20 Tanda Kolesterol Tinggi Yang Mungkin Anda Tidak Sedari

Tanda kolesterol tinggi perlu difaham oleh setiap orang supaya anda boleh elak daripada masalah kesihatan lain yang disebabkan oleh kolesterol tinggi.

Jom kita mula tentang tanda kolesterol tinggi.

Tanda Kolesterol Tinggi featured image

Tanda-tanda Kolesterol Tinggi

1. Serangan jantung

Tanda Kolesterol Tinggi serangan jantung

Serangan jantung adalah salah satu tanda kolesterol tinggi. Ia berlaku apabila aliran darah dalam badan terganggu akibat kolesterol di arteri. Apabila kolesterol terkumpul, ia akan membentuk plak yang boleh menyebabkan serangan jantung. Serangan ini bertindak seperti amaran pada papan pemuka badan anda yang menggesa perhatian terhadap tahap kolesterol anda. 

Kajian menunjukkan serangan jantung sering dikaitkan dengan kolesterol tinggi kerana peranan kolesterol dalam perkembangan aterosklerosis. Aterosklerosis adalah keadaan yang dicirikan oleh pemendapan kolesterol dan tisu di dinding arteri yang membawa kepada penyempitan dan penebalan arteri. 

Apabila arteri tersumbat, ia boleh menyebabkan aliran darah ke jantung berkurangan mengakibatkan serangan jantung. Kolesterol memainkan peranan dalam pembentukan plak dalam arteri yang boleh membawa kepada perkembangan aterosklerosis dan meningkatkan risiko serangan jantung. 

2. Strok

Strok adalah salah satu tanda kolesterol tinggi. Ia berlaku apabila kolesterol yang tinggi telah menyebabkan pembentukan bekuan darah ke otak dan mengakibatkan strok. 

Kajian menerangkan terdapat bukti bahawa menurunkan kepekatan kolesterol LDL mengurangkan risiko keseluruhan strok, terutamanya untuk strok yang tidak membawa maut. Namun begitu, strok tidak semestinya menunjukkan tanda kolesterol tinggi. 

3. Tendon xanthoma

Tendon xanthoma boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Ia berlaku apabila terdapat mendapan kecil dan kekuningan di bawah kulit berhampiran tendon ini yang mungkin menunjukkan kolesterol anda tinggi daripada tahap normal. 

Deposit ini pada asasnya adalah koleksi kolesterol dan selalunya boleh didapati pada individu yang mempunyai keadaan yang dikenali sebagai familial hiperkolesterolemia (FH). Kajian menerangkan tendon xanthoma adalah tanda kolesterol tinggi kerana ia adalah deposit kolesterol dalam tendon. 

Ia kelihatan sebagai papula atau nodul subkutan yang membesar secara perlahan-lahan yang melekat pada tendon, ligamen, fascia dan periosteum dan biasanya dikaitkan dengan familial hiperkolesterolemia iaitu gangguan yang diwarisi akibat paras kolesterol LDL yang tinggi dan penyakit kardiovaskular pramatang. Keadaan ini disebabkan oleh gangguan metabolisme lipoprotein yang membawa kepada pengumpulan kolesterol dalam tendon, yang juga dikenali sebagai xanthoma. 

Jika anda terlihat benjolan kecil kekuningan ini adalah wajar untuk mempertimbangkan untuk pemeriksaan tahap kolesterol dan mengamalkan tabiat yang menyihatkan jantung untuk memastikan keadaan seimbang.

4. Xanthelasma

Xanthelasma iaitu tompok kecil kekuningan di sekeliling mata adalah salah satu potensi tanda kolesterol tinggi. Deposit lipid ini sering dikaitkan dengan ketidakseimbangan dalam kolesterol dan walaupun pada kebiasaannya ia tidak berbahaya, ia bertindak sebagai isyarat yang boleh dilihat untuk memberi perhatian kepada kesihatan kardiovaskular anda. 

Kajian mendapati Xanthelasma dikatakan sebagai tanda kolesterol tinggi kerana ia dikaitkan dengan hiperkolesterolemia. Laporan menunjukkan bahawa kira-kira 50% pesakit yang didiagnosis dengan Xanthelasma palpebrarum (XP) juga mempunyai hiperkolesterolemia. 

Secara histologi, xanthelasma terdiri daripada sel busa atau buih yang merupakan histiosit sarat lipid. Sel-sel busa ini terkumpul terutamanya di lapisan dermis retikular atas berhampiran kapilari yang kelihatan sebagai lesi kulit kekuningan. 

Patogenesis melibatkan kebocoran lipoprotein berketumpatan rendah atau LDL iaitu kolesterol tidak baik daripada kapilari, dan faktor seperti pergerakan mekanikal, geseran, haba dan tindak balas keradangan mempercepatkan proses ini. Faktor-faktor ini berlaku di sekeliling kelopak mata dan ini menjelaskan kejadian penampilan xanthelasma yang lebih tinggi berbanding bahagian badan yang lain. Oleh itu, kehadiran xanthelasma boleh menunjukkan tahap kolesterol yang tinggi.

5. Arkus kornea

Arkus kornea berupa seperti cincin keputihan di sekeliling bahagian mata yang berwarna dan ia boleh menjadi salah satu tanda kolesterol tinggi. Ia bertindak seperti isyarat mata yang mencadangkan kemungkinan ketidakseimbangan lipid. Arkus kornea pada kebiasaanya tidak menjejaskan penglihatan atau kesihatan, tetapi ia adalah petanda visual yang mendorong pertimbangan kesejahteraan kardiovaskular anda. 

Fenomena mata ini sering dikaitkan dengan penuaan tetapi ia boleh berlaku lebih awal dalam kehidupan kerana paras kolesterol yang tinggi.

Kajian menunjukkan terdapat korelasi yang ketara antara arkus kornea dan jumlah paras kolesterol yang meningkat terutamanya apabila jumlah paras kolesterol melebihi 200 mg/dl. Sifat lipid deposit kornea dan peningkatan insiden arkus dalam familial hiperlipidemia  menyokong hubungan antara arcus kornea dan kolesterol tinggi. 

6. Arkus juvenilis

Arcus juvenilis berbentuk cincin putih atau kelabu di sekeliling kornea pada individu yang berusia lebih muda dan ia berpotensi menjadi tanda kolesterol tinggi. Keadaan mata ini, memberi petunjuk awal ketidakseimbangan lipid. Keadaan ini tidak memberi kesan kepada penglihatan atau kesihatan.

Kajian mendapati arcus juvenilis yang juga dikenali sebagai arcus lipoides juvenilis adalah keadaan di mana bentuk cincin putih muncul di kornea periferi. Bagi pesakit muda, ini boleh menjadi tanda dislipidemia atau familial hiperkolesterolemia. Ini terjadi disebabkan kehadiran arcus lipoides juvenilis yang dikaitkan dengan pemendapan fosfolipid dan kolesterol dalam kornea, yang juga menunjukkan tahap kolesterol tinggi dalam badan. 

7. Tekanan darah tinggi

Tanda Kolesterol Tinggi tekanan tinggi

Tekanan darah tinggi boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Apabila kolestrol berkumpul di saluran darah, ia akan menyukarkan pengaliran darah. Jantung akan bertindak balas dengan mengepam darah lebih kuat dan ini akan menyebabkan tekanan darah menjadi tinggi. 

Kajian menerangkan tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi adalah dua faktor risiko yang berasingan untuk penyakit kardiovaskular. Kedua-dua keadaan ini sering dikaitkan antara satu sama lain kerana boleh menyumbang kepada perkembangan aterosklerosis, iaitu pembentukan plak dalam arteri. Aterosklerosis boleh menyebabkan penyempitan dan pengerasan arteri yang meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok. 

Jika bacaan tekanan darah anda secara konsisten berada pada bahagian yang lebih tinggi, ini adalah amaran untuk anda memeriksa tahap kolesterol dan mempertimbangkan perubahan gaya hidup. Menangani kedua-dua faktor menjadi penting untuk mengekalkan sistem kardiovaskular yang sihat dan mengelakkan komplikasi pada masa hadapan.

8. Berat badan berlebihan

Tanda Kolesterol Tinggi berat berlebihan

Berat badan berlebihan boleh memberi isyarat fizikal atau tanda kolesterol tinggi. Apabila anda mempunyai lebih banyak lemak badan terutamanya di sekitar bahagian tengah badan, ia cenderung mempengaruhi tahap kolesterol. 

Kajian mendapati berat badan berlebihan dan obesiti dikaitkan dengan dislipidemia yang merangkumi tahap tinggi jumlah kolesterol, kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan trigliserida, serta tahap kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) yang rendah. Dislipidemia ini menyumbang kepada peningkatan risiko penyakit kardiovaskular. Oleh itu, berat badan berlebihan boleh menjadi tanda paras kolesterol tinggi dan peningkatan risiko masalah kesihatan berkaitan jantung.

9. Sesak nafas

Tanda Kolesterol Tinggi sesak nafas

Kesukaran bernafas boleh menjadi tanda kolesterol tinggi dan keadaan ini mungkin menjejaskan sistem kardiovaskular anda. Apabila saluran darah terjejas akibat kolesterol, ia 

menjadikan lebih sukar untuk jantung anda mengepam darah dengan efisien. Ini, seterusnya, boleh memberi kesan kepada paru-paru anda dan mengakibatkan anda sesak nafas. 

Kajian menerangkan esukaran bernafas yang berkaitan dengan kolesterol tinggi mungkin dikaitkan dengan komposisi surfaktan pulmonari yang merupakan campuran kompleks lipid dan protein dalam paru-paru. Kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL), sejenis kolesterol, berpotensi mengubah sifat permukaan surfaktan pulmonari. 

Perubahan dalam sifat permukaan ini, serta peningkatan ‘kekerasan’ di kawasan kutub surfaktan boleh menyumbang kepada penurunan fungsi pulmonari yang membawa kepada kesukaran bernafas. Di samping itu, paras kolesterol HDL yang tinggi telah dikaitkan dengan penurunan fungsi paru-paru pada remaja lelaki yang sihat, seperti yang ditunjukkan oleh kajian mengenai perkaitan antara kolesterol HDL dan fungsi paru-paru pada remaja Korea.

Jika anda merasa lebih sukar untuk menarik nafas, ia boleh menjadi cara badan anda menggesa pemeriksaan kesihatan jantung.

10. Angina atau sakit dada

Angina iaitu ketidakselesaan atau sakit dada boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Arteri yang tersumbat akibat kolesterol boleh menyekat darah yang kaya dengan oksigen sampai ke jantung anda. Bekalan darah yang tidak mencukupi ini boleh menyebabkan angina, petanda jantung anda tidak mendapat apa yang diperlukan.

Kajian menerangkan angina adalah tanda kolesterol tinggi kerana paras kolesterol serum yang tinggi adalah salah satu faktor risiko angina stabil. Kolesterol tinggi boleh menyebabkan perkembangan aterosklerosis koronari yang merupakan punca utama angina stabil. 

Plak yang terbentuk oleh kolesterol dalam arteri koronari boleh mengehadkan aliran darah ke jantung dan membawa kepada gejala angina apabila permintaan oksigen jantung meningkat. Oleh itu, kolesterol tinggi adalah faktor penyumbang kepada perkembangan angina stabil.

11. Sakit kaki atau kekejangan

Mengalami sakit kaki dan kekejangan boleh menjadi cara tubuh anda memberi isyarat  tanda kolesterol tinggi. Bekalan darah yang berkurangan akibat kolesterol yang tinggi boleh menyebabkan ketidakselesaan, kesakitan atau kekejangan pada kaki anda. Kesakitan kaki ini yang disebabkan oleh kolesterol tinggi juga dikenali sebagai penyakit arteri periferal. 

Kajian menunjukkan orang yang mempunyai penyakit arteri periferal (PAD) selalunya mempunyai peredaran darah yang lemah di kaki mereka kerana penyempitan arteri yang disebabkan oleh pembentukan plak. Aliran darah yang berkurangan ini boleh menyebabkan sakit pada paha atau betis semasa berjalan, dikenali sebagai klaudikasio.

Sesetengah individu dengan PAD mungkin tidak mengalami sebarang simptom atau mungkin tidak sama dengan definisi klaudikasio biasa. Dalam kes yang teruk, mungkin terdapat risiko masalah aliran darah yang serius, yang memerlukan pembedahan segera untuk menangani masalah tersebut.

12. Kaki sejuk 

Jika anda sering mendapati kaki anda berasa sejuk luar dari kebiasaannya, ini mungkin badan anda memberi tanda kolesterol tinggi kerana pengurangan aliran darah ‘hangat’ ke bahagian kaki anda. Bekalan darah yang berkurangan ini boleh menyebabkan kaki menjadi sejuk.

Kajian menerangkan kaki yang sejuk boleh menjadi tanda peredaran yang lemah yang boleh dikaitkan dengan kolesterol tinggi. Kolesterol boleh terkumpul di dalam arteri yang membawa kepada keadaan yang dipanggil penyakit arteri periferal (PAD) yang boleh menyebabkan aliran darah berkurangan ke bahagian kaki. Pengurangan aliran darah ini boleh mengakibatkan kaki sejuk. 

Jika kaki sejuk menjadi isu berulang, pertimbangkan segera untuk membincangkannya dengan profesional penjagaan kesihatan.

13. Sakit otot

Tanda Kolesterol Tinggi sakit otot

Mengalami sakit otot boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Bekalan darah yang berkurangan ini boleh mengakibatkan ketidakselesaan atau kesakitan pada otot anda. 

Kajian mendapati individu yang mengalami kolesterol tinggi (hiperkolesterolemia) didapati 54% lebih berkemungkinan mengalami sakit leher, walaupun selepas mempertimbangkan faktor lain yang boleh mempengaruhinya. Ini menunjukkan bahawa kolesterol tinggi mungkin menyumbang kepada keadaan ‘wear and tear’ cakera tulang belakang leher. 

Jika anda mengalami sakit otot yang berterusan, adalah idea yang bijak untuk membincangkannya dengan pakar kesihatan. 

14. Perubahan kulit kaki dan bulu kaki

Menyedari perubahan pada kulit kaki anda dan bulu di kaki anda boleh menjadi cara tubuh memberi isyarat tanda kolesterol tinggi. Apabila paras kolesterol tinggi, ia boleh menjejaskan aliran darah dan memberi kesan kepada kulit dan bulu di kawasan kaki. 

Anda mungkin mengalami kulit kering atau perubahan warna pada bulu kaki dan penurunan pertumbuhan bulu kaki. Mengikut kajian, keadaan tertentu yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi, seperti penyakit arteri periferal, boleh menyebabkan penurunan aliran darah ke kaki. 

Pengurangan aliran darah ini boleh menjejaskan pertumbuhan bulu dan mengakibatkan perubahan pada ketumpatan dan tekstur bulu kaki. Oleh itu, perubahan pada bulu kaki mungkin merupakan penunjuk tidak langsung masalah peredaran darah yang berkaitan dengan kolesterol tinggi. 

15. Kuku kaki tebal

Menyedari kuku kaki anda menebal boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Apabila kolesterol meningkat, ia boleh menjejaskan aliran darah dan berpotensi membawa kepada perubahan pada kuku jari kaki. 

Kajian menerangkan apabila anda mengalami dengan penyakit arteri periferal, anda mungkin melihat perubahan kuku jari kaki. Kuku kaki mungkin tumbuh lebih perlahan atau menjadi menebal, cacat, atau berubah warna (kuku distrofik). 

16. Kematian tisu (gangren) kaki

Perkembangan gangren kaki boleh menjadi tanda kolesterol tinggi yang serius dan membawa kepada komplikasi teruk seperti gangren. Keadaan ini kematian tisu ini pada kebiasaannya bermula dengan pengurangan bekalan darah ke kawasan yang terjejas. 

Kajian menerangkan keadaan embolisme kolesterol atau atheroembolism berlaku apabila kristal kolesterol kecil dan serpihan daripada plak arteri, termasuk kolesterol, platelet, dan fibrin bergerak dari arteri besar ke yang lebih kecil. Ini boleh berlaku semasa prosedur perubatan tertentu atau secara spontan. Keadaan ini juga dikenali sebagai ‘sindrom jari kaki biru atau ungu’ yang menyebabkan gejala seperti gangren distal, ulser dan sianosis. 

17. Nadi kaki anda lemah atau hilang

Jika anda perasan nadi yang lemah atau tiada di kaki anda, ini mungkin badan anda memberi tanda kolesterol tinggi yang boleh menyekat aliran darah dan berpotensi menyebabkan nadi lemah di kaki anda. 

Kajian menerangkan semasa pemeriksaan fizikal, individu yang menghidap penyakit arteri periferi (PAD) yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi mungkin menunjukkan denyutan yang lemah atau tiada di bahagian bawah kaki mereka. Cara mudah dan berkesan untuk mengesahkan ini adalah dengan menggunakan indeks pergelangan kaki-brachial (ABI) iaitu ukuran cepat dan objektif di sisi katil yang membantu menilai aliran darah dalam arteri kaki. 

Jika perubahan dalam nadi kaki anda membimbangkan, anda dinasihatkan untuk membincangkannya dengan profesional penjagaan kesihatan. 

18. Pembengkakan hati atau limpa

Kadangkala dalam sesetengah kondisi kesihatan, pembengkakan hati dan limpa boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Ini kerana paras kolesterol yang tinggi boleh menyebabkan penyakit hati berlemak yang boleh menyebabkan hati membesar. Selain itu, limpa juga boleh membesar sebagai tindak balas kepada hati yang bergelut dan cuba mengimbangi fungsinya yang terjejas.

Kajian menerangkan hati dan limpa yang membesar boleh menjadi tanda kolesterol tinggi dalam konteks kekurangan lipase asid lisosomal (LAL) iaitu penyakit penyimpanan ester kolesteril. Dalam keadaan ini, kekurangan aktiviti LAL membawa kepada pengumpulan ester kolesterol dalam hati dan limpa dan boleh menyebabkan hepatomegali (hati kelihatan bengkak) dan splenomegali (limpa kelihatan bengkak). 

Pengumpulan ini adalah hasil daripada pecahan kolesterol dan lipid lain yang terjejas yang membawa kepada pembesaran organ-organ ini.

19. Mengalami kelesuan

Rasa kelesuan atau keletihan yang bukan seperti kebiasaannya mungkin tanda kolesterol tinggi. Saluran darah yang sihat juga berfungsi untuk penghantaran tenaga tetapi apabila kolesterol terkumpul ia boleh menyempitkan laluan ini dan menjejaskan aliran darah dan berpotensi menyebabkan keletihan. 

Kajian mendapati jumlah kolesterol plasma kepada nisbah kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi dikaitkan dengan keletihan sklerosis berbilang atau multiple sclerosis fatigue.

20. Mati pucuk

Tanda Kolesterol Tinggi mati pucuk

Mati pucuk yang  juga dikenali sebagai disfungsi erektil (ED) boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Ia bukanlah punca secara langsung tetapi kolesterol tinggi boleh menyumbang kepada ED dengan menyempitkan saluran darah ke zakar dan menjadikannya sukar untuk mencapai dan mengekalkan ereksi. Ini kerana pengumpulan kolesterol dalam arteri boleh menyekat aliran darah ke seluruh badan termasuk tisu halus dalam zakar. 

Kajian menerangkan mati pucuk boleh menjadi tanda kolesterol tinggi akibat kesan hiperkolesterolemia pada vaskular. Kolesterol tinggi boleh menyebabkan aterosklerosis pada vaskular zakar yang menyebabkan disfungsi erektil vaskulogenik (ED). 

Kesimpulan

Berikut adalah tanda kolesterol tinggi yang anda patut mengetahui:

 1. Serangan jantung
 2. Strok
 3. Tendon xanthomata
 4. Xanthelasma
 5. Arkus kornea – Corneal arcus
 6. Arkus juvenilis
 7. Tekanan darah tinggi
 8. Berat badan berlebihan
 9. Sesak nafas
 10. Angina atau sakit dada
 11. Sakit kaki atau kekejangan
 12. Kaki sejuk (cold feet)
 13. Sakit otot
 14. Perubahan kulit kaki dan bulu kaki
 15. Kuku kaki tebal
 16. Kematian tisu (gangren) kaki
 17. Nadi kaki anda lemah atau hilang
 18. Pembengkakan hati atau limpa 
 19. Mengalami kelesuan
 20. Mati pucuk

Anda boleh baca tentang artikel kolesterol yang lain di sini:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan