal dengan ciri antiradang dan antimikrob yang boleh membantu mengurangkan bengkak dan mencegah jangkitan. 

Apabila dicampur dengan minyak kelapa yang mempunyai kesan menenangkan dan melembapkan, campuran menghasilkan salap lembut untuk penggunaan luaran. Campuran ini boleh digunakan pada kawasan yang terjejas untuk melegakan ketidakselesaan dan untuk menggalakkan penyembuhan. 

Adalah penting untuk mencairkan minyak pokok teh dengan betul dan menjalankan ujian tampalan atau patch test untuk memastikan keserasian dengan kulit anda. 

Kajian menerangkan minyak pokok teh dan minyak kelapa mempunyai potensi manfaat untuk pengurusan buasir:

 • Minyak Pokok Teh: Membantu mengurangkan keradangan dan mencegah jangkitan di kawasan yang terjejas. Ia juga boleh memberikan kelegaan daripada kegatalan dan ketidakselesaan yang berkaitan dengan buasir apabila digunakan pada kawasan luaran.
 • Minyak Kelapa: Membentuk penghalang pelindung pada kulit, menggalakkan penyembuhan dan mengurangkan ketidakselesaan. Selain itu, minyak kelapa mungkin mempunyai kesan anti-radang, yang boleh membantu mengurangkan bengkak dan kesakitan yang berkaitan dengan buasir.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan sebelum menggunakan minyak ini untuk memastikan ia selamat dan sesuai untuk keadaan individu.

13. Elakkan diri daripada meneran & segera ke tandas bila perlu

Mencegah diri daripada meneran dan segera ke tandas apabila perlu adalah cara merawat buasir yang mudah. Meneran semasa membuang air besar boleh memburukkan lagi gejala buasir. Manakala melengahkan atau menangguh keinginan untuk menggunakan tandas boleh menyebabkan sembelit dan perkembangan buasir. 

Dengan mengamalkan tabiat dan amalan yang baik berkaitan dengan tatatertib semasa dan sebelum membuang air besar boleh membantu anda untuk dalam mengurangkan tekanan sistem pencernaan anda dan mencegah gejala buasir dari menjadi lebih teruk. 

Mengikut kajian, mencegah atau melambatkan keinginan untuk pergi ke tandas apabila terasa ingin membuang air besar boleh memburukkan buasir atas sebab-sebab berikut:

 • Meningkatkan potensi meneran: Menahan najis untuk tempoh yang lama boleh menyebabkan najis menjadi lebih keras dan kering. Ini mungkin akan menyebabkan anda meneran semasa membuang air besar. Peningkatan ketegangan ini boleh memburukkan buasir dengan memberi tekanan pada urat rektum.
 • Sembelit: Melambatkan pergerakan usus boleh menyumbang kepada sembelit, menyebabkan najis menjadi lebih keras dan sukar untuk dikeluarkan. Sembelit adalah faktor risiko biasa untuk buasir kerana meneran untuk membuang najis yang keras boleh menyebabkan iritasi dan keradangan kepada urat buasir.
 • Tekanan Berpanjangan: Menahan najis boleh menyebabkan tekanan berpanjangan pada kawasan rektum, meningkatkan risiko gejala buasir seperti sakit, kegatalan dan bengkak.
 • Aliran Darah Terjejas: Penahanan najis yang kronik boleh menjejaskan aliran darah ke kawasan rektum yang berpotensi memburukkan buasir dengan menggalakkan kesesakan vena dan keradangan.

Oleh itu, adalah penting untuk mendengar dan mematuhi isyarat semula jadi badan anda dan tidak menangguhkan atau menghalang pergerakan usus apabila timbul keinginan untuk membuang air besar untuk mencegah gejala buasir menjadi lebih teruk. 

Kesimpulan

Berikut adalah cara merawat buasir yang selamat dan efektif:

 1. Pastikan anda minum air secukupnya
 2. Meningkatkan pengambilan serat dalam diet
 3. Cuba mandian Sitz
 4. Cuba rendam kawasan terjejas menggunakan garam Epsom
 5. Gunakan tisu tandas bebas wangian dan alkohol
 6. Sapukan krim atau losyen untuk merawat buasir
 7. Letakkan pek ais
 8. Elakkan diri daripada menggaru di tempat yang terjejas
 9. Pakai seluar dalam yang longgar, lembut dan diperbuat daripada kapas.
  (Ia memastikan kawasan itu disiarkan dan menghentikan kelembapan daripada terkumpul, yang boleh mengganggu buasir anda.)
 10. Gunakan bantal ketika duduk dipermukaan keras
 11. Sapukan gel Aloe Vera ditempat yang terjejas
 12. Sapukan minyak tea tree atau minyak kelapa
 13. Elakkan diri daripada meneran & segera ke tandas bila perlu

Anda boleh baca tentang artikel buasir yang lain di sini:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan