13 Punca Kulit Kepala Berkuping dan Cara Merawat dengan Berkesan

Anda mengalami kulit kepala berkuping? Artikel ini bincang tentang:

 • Punca kulit kepala berkuping
 • Cara merawat kulit kepala berkuping

Jom kita mula

Punca Kulit Kepala Berkuping

Kulit Kepala Berkuping

Kulit kepala berkuping mungkin hanya bersifat sementara tetapi ia juga mungkin tanda-tanda yang anda sedang mengalami masalah kulit yang memerlukan rawatan. Berikut merupakan 13 punca kulit kepala berkuping dan cara merawatnya dengan berkesan!

1. Stress

Punca Kulit Kepala Berkuping Stress

Stress akan meningkatkan tahap kortisol dalam badan kita dan tahap kortisol mempunyai korelasi langsung dengan folikel rambut. Ini akan menyebabkan masalah kulit kepala yang boleh menyebabkan pertumbuhan kulat dan bakteria yang berbeza atau kulit kepala yang berkuping dan gatal.

Kajian menunjukkan tekanan boleh memberi kesan kepada pertumbuhan rambut. Rambut tumbuh dalam kitaran, dengan tempoh pertumbuhan baru, peralihan, dan tidak aktif. Tekanan boleh mengganggu kitaran ini dan menyebabkan keguguran rambut. Tekanan juga boleh menjejaskan pengeluaran kortisol dalam folikel rambut, yang merupakan sebahagian daripada paksi hypothalamic-pituitari-adrenal (HPA).

2. Alahan

Pendedahan kepada alergen boleh menyebabkan dermatitis kontak pada kulit kepala, menjadikannya kering, merah, dan gatal. Keadaan ini juga boleh membuatkan kulit kepala berkuping

Kajian menunjukkan alahan kulit kepala boleh disebabkan oleh dermatitis kontak, keadaan kulit yang disebabkan oleh perengsa dalam produk penjagaan rambut. Produk penjagaan rambut mungkin mengandungi bahan yang menyebabkan kulit kepala anda berasa kering, gatal dan merah.

3. Diet

Pengambilan karbohidrat dan gula yang berlebihan boleh menyebabkan jangkitan kulat, mengakibatkan kulit kepala kering dan kelihatan seperti kulit kepala berkuping.

Makanan yang kaya dengan protein dan asid lemak omega-3 sangat bagus untuk kulit anda. Ikan, biji rami, yogurt, dan kacang dapat membantu mengekalkan kulit anda kuat.

Kajian menunjukkan vitamin dan mineral daripada makanan memainkan peranan penting dalam kitaran pertumbuhan folikel rambut dan perolehan sel. Perolehan sel ialah proses penukaran sel-sel kulit mati dan penggantian dengan sel-sel baru.

4. Kelemumur

Terdapat pelbagai jenis kelemumur yang boleh menyebabkan kulit kepala kering dan kelihatan seperti kulit kepala berkuping. Pada kebiasaanya anda boleh menggunakan syampu kelemumur yang ada dijual di kaunter atau ubat preskripsi.

Bergantung pada jenis rambut anda, anda mungkin perlu mencucinya lebih atau kurang kali seminggu. Adalah idea yang baik untuk bercakap dengan pakar dermatologi untuk memahami rawatan yang terbaik untuk anda.

Kajian pada tahun 2021 menunjukan kesan jenis salap baharu yang mengandungi probiotik, madu, kunyit, dan vitamin B12 berdasarkan idea bahawa masalah kulit boleh dikaitkan dengan gangguan mikrobiom usus. Para penyelidik mendapati bahawa menggunakan salap membantu mengurangkan kelemumur dan kekeringan pada kulit kepala.

5. Pencemaran

Pencemaran alam sekitar seperti kotoran, habuk, dan kotoran boleh menjadikan kulit kepala kotor dan boleh meningkatkan risiko masalah kulit kepala termasuk kulit kepala berkuping.

Pencemaran udara boleh mendatangkan masalah kepada kesihatan kulit kepala yang membawa kepada kegatalan dan keradangan.

Kajian menunjukan bahan zarah daripada pencemaran udara boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan rambut. Ia boleh menembusi kulit kepala dan folikel rambut yang membawa kepada kematian sel apoptosis, keradangan, dan keguguran rambut.

6. Perubahan cuaca

Musim sejuk dan musim kering boleh menyebabkan kekeringan kulit kepala bersama-sama dengan kekeringan kulit. Oleh itu, adalah perkara biasa bagi orang ramai untuk mengalami kulit kepala kering semasa musim sejuk dan kering.

Pada musim sejuk, kekurangan kelembapan di udara akan mengeringkan kulit kepala. Jika kekeringan disertai dengan kepingan ia boleh menyebabkan kelemumur.

Kajian terhadap 823 wanita menunjukkan terdapat perubahan di dalam pertumbuhan dan keguguran rambut. Kadar rambut pada fasa telogen tertinggi adalah pada musim panas, diikuti dengan musim bunga dan kadar rambut fasa telogen yang terendah adalah pada akhir musim sejuk.  Fasa telogen adalah fasa rehat kitaran rambut, di mana folikel rambut tidak aktif, dan pertumbuhan batang rambut tidak berlaku.

7. Cuci rambut secara berlebihan

Punca Kulit Kepala Berkuping cuci rambut

Mencuci rambut dengan kerap boleh menanggalkan minyak semula jadi dari kulit kepala dan menghalang lapisan sebum daripada tumbuh semula. Tidak mencuci rambut mengikut keperluan juga boleh menyumbang kepada kekeringan kulit kepala.

Kajian mendapati menyimpan sedikit minyak pada rambut adalah penting untuk melindungi rambut daripada kerosakan. 

Kajian pada tahun 2015 menunjukkan anda boleh menyebabkan kerosakan pada batang rambut jika menggunakan jenis syampu yang salah, tidak bersesuaian dengan keperluan rambut. 

8. Produk rambut dan penggayaan rambut

Punca Kulit Kepala Berkuping perwarna rambut

Kajian mendapati penggunaan produk rambut yang kerap seperti pewarna, alkohol, pewangi, pengawet dan sulfat boleh menyebabkan pembentukan sisa pada kulit kepala dan mengeringkannya. Penggayaan haba juga boleh mengeringkan kulit kepala anda.

Sebarang bahan yang menyebabkan iritasi pada kulit kepala boleh menyebabkan kemerahan seperti kulit kepala kering dan kulit kepala berkuping. Jika anda menggunakan rawatan rambut atau pewarna kimia, jauhkan ia dari kulit kepala anda