17 Buah Penurun Kolesterol Paling Cepat!

Artikel ini bincang tentang buah penurun kolesterol paling cepat dan berkesan. Jom kita mula!

Buah Penurun Kolesterol Paling Cepat

Buah Penurun Kolesterol Paling Cepat

Buah beri

Buah beri seperti strawberi, beri biru, dan raspberi adalah tergolong di dalam buah penurun kolesterol paling cepat. Buah beri mengandungi antioksidan yang tinggi seperti anthocyanin yang dapat mengurangkan tekanan oksidatif dan keradangan dalam badan. 

Selain itu, buah beri kaya dengan serat larut yang booleh menurunkan paras kolesterol LDL. Serat larut mengikat molekul kolesterol, menghalang penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah dan membantu dalam penyingkiran kolesterol daripada badan. 

Kajian menerangkan buah beri boleh menghentikan pemindahan kolesterol (protein pemindahan ester kolesterol), menghalang pengoksidaan kolesterol tidak baik (LDL) dan membantu kolesterol baik (HDL) berfungsi dengan lebih baik. Bahan berwarna-warni dalam buah beri yang dipanggil antosianin juga membantu menghilangkan kolesterol daripada sel tertentu yang meningkatkan tahap kolesterol.

Buah epal

Buah Penurun Kolesterol Paling Cepat Epal

Buah epal adalah penurun kolesterol paling cepat kerana mengandungi kandungan serat larut yang tinggi terutamanya pektin. Serat ini bertindak seperti span dalam sistem pencernaan anda, menyerap kolesterol dan membawanya keluar dari badan anda. 

Selain itu, buah epal kaya dengan antioksidan dan sebatian bermanfaat lain yang menyumbang kepada kesihatan jantung secara keseluruhan. Kajian mendapati  pengambilan buah epal telah dikaitkan dengan potensi pengurangan paras kolesterol disebabkan oleh kehadiran serat makanan, antioksidan dan sebatian fenolik. Komponen ini telah terbukti mempunyai kesan positif ke atas parameter metabolisme kolesterol dan perlindungan oksidatif. 

Walau bagaimanapun, keberkesanan penggunaan epal dalam mengurangkan kolesterol mungkin juga bergantung kepada faktor seperti jenis epal, jumlah polifenol yang ada, dan kesan sinergi serat dan sebatian fenolik.

Buah anggur

Buah Penurun Kolesterol Paling Cepat buah anggur

Buah anggur bukan sahaja boleh dijadikan snek yang enak dan berkhasiat tetapi juga mempunyai potensi sebagai buah penurun kolesterol paling cepat.  Buah-buahan ini mengandungi antioksidan yang tinggi seperti resveratrol yang telah dikaitkan dengan manfaat kesihatan jantung. 

Serat larut dalam anggur terutamanya pada kulitnya memainkan peranan penting dalam mengurangkan tahap kolesterol LDL dengan mengikat kolesterol dan membantu menyingkirkan kolesterol. 

Selain itu, anggur boleh menyokong kesihatan saluran darah anda dan membantu mengawal tekanan darah. Kajian menunjukkan polifenol buah anggur didapati dapat menurunkan paras kolesterol dengan menghalang lipase pankreas, mengurangkan pencernaan dan penyerapan lemak yang akan menyebabkan penurunan rembesan lipoprotein kaya trigliserida dalam hepatosit. 

Buah pisang

Buah Pisang adalah buah penurun kolesterol paling cepat kerana kandungan kalium yang tinggi, kandungan mineral untuk mengawal tekanan darah dan menyokong kesihatan jantung. Selain itu, pisang mengandungi serat makanan termasuk serat larut yang boleh membantu dalam menurunkan paras kolesterol LDL. 

Gabungan kalium dan serat menjadikan pisang sebagai buah mesra jantung yang mungkin menyumbang kepada profil kolesterol yang sihat. Kajian menunjukkan pengambilan buah pisang setiap hari (kira-kira 250 gram) adalah selamat untuk penghidap diabetes dan kolesterol tinggi. Ia juga didapati boleh membantu individu yang mempunyai kolesterol tinggi. 

Buah nanas

Buah nanas adalah buah penurun kolesterol paling cepat kerana mengandungi bromelain, iaitu enzim yang dikatakan mempunyai kesan antiradang dan boleh menyokong kesihatan jantung. Walaupun penyelidikan yang khusus mengaitkan nanas dengan pengurangan kolesterol adalah terhad, buah ini kaya dengan vitamin, mineral, dan serat makanan yang dapat melindungi kesihatan jantung.

Kajian mendapati buah nanas mengandungi antioksidan  yang boleh membantu menurunkan lemak dalam darah anda. Kajian ini mendapati bahawa apabila individu yang memakan nanas setiap hari boleh melindungi jantung mereka daripada masalah yang disebabkan oleh kolesterol tinggi. 

Buah prun

Buah Penurun Kolesterol Paling Cepat buah prun

Buah prun atau plum kering juga adalah buah penurun kolesterol paling cepat kerana kaya dengan serat larut dan antioksidan yang boleh mengurangkan paras kolesterol tidak baik. Serat larut dalam prun berfungsi untuk mengikat kolesterol dan membantu dalam penyingkiran kolesterol daripada badan. 

Selain itu, buah prun mengandungi sebatian fenolik yang mungkin mempunyai kesan positif terhadap kesihatan kardiovaskular. Kajian ke atas 41 lelaki yang mempunyai kolesterol tinggi menunjukkan pengambilan buah prun selama 8 minggu telah menurunkan paras kolesterol LDL berbanding ketika mereka meminum jus anggur. Ini menunjukkan bahawa memasukkan buah prun ke dalam diet anda mungkin dapat membantu menurunkan kolesterol LDL dan mempunyai kesan positif lain terhadap penghadaman.

Buah tembikai

Buah tembikai adalah buah penurun kolesterol paling cepat kerana ia rendah lemak dan rendah kalori serta mengandungi beberapa serat,yang bermanfaat untuk kesihatan.  Walaupun buah tembikai tidak mempunyai ciri khas yang dapat menurunkan kolesterol seperti serat larut yang terdapat dalam buah-buahan tertentu, ia mempunyai ciri unik yang baik untuk kesihatan.

Buah tembikai memberikan penghidratan, vitamin dan antioksidan yang boleh melindungi kesihatan anda.  Mengikut kajian, buah tembikai boleh membantu mengurangkan kolesterol kerana ia dapat memberi manfaat kepada profil lipid. Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan buah tembikai boleh menyebabkan tahap jumlah kolesterol dan kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL-C) menjadi lebih rendah dan meningkatkan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL-C). 

Selain itu, tembikai juga telah dikaitkan dengan pengurangan tekanan oksidatif dan peningkatan status antioksidan yang mungkin menyumbang kepada keupayaannya untuk memperbaiki profil lipid dan mengurangkan tahap kolesterol.

Buah oren

Buah oren adalah buah penurun kolesterol paling cepat kerana buah ini tinggi dengan serat larut dan kaya dengan vitamin C dan terkenal dengan sifat penurun kolesterolnya. Serat larut, terutamanya pektin yang terdapat dalam oren boleh membantu mengurangkan kolesterol LDL dengan mengikat kolesterol dan membantu dalam penyingkiran kolesterol daripada badan. 

Selain itu, antioksidan dalam oren boleh melindungi arteri dan menyumbang kepada kesejahteraan kardiovaskular secara keseluruhan. Kajian mendapati buah oren boleh mengurangkan kolesterol kerana kandungan flavonoid bioaktif yang tinggi terutamanya hesperidin dan naringin. Flavonoid boleh mengurangkan rembesan hepatik lipoprotein berketumpatan sangat rendah (VLDL) dan kolesterol LDL ke dalam aliran darah. Ini membawa kepada peningkatan reseptor hepatik yang mempercepatkan pembersihan zarah kolesterol LDL. Selain itu, buah oren oren juga  mengandungi polifeno, yang menyumbang kepada kesan penurunan kolesterol.

Buah mangga

Buah Penurun Kolesterol Paling Cepat mangga

Buah mangga adalah buah penurun kolesterol paling cepat yang berpotensi mengekalkan tahap kolesterol yang sihat. Walaupun penyelidikan mengenai mangga yang menyasarkan pengurangan kolesterol pantas adalah terhad, ia menawarkan pelbagai manfaat pemakanan. 

Buah mangga mengandungi serat yang tinggi, terutamanya serat larut yang boleh membantu menurunkan dan menyingkirkan kolesterol LDL daripada badan. Selain itu, buahmangga mengandungi vitamin, mineral dan antioksidan yang menyokong kesihatan jantung secara keseluruhan.

Kajian menerangkan kemungkinan serat makanan, kalium dan nutrien lain yang terdapat dalam mangga menyumbang kepada potensi kesan penurunan kolesterol. Selain itu, kualiti diet keseluruhan dan pengambilan nutrien yang dikaitkan dengan penggunaan mangga mungkin memainkan peranan dalam mengawal tahap kolesterol. 

Buah delima

Buah Penurun Kolesterol Paling Cepat buah delima

Buah delima mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan anda termasuk sebagai buah penurun kolesterol paling cepat. Buah ini kaya dengan antioksidan terutamanya punicalagins dan anthocyanin yang telah dikaitkan dengan manfaat kesihatan jantung. 

Pengambilan jus delima secara berkala dikatakan boleh mengurangkan tahap kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL.. Antioksidan dalam buah delima membantu melindungi arteri daripada kerosakan dan boleh meningkatkan kesihatan kardiovaskular secara keseluruhan. 

Kajian mendapati buah delima boleh mengurangkan kolesterol melalui aktiviti antioksidan, antiradang dan hipolipidemiknya. Komponen delima yang kaya dengan polifenol mempunyai keupayaan untuk menghilangkan radikal bebas dan menghalang pengoksidaan LDL. 

Buah aprikot

Buah aprikot berpotensi menjadi buah penurun kolesterol dengan cepat. Buah aprikot adalah sumber serat makanan yang baik yang boleh menyumbang kepada menurunkan paras kolesterol LDL dengan menyingkirkannya daripada badan. 

Selain itu, aprikot mengandungi vitamin, seperti vitamin C dan vitamin A, dan antioksidan yang memainkan peranan dalam kesejahteraan kardiovaskular. Kajian mendapati buah aprikot mengandungi serat makanan larut yang menyumbang kepada menurunkan kolesterol LDL. Selain itu, buah aprikot mengandungi vitamin yang tinggi, yang membantu dalam laluan antioksidan yang membantu mencegah pelbagai penyakit dan termasuk yang berkaitan dengan kardiovaskular.

Kajian lain pula menunjukkan pengambilan biji aprikot dikaitkan dengan pengurangan ketara dalam jumlah kolesterol dan paras kolesterol LDL, terutamanya pada individu yang mempunyai jumlah kolesterol yang tinggi. Ini menunjukkan bahawa pengambilan harian biji aprikot pahit (bitter apricot seeds) boleh mengubah suai profil lipoprotein secara positif dan menyumbang kepada penanda awal aterosklerosis bertambah baik.

Buah pir

Buah pir berpotensi menjadi salah satu buah penurun kolesterol paling cepat kerana buah ini kaya dengan serat larut seperti pektin yang dikaitkan dengan pengurangan kolesterol. Serat larut ini mengikat molekul kolesterol, membantu dalam penyingkirannya daripada badan dan menyumbang kepada menurunkan paras kolesterol LDL. 

Selain itu, buah pir mengandungi antioksidan dan nutrien penting lain yang menyokong kesihatan jantung secara keseluruhan. Kajian mendapati jumlah kolesterol dan kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) berkurangan dengan pengambilan buah pir di kalangan perokok. Ini menunjukkan bahawa apabila buah pir dimakan setiap hari, ia boleh memberi kesan positif kepada paras kolesterol terutamanya pada individu yang merokok.

Buah ceri

Buah Penurun Kolesterol Paling Cepat cherry

Buah ceri berpotensi menjadi buah penurun kolesterol paling cepat kerana kandungan antioksidan termasuk anthocyanin yang telah dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan. Antioksidan ini mungkin memainkan peranan dalam mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif, menyumbang kepada kesejahteraan kardiovaskular. 

Selain itu, ceri mengandungi serat makanan, yang boleh membantu menguruskan tahap kolesterol dengan menggalakkan penyingkiran kolesterol daripada badan. Kajian menerangkan buah ceri boleh mengurangkan kolesterol dengan mengurangkan tahap lipoprotein berketumpatan sangat rendah (VLDL) dan nisbah trigliserida/lipoprotein berketumpatan tinggi . Kesan ini telah diperhatikan dalam kajian dengan kedua-dua wanita diabetes dan peserta obesiti. 

Polifenol, anthocyanin dan sebatian fenolik lain yang terdapat dalam ceri menyumbang kepada sifat antioksidan dan anti-radangnya yang mungkin memainkan peranan dalam mengurangkan tahap kolesterol.

Buah jambu batu

Buah jambu batu boleh menjadi buah penurun kolesterol paling cepat kerana ia kaya dengan serat makanan terutamanya serat larut yang telah dikaitkan dengan pengurangan kolesterol. Serat larut dalam jambu batu berfungsi dengan mengikat kolesterol dan membantu dalam penyingkirannya daripada badan yang berpotensi membawa kepada penurunan dalam paras kolesterol LDL. 

Selain itu, buah jambu batu padat dengan antioksidan seperti vitamin C dan sebatian bermanfaat lain yang menyumbang kepada kesihatan jantung secara keseluruhan. Kajian menunjukkan selepas 12 minggu memakan jambu batu bersama dengan makanan lain terdapat beberapa perubahan baik seperti penurunan jumlah kolesterol, trigliserida dan tekanan darah. Kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) meningkat sebanyak 8.0%.

Buah ara atau buah tin

Buah Penurun Kolesterol Paling Cepat buah tin

Buah ara atau buah tin berpotensi menjadi buah penurun kolesterol paling cepat  kerana ia kaya dengan serat makanan yang boleh menurunkan kolesterol LDL. Serat larut dalam buah tin membantu mengikat kolesterol dan membantu dalam penyingkiran kolesterol daripada badan. 

Selain itu, buah tin mengandungi antioksidan dan nutrien penting lain yang boleh melindungi kesihatan jantung secara keseluruhan. Kajian menunjukkan buah tin boleh mengurangkan kolesterol kerana kandungan fitosterolnya yang tinggi terutamanya β-sitosterol trimetilsilyl eter, yang telah dikenal pasti sebagai fitosterol paling banyak dalam kultivar buah ara. Fitosterol diketahui boleh menghalang penyerapan kolesterol dan boleh mencegah pencegahan serta menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dan metabolik.

Lemon

Lemon adalah buah penurun kolesterol paling cepat yang padat dengan serat larut dan antioksidan yang boleh memberi kesan positif kepada kesihatan jantung. Vtamin C dalam lemon boleh membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangkan keradangan yang juga merupakan faktor yang berkaitan dengan kesihatan jantung. 

Kajian mendapati lemon boleh mengurangkan kolesterol kerana sebatian bioaktifnya, terutamanya limonene, β-pinene dan γ-terpinene yang mempunyai kesan antioksidatif dan penurunan lipid. Sebatian ini menyumbang kepada kesan hipolipidemik dan anti-aterogenik minyak pati lemon. Selain itu, minyak pati lemon dapat menghalang pengoksidaan lipoprotein berketumpatan rendah dan menghalang pengumpulan kolesterol dalam sel darah merah yang mungkin menyumbang kepada kesan penurunan kolesterolnya. 

Avocado

Avokado adalah buah penurun kolesterol paling cepat kerana mengandungi lemak tak tepu mono iaitu lemak yang menyihatkan jantung dan dapat membantu meningkatkan tahap kolesterol HDL sambil menurunkan kolesterol LDL . Avocado juga adalah sumber beta-sitosterol yang baik iaitu sebatian berasaskan tumbuhan yang boleh menyumbang kepada pengurangan kolesterol. 

Mengikut kajian, pengambilan avocado telah dikaitkan dengan pengurangan tahap kolesterol kerana kandungannya yang kaya dengan asid lemak tak tepu mono, serat dan sterol tumbuhan. Komponen ini mempunyai kesan menurunkan kolesterol. Selain itu, pengurangan dalam zarah LDL kecil mungkin menyumbang kepada penurunan LDL teroksida (oxLDL). 

Kesimpulan

Berikut adalah buah penurun kolesterol yang cepat dan berkesan:

 1. Buah beri
 2. Buah epal
 3. Buah anggur
 4. Buah pisang
 5. Buah nanas
 6. Buah prun
 7. Buah tembikai
 8. Buah oren
 9. Buah mangga
 10. Buah delima
 11. Buah aprikot
 12. Buah pir
 13. Buah ceri
 14. Buah jambu batu
 15. Buah ara atau buah tin
 16. Lemon
 17. Avocado

Anda boleh baca tentang artikel kolesterol yang lain di sini:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan