12 Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat & Berkesan!

Artikel ini bincang tentang Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat. Jom kita mula.

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat featured image

1. Pastikan badan kekal terhidrat

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat kekal terhidrat

Penghidratan yang betul secara tidak langsung boleh menjadi petua hilangkan kolesterol dengan cepat. Jumlah air yang mencukupi dapat menyokong fungsi metabolik badan termasuk yang terlibat dalam pemprosesan dan penyingkiran kolesterol. 

Tambahan pula, kekal terhidrat dapat membantu dalam penghadaman, menggalakkan penyerapan nutrien yang efisien dan penyingkiran bahan buangan yang boleh memberi kesan kepada metabolisme kolesterol. 

Kajian mendapati bahawa pengambilan air yang lebih tinggi dan penghidratan yang baik dikaitkan dengan kesihatan kardiometabolik yang lebih baik termasuk dengan kepekatan kolesterol HDL dan kepekatan trigliserida yang lebih rendah. Oleh itu, mengekalkan penghidratan yang betul melalui pengambilan air yang mencukupi boleh menyumbang kepada metabolisme lipid yang lebih baik dan paras kolesterol yang lebih rendah.

2. Minuman teh hijau

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat teh hijau

Minuman teh hijau berpotensi menjadi potensi hilangkan kolesterol dengan cepat. Teh hijau mengandungi polifenol terutamanya katekin, yang merupakan antioksidan yang dipercayai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan termasuk mempunyai kesan penurunan kolesterol.

Pengambilan teh hijau secara berkala boleh menyumbang kepada pengurangan sederhana dalam jumlah kolesterol dan paras kolesterol tidak baik (LDL). Polifenol dalam teh hijau dikatakan dapat menghalang penyerapan kolesterol dalam usus dan menggalakkan perkumuhan kolesterol. 

Kajian menunjukkan pengambilan minuman atau ekstrak teh hijau telah mengurangkan kepekatan jumlah kolesterol dan serum kolesterol LDL, tetapi tiada kesan ke atas kolesterol HDL diperhatikan.

3. Cuba makan coklat gelap

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat coklat gelap

Coklat gelap dikatakan menawarkan potensi manfaat kardiovaskular termasuk kesan positif terhadap tahap kolesterol. Coklat hitam kaya dengan flavonoid, khususnya flavonol yang mempunyai sifat antioksidan yang boleh menyumbang kepada kesihatan jantung. 

Sesetengah kajian mencadangkan bahawa coklat gelap mungkin mempunyai kesan sederhana untuk mengurangkan kolesterol tidak baik (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Flavonol dalam coklat gelap dipercayai meningkatkan fungsi saluran darah dan mengurangkan keradangan yang merupakan faktor yang berkaitan dengan kesihatan kardiovaskular. 

Kajian menerangkan polifenol koko boleh meningkatkan kepekatan kolesterol baik (HDL), manakala asid lemak coklat boleh mengubah suai komposisi asid lemak baik (LDL) dan melindunginya daripada kerosakan oksidatif.

Namun begitu, harus diingatkan coklat gelap adalah padat kalori dan penggunaan berlebihan boleh menyebabkan penambahan berat badan. Memilih coklat gelap dengan kandungan koko yang lebih tinggi dan gula tambahan yang minimum adalah disyorkan. 

4. Utamakan waktu tidur yang berkualiti

Tidur yang berkualiti adalah petua hilangkan kolesterol dengan cepat dan berkesan. Tidur yang tidak mencukupi atau tidak berkualiti boleh menyebabkan gangguan metabolisme dan keseimbangan hormon. Ini akan menyumbang kepada peningkatan paras kolesterol tidak baik (LDL) dan trigliserida. 

Tidur yang mencukupi adalah penting untuk badan menjalankan pelbagai proses fisiologi, termasuk penyingkiran kolesterol dan mengekalkan keseimbangan metabolik. Kekurangan tidur kronik atau corak tidur yang tidak teratur boleh menjejaskan sensitiviti insulin dan membawa kepada ketidakseimbangan dalam hormon yang mengawal selera makan, yang berpotensi mempengaruhi pilihan pemakanan yang menyumbang kepada peningkatan paras kolesterol. 

