15 Simptom Kolesterol Tinggi Yang Harus Anda Beri Perhatian

Artikel ini bincang tentang simptom kolesterol tinggi. Jika anda mendapati anda mengalami simptom tersebut, sila jumpa doktor segera. Jom kita mula!

Simptom Kolesterol Tinggi

1. Serangan jantung

Simptom Kolesterol Tinggi serangan jantung

Serangan jantung atau infarksi miokardium boleh menjadi simptom kolesterol tinggi. Paras kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) yang tinggi akan menyebabkan pembentukan plak di dalam arteri. Pembentukan plak ini boleh menyempitkan arteri koronari, lau menyekat aliran darah ke otot jantung. 

Apabila plak pecah atau bekuan darah terbentuk, ia boleh menyekat bekalan darah ke bahagian jantung dan mengakibatkan serangan jantung. Kajian menerangkan serangan jantung boleh menjadi gejala biasa kolesterol tinggi. 

Aterosklerosis yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi, boleh mengakibatkan penyumbatan saluran akibat pembentukan embolisme-trombus yang membawa kepada serangan jantung. Oleh itu, kolesterol tinggi merupakan faktor risiko yang signifikan untuk penyakit jantung koronari dan boleh menyumbang kepada berlakunya serangan jantung.

2. Sakit dada

Sakit dada boleh memainkan peranan penting dalam perkembangan penyakit arteri koronari (CAD), yang boleh menyebabkan angina iaitu sejenis sakit dada. Apabila otot jantung tidak menerima oksigen yang mencukupi, ia boleh menghasilkan sakit dada angina, sering yang boleh digambarkan sebagai sensasi tekanan di bahagian tengah atau kiri dada. 

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa angina juga boleh disebabkan oleh faktor lain, dan tidak semua orang yang mempunyai kolesterol tinggi akan mengalaminya. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kolesterol tinggi dan sakit dada, terutamanya jika ia disertai dengan sesak nafas, berpeluh, atau pening, adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan segera kerana ia boleh menjadi tanda penyakit jantung yang lebih serius. 

Kajian menunjukkan angina (stabil) adalah sejenis sakit dada yang sering berlaku kerana arteri jantung tersumbat dan biasanya berlaku kepada orang dewasa yang lebih tua. Kira-kira 16% lelaki dan 10% wanita berumur 65 hingga 74 tahun di UK mungkin mengalaminya. 

Angina boleh berlaku disebabkan tekanan darah tinggi, terlalu banyak kolesterol dalam darah, merokok, tidak banyak bergerak dan berat badan berlebihan. Jadi angina, boleh menjadi antara simptom kolesterol darah tinggi dan berisiko lebih tinggi untuk masalah jantung yang lain. 

.

3. Strok

Simptom Kolesterol Tinggi stroke

Strok boleh menjadi antara simptom kolesterol tinggi yang yang berlaku apabila bekalan darah ke otak terjejas. Tahap kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) yang tinggi boleh menyumbang kepada pembentukan plak dalam saluran darah termasuk saluran darah ke otak. 

Pembentukan plak ini menyempitkan arteri dan boleh menyebabkan pembekuan darah. Jika bekuan menghalang saluran darah di otak, ia boleh menyebabkan strok.  Strok boleh mengakibatkan pelbagai gejala, termasuk rasa kebas secara tiba-tiba, kekeliruan, masalah untuk bercakap dengan betul, sakit kepala yang teruk dan kesukaran berjalan. 

Kajian mendapati lebih separuh daripada kejadian strok adalah disebabkan oleh ateroma salur besar yang disebabkan oleh peningkatan lipid plasma dan ateroma salur besar, seperti penyakit arteri karotid. 

Bukti menunjukkan bahawa menurunkan kepekatan kolesterol LDL boleh mengurangkan risiko strok, terutamanya strok yang tidak membawa maut. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa hubungan antara kolesterol tinggi dan strok adalah kompleks, dan tidak semua strok dikaitkan secara langsung dengan paras kolesterol.

4. Tekanan darah tinggi

Simptom Kolesterol Tinggi tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi juga berpotensi menjadi salah satu simptom kolesterol tinggi. Tahap kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) yang tinggi boleh menyumbang kepada perkembangan aterosklerosis dan menyukarkan proses untuk darah mengalir dengan lancar. Peningkatan rintangan kepada aliran darah ini boleh menyebabkan tekanan darah lebih tinggi. 

Selain itu, kehadiran plak dalam arteri boleh membuatkan jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah dan menyumbang kepada hipertensi. Gabungan kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi dengan ketara meningkatkan risiko penyakit jantung dan komplikasi kardiovaskular yang lain. 

Kajian menunjukkan jika anda mempunyai tekanan darah tinggi dan kolesterol LDL yang tinggi semasa anda masih muda, ia boleh meningkatkan risiko untuk anda mengalami masalah jantung di masa akan datang. Walaupun tekanan darah dan kolesterol anda bertambah baik apabila anda meningkat dewasa, tekanan darah tinggi dan tahap kolesterol LDL dari zaman muda anda masih boleh kekal dan menjejaskan kesihatan jantung anda. 

5. Kesesakan nafas

Kesukaran bernafas boleh menjadi simptom kolesterol tinggi yang berlaku apabila pembentukan plak menyempitkan dan mengeraskan arteri menyekat aliran darah ke organ penting, termasuk paru-paru. 

Aliran darah yang berkurangan ke paru-paru boleh menyebabkan sesak nafas atau kesukaran bernafas, terutamanya semasa melakukan aktiviti fizikal. Kajian menerangkan individu yang melaporkan tahap sesak nafas yang paling rendah mempunyai risiko 30% lebih tinggi untuk mengalami serangan jantung dalam tempoh 30 tahun akan datang berbanding dengan seseorang yang tidak melaporkan masalah pernafasan. 

Bagi individu yang mempunyai tahap sesak nafas yang paling tinggi pula mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mendapat serangan jantung.

6. Sakit kepala yang teruk secara tiba-tiba

Simptom Kolesterol Tinggi sakit kepala

Sakit kepala yang teruk secara tiba-tiba boleh menjadi salah satu simptom kolesterol tinggi. Dalam kes-kes kesihatan tertentu, jika saluran darah di otak tersumbat atau pecah akibat kesan pembentukan plak, ia boleh mengakibatkan sakit kepala yang teruk. Sakit kepala ini mungkin disertai dengan gejala neurologi yang lain. 

Kolesterol yang tinggi  jika tidak dikawal boleh menjejaskan saluran darah di bahagian badan yang berlainan, termasuk otak. Kajian mendapati perkaitan yang kuat antara peningkatan jumlah kolesterol dan migrain dengan aura pada orang yang berusia. Ini menunjukkan bahawa tahap peningkatan jumlah kolesterol dan trigliserida dikaitkan dengan migrain dengan aura, tetapi tidak dikaitkan dengan jenis sakit kepala yang lain. 

Migrain dengan aura yang juga dikenali sebagai migrain klasik, adalah sejenis sakit kepala migrain yang didahului oleh gangguan deria yang dipanggil aura. Gangguan ini boleh melibatkan beberapa deria, seperti penglihatan, sentuhan, bau dan juga pergerakan.

7. Penyakit arteri periferal

Penyakit arteri periferal mempunyai potensi sebagai simptom kolesterol tinggi yang berlaku apabila arteri koronari terjejas akibat aterosklerosis yang memberi kesan kepada arteri di bahagian badan yang lain termasuk di bahagian kaki. 

Apabila anda mengalami penyakit arteri periferal, aliran darah ke kaki menjadi terhad disebabkan oleh penyempitan arteri ini dan anda mungkin akan mengalami gejala seperti sakit kaki, kekejangan dan kesukaran berjalan. Kolesterol tinggi memainkan peranan dalam perkembangan penyakit ini. 

Mengikut kajian, penyakit arteri periferal boleh menjadi gejala kolesterol tinggi disebabkan oleh hubungan antara tahap kolesterol dan aterosklerosis yang merupakan punca utama penyakit arteri periferal. Tahap tinggi jumlah kolesterol dan tahap rendah kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL-C) dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit arteri periferal. 

Aterosklerosis, yang disebabkan oleh pengumpulan kolesterol dan bahan lain dalam arteri boleh menyebabkan penyempitan dan penyumbatan pada arteri periferal yang mengakibatkan gejala penyakit ini seperti kekebasan kaki, kekejangan kaki atau klaudikasi sekejap-sekejap (sakit kaki semasa berjalan). Oleh itu, kolesterol tinggi boleh menyumbang kepada perkembangan penyakit arteri periferal.

8. Kekebasan kaki akibat penyakit arteri periferal

Simptom Kolesterol Tinggi kaki kebas

Kekebasan kaki berpotensi menjadi simptom kolesterol tinggi yang berlaku yang boleh menjejaskan arteri di seluruh badan termasuk saluran darah yang membekalkan darah ke kaki. Apabila aliran darah terjejas akibat pengumpulan plak, ia boleh mengakibatkan gejala seperti kebas kaki atau kesemutan. Ini boleh menunjukkan peredaran berkurangan ke bahagian bawah badan, gejala ini juga di kenali sebagai penyakit arteri periferal.

Kajian mendapati kekebasan kaki boleh menjadi gejala kolesterol tinggi kerana perkaitan kolesterol dengan neuropati periferal. Kolesterol tinggi, atau hiperlipidemia telah dikaitkan dengan polineuropati distal axonal yang boleh menyebabkan kerosakan saraf deria dan membawa kepada gejala seperti kebas pada kaki.

Ini adalah hasil daripada kesan gangguan kolesterol tinggi pada sistem saraf periferi, termasuk tekanan oksidatif intraselular, lesi keradangan dan disregulasi metabolisme lipid. 

9. Rasa kekejangan akibat penyakit arteri periferal

Kekejangan boleh menjadi salah satu simptom kolesterol tinggi yang menunjukkan bekalan darah yang tidak mencukupi ke otot, termasuk di bahagian kawasan kaki yang boleh mengakibatkan kekejangan atau ketidakselesaan. Walaupun kekejangan boleh disebabkan oleh pelbagai punca adalah penting untuk mempertimbangkan kemungkinan kaitan dengan isu vaskular yang berkaitan dengan kolesterol. 

Kajian menunjukkan aliran darah yang lemah dalam arteri kaki boleh menunjukkan masalah yang sama dalam arteri jantung. Jika seseorang individu mengalami kekejangan kaki, kesukaran berjalan, atau sakit pada kaki semasa berehat adalah penting untuk menjalani ujian untuk peredaran yang lemah atau penyakit arteri periferal. 

Penyakit arteri periferal adalah keadaan akibat pengumpulan lemak dan mendapan kolesterol dalam arteri kaki, yang membawa kepada peredaran darah terjejas. Mengenal pasti dan menangani gejala ini dengan segera adalah penting untuk mengawal penyakit ini dan menggalakkan kesihatan vaskular secara keseluruhan.

10. Kerap rasa sakit kaki akibat penyakit arteri periferal

Sakit kaki yang berpotensi menandakan penyakit arteri periferal juga boleh menjadi simptom kolesterol tinggi yang menyebabkan rasa sakit kaki, kekejangan atau ketidakselesaan terutamanya semasa melakukan aktiviti fizikal. 

Walaupun sakit kaki boleh disebabkan oleh pelbagai punca, adalah penting untuk mempertimbangkan peranan kolesterol dalam kesihatan vaskular. Kajian menerangkan sakit kaki khususnya klaudikasi sekejap-sekejap boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Kajian telah menunjukkan bahawa peningkatan jumlah kolesterol dikaitkan dengan risiko relatif yang lebih tinggi untuk klaudikasi. 

Selain itu, paras rendah kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL-C)  dikaitkan dengan risiko penyakit arteri periferal pada masa hadapan. Oleh itu, sakit kaki boleh menjadi tanda kolesterol tinggi kerana kaitannya dengan penyakit arteri periferal dan klaudikasi.

11. Penyakit arteri karotid

Penyakit arteri karotid berkemungkinan boleh menjadi simptom kolesterol tinggi dalam badan anda. Pengumpulan plak di dalam salur darah utama boleh menyempitkan arteri karotid yang mengurangkan aliran darah ke otak dan meningkatkan risiko strok. 

Walaupun penyakit arteri karotid mungkin tidak menunjukkan gejala yang ketara pada peringkat awalnya, ia boleh membawa kepada akibat yang serius seperti serangan iskemia sementara (TIA) atau strok sepenuhnya. 

Kajian menerangkan penyakit arteri karotid boleh menjadi gejala kolesterol tinggi kerana peranan kolesterol dalam perkembangan stenosis arteri karotid. Tahap kolesterol yang tinggi,terutamanya kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL-C) dikaitkan dengan perkembangan penyakit arteri karotid. 

Keadaan ini boleh menyebabkan penyempitan arteri karotid,yang seterusnya meningkatkan risiko strok. Oleh itu, paras kolesterol yang tinggi boleh menyumbang kepada perkembangan penyakit arteri karotid. 

12. Kuku kaki menebal

Perubahan dalam kesihatan kuku kadangkala boleh menjadi simptom kolesterol tinggi. Walaupun kesan langsung kolesterol pada kuku tidak jelas, perubahan dalam ketebalan kuku berpotensi dikaitkan dengan masalah peredaran darah. Peredaran darah yang lemah mungkin disebabkan oleh keadaan yang berkaitan dengan kolesterol tinggi boleh menjejaskan kesihatan kuku. 

Adalah penting untuk menyedari bahawa kuku yang menebal sahaja bukanlah petanda secara langsung tahapkolesterol tinggi, dan pelbagai faktor boleh menyumbang kepada perubahan dalam penampilan kuku. 

Kajian mendapati kuku kaki yang menebal boleh menjadi gejala kolesterol tinggi disebabkan oleh keadaan yang dipanggil sindrom kuku kuning. Sindrom ini boleh menyebabkan kuku berubah warna coklat kekuningan dengan ketara, dan ia telah dikaitkan dengan keadaan seperti lymphedema, diabetes mellitus, gangguan imun dan hiperhidrosis. Oleh itu, kuku kaki yang menebal mungkin menjadi petunjuk kepada masalah kesihatan yang mendasari seperti kolesterol tinggi.

13. Rasa kepenatan

Simptom Kolesterol Tinggi penat

Rasa kepenatan boleh menjadi salah satu simptom kolesterol tinggi yang boleh berlaku apabila pengaliran darah yang berkurangan ini boleh menyebabkan kepada perasaan keletihan. Namun begitu, adalah penting untuk mengambil perhatian bahawa keletihan boleh disebabkan pelbagai faktor dan kolesterol tinggi berkemungkinan adalah salah satu daripadanya. 

Kajian menerangkan jika anda mempunyai nisbah jumlah kolesterol yang tinggi berbanding kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi mungkin akan membuatkan anda berasa lebih letih jika anda mengalami penyakit multiple sclerosis

Kajian mencadangkan bahawa laluan yang berkaitan dengan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi boleh menjadi punca dalam menyebabkan keletihan. Hasil kajian boleh membantu pengkaji dalam merawat keletihan pada penghidap multiple sclerosis dengan menumpukan pada laluan kolesterol ini.

14. Xanthomas

Xanthomas boleh menjadi simptom kolesterol tinggi, ia adalah mendapan lemak kekuningan yang berada di bawah kulit dan biasanya ditemui berhampiran sendi atau tendon. Xanthomas terbentuk apabila terdapat lebihan lipid termasuk kolesterol yang melalui aliran dalam darah. Deposit ini pada kebiasaannya tidak menyakitkan tetapi berbeza dari segi saiz dan rupa. 

Kehadiran xanthomas mungkin menunjukkan masalah asas dengan metabolisme kolesterol dan mungkin dikaitkan dengan keadaan seperti familial hiperkolesterolemia. Kajian menerangkan Xanthomas boleh menjadi tanda kolesterol tinggi kerana ia adalah lesi kulit yang dikaitkan dengan dislipidemia terutamanya hiperkolesterolemia. 

Pengumpulan sel busa yang diperoleh daripada fagositosis makrofaj lipoprotein sisa diperhatikan dalam xanthomas dan hipertrigliseridemia adalah faktor risiko tertinggi untuk perkembangan xanthomas. Tahap tinggi trigliserida serum dan jumlah kolesterol sering diperhatikan pada pesakit dengan xanthomas, menunjukkan hubungan antara manifestasi kulit ini dan dislipidemia. Oleh itu, xanthomas boleh berfungsi sebagai penunjuk tahap kolesterol tinggi dan gangguan metabolik.

15. Penglihatan kabur atau kehilangan penglihatan secara tiba-tiba

Simptom Kolesterol Tinggi mata kabur

Penglihatan kabur boleh menjadi antara simptom kolesterol tinggi yang berlaku apabila

pengumpulan plak dalam saluran darah menghalang aliran darah yang betul dan menjejaskan penglihatan. Selain itu, kolesterol tinggi adalah faktor risiko aterosklerosis, keadaan yang boleh memberi kesan kepada laluan arteri ke saraf optik. 

Dari masa ke semasa, perubahan berkaitan kolesterol boleh menyebabkan penglihatan kabur. Adalah penting untuk menyedari bahawa walaupun penglihatan kabur boleh berpunca daripada pelbagai faktor, termasuk yang tidak berkaitan dengan kolesterol, ia juga boleh menjadi petanda masalah vaskular yang mendasari.

Kajian menunjukkan penglihatan kabur boleh menjadi simptom kolesterol tinggi kerana potensi kesannya pada saluran darah di mata. Kolesterol tinggi boleh menyebabkan pembentukan plak dalam saluran darah termasuk pada mata yang boleh menjejaskan aliran darah dan menyebabkan kerosakan pada retina. Ini boleh mengakibatkan penglihatan kabur atau gangguan penglihatan yang lain. 

Kesimpulan

Berikut adalah simptom kolesterol tinggi yang anda perlu ketahui:

 1. Serangan jantung
 2. Sakit dada
 3. Strok
 4. Tekanan darah tinggi
 5. Kesesakan nafas
 6. Sakit kepala yang teruk secara tiba-tiba
 7. Penyakit arteri periferal
 8. Kekebasan kaki akibat penyakit arteri periferal
 9. Rasa kekejangan akibat penyakit arteri periferal
 10. Kerap rasa sakit kaki akibat penyakit arteri periferal
 11. Penyakit arteri karotid
 12. Kuku kaki menebal
 13. Rasa kepenatan
 14. Xanthomas
 15. Penglihatan kabur atau kehilangan penglihatan secara tiba-tiba

Anda boleh baca tentang artikel kolesterol yang lain di sini:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan