16 Cara Mengatasi Rambut Gugur Yang Berkesan

Nak tahu cara mengatasi rambut gugur?

Artikel ini bincang tentang:

 • Tanda dan gejala rambut gugur
 • Cara mengatasi rambut gugur melalui langkah penjagaan rambut
 • Cara mengatasi rambut gugur melalui diet
 • Cara mengatasi rambut gugur melalui tips gaya hidup
 • Cara mengatasi rambut gugur melalui rawatan moden

Mari kita mula!

Mengapa rambut mudah gugur?

Rambut gugur bukanlah keadaan yang janggal bagi kita semua. Baik, wanita dan lelaki kebanyakkannya akan mengalami rambut gugur. Dalam sehari, kita boleh kehilangan 50 hingga 100 helaian rambut. Biasanya, anda tidak akan perasan apabila rambut gugur kerana pada masa yang sama rambut yang baru turut tumbuh.

Rambut gugur akan jelas kelihatan apabila tiada rambut baru yang menggantikan rambut gugur.

Keguguran rambut biasanya berlaku disebabkan beberapa faktor antaranya ialah keturunan, perubahan hormon, ubat-ubatan dan suplemen, rawatan radiasi di kepala, berada didalam keadaan tertekan, penggayaan rambut dan rawatan rambut yang berlebihan. 

Rambut gugur boleh muncul dalam pelbagai cara bergantung pada punca rambut gugur. Ia boleh terjadi secara tiba-tiba atau beransur-ansur dan boleh menjejaskan hanya kulit kepala anda atau seluruh badan anda.

Anda boleh baca tentang punca rambut gugur di sini.

Tanda dan gejala keguguran rambut

Punca Rambut gugur featured image

Tanda dan gejala keguguran rambut mungkin termasuk:

 • Penipisan secara beransur-ansur di bahagian atas kepala. Ini adalah jenis keguguran rambut yang biasa dan memberi kesan kepada individu yang lebih berusia. Kesan kepada lelaki adalah rambut mula surut pada garis rambut di dahi. Kesan kepada wanita pula biasanya mempunyai pelebaran bahagian dalam rambut mereka. Corak keguguran rambut yang biasa pada kebanyakkan wanita yang lebih berusia ialah garis rambut yang surut yang dipanggil alopecia fibrosing frontal.
 • Tompok-tompok botak bulat atau bertompok-tompok. Sesetengah individu mengalami kehilangan rambut apabila kelihatan bintik-bintik botak bulat atau bertompok pada kulit kepala, janggut atau kening. Kulit anda mungkin menjadi gatal atau sakit sebelum rambut gugur.
 • Rambut gugur secara tiba-tiba. Kejutan fizikal atau emosi boleh menyebabkan rambut menjadi rapuh. Adalah sangat mudah untuk rambut gugur apabila anda menyikat atau membasuh rambut. Keguguran rambut jenis ini biasanya menyebabkan rambut menipis secara keseluruhan tetapi bersifat sementara.
 • Rambut gugur seluruh badan. 
 • Sesetengah keadaan dan rawatan perubatan, seperti kemoterapi untuk kanser boleh mengakibatkan keguguran rambut di seluruh badan anda. Pada kebiasaanya, rambut akan tumbuh semula.
 • Sesetengah keadaan dan rawatan perubatan, seperti kemoterapi untuk kanser boleh mengakibatkan keguguran rambut di seluruh badan anda. Pada kebiasaanya, rambut akan tumbuh semula.
 • Tompok-tompok kerak yang merebak pada kulit kepala. Ini adalah tanda-tanda kurap. Ia juga boleh disertai dengan rambut rapuh, kemerahan, bengkak dan mempunyai kemungkinan untuk mengeluarkan cecair.

Apakah cara mengatasi rambut gugur?

Cara mengatasi rambut gugur featured image

Agak-agaknya ada tak cara mengatasi rambut gugur yang mujarab? Mujarab atau tidak bergantung kepada tindak balas badan individu itu sendiri. Jangan rasa tertekan jika satu cara mengatasi rambut gugur tidak berkesan untuk anda, kerana terdapat pelbagai cara mengatasi rambut gugur.

Antara cara mengatasi rambut gugur adalah melalui langkah penjagaan rambut yang betul, diet yang sihat, petua rawatan menggunakan bahan semula jadi dan juga rawatan rambut secara konvensional. 

Mari kenali cara-cara mengatasi rambut gugur secara lebih lanjut lagi!

Cara mengatasi rambut gugur melalui langkah penjagaan rambut

1. Pengeringan rambut

Selepas mencuci rambut anda, gunakan tuala yang lembut untuk membalut rambut anda dan biarkan tuala itu menyerap air berlebihan secara semula jadi. Elakkan menggosok batang rambut anda untuk mengeringkan rambut anda.

Gunakan gerakan mengerut untuk mengeringkan rambut anda dengan lembut tanpa merosakkan akar atau batangnya. Jika anda tergesa-gesa, gunakan pengering rambut pada tetapan haba sederhana. Walau bagaimanapun, elakkan penggunaan pengering rambut dengan kerap pada semua kos.

Kajian menunjukkan penggunakan haba untuk menggayakan rambut anda menyebabkan folikel rambut anda dehidrasi dan terdedah kepada kerosakan. Pengering rambut, pelurus rambut dan seterika keriting rambut boleh merosakkan rambut anda dengan menyebabkan kelembapan pada batang rambut anda mengembang.

Tuala mikrofiber dapat mempercepatkan proses pengeringan kerana gentiannya yang padat menghilangkan keperluan untuk menggosok.

2. Elakkan penggayaan yang berlebihan

Penggayaan haba berulang kali dan kandungan bahan kimia yang tinggi untuk meluruskan, mengeringtingkan, mewarna dan melunturwarna  rambut anda boleh menjadikannya kering dan rapuh serta melemahkan folikel.

Kajian menunjukkan tahap kortisol rambut dipengaruhi oleh produk rawatan rambut, dan ia mungkin dipengaruhi oleh peluh, warna dan jenis asal rambut, kekerapan mencuci rambut, dan beberapa faktor persekitaran.

Terdapat cara untuk menggayakan rambut anda yang tidak merosakkan rambut anda seperti mengunakan daun inai untuk mewarnakan rambut dan mengunakan jenis kain tertentu yang dapat mengubah gaya rambut tanpa menyebabkan rambut anda cepat gugur.

3. Gunakan shampoo yang sesuai untuk rambut 

Kita kerap terdedah dengan pelbagai iklan rambut shampoo di televisyen dan di laman sosial media. Lagi banyak kita tengok, lagi cendung untuk kita membeli shampoo yang belum tentu sesuai dengan rambut kita. Semak kandungan shampoo anda untuk memastikan ianya sesuai dengan rambut ada.

Kajian menunjukkan kandungan sulfat dan beberapa bahan lain telah dikaitkan cenderung untuk mengerintingkan rambut, menyebabkan kekeringan kulit kepala dan rambut rapuh.

Tiada bukti yang menunjukkan bahawa sebarang bahan khusus dalam syampu boleh menyebabkan keguguran rambut, tetapi ia mungkin menyumbang kepada kesihatan rambut yang kurang ideal. Jika anda mendapati rambut anda terlalu kering atau keriting, masalah rambut mungkin boleh diselesaikan dengan bahan semula jadi seperti minyak dari tumbuh-tumbuhan. 

4. Pengunaan minyak rambut

Cara mengatasi rambut gugur minyak kelapa

Minyak rambut seperti minyak kelapa dikatakan dapat meningkatkan kesihatan rambut.

Minyak kelapa dipercayai boleh membantu mencegah kerosakan rambut daripada dandanan dan pendedahan cahaya ultraviolet (UV).

Mengikut kajian, asid laurik yang terdapat dalam minyak kelapa membantu mengikat protein dalam rambut, melindunginya daripada pecah pada akar dan helai. Selain dari itu, mengurut minyak kelapa ke kulit kepala boleh menggalakkan pengaliran darah yang lebih baik dan membantu pertumbuhan semula.

5. Gunakan hair tonik

Cara mengatasi rambut gugur tonik rambut

Tonik rambut mempunyai pelbagai faedah untuk individu yang mengalami keguguran rambut atau rambut menipis, kerana ia dirumus khusus untuk menguruskan masalah daripada berlaku secara konsisten.

Ia boleh menggalakkan rambut yang sihat dan lebat dengan merangsang peredaran darah dalam folikel rambut. Ia juga boleh digunakan untuk lelaki dan wanita, menjadikannya salah satu rawatan rambut paling serba boleh yang ada.

Penggunaan tonik rambut yang kerap memberikan pertumbuhan rambut yang lebih tebal dan padat, meningkatkan keyakinan harian anda. Yang penting, anda mesti kekal komited dan konsisten dalam rutin penjagaan rambut anda.

Cara mengatasi rambut gugur melalui diet

Pemakanan yang sihat bukan sahaja dapat mengekalkan kesihatan yang baik tetapi juga rambut yang kuat dan sihat. Berikut adalah cadangan diet yang dapat membantu anda dalam cara mengatasi rambut gugur:

6. Tinggi dengan kandungan antioksidan

Diet yang kaya dengan kandungan antioksidan dapat membantu dengan pengurangan rambut gugur. Kajian menunjukkan diet yang kaya dengan antioksidan boleh membantu melawan tanda-tanda tekanan oksidatif faktor persekitaran yang boleh merosakkan folikel rambut dan menyebabkan kepada keguguran rambut. Terdapat banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna-warni seperti bayam, kekacang dan strawberi.

Kajian juga menunjukkan kekurangan vitamin B12 dan D, biotin, riboflavin, zat besi, dan nutrien lain dikaitkan dengan keguguran rambut.

7. Tinggi kandungan protein dan kurang kalori

Pengamalan diet yang tinggi dengan kandungan protein dan kurang kalori adalah salah satu cara mengatasi rambut gugur.

Kajian pada tahun 2017 menunjukkan bahawa beberapa peserta yang mengalami keguguran rambut mempunyai pengambilan protein dan asid amino yang rendah. 

Kajian juga menemui diet kalori yang sangat rendah boleh menghilangkan nutrien penting badan, termasuk yang diperlukan untuk rambut yang sihat, seperti protein, zink dan asid lemak. 

Selain itu, kajian menunjukkan individu yang mengamalkan diet rendah kalori akan kehilangan jisim sel badan dan mengakibatkan keguguran rambut sementara.

8. Makan diet Mediterranean

Cara mengatasi rambut gugur diet Mediterranean

Diet Mediterranean pengamalan makanan yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan lemak. Ia bukan sahaja berkhasiat tetapi juga lazat. Selain dapat membantu untuk menguruskan berat , melindungi jantung dan mencegah diabetes, ia juga dapat menyokong kesihatan rambut anda.

Kajian pada 2018 diet yang mengandungi sayur-sayuran mentah dan herba segar, seperti diet Mediterranean, boleh mengurangkan risiko alopecia androgenik (kebotakan corak wanita atau kebotakan corak lelaki) atau melambatkan proses permulaannya.

9. Diet yang kaya dengan vitamin A

Kajian menunjukkan sebahagian daripada Vitamin A terdiri daripada retinoid yang dapat menyokong pertumbuhan rambut yang sihat dan mempengaruhi kitaran rambut.  Walaubagaimana pun, ia bergantung kepada dos, terlalu banyak atau terlalu sedikit boleh merosakkan rambut anda.

Makanan yang kaya dengan vitamin A adalah seperti tomato, telur, mangga dan betik.

Cara mengatasi rambut gugur melalui tips gaya hidup

Gaya hidup anda dapat mempengaruhi tahap kesihatan rambut anda. Adalah penting untuk anda membentuk gaya hidup yang dapat menyokong kesihatan rambut sebagai salah satu cara mengatasi rambut gugur.

10. Mengurangkan Tekanan dan Mengimbangi Hormon

Berada di dalam keadaan tertekan bukan sahaja dapat menyebabkan kita mudah sakit, tetapi juga dapat menganggu aura seri luaran seperti kulit dan rambut yang kurang sihat.

Mengikut kajian, tekanan dikaitkan dengan keguguran rambut dan ketidakseimbangan hormon. Tekanan dapat mencetuskan keradangan dan secara pramatang mendorong regresi folikel rambut, yang membawa kepada keguguran rambut.

Penggunaan minyak pati dapat menenangkan dan melegakan tekanan untuk hormon. Kajian menunjukkan minyak rosemary dapat merawat pertumbuhan rambut dan penggurangan kegatalan kulit kepala. Minyak rosemary dapat meningkatkan penjanaan selular yang dapat meningkatkan ketebalan rambut dan pertumbuhan rambut.

Kajian  menunjukkan ekstrak kayu cedar yang dicampurkan dalam campuran dengan lavender dan rosemary dapat mengurangkan keguguran rambut pada mereka yang mempunyai alopecia areata. Minyak pati kayu cedar dipercayai dapat menggalakkan pertumbuhan rambut dan mengurangkan keguguran rambut dengan mengimbangi kelenjar penghasil minyak di kulit kepala. Ia mempunyai ciri antikulat dan antibakteria, yang boleh merawat keadaan berbeza yang boleh menyumbang kepada kelemumur atau keguguran rambut.

11. Pengambilan Suplemen

Suplemen tambahan berpotensi untuk melindungi rambut dari rosak dan mudah gugur. Namun begitu, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat pakar sebelum mengambil keputusan untuk memakan suplemen tertentu. Ini adalah kerana sesetengah suplemen tidak sesuai untuk anda dan boleh menyebabkan penyakit berbahaya , keradangan dan penyerangan organ.

Kajian daripada tahun 2018 menunjukkan vitamin D dikaitkan dengan alopecia tanpa parut atau nonscarring alopecia yang dapat membantu pertumbuhan rambut semula. Kajian juga menunjukkan bahawa wanita yang mengalami jenis keguguran rambut yang lain mempunyai tahap vitamin D yang lebih rendah. Kajian lain menunjukkan vitamin D terlibat dalam pelbagai laluan isyarat pertumbuhan dan pembezaan folikel rambut. Kekurangan vitamin D juga dikaitkan dengan alopecia parut atau scarring alopecia.

Suplemen biotin juga dapat membantu masalah rambut gugur. Kajian menunjukkan kekurangan biotin boleh menyebabkan ruam kulit, kuku rapuh, serta penipisan dan keguguran rambut. Ini berpunca daripada peranan vitamin dalam pengeluaran keratin.

Dalam kajian pada 2012, wanita berambut menipis secara rawak menerima sama ada suplemen pertumbuhan rambut berbilang bahan yang mengandungi biotin atau plasebo selama enam bulan. Mereka yang menerima suplemen pertumbuhan rambut melaporkan peningkatan yang ketara dalam jumlah keseluruhan rambut, liputan kulit kepala, dan ketebalan selepas tempoh rawatan. Sementara itu, tiada perubahan ketara dilihat dalam kumpulan plasebo.

Walau bagaimanapun, kajian tidak dapat mengaitkan penemuan kajian itu kerana faktor suplemen biotin sahaja kerana terdapat bahan lain lagi yang digunakan seperti zink dan zat besi yang juga diperlukan untuk pertumbuhan rambut.

12. Elak atau kurang menyokok

Secara umumnya, kita semua tahu bahawa merokok tidak baik untuk kesihatan. Ia juga dapat menyebabkan rambut gugur. Merokok dapat merosakkan folikel rambut dan mengurangkan aliran darah yang sihat. 

Kajian pada tahun 2018 mendapati bahawa sel-sel dalam folikel rambut kulit kepala dengan keguguran rambut sangat sensitif terhadap tekanan oksidatif. Tabiat merokok dapat meningkatkan pengeluaran radikal bebas. Molekul ini bertindak balas dengan molekul lain dan boleh membahayakan DNA selular yang dikenali sebagai tekanan oksidatif. 

Satu kajian pada tahun 2020 pula mendapati bahawa 425 daripada 500 perokok mengalami keguguran rambut, berbanding hanya 200 daripada 500 bukan perokok.

13. Pengambilan kafein

Penggemar minuman berkafein mesti teruja ingin tahu jika pengambilan kafein membahayakan kesihatan rambut mereka. Jawapannya, tidak. Kafein dapat menghalang dari keguguran rambut. 

Kajian pada tahun 2007 mendapati kafein membantu menyekat kesan dihydrotestosterone (DHT) dalam folikel rambut lelaki. Ia merangsang pemanjangan batang rambut, menghasilkan akar rambut yang lebih panjang dan  memanjangkan tempoh anagen iaitu peringkat pertumbuhan rambut.

Kajian itu juga menguji kesan kafein pada folikel rambut wanita dan mendapati ia mempunyai kesan menggalakkan pertumbuhan pada folikel rambut pada wanita juga.

Kajian lain pula menunjukkan kafein mengandungi antioksidan yang dapat merangsang pengeluaran sel rambut yang sihat. Penyelidik juga menemui bahawa minum kopi untuk pertumbuhan rambut boleh meningkatkan folikel pada wanita dan lelaki.

Cara mengatasi rambut gugur melalui rawatan moden

14. Terapi cahaya tahap rendah atau low-level light therapy 

Terapi cahaya tahap rendah menggalakkan pertumbuhan dan pembaikan sel. Kajian menunjukkan rawatan ini adalah salah satu cara mengatasi rambut gugur yang  berkesan untuk kebotakan corak lelaki dan wanita iaitu punca keguguran rambut yang paling biasa pada lelaki dan wanita.

15. Terapi Platelet-rich plasma (PRP)

Cara mengatasi rambut gugur prp

Terapi PRP untuk keguguran rambut ialah rawatan perubatan yang melalui tiga langkah di mana darah anda akan diambil, diproses, dan kemudian disuntik ke dalam kulit kepala.

Kajian pada tahun 2014 mendapati terdapat peningkatan sebanyak 30% lebih pertumbuhan di kawasan penipisan selepas empat sesi terhadap peserta kajian.

16. Transplantasi Rambut

Cara mengatasi rambut Transplantasi Rambut

Transplantasi rambut adalah salah satu kaedah pemulihan untuk rambut. Rambut daripada penderma rambut akan diletakkan ditempat keguguran rambut berlaku. Pada awal proses rawatan, anda mungkin mengalami keguguran rambut sementara. Rambut penderma akan tumbuh dengan cara yang sama di tapak penderma rambut. 

Mengikut kajian,  rawatan transplantasi rambut mempunyai sedikit komplikasi. Dapatkan nasihat pakar terlebih dahulu untuk maklumat lanjut.

17. Rawatan laser bertahap rendah

Terapi Laser Tahap Rendah atau low-level laser therapy  (LLLT)  dapat menangani keguguran rambut atau rambut menipis dengan memberikan tenaga tambahan kepada sel-sel yang rosak di kulit kepala anda untuk meneruskan fungsi normal. Kajian menunjukkan terapi ini boleh membantu merangsang pertumbuhan rambut dan mengurangkan rambut gugur.

Kesimpulan

Berikut adalah cara mengatasi rambut gugur:

 1. Pengeringan rambut
 2. Elakkan penggayaan yang berlebihan
 3. Gunakan shampoo yang sesuai untuk rambut 
 4. Pengunaan minyak rambut
 5. Gunakan hair tonik
 6. Tinggi dengan kandungan antioksidan
 7. Tinggi kandungan protein dan kurang kalori
 8. Makan diet Mediterranean
 9. Diet yang kaya dengan vitamin A
 10. Mengurangkan Tekanan dan Mengimbangi Hormon
 11. Pengambilan Suplemen
 12. Elak atau kurang menyokok
 13. Pengambilan kafein
 14. Terapi cahaya tahap rendah atau low-level light therapy 
 15. Terapi Platelet-rich plasma (PRP)
 16. Transplantasi Rambut
 17. Rawatan laser bertahap rendah

Similar Posts

Tinggalkan Balasan