15 Tanda-tanda Kolesterol Tinggi Pada Wanita

Artikel ini bincang tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita. Jika anda risau tentang kolesterol tinggi, and perlu mengetahui tanda-tanda supaya anda boleh cepet mengetahui dan mengambil tindakan untuk sihatkan dirimu.

Jom kita mula!

Tanda-tanda Kolesterol Tinggi Pada Wanita

1. Serangan jantung 

Tanda-tanda Kolesterol Tinggi Pada Wanita serangan jantung

Serangan jantung mungkin antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita. Paras kolesterol tinggi boleh menyumbang kepada perkembangan aterosklerosis yang berlaku akibat pembentukan plak dalam arteri. 

Simptom serangan jantung mungkin berbeza untuk wanita dan lelaki. Kolesterol tinggi  akan meningkatkan kemungkinan pembentukan plak yang  menyebabkan penyumbatan arteri koronari dan mencetuskan serangan jantung. 

Wanita yang mempunyai kolesterol tinggi mungkin mengalami sakit dada, sesak nafas, keletihan, loya, atau ketidakselesaan di leher, rahang atau belakang. Pemeriksaan kolesterol yang kerap dan mengekalkan gaya hidup sihat jantung, termasuk diet seimbang dan senaman yang kerap, adalah penting untuk mencegah kolesterol tinggi dan mengurangkan risiko serangan jantung pada wanita.

Kajian menerangkan serangan jantung boleh menjadi tanda kolesterol tinggi kerana paras kolesterol darah yang tinggi menyumbang kepada perkembangan aterosklerosis. Pengumpulan ini boleh menyebabkan penyempitan dan penebalan atau penyekatan lumen arteri yang boleh mengakibatkan pengurangan aliran darah ke jantung. 

Jika plak pecah, ia boleh menyebabkan pembentukan bekuan darah yang boleh menghalang aliran darah ke jantung dan menyebabkan serangan jantung.

2. Klaudikasi

Tanda-tanda Kolesterol Tinggi Pada Wanita klaudikasi

Klaudikasi adalah kesakitan, kekejangan, atau kelemahan pada kaki semasa aktiviti fizikal seperti berjalan. Ia boleh dikaitkan dengan paras kolesterol tinggi pada wanita. Kolesterol tinggi menyumbang kepada perkembangan aterosklerosis yang menjejaskan arteri yang membekalkan darah ke kaki lalu menyebabkan gejala klaudikasi. 

Pengurangan aliran darah ke otot kaki semasa senaman boleh mengakibatkan ketidakselesaan atau kesakitan. Ini akan mendorong individu untuk mengehadkan aktiviti fizikal. Pengubahsuaian gaya hidup, termasuk diet yang menyihatkan jantung, senaman yang kerap, dan ubat-ubatan jika perlu, boleh membantu menurunkan tahap kolesterol dan mengurangkan risiko komplikasi seperti klaudikasi pada wanita. 

Kajian menunjukkan peningkatan jumlah kolesterol dikaitkan dengan risiko relatif yang lebih tinggi untuk klaudikasio. Selain itu, paras rendah kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL-C) telah dikenal pasti sebagai faktor risiko yang kuat untuk penyakit arteri periferal. Oleh itu, kehadiran klaudikasi boleh menunjukkan tahap kolesterol tinggi dan aterosklerosis yang akan mencetus perkembangan penyakit arteri periferal.

3. Penyakit arteri periferal

Penyakit arteri periferal boleh menjadi antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita kerana ia sering dikaitkan dengan aterosklerosis. Apabila plak ini menjejaskan arteri di luar jantung, seperti di kaki, ia boleh membawa kepada penyakit ini. Bagi wanita, paras kolesterol yang tinggi menyumbang kepada perkembangan aterosklerosis, menyempitkan saluran darah dan menyekat aliran darah ke bahagian kaki. 

Antara simptom penyakit ini adalah kekejangan atau kelemahan pada kaki semasa aktiviti seperti berjalan atau menaiki tangga. Pengesanan awal kolesterol tinggi adalah penting dalam mencegah perkembangan aterosklerosis dan penyakit arteri periferal. Wanita yang mempunyai faktor risiko seperti merokok, diabetes atau sejarah keluarga penyakit kardiovaskular harus berhati-hati dalam memantau tahap kolesterol mereka. 

Kajian mendapati penyakit arteri periferal boleh menjadi tanda kolesterol tinggi disebabkan oleh perkaitan antara dislipidemia dan patofisiologi penyakit kardiovaskular. 

Walaupun jumlah kolesterol dan LDL-C (kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah) tidak signifikan secara statistik dalam perkaitannya dengan penyakit ini, ukuran lipid berkaitan trigliserida telah menunjukkan perkaitan yang signifikan dengan kejadian penyakit arteri periferal. Oleh itu, paras trigliserida yang tinggi dan paras HDL-C yang rendah mungkin menunjukkan peningkatan risiko PAD. 

4. Berat badan berlebihan

Tanda-tanda Kolesterol Tinggi Pada Wanita berat berlebihan

Berat badan berlebihan boleh menjadi antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita kerana berat badan berlebihan sering dikaitkan dengan peningkatan risiko paras kolesterol tinggi. Apabila wanita mengalami berat badan berlebihan terutamanya di sekitar kawasan perut, ia boleh menyebabkan ketidakseimbangan dalam kolesterol, dengan paras kolesterol LDL yang lebih tinggi dan paras kolesterol HDL yang lebih rendah. 

Ketidakseimbangan ini boleh menyumbang kepada pembentukan kolesterol dalam arteri dan perkembangan aterosklerosis. Ini akanmeningkatkan risiko masalah kardiovaskular, termasuk penyakit jantung. Pemantauan tetap terhadap tahap kolesterol adalah penting bagi wanita yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti kerana ia membolehkan pengesanan dan rawatan awal. 

Kajian menunjukkan berat badan berlebihan dan obesiti dikaitkan dengan paras kolesterol tinggi pada wanita disebabkan oleh dislipidemia yang sering mengiringi berat badan berlebihan. Dislipidemia ini termasuk peningkatan trigliserida, penurunan kolesterol HDL dan kolesterol LDL normal atau sedikit meningkat dengan peningkatan LDL padat kecil (small dense LDL). 

Selain itu, obesiti boleh menyebabkan rintangan insulin yang boleh menyumbang kepada dislipidemia. Faktor-faktor ini menyumbang kepada risiko kardiovaskular yang lebih tinggi dalam individu yang berlebihan berat badan dan obes termasuk wanita.

5. Xanthelasma

Xanthelasma adalah kehadiran plak kekuningan yang kelihatan pada kulit terutamanya di sekitar kelopak mata. Ia boleh menjadi antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita Mendapan lemak ini sering dikaitkan dengan paras kolesterol yang tinggi terutamanya kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL). 

Xanthelasma berlaku apabila kolesterol terkumpul dalam sel-sel kulit yang membentuk tompok-tompok yang berbeza. Walaupun ia tidakberbahaya atau menyakitkan, deposit ini mungkin menunjukkan masalah asas dengan metabolisme kolesterol. Bagi wanita, pemantauan untuk tanda-tanda seperti xanthelasma adalah penting kerana ia boleh menjadi petunjuk yang jelas kepada paras kolesterol tinggi. 

Mengikut kajian, Xanthelasma adalah tanda kolesterol tinggi pada wanita kerana perkaitannya dengan hiperkolesterolemia. Kira-kira 50% pesakit yang didiagnosis dengan Xanthelasma palpebrarum (XP) juga mempunyai hiperkolesterolemia. 

Patogenesis melibatkan kebocoran lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) daripada kapilari di sekeliling kelopak mata menjelaskan kejadian xanthelasma yang lebih tinggi di kawasan mata berbanding bahagian badan yang lain. 

6. Arcus Senilis

Arcus Senilis adalah pembentukan cincin putih kelabu di sekeliling bahagian luar kornea dan ia boleh menjadi antara tan-tanda kolesterol tinggi pada wanita. Juga dikenali sebagai arcus cornealis, keadaan ini berlaku disebabkan oleh deposit lipid, termasuk kolesterol dalam kornea. Walaupun arcus senilis sering dikaitkan dengan penuaan, ia boleh menjadi petunjuk kepada individu yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi. 

Bagi wanita, kehadiran arkus senilis mungkin menandakan peningkatan risiko masalah kardiovaskular kerana kolesterol tinggi adalah faktor risiko yang diketahui untuk penyakit jantung. Pemeriksaan kolesterol yang kerap adalah penting untuk wanita, terutamanya dengan kehadiran arcus senilis kerana ia boleh memberikan gambaran tentang potensi risiko kardiovaskular.

Kajian mendapati warga India dewasa yang mengalami cincin berwarna kelabu di sekeliling mata yang dipanggil arcus senilis mungkin mempunyai risiko masalah jantung lebih tinggi walaupun mereka berisiko rendah untuk menghidap masalah jantung. Ia juga dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular, tanpa mengira faktor lain. Jadi, jika anda mengalami keadaan ini, segeralah mendapatkan nasihat doktor.

7. Tekanan darah tinggi ketika hamil

Tekanan darah tinggi semasa kehamilan, juga dikenali sebagai hipertensi semasa hamil atau preeklampsia, mungkin antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita. Preeklampsia adalah keadaan di mana tekanan darah tinggi dan tanda-tanda kerosakan organ akan menjejaskan hati dan buah pinggang semasa kehamilan. 

Wanita yang mengalami preeklampsia mungkin mempunyai peningkatan risiko masalah kardiovaskular di kemudian hari, termasuk kolesterol tinggi. Wanita yang pernah mengalami hipertensi semasa mengandung harus proaktif dalam mengekalkan gaya hidup sihat untuk menyokong kesihatan jantung.

Ini termasuk senaman yang kerap dan diet seimbang dan menjalani pemeriksaan berkala untuk mengurus dan mengurangkan risiko komplikasi kardiovaskular jangka panjang seperti kolesterol tinggi. 

Kajian mendapati tekanan darah tinggi semasa kehamilan atau preeklampsia, tidak secara langsung disebabkan oleh kolesterol tinggi. Walau bagaimanapun, terdapat bukti yang menunjukkan bahawa paras kolesterol tinggi dalam kehamilan dikaitkan dengan peningkatan risiko preeklampsia. 

Hubungan tepat antara kolesterol tinggi dan preeklampsia tidak difahami sepenuhnya, tetapi ia dipercayai berkaitan dengan perubahan fisiologi kompleks yang berlaku semasa kehamilan. 

Adalah penting untuk ambil mengambil perhatian bahawa walaupun mungkin terdapat kaitan antara kolesterol tinggi dan preeklampsia, tekanan darah tinggi semasa kehamilan boleh mempunyai pelbagai punca, dan ia tidak semata-mata dikaitkan dengan paras kolesterol tinggi.

8. Perubahan pada lidah

Perubahan pada lidah kadangkala boleh menunjukkan tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita. Walaupun lidah bukan penunjuk langsung paras kolesterol, perubahan tertentu mungkin mencadangkan masalah kesihatan yang mendasari. 

Sebagai contoh, salutan putih atau kekuningan pada lidah boleh dikaitkan dengan tabiat pemakanan yang menyumbang kepada kolesterol tinggi, seperti mengambil makanan berlemak yang berlebihan. 

Selain itu, deposit kolesterol pada saluran darah boleh menjejaskan peredaran mikro dalam lidah yang berpotensi membawa kepada perubahan warna atau tekstur.  Pemerhatian perubahan pada lidah, bersama-sama dengan faktor risiko lain mungkin mendorong wanita untuk mempertimbangkan untuk memeriksa tahap kolesterol mereka.

Kajian mendapati hubungan antara perubahan lidah dan paras gula, jumlah kolesterol, dan kolesterol baik (lipoprotein berketumpatan tinggi) pada orang yang mengalami strok. Kumpulan lidah berbulu nipis mempunyai tahap HDL (kolesterol baik) yang lebih tinggi berbanding kumpulan lidah berbulu tebal. 

Terdapat perbezaan ketara antara kumpulan dari segi tahap gula, jumlah kolesterol, dan kolesterol baik dari segi kelicinan bulu lidah, kelembapan bulu lidah dan kekeringan bulu lidah. 

Kumpulan lidah berbulu kering mempunyai tahap gula tertinggi, manakala kumpulan lidah berbulu licin mempunyai jumlah kolesterol yang lebih tinggi berbanding dua kumpulan lain. Penemuan ini mencadangkan bahawa perbezaan tekstur bulu lidah mungkin boleh dikaitkan kepada aspek tertentu paras kolesterol dan gula.

9. Sakit kepala

Tanda-tanda Kolesterol Tinggi Pada Wanita sakit kepala

Sakit kepala boleh menjadi antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita. Kolesterol yang tinggi boleh menyumbang kepada aterosklerosis yang menyebabkan aliran darah berkurangan, dan berpotensi mencetuskan sakit kepala. 

Selain itu, kolesterol tinggi adalah faktor risiko penyakit kardiovaskular dan aliran darah yang terjejas ke otak boleh mengakibatkan sakit kepala sebagai gejala. Adalah penting bagi wanita yang mengalami sakit kepala yang berterusan atau teruk, terutamanya apabila disertai dengan faktor risiko lain seperti sejarah keluarga penyakit jantung atau tabiat gaya hidup yang tidak sihat, untuk mempertimbangkan kemungkinan kolesterol tinggi. 

Kajian menunjukkan sakit kepala, khususnya migrain dengan aura, didapati dikaitkan dengan peningkatan paras kolesterol dan trigliserida pada orang tua. Migrain dengan aura adalah sejenis migrain yang disertai dengan gejala neurologi sementara yang menjejaskan penglihatan. 

Gejala-gejala ini, yang dikenali sebagai aura, boleh merangkumi gangguan penglihatan seperti silauan cahaya atau bintik buta, serta gangguan deria atau motor yang lain. Ia adalah subjenis migrain tertentu yang dicirikan oleh gejala neurologi sebelum atau berlaku bersama sakit kepala.

Kajian ini memerhatikan perkaitan yang kuat antara peningkatan jumlah kolesterol dan migrain dengan aura, serta trigliserida dan migrain dengan aura. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa mekanisme biologi yang tepat yang menghubungkan sakit kepala, terutamanya migrain dengan aura, kepada peningkatan tahap kolesterol tidak difahami sepenuhnya. 

Kajian menunjukkan bahawa migrain dengan aura boleh berfungsi sebagai penanda untuk peningkatan tahap lipid dan telah menunjukkan potensi hubungan antara kedua-duanya.

10. Sakit dada

Tanda-tanda Kolesterol Tinggi Pada Wanita sakit dada

Sakit dada boleh menjadi antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita. Apabila aterosklerosis berlaku, arteri koronari yang membekalkan darah ke jantung, aliran darah akan berkurangan dan sakit dada boleh berlaku. 

Adalah penting bagi wanita untuk menyedari bahawa ketidakselesaan dada yang berterusan atau teruk, terutamanya semasa aktiviti fizikal atau tekanan. Ini mungkin menunjukkan potensi masalah kardiovaskular yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi. 

Pemeriksaan kolesterol yang kerap bersama amalan gaya hidup yang sihat adalah penting untuk menguruskan tahap kolesterol dan mengurangkan risiko komplikasi, termasuk sakit dada dan isu berkaitan jantung pada wanita.

Kajian menerangkan sakit dada boleh menjadi tanda kolesterol tinggi pada wanita disebabkan oleh perkaitan antara kolesterol tinggi (hiperlipidemia) dan penyakit kardiovaskular. Kolesterol tinggi boleh menyebabkan pembentukan plak di arteri yang boleh menyekat aliran darah ke jantung dan menyebabkan sakit dada atau ketidakselesaan yang dikenali sebagai angina. 

Ini adalah gejala biasa penyakit arteri koronari, yang sering dikaitkan dengan paras kolesterol tinggi. Oleh itu, sakit dada pada wanita boleh menunjukkan kolesterol tinggi dan peningkatan risiko masalah kardiovaskular.

11. Rasa lemah dan keletihan

Tanda-tanda Kolesterol Tinggi Pada Wanita rasa letih

Rasa lemah dan keletihan terlampau boleh menjadi antara tanda-tanda kolesterol tinggi pasa wanita. Apabila otot menerima bekalan darah yang tidak mencukupi akibat perkembangan aterosklerosis , ia boleh mengakibatkan keletihan dan kelemahan. Kolesterol tinggi adalah faktor risiko penyakit kardiovaskular dan aliran darah yang terjejas ke jantung boleh menyumbang kepada perasaan keletihan. 

Wanita yang mengalami keletihan yang berterusan, terutamanya jika disertai dengan faktor risiko lain seperti gaya hidup yang tidak aktif atau tabiat pemakanan yang buruk harus mempertimbangkan kemungkinan kolesterol tinggi. 

Mengikut kajian, keseimbangan antara jumlah kolesterol dan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) nampaknya dikaitkan dengan keletihan dalam pesakit multiple sclerosis. Penemuan kami mencadangkan bahawa laluan kolesterol HDL mungkin memainkan peranan dalam menyebabkan keletihan pada pesakit multiple sclerosis. Maklumat ini boleh menunjukkan sasaran yang berpotensi untuk merawat keletihan ke atas pesakit multiple sclerosis.

12. Rasa kebas dan kesemutan

Rasa kebas dan kesemutan terutamanya pada bahagian kaki boleh menjadi antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita. Apabila arteri yang membekalkan saraf menjadi sempit atau tersumbat akibat perkembangan aterosklerosis, ia boleh membawa kepada pengurangan penghantaran oksigen dan nutrien. Ini mengakibatkan sensasi rasa kebas dan kesemutan. 

Wanita yang mengalami kebas atau kesemutan yang berterusan, boleh mempertimbangkan untuk membuat pemeriksaan kesihatan kemungkinan kolesterol tinggi. Kajian menerangkan rasa kebas dan kesemutan boleh menjadi tanda kolesterol tinggi pada wanita disebabkan oleh kaitan antara hiperlipidemia (HL) dan neuropati periferal. 

HL boleh menyebabkan kerosakan pada sistem saraf periferi yang menyebabkan gejala seperti kebas dan kesemutan. Ini disebabkan oleh kesan HL pada tekanan oksidatif, keradangan, iskemia, dan disregulasi metabolisme lipid yang boleh menyumbang kepada kerosakan dan disfungsi saraf. Oleh itu, gejala-gejala ini boleh menjadi penunjuk tahap kolesterol tinggi pada wanita.

13. Disfungsi Erektil

Disfungsi erektil pada kebiasaannya dikaitkan dengan lelaki berbanding wanita. Walau bagaimanapun, kolesterol tinggi secara tidak langsung boleh juga  memberi kesan kepada kesihatan seksual wanita. Apabila arteri yang membekalkan darah ke kawasan kemaluan terjeas akibat aterosklerosis, ia boleh mengakibatkan aliran darah berkurangan dan berpotensi menyumbang kepada disfungsi seksual. 

Bagi wanita, kesan ini akan  mengakibatkan rangsangan yang berkurangan atau kesukaran mencapai orgasma. Walaupun  lebih dikaitkan secara langsung dengan kesihatan lelaki, implikasi kardiovaskular yang lebih luas daripada kolesterol tinggi dalam kedua-dua jantina menekankan kepentingan mengekalkan kesihatan jantung untuk kesejahteraan keseluruhan, termasuk fungsi seksual. 

Kajian mendapati terdapat hubungan antara kolesterol tinggi dan disfungsi seksual pada wanita. Kajian mendapati bahawa wanita dengan penyakit arteri koronari, kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah dikaitkan dengan jumlah hubungan seksual dan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi dikaitkan dengan kekerapan seksual. Ini menunjukkan bahawa mungkin terdapat kaitan antara paras kolesterol tinggi dan gangguan fungsi seksual pada wanita.


Kajian lain juga mendapati kolesterol tinggi juga boleh menjejaskan fungsi seksual pada wanita. Wanita yang mempunyai kolesterol tinggi mungkin mengalami kesukaran untuk mencapai orgasma atau keghairahan. Ini adalah kerana kolesterol tinggi boleh menjejaskan aliran darah ke kelentit yang menyukarkan untuk mencapai keseronokan seksual.

14. Strok atau Serangan Iskemia Sementara

Tanda-tanda Kolesterol Tinggi Pada Wanita stroke

Strok atau serangan ischemia sementara, yang juga dikenali sebagai mini stroke boleh menjadi antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita. Apabila plak dalam arteri pecah atau menyekat saluran darah yang menuju ke otak akibat aterosklerosis, ia boleh mengakibatkan strok atau serangan iskemia sementara. 

Wanita yang mempunyai kolesterol tinggi berisiko lebih tinggi untuk mengalami aterosklerosis, yang seterusnya meningkatkan kemungkinan mengalami strok atau mini stroke. Menyedari simptom, seperti kebas tiba-tiba, kekeliruan, kesukaran bercakap, atau kehilangan penglihatan sementara, adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan dengan  segera.

Kajian mendapati bukan HDL-C atau non HDL-C adalah yang bukan HDL-C yang merangkumi kolesterol LDL serta lipoprotein aterogenik lain, telah dikenal pasti sebagai peramal yang lebih kuat untuk risiko strok iskemia.

peramal terkuat strok iskemia, diikuti oleh jumlah kolesterol. Ini menunjukkan bahawa paras kolesterol tinggi, terutamanya bukan HDL-C, mungkin menjadi faktor risiko strok iskemia pada wanita. 

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa strok atau TIA boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, dan kolesterol tinggi hanyalah salah satu daripada faktor risiko yang berpotensi. 

15. Mengalami menopaus sebelum usia 40 tahun

Mengalami menopaus sebelum umur 40 tahun atau menopaus awal boleh menjadi antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita. Wanita yang mengalami menopaus awal mungkin mempunyai peningkatan risiko masalah kardiovaskular dan paras kolesterol yang tinggi boleh menyumbang kepada peningkatan risiko ini. 

Perubahan hormon yang dikaitkan dengan menopaus boleh menjejaskan metabolisme kolesterol yang membawa kepada profil lipid yang tidak baik. Wanita yang memasuki menopaus secara pramatang harus berwaspada dan memantau tahap kolesterol mereka, kerana ia boleh menjejaskan kesihatan kardiovaskular mereka.

Kajian menunjukkan jika seorang wanita mengalami menopaus awal, ia mungkin menandakan risiko kolesterol tinggi dan penyakit kardiovaskular yang lebih tinggi. Menopaus awal melibatkan penurunan dalam pengeluaran estrogen, yang membawa kepada isu seperti disfungsi vaskular, peningkatan tekanan darah dan perubahan dalam pengagihan lemak badan. 

Faktor ini menyumbang kepada risiko penyakit kardiovaskular yang lebih tinggi, termasuk masalah seperti kolesterol tinggi. Jadi, menopaus awal boleh menjadi petunjuk bahawa seorang wanita perlu memberi perhatian kepada tahap kolesterolnya dan mengambil langkah untuk mengurangkan risiko masalah berkaitan jantung.

Kesimpulan

Antara tanda-tanda kolesterol tinggi pada wanita adalah mereka mengalami:

 1. Serangan jantung 
 2. Klaudikasi
 3. Penyakit arteri periferal 
 4. Berat badan berlebihan
 5. Xanthelasma
 6. Arcus Senilis
 7. Tekanan darah tinggi ketika hamil
 8. Perubahan pada lidah
 9. Sakit kepala
 10. Sakit dada
 11. Rasa lemah dan keletihan
 12.  Rasa kebas dan kesemutan
 13. Disfungsi Erektil
 14. Strok atau Serangan Iskemia Sementara 
 15. Mengalami menopaus sebelum usia 40 tahun

Anda boleh baca tentang artikel kolesterol yang lain di sini:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan