Polisi Pengiklanan

Berikut adalah panduan yang telah ditetapkan oleh GetSihat.my untuk mengawal dan menyelia aspek Pengiklanan dalam rangkaian GetSihat.my, termasuklah laman sesawang dan aplikasi yang disasarkan untuk pengguna, yang kami rujuk sebagai “Hak Milik Pengguna GetSihat.my” serta laman sesawang dan aplikasi yang disasarkan untuk profesional perubatan, yang kami rujuk sebagai “Hak Milik Kumpulan GetSihat.my”. Terma “Pengiklanan” yang digunakan dalam polisi ini termasuklah pelbagai ruang iklan pihak ketiga serta kandungan yang ditaja. Panduan dalam polisi ini akan mengawal dan menyelia isu seperti penerimaan Pengiklanan oleh GetSihat.my, cara Pengiklanan akan dipaparkan pada GetSihat.my, dan pembuangan Pengiklanan dari GetSihat.my. 

GetSihat.my berkuasa mutlak tentang budi bicara terhadap semua isu yang dibangkitkan berkaitan Pengiklanan di GetSihat.my. GetSihat.my mungkin akan menukar polisi ini pada bila-bila masa dengan mengeluarkan polisi baru pada Hak Milik GetSihat.my.

GetSihat.my berkuasa mutlak tentang budi bicara terhadap jenis Pengiklanan yang akan diterima dan dipaparkan pada Rangkaian GetSihat.my, namun dalam keadaan apa pun, menggambarkan penerimaan GetSihat.my terhadap sebarang Pengiklanan hingga dianggap sebagai sokongan terhadap produk dan/atau perkhidmatan yang diiklankan atau untuk syarikat yang mengiklankan, mengeluarkan, mengedarkan, atau mempromosikan produk atau servis.

GetSihat.my tidak akan menerima Pengiklanan, yang pada hemat GetSihat.my, tidak tepat dan boleh mengundang kekeliruan.

Berikut antara beberapa kategori pengiklanan yang GetSihat.my tidak akan pernah dibenarkan untuk dipapar pada rangkaian GetSihat.my. Kategori ini merangkumi tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

 • Produk yang tidak sah, ‘tidak dibenarkan’, ‘tidak berkesan’ dan/atau ‘berbahaya’ (GetSihat.my berhak menentukan apa yang ‘tidak dibenarkan’, ‘tidak berkesan’ dan/atau ‘berbahaya’).
 • Produk yang mengandungi bahan tidak benar, penipuan, mengelirukan atau menyinggung perasaan.
 • Produk yang memberi gambaran salah, mengejek, mendiskriminasi (tersurat atau tersirat) atau menyerang seseorang atau kumpulan berdasarkan usia, kaum, bangsa, agama, jantina, orientasi seksual, status perkahwinan, kecacatan atau status lain yang dianggap tidak sesuai untuk Rangkaian GetSihat.my.
 • Alkohol.
 • Senjata, bahan api, peluru, mercun.
 • Perjudian.
 • Pornografi atau yang berkaitan.
 • Penggunaan tembakau.
 • Simulasi berita atau kecemasan.
 • Bahan yang mengiklankan produk untuk menarik perhatian kanak-kanak berusia bawah 13 tahun.
 • Kandungan media atau mesej yang diklasifikasi sebagai “M”.
 • Produk atau servis yang tidak masuk akal, tidak mungkin atau luar biasa
 • Kandungan media atau mesej yang terlalu menyerlah atau menyala.
 • Kandungan media atau mesej yang mengandungi “keajaiban” seperti hilang berat badan atau pengubatan yang lain.
 • Unit pengiklanan yang melangkaui ruang pengiklanan atau mengganggu kandungan serta menjejas kebolehbacaan kandungan.
 • Unit pengiklanan yang tidak tetap berada di ruangan pengiklanan dan yang mengikut skrol atau yang tidak mengandungi butang “tutup” atau “X” untuk menutup unit/mesej dengan kemahuan pengguna.
 • Unit pengiklanan yang meniru fungsi komputer atau secara menipu menunjukkan komputer atau fungsi lain yang wajar bagi pengguna untuk menganggapnya sebagai alasan untuk mengkliknya.

GetSihat.my menyedari dan mengekalkan pemisahan yang berbeza antara kandungan pengiklanan dan kandungan penajaan serta kandungan editorial. Kandungan editorial kami tidak dipengaruhi oleh kandungan pengiklanan atau kandungan penajaan. GetSihat.my akan berusaha untuk memastikan bahawa semua kandungan pengiklanan atau penajaan di Rangkaian GetSihat.my akan dapat dikenal pasti dengan mudah dan jelas. GetSihat.my tidak akan membenarkan sebarang Pengiklanan pada Hak Milik Pengguna GetSihat.my yang tidak dikenali dengan label “Pengiklanan”, “Dari Penaja Kami” atau sebutan serupa, atau pada Hak Milik Profesional GetSihat.my yang tidak dikenali label “Pengiklanan,” “Maklumat dari Industri,” “Dari Penaja Kami” atau sebutan serupa yang menunjukkan bahawa kandungan tersebut disediakan oleh atau atas nama penaja.

Klik pada Pengiklanan hanya boleh menghubungkan pengguna akhir ke laman web pihak ketiga atau ke kandungan tajaan yang relevan di GetSihat.my.

GetSihat.my mempertahankan hak eksklusif bagi menentukan bagaimana semua hasil carian untuk maklumat tertentu berdasarkan kata kunci atau topik yang dipaparkan pada Hak Milik GetSihat.my yang sesuai berdasarkan hasil carian yang dihantar oleh GetSihat.my. Kandungan yang disenaraikan dalam hasil carian ditampilkan dengan sumbernya, misalnya, “Kesihatan A-Z” atau “Ubat A-Z”.

Walaupun kandungan pihak ketiga (penaja atau pengiklan yang dihasilkan) mesti mematuhi Dasar Pengiklanan ini, pelabelan kandungan tajaan pada Hak Milik Pengguna GetSihat.my diatur oleh Dasar Penaja Kami di bawah, yang menerangkan bagaimana kami melabelkan maklumat dari Penaja dan langkah-langkah yang kami ambil untuk membantu pengguna akhir memahami perbezaan antara kandungan GetSihat.my dan kandungan tajaan.

Pengiklanan di Hak Milik GetSihat.my boleh menghubungkan terus ke halaman pendaftaran/tangkapan emel. GetSihat.my berhak untuk menerima, menolak, membatal, atau membuang pada bila-bila masa sebarang Pengiklanan dari Rangkaian GetSihat.my dengan alasan apa pun dan akan memberi pemberitahuan segera kepada pihak ketiga apabila Pengiklanan mereka ditolak, dibatalkan, atau dihapuskan, bersama dengan penjelasan berikutan penolakan, pembatalan, atau penghapusan. GetSihat.my tidak dapat memberi jaminan bahawa program atau komponen klien akan berfungsi tanpa ralat pada semua platform, termasuklah laman web, peranti mudah alih dan aplikasi.

Adalah menjadi tanggungjawab Pengiklan untuk mematuhi semua undang-undang dan peraturan domestik dan asing yang penting untuk Pengiklanannya dalam Jaringan GetSihat.my (dan memasukkan semua legenda, pendedahan dan pernyataan yang diperlukan secara sah dalam Pengiklanan tersebut), termasuk tanpa batasan garis panduan KKM semasa untuk Pengiklanan. GetSihat.my tidak akan memantau kepatuhan terhadap undang-undang dan peraturan tersebut. Walau bagaimanapun, GetSihat.my berhak untuk meninjau semua Pengiklanan dalam mematuhi undang-undang dan peraturan yang penting dan, jika GetSihat.my menyedari adanya pelanggaran atau kemungkinan pelanggaran undang-undang atau peraturan yang penting atau garis panduan ini, GetSihat.my mungkin akan menghapuskan Pengiklanan dari GetSihat.my. Tiada Pengiklanan di Rangkaian GetSihat.my yang menyertakan piksel, tag, “flash” atau jenis perisian pengumpulan maklumat lain atau meletakkan sebarang suar, kuki atau peranti pengumpulan maklumat lain pada penyemak imbas pengguna Rangkaian GetSihat.my kecuali diluluskan secara bertulis oleh GetSihat.my. Tidak ada maklumat peribadi yang boleh dikumpulkan dari mana-mana pengguna Rangkaian GetSihat.my tanpa persetujuan bertulis yang jelas dari GetSihat.my dan persetujuan memilih secara langsung dari pengguna tersebut. Tidak ada maklumat yang tidak dapat dikenal pasti secara peribadi yang dikumpulkan dari pengguna Rangkaian GetSihat.my yang boleh dihubungkan dengan maklumat pengenalan diri yang tersedia untuk Pengiklan tanpa kebenaran bertulis dari GetSihat.my.

Penaja Kami

Sejak pelancaran GetSihat.my, kami secara berkala akan mencari atau meminta penajaan dan pengiklanan dari organisasi komersial, pengeluar, dan pemimpin lain yang berdedikasi untuk memberikan maklumat kesihatan dan gaya hidup. Tajaan ini, yang merupakan antara bentuk pengiklanan, membolehkan kami memberi anda kandungan terbaik tanpa sebarang kos. GetSihat.my memberi peluang kepada penaja untuk membawa mesej pemasaran dan maklumat mengenai produk dan perkhidmatan mereka dengan menerbitkan maklumat atau pautan mereka di dalam laman web kami. Kami akan mengambil beberapa langkah untuk memastikan anda dapat dengan jelas mengenal pasti kandungan yang disediakan oleh dan berada di bawah kawalan editorial penaja kami sebelum anda melihatnya, jadi anda boleh membuat keputusan yang tepat untuk melihat atau tidak. Untuk maklumat lebih lanjut, baca Polisi Pengiklanan kami.

Untuk membezakan dengan jelas antara kandungan GetSihat.my dan kandungan yang dibuat atau disediakan oleh salah satu penaja kami, kami selalu melabelkan kandungan dari penaja kami sebagai “Dari Penaja Kami”, “Ditaja oleh”, “Dipromosikan oleh”, atau “Oleh (Nama Penaja)”. Walaupun kandungan dari penaja tertakluk pada Polisi Pengiklanan GetSihat.my, ia tidak tertakluk pada Polisi Penyuntingan GetSihat.my. Penaja bertanggungjawab terhadap kandungan mereka sendiri dan kandungannya tidak akan disemak oleh Jabatan Penyuntingan GetSihat.my untuk ketepatan, objektiviti atau keseimbangan kandungan.

Berikut adalah cara kami mengenal pasti kandungan dari penaja dan beberapa perkara berkaitan yang ingin kami sampaikan kepada anda:

 • Semua kandungan di GetSihat.my yang dibuat atau disediakan oleh penaja diidentifikasi dengan label “Dari Penaja Kami”, “Ditaja oleh”, “Artikel Tajaan”, “Dipromosi oleh”, atau “Oleh (Nama Penaja)”.
 • Di bahagian atas setiap halaman kandungan dari penaja kami, kami meletakkan teks deskriptif untuk memaklumkan kepada anda bahawa kandungan di halaman dibuat atau disediakan oleh penaja dan berada di bawah kawalan editorial mereka sendiri.
 • Pautan untuk kandungan yang ditaja atau kandungan dari penaja akan diidentifikasi dengan warna khas dan akan mempunyai label “Dari Penaja Kami”, “Ditaja oleh”, “Artikel Tajaan”, “Dipromosikan oleh”, atau “Oleh (Nama Penaja)”.
 • Dalam kandungan penaja, mungkin ada pautan ke laman web penaja.
 • Apabila pautan ke laman web penaja disertakan dalam kandungan, GetSihat.my akan memberitahu bahawa anda sedang mengunjungi laman web lain. Kami akan menerangkan proses ini dengan lebih terperinci dalam Polisi Privasi GetSihat.my.
 • Kandungan yang ditaja merangkumi garis deskriptif di akhir kandungan yang menyatakan bahawa GetSihat.my tidak menyokong produk, servis, atau rawatan tertentu.

Apabila Pihak Ketiga Membiayai Penghasilan Kandungan Editorial GetSihat.my

Selain membuat dan menyediakan kandungan mereka sendiri untuk disajikan kepada Anda di laman web kami (dilabel sebagai “Dari Penaja Kami”, “Ditaja Oleh”, “Artikel Tajaan”, “Dipromosikan oleh” atau “Oleh (Nama Penaja)”), pihak ketiga juga boleh memberikan dana secara langsung kepada GetSihat.my tanpa kawalan terhadap kandungan. Kandungan ini mungkin muncul di dalam laman sesawang kami yang dikhaskan untuk keadaan tertentu atau aktiviti gaya hidup, mungkin termasuk dalam bidang kepentingan umum, atau muncul di saluran media sosial kami. GetSihat.my mempunyai kakitangan seperti penulis, artis, pengeluar, editor dan profesional perubatan. Dengan menyediakan dana untuk ciptaan kandungan editorial GetSihat.my kami yang asli, kami akan dapat membawa anda lebih banyak lagi maklumat hebat untuk membantu anda mengurus kesihatan atau membuat perubahan yang sihat terhadap gaya hidup anda. Setiap kali kami membuat kandungan editorial asli atas permintaan penaja dan penaja telah memilih topik kandungan/program yang mereka biayai, kami mengenal pasti kandungan tersebut sebagai “dibawakan kepada anda”, atau sebutan (label) serupa seperti yang dinyatakan di bawah semasa tempoh penaja membiayai kandungan/program. Sebagai tambahan, penaja boleh meminta atribusi yang serupa pada kandungan editorial kami yang sudah ada selama tempoh mereka membiayai program.

Apabila kandungan GetSihat.my dikelaskan sebagai “dibawakan kepada anda” oleh pihak ketiga, kami akan mengambil langkah seperti berikut:

 • Kami meletakkan teks deskriptif di bahagian atas halaman untuk memberitahu anda bahawa GetSihat.my mencipta kandungan tanpa kawalan editorial dari penaja yang membiayai.
 • Anda biasanya akan melihat tulisan “Dibawakan kepada anda oleh” dengan pautan hiper ke definisi “Dibawakan kepada anda oleh” selama tempoh penaja membiayai program.
 • Dalam beberapa keadaan, kami juga akan menggunakan salah satu dari empat (4) label tambahan berikut untuk memberitahu anda bahawa kandungan tersebut disampaikan kepada anda oleh penaja dan kata-kata ini mempunyai erti yang sama dengan “dibawa kepada anda oleh”
 • Dibiayai oleh penaja kami
 • Disokong oleh penaja kami
 • Dijayakan oleh Pemberian dari penaja kami
 • Dijayakan oleh penaja kami

Kerjasama Antara GetSihat.my Dengan Pihak Ketiga E-Dagang

Dalam proses penghasilan artikel, pasukan penyuntingan kami mungkin akan menggunakan pautan yang berkaitan dengan produk atau servis yang berguna untuk pembaca. Kami juga ingin pembaca tahu bahawa GetSihat.my akan mendapat bayaran jika anda membuat pembelian di laman sesawang yang telah kami pautkan dalam artikel.