Mengikut kajian, kekurangan tidur telah terbukti mendorong peningkatan risiko penyakit kardiovaskular dan penyakit hepatik dengan menghalang ekspresi CYP7A1, enzim utama yang terlibat dalam metabolisme kolesterol. Perencatan ini membawa kepada pengumpulan kolesterol dalam hati dan peningkatan risiko hiperkolesterolemia. Oleh itu, gangguan tidur boleh menyebabkan metabolisme kolesterol terjejas dan peningkatan paras kolesterol.

5. Jauhi lemak tidak sihat

Pengambilan lemak tidak sihat khususnya lemak tepu dan trans boleh menyumbang kepada peningkatan paras kolesterol dan menimbulkan risiko kepada kesihatan kardiovaskular. Lemak tepu yang terdapat dalam produk haiwan seperti daging merah dan tenusu penuh lemak, serta minyak tropika seperti kelapa dan minyak sawit boleh meningkatkan tahap kolesterol tidak baik (LDL). 

Lemak ini merangsang hati untuk menghasilkan lebih banyak kolesterol tidak baik (LDL) yang membawa kepada pengumpulannya dalam arteri dan menyumbang kepada pembentukan plak. Lemak trans, selalunya terdapat dalam minyak terhidrogenasi separa yang digunakan dalam barangan yang diproses dan dibakar secara komersial bukan sahaja meningkatkan kolesterol LDL tetapi juga menurunkan kolesterol baik (HDL).

Pengambilan lemak tidak baik ini bukan sahaja secara langsung menjejaskan paras kolesterol tetapi juga menggalakkan keradangan dan tekanan oksidatif, seterusnya memburukkan lagi risiko kardiovaskular. 

Kajian mendapati lemak tepu meningkatkan kolesterol LDL dengan memperlahankan aktiviti reseptor LDL dan meningkatkan pengeluaran lipoprotein yang mengandungi apolipoprotein B. Kesan asid lemak tepu pada kolesterol LDL bergantung kepada jumlah kolesterol dalam diet, dan peningkatan tertinggi dilihat dengan tahap kolesterol diet yang tinggi. 

Jadi, mengelakkan pengambilan lemak tidak sihat sesuai dijadikan petua hilangkan kolesterol dengan cepat. 

6. Masukkan lemak sihat ke dalam diet

Lemak sihat seperti lemak mono tak tepu dan lemak poli tak tepu memainkan peranan penting sebagai petua hilangkan kolesterol dengan cepat dan menyokong kesihatan kardiovaskular. Lemak baik ini terdapat dalam makanan seperti ikan berlemak, kekacang, bijian dan minyak zaitun. 

Tidak seperti lemak tepu dan trans, lemak sihat boleh membantu menurunkan kolesterol tidak baik (LDL) sambil mengekalkan atau meningkatkan kolesterol baik (HDL). Lemak mono tak tepu yang terdapat dalam minyak zaitun dan avocado telah dikaitkan dengan profil lipid yang lebih baik. 

Selain itu, lemak baik ini menyokong kesihatan jantung secara keseluruhan dengan mengurangkan keradangan dan meningkatkan fungsi saluran darah. Kajian menunjukkan Lemak baik seperti asid lemak poli tak tepu dan asid lemak poli tak tepu yang terdapat dalam sumber tumbuhan dan makanan laut telah mengurangkan tahap kolesterol. 

Bukti klinikal menyokong bahawa memasukkan lemak baik ini dalam diet meningkatkan faktor risiko kardiometabolik, termasuk mengurangkan kolesterol tidak baik (LDL) dan jumlah kolesterol. Selain itu, makanan yang tinggi dalam sumber tumbuhan seperti avocado dan minyak zaitun didapati mempunyai kesan yang baik terhadap tahap kolesterol. 

Tambahan lagi, penggunaan kacang telah terbukti dapat mengurangkan jumlah kolesterol, LDL-C, dan jumlah kolesterol kepada nisbah HDL-C dengan ketara. Oleh itu, memasukkan lemak baik ke dalam diet boleh menyumbang kepada penurunan paras kolesterol.

7. Bersenam secara konsisten

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat bersenam konsisten

Senaman yang kerap boleh menyumbang kepada menurunkan paras kolesterol dan adalah petua hilangkan kolesterol dengan cepat. Melibatkan diri dalam aktiviti fizikal yang kerap telah terbukti meningkatkan kolesterol baik (HDL) sambil mengurangkan tahap kolesterol tidak baik (LDL) dan trigliserida. 

Senaman meningkatkan kecekapan metabolisme lipid badan yang memudahkan pembersihan kolesterol daripada aliran darah. Selain itu, ia boleh menyumbang kepada pengawalan berat badan dan meningkatkan sensitiviti insulin.

Kajian menerangkan aktiviti fizikal yang kerap termasuk senaman telah terbukti meningkatkan kolesterol HDL sambil mengekalkan, dan secara teori mengimbangi peningkatan dalam kolesterol LDL dan trigliserida. Terdapat hubungan dos-tindak balas linear antara tahap aktiviti dan tahap kolesterol HDL. 

Aktiviti senaman berat diperlukan untuk mendapatkan pengurangan paras kolesterol LDL dan trigliserida. Bukti menunjukkan bahawa meningkatkan aktiviti fizikal kepada sekurang-kurangnya 30 minit sehari, 5 kali seminggu boleh membantu dalam mengekalkan atau meningkatkan tahap kolesterol.

8. Tingkatkan makanan serat larut

Serat larut memainkan peranan penting dalam mengurangkan tahap kolesterol dan menyokong kesihatan kardiovaskular menjadikannya sesuai menjadi petua hilangkan kolesterol dengan cepat. Makanan yang kaya dengan serat larut, seperti oat, barli, kekacang, dan buah-buahan seperti epal dan sitrus telah terbukti berkesan menurunkan kolesterol tidak baik (LDL).

Serat larut mengikat kolesterol dalam saluran penghadaman, menghalang penyerapannya ke dalam aliran darah dan memudahkan penyingkiran kolesterol daripada badan. Proses ini membantu mengurangkan tahap kolesterol keseluruhan terutamanya kolesterol LDL. 

Selain itu, serat larut mungkin memberi kesan positif kepada faktor risiko kardiovaskular yang lain termasuk tekanan darah dan keradangan. Kajian menerangkan serat larut seperti yang terdapat dalam oat dan buah-buahan boleh membantu menguruskan kolesterol dengan cara yang mudah. 

Serat larut melambatkan penghadaman makanan dan menyukarkan badan untuk menyerap kolesterol terutamanya selepas makan. Ini bukan sahaja membantu mengawal paras gula dalam darah tetapi juga memperbaiki cara badan kita bertindak balas terhadap insulin, iaitu hormon yang berkaitan dengan gula dan kolesterol. 

Serat larut juga menjadikan usus lebih tebal memerangkap asid hempedu dan membuat badan menyingkirkan lebih banyak kolesterol. Proses ini meningkatkan reseptor yang mengeluarkan kolesterol tidak baik (LDL) dari darah. 

9. Jauhi alkohol dan rokok

Mengelakkan diri dari pengambilan alkohol dan tembakau boleh menjadi petua hilangkan kolesterol dengan cepat kerana tabiat ini dapat menurunkan tahap kolesterol dan menyokong kesihatan jantung. Pengambilan alkohol yang berlebihan telah dikaitkan dengan tahap trigliserida yang lebih tinggi dan boleh menyebabkan penambahan berat badan yang akan menyumbang kepada profil kolesterol yang tidak baik. 

Berhenti merokok dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) dan penurunan dalam pengoksidaan kolesterol tidak baik (LDL) menjadikannya kurang berkemungkinan membentuk plak dalam arteri. Ketiadaan alkohol dan rokok juga menyumbang kepada kesejahteraan kardiovaskular secara keseluruhan, mengurangkan risiko penyakit jantung dan komplikasi yang berkaitan. 

Kajian menunjukkan pengambilan alkohol yang berlebihan boleh meningkatkan tahap trigliserida dan memberi kesan negatif kepada kolesterol. Menghisap rokok dikaitkan dengan tahap trigliserida yang lebih tinggi dan tahap kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL-C) yang lebih rendah, yang dikaitkan dengan risiko infarksi miokardium yang lebih rendah. Berhenti merokok boleh membantu meningkatkan tahap kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

10. Elakkan pengambilan makanan atau minuman bergula

Petua-Hilangkan-Kolesterol-Dengan-Cepat-jauhi-gula

Pengambilan makanan dan minuman manis dikatakan mungkin mempunyai kesan buruk pada tahap kolesterol dan kesihatan kardiovaskular secara keseluruhan. Diet tinggi gula tambahan yang biasa ditemui dalam snek manis, pencuci mulut dan minuman manis telah dikaitkan dengan peningkatan trigliserida, paras kolesterol baik (HDL) yang lebih rendah dan perubahan  dalam zarah kolesterol tidak baik (LDL). 

Pengambilan gula yang tinggi boleh menyebabkan penambahan berat badan dan rintangan insulin menyumbang kepada peningkatan paras kolesterol dan peningkatan risiko penyakit jantung. Membuat pilihanuntuk mengehadkan pengambilan barang bergula dan memilih alternatif yang lebih sihat boleh memberi manfaat untuk mengekalkan diet yang menyihatkan jantung dan menggalakkan tahap kolesterol yang optimum. 

Kajian menerangkan pengambilan gula yang tinggi telah dikaitkan dengan peningkatan trigliserida, jumlah kolesterol dan LDL-kolesterol yang dianggap sebagai profil lipid serum yang mendorong aterosklerosis. Dengan mengurangkan pengambilan gula, berkemungkinan  mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. 

Selain itu, pengambilan gula yang tinggi boleh mengurangkan sensitiviti insulin dan menggalakkan keradangan gred rendah yang menyumbang kepada peningkatan paras kolesterol. Oleh itu, mengelakkan makanan dan minuman manis boleh memberi kesan positif kepada tahap kolesterol dan kesihatan kardiovaskular secara keseluruhan.

11. Pilih kaedah memasak yang lebih sihat

Memilih kaedah memasak yang sihat adalah petua hilangkan kolesterol dengan cepat. Memilih kaedah masakan seperti memanggang, mengukus, membakar dan menumis dengan minyak yang menyihatkan jantung seperti minyak zaitun boleh membantu mengekalkan integriti pemakanan makanan tanpa menambah lemak tepu atau trans yang berlebihan. 

Teknik memasak ini mengekalkan rasa semula jadi dan nutrien dalam ramuan sambil meminimumkan keperluan untuk lemak tambahan. Sebaliknya, menggoreng menggunakan mentega secara berlebihan boleh menyumbang kepada peningkatan paras kolesterol. 

Mengikut kajian, kaedah memasak yang sihat boleh membantu mengurangkan kolesterol dengan meminimumkan pembentukan produk pengoksidaan kolesterol. Ini boleh dicapai dengan menggunakan kaedah seperti mengukus, merebus, merebus dan membakar yang melibatkan suhu yang lebih rendah dan kurang pendedahan kepada haba langsung. Kaedah ini boleh membantu mengekalkan kualiti pemakanan makanan dan meminimumkan pengeluaran sebatian berbahaya, menyumbang kepada diet keseluruhan yang lebih sihat.

12. Buang lemak dan kulit daripada daging

Membuang lemak dan membuang kulit daripada daging adalah petua hilangkan kolesterol dengan cepat, mudah dan berkesan. Lemak haiwan terutamanya yang terdapat dalam kulit dan bahagian daging pada kebiasaannya mengandungi lemak tepu yang tinggi yang menyumbang kepada paras kolesterol tidak baik (LDL) yang tinggi. 

Dengan memilih potongan daging tanpa lemak dan membuang lemak berlebihan sebelum memasak, anda boleh mengurangkan pengambilan lemak tepu mereka dengan ketara. Kajian mendapati mengeluarkan lemak dan kulit daripada daging boleh mengurangkan kolesterol kerana lemak tepu yang terdapat dalam jumlah yang tinggi dalam potongan lemak daging dan kulit ayam boleh meningkatkan tahap kolesterol tidak baik (LDL) . 

Dengan memilih potongan daging tanpa lemak dan membuang lemak daging  boleh mengurangkan pengambilan lemak tepu. Ini dapat membantu menurunkan paras kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Kesimpulan

Berikut adalah Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat:

 1. Pastikan badan kekal terhidrat
 2. Minuman teh hijau
 3. Cuba makan coklat gelap
 4. Utamakan waktu tidur yang berkualiti
 5. Jauhi lemak tidak sihat
 6. Masukkan lemak sihat ke dalam diet
 7. Bersenam secara konsisten
 8. Tingkatkan makanan serat larut
 9. Jauhi alkohol dan rokok
 10. Elakkan pengambilan makanan atau minuman bergula
 11. Pilih kaedah memasak yang lebih sihat
 12. Buang lemak dan kulit daripada daging

Anda boleh baca tentang artikel kolesterol yang lain di sini:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan