Cara Minum Minyak Zaitun Untuk Menurunkan Kolesterol

Artikel ini bincang tentang Cara Minum Minyak Zaitun Untuk Menurunkan Kolesterol. Jom kita mula!

Jenis-jenis minyak zaitun

Cara Minum Minyak Zaitun Untuk Menurunkan Kolesterol

Terdapat pelbagai jenis minyak zaitun yang menawarkan perisa dan profil pemakanan yang berbeza. Gabungan minyak zaitun ke dalam diet anda boleh membantu anda menurunkan paras kolesterol. Berikut adalah beberapa jenis minyak zaitun yang anda boleh dapati dipasaran adalah:

Minyak Zaitun Extra Virgin

Minyak Zaitun Extra Virgin adalah jenis minyak zaitun berkualiti tertinggi dan yang paling kurang diproses. Minyak ini mengekalkan perisa semulajadi dan antioksidan buah zaitun. Ia kaya dengan lemak tak tepu mono dan polifenol yang menawarkan potensi manfaat untuk kesihatan jantung dan pengurusan kolesterol.

Minyak Zaitun Dara

Kualiti minyak zaitun dara atau Virgin Coconut Oil adalah lebih rendah sedikit jika dibandingkan dengan minyak zaitun extra virgin. Minyak zaitun dara masih merupakan sumber lemak tak tepu mono yang baik dan boleh digunakan dalam pelbagai masakan.

Minyak Zaitun Tulen

Minyak zaitun tulen adalah campuran minyak zaitun yang ditapis dan minyak zaitun dara. Minyak ini mempunyai rasa dan warna yang lebih ringan berbanding minyak zaitun yang lain. Ia tidak mengandungi beberapa kandungan antioksidan yang terdapat dalam minyak zaitun extra virgin, tetapi masih mengandungi lemak tak tepu yang sihat.

Minyak Zaitun Ringan (Light Olive Oil)

‘Ringan’ atau ‘Light’ merujuk kepada rasa minyak zaitun yang tidak terlalu kuat. Minyak zaitun ringan adalah minyak ditapis dengan rasa yang lebih neutral. Ia sesuai untuk memasak tanpa memberikan rasa yang kuat kepada hidangan.

Minyak Zaitun Ditapis

Minyak zaitun yang ditapis melalui kaedah pemprosesan untuk menghilangkan kekotoran dan ‘membaiki’ kekurangan minyak tersebut. Walaupun proses ini akan mengurangkan beberapa kandungan antioksidan, ia masih mengandungi lemak tak tepu mono dan boleh digunakan untuk memasak pada suhu yang lebih tinggi.

Minyak Zaitun Cold-Pressed 

Minyak zaitun cold-pressed diekstrak tanpa haba. Proses ini mengekalkan lebih banyak perisa semulajadi dan kualiti nutrisi minyak zaitun. Kaedah ini sering digunakan untuk minyak zaitun extra virgin dan minyak zaitun dara.

Jika anda mahu memilih minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol, minyak zaitun dara atau minyak zaitun extra virgin adalah pilihan yang baik kerana ia mengandungi tahap antioksidan dan sebatian bermanfaat yang lebih tinggi. Kedua-dua minyak ini boleh digunakan untuk ditaburkan ke atas sayur-sayuran dan masakan dengan api sederhana. 

Namun harus diingatkan, walaupun minyak zaitun mengandungi lemak yang sihat, anda harus mengambilnya secara sederhana sebagai sebahagian diet yang seimbang. Anda boleh mendapatkan nasihat pakar kesihatan tentang pengambilan minyak zaitun untuk menurunkan tahap kolesterol anda, terutamanya jika anda bimbang tentang kesan sampingan kesihatan yang lain.

Cara Minum Minyak Zaitun Untuk Menurunkan Kolesterol

Cara Minum Minyak Zaitun Untuk Menurunkan Kolesterol dengan roti

Pengambilan minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol boleh menjadi pengalaman baru untuk sesetengah individu. Anda mungkin perlu mengambil masa untuk membiasakan diri dengan rasa minyak zaitun. 

Namun, jangan bimbang. Terdapat beberapa cara minum minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol dan penggunaan minyak zaitun ke dalam hidangan juga boleh menjadi cara tidak langsung untuk anda ‘meminum’ minyak zaitun mengikut citarasa anda. Antaranya:

Pengambilan secara terus

Pengambilan antara satu sudu teh dan satu sudu besar (tiga sudu teh) minyak zaitun sewaktu perut kosong sepatutnya mencukupi untuk memberi anda manfaat tanpa mengganggu perut anda.

Tumis bahan masakan dengan minyak zaitun

Gunakan minyak zaitun untuk menggoreng sayur-sayuran, protein tanpa lemak seperti tauhu atau ayam, dan bijirin penuh. Masukkan bawang putih, halia, dan kicap untuk rasa.

Cara ini secara tidak langsung adalah alternatif sebagai cara minum minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol.

Renjiskan di atas sayuran

Antara cara minum minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol yang mudah dan cepat adalah dengan merenjiskan ke atas sayur-sayuran panggang atau kukus sebelum dihidangkan. Ini menambah rasa dan lemak yang sihat kepada sayur-sayuran anda.

Celup dengan roti

Daripada menggunakan mentega atau marjerin, celupkan roti bijirin penuh anda dalam mangkuk kecil minyak zaitun extra virgin. Anda juga boleh menambah beberapa herba atau cuka balsamic untuk rasa tambahan yang enak. 

Jika pengambilan minyak zaitun menggunakan sudu tidak menarik minat anda, cara ‘minum’ minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol menggunakan roti mungkin idea yang baik!

Perapan untuk memanggang

Gunakan minyak zaitun dalam perapan untuk memanggang atau membakar protein tanpa lemak seperti ayam, ikan atau tauhu. Ini bukan sahaja meningkatkan rasa tetapi juga membantu mengekalkan kelembapan daging.

Minyak zaitun bersama nasi

Masak nasi dengan satu sudu minyak zaitun sebagai penambah rasa. Padankan dengan hidangan Asia kegemaran anda.

Masakan kari menggunakan minyak zaitun

Gunakan minyak zaitun sebagai asas untuk masakan kari dengan menumis bahan-bahanaromatik seperti bawang merah, bawang putih dan halia. Tambah rempah, sayur-sayuran dan protein untuk kari yang berperisa dan menyihatkan jantung.

Masakan kari adalah antara masakan yang digemari oleh penduduk Malaysia dan boleh dijadikan strategi alternatif cara minum minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol yang enak dan berkhasiat!

Alternatif kepada lemak lain

Gantikan mentega atau marjerin dengan minyak zaitun dalam resipi masakan anda. Ini adalah cara minum minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol yang mudah untuk menjadikan makanan anda lebih menyihatkan jantung. 

Penggunaan minyak zaitun dalam sautéed Greens gaya Asia

Tumis sayur-sayuran berdaun seperti bok choy atau bayam dalam minyak zaitun dengan bawang putih dan percikan kicap. Ini menjadikan hidangan sampingan yang berkhasiat dan berperisa dan juga cara minum minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol.

Resipi minyak zaitun dan pasta bawang putih

Anda penggemar makanan Itali? Gaulkan pasta bijirin penuh yang telah dimasak dengan minyak zaitun extra virgin, bawang putih cincang dan taburan keju Parmesan. Hidangan ringkas ini bukan sahaja cepat tetapi boleh menjadi cara ‘minum’ minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol yang disukai individu berbagai umur.

Gunakan sebagai perencah

Gunakan minyak zaitun sebagai perasa untuk mencelup sayur-sayuran mentah seperti lobak merah, timun dan lada benggala. Ini menyediakan alternatif yang sihat kepada sos krim dan boleh dijadikan cara minum minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol tanpa rasa tertekan untuk meminum minyak zaitun secara langsung. 

Manfaat minyak zaitun dalam mengawal kolesterol

Manfaat Minum Minyak Zaitun Untuk Menurunkan Kolesterol

1. Kaya dengan antioksidan

Minyak zaitun kaya dengan antioksidan yang dapat mempertahankan sel-sel badan anda daripada radikal bebas. Ia juga boleh mengawal paras kolesterol anda. Padat dengan lemak tak tepu, ia berfungsi untuk menurunkan paras kolesterol jahat (LDL)

Kajian menerangkan kandungan antioksidan dalam minyak zaitun, seperti secoiridoids telah terbukti mempunyai kesan yang baik terhadap tahap kolesterol. Secoiridoid 3,4-DHPEA boleh mengurangkan kesan sitokin pro-radang TNF-alpha dan Interleukin 1 B yang terlibat dalam proses keradangan yang berkaitan dengan kolesterol tinggi. Selain itu, pengurangan lipoprotein berketumpatan rendah teroksida dan peningkatan kapasiti antioksidan plasma oleh secoiridoid boleh menyebabkan penurunan paras kolesterol.

2. Mengandungi lemak tak tepu mono

Minyak zaitun sarat dengan lemak tak tepu mono yang boleh melindungi kesihatan jantung anda. Lemak sihat ini boleh menurunkan paras kolesterol tidak baik dan menyokong kesihatan jantung secara keseluruhan. 

Kajian mendapati lemak tak tepu mono dalam minyak zaitun seperti asid oleik boleh mengurangkan tahap kolesterol LDL yang bermanfaat untuk kesihatan jantung. Selain itu, minyak zaitun mengandungi sebatian bioaktif seperti polifenol yang boleh membantu menghalang pengoksidaan LDL dan menghilangkan radikal superoksida. Ini akan menyebabkan pengurangan paras kolesterol.

Jika anda tidak selesa dengan tekstur minyak zaitun melalui tekak anda, cuba renjiskan di atas sayur-sayuran yang telah dimasak. Gabungan tekstur sayur dan minyak zaitun akan menghasilkan cara ‘minum’ minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol yang enak dan berkhasiat.  

3. Boleh mengelakkan risiko strok

Minyak zaitun boleh menggelakkan risiko anda daripada strok dengan mengurangkan kebarangkaliam saluran darah anda tersumbat. Salur darah yang tersumbat yang tidak dirawat boleh menyebabkan strok. 

Lemak tak tepu yang terkandung di dalam minyak zaitun boleh ‘membersihkan’ saluran darah anda daripada tersumbat dan melindungi jantung. Kajian menerangkan Minyak zaitun dikaitkan dengan risiko penyakit kardiovaskular dan strok yang lebih rendah. Manfaat maksimum boleh diperolehi dengan penggunaan antara 20 gram dan 30 gram sehari. Penggunaan minyak zaitun dara untuk minyak zaitun dara mungkin akan mendapat kesan yang lebih baik dari peringkat awal penyakit ini. 

4. Bersifat antiradang

Minyak zaitun bersifat antiradang yang mempunyai sebatian sejuk untuk melawan keradangan di dalam badan anda. Apabila badan anda kurang mengalami keradangan, ia berkemungkinan bermakna badan anda kurang menghasilkan kolesterol tidak baik (LDL) yang juga dapat mengawal dan menurunkan kolesterol anda.

Kajian menunjukkan bahawa minyak dara extra virgin dan kandungan polifenol boleh memperbaiki gejala penyakit dalam penyakit keradangan imunisasi, dengan bertindak pada tahap tempatan dan sistemik, dan dengan memodulasi beberapa laluan molekul. Namun begitu, tiada data yang mencukupi untuk mencapai garis panduan pemakanan khusus.

Setiap individu mempunyai tahap tindak balas dengan bahan semulajadi, mulakan dengan dos kecil dan ubah suai dos mengikut keperluan kesihatan. Pilih cara minum minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol yang anda sukai kerana ini akan memudahkan anda untuk mendapatkan khasiat minyak zaitun setiap hari. 

5. Bersifat antibakteria

Minyak zaitun juga bersifat antibakteria yang melawan bakteria yang boleh menjejaskan kesihatan dan membantu jantung anda kekal sihat. Pengurangan bakteria yang berbahaya boleh membantu anda untuk mengawal tahap kolesterol dengan lebih baik, tanpa gangguan.

Kajian menunjukkan minyak zaitun telah terbukti mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk berpotensi menurunkan tahap kolesterol. Polifenol ini boleh menyumbang kepada pencegahan patogen bawaan makanan dan mungkin menyokong pencegahan terhadap patogen bawaan makanan. Selain itu, polifenol minyak zaitun boleh diserap oleh manusia dan mungkin memberi kesan yang ketara dalam usus kecil. Manfaat ini berpotensi menyumbang kepada kesihatan keseluruhan, termasuk pengurusan kolesterol.

6. Melindungi jantung daripada penyakit

Minyak zaitun boleh melindungi jantung daripada penyakit. Lemak sihat dalam minyak zaitun boleh merendahkan kolesterol tidak baik dan memastikan jantung anda bebas daripada risiko penyakit. Apabila anda menjadikan minyak zaitun sebagai sebahagian daripada rutin harian anda, ia seperti memberikan jantung anda perlindungan yang kukuh untuk memastikan ia kekal kuat dan berdaya tahan terhadap potensi masalah kesihatan. 

Mengikut kajian, minyak zaitun dapat melindungi jantung daripada penyakit melalui kandungan lemak tak tepu mono yang tinggi dalam bentuk asid oleik, polifenol, vitamin E dan molekul lipid. Nutrien ini memberikan minyak zaitun kesan perlindungan kardiometabolik termasuk fungsi antiradang, antioksidan dan antitrombotik. 

Selain itu, minyak zaitun telah memperbaiki faktor risiko kardiovaskular seperti dislipidemia, disfungsi endothelial dan trombosis. Kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan minyak zaitun berkait songsang dengan risiko penyakit kardiovaskular dan kematian .Oleh itu, peranan perlindungan minyak zaitun terhadap penyakit kardiovaskular dan kematian didapati bermanfaat bermanfaat dalam menghalang perkembangan penyakit kronik.

7. Mengurangkan risiko obesiti

Minyak zaitun juga dapat mengurangkan risiko anda  daripada mengalami berat badan berlebihan dan obesiti. Lemak sihat dalam minyak zaitun membuatkan anda berasa kenyang dengan cepat dan menyekat keinginan makanan ringan yang boleh menyebabkan berat badan bertambah. Ia juga membantu dalam menguruskan tahap kolesterol. 

Kajian menunjukan minyak zaitun dapat membantu mencegah berat badan berlebihan dan obesiti melalui beberapa cara: 

 • Mengurangkan berat badan dan lilitan pinggang: Penggunaan harian minyak zaitun extra virgin dengan kepekatan oleocanthal yang tinggi dapat mengurangkan berat badan dan lilitan pinggang dalam subjek dengan sindrom metabolik.
 • Membaiki kesihatan metabolik: Minyak zaitun extra virgin dapat mengurangkan tahap alanine transaminase, sitokin radang dan steatosis hepatik menyumbang kepada kesihatan metabolik yang lebih baik.
 • Peningkatan kolesterol baik HDL: Minyak zaitun extra virgin  meningkatkan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) dengan ketara tanpa memerlukan diet rendah kalori yang bermanfaat untuk pengurusan berat badan.
 • Aktiviti tisu adiposa coklat: Pengambilan minyak zaitun extra virgin boleh menyebabkan peningkatan aktiviti tisu adiposa perang yang boleh menyumbang kepada pengawalan berat badan.

Penemuan ini menunjukkan kesan pencegahan minyak zaitun terhadap berat badan berlebihan dan obesiti yang menjadikannya komponen berharga dalam diet sihat. 

8. Boleh membantu memenuhi pengambilan lemak sihat yang disyorkan

Pengambilan minyak zaitun boleh membantu anda dalam memenuhi pengambilan lemak sihat yang disyorkan. Kajian menerangkan garis panduan pemakanan mensyorkan bahawa 20–35% daripada kalori harian anda harus berasal dari lemak, terutamanya daripada lemak tak tepu mono dan lemak tak tepu poli. 

Minyak zaitun kaya dengan lemak tak tepu mono menjadikannya pilihan yang bagus untuk memenuhi keperluan lemak anda. Walaupun sesetengah produk haiwan mengandungi lemak tak tepu mono, penyelidikan menunjukkan bahawa manfaat kesihatan yang paling ketara datang daripada memasukkan sumber lemak ini berasaskan tumbuhan ke dalam diet anda. 

Cara minum minyak zaitun untuk menurunkan kolesterol yang mudah adalah dengan mengamalkan satu sudu besar atau 3 sudu teh ketika perut kosong. 

Kesimpulan

Berikut adalah Cara Minum Minyak Zaitun Untuk Menurunkan Kolesterol

 1. Pengambilan secara terus
 2. Tumis bahan masakan dengan minyak zaitun
 3. Renjiskan di atas sayuran
 4. Celup dengan roti
 5. Perapan untuk memanggang
 6. Minyak zaitun bersama nasi
 7. Masakan kari menggunakan minyak zaitun
 8. Alternatif kepada lemak lain
 9. Penggunaan minyak zaitun dalam sautéed Greens gaya Asia
 10. Resipi minyak zaitun dan pasta bawang putih
 11. Gunakan sebagai perencah

Berikut adalah manfaat Cara Minum Minyak Zaitun Untuk Menurunkan Kolesterol

 1. Kaya dengan antioksidan
 2. Mengandungi lemak tak tepu mono
 3. Boleh mengelakkan risiko strok
 4. Bersifat antiradang
 5. Bersifat antibakteria
 6. Melindungi jantung daripada penyakit
 7. Mengurangkan risiko obesiti
 8. Boleh membantu memenuhi pengambilan lemak sihat yang disyorkan

Anda boleh baca tentang artikel kolesterol yang lain di sini:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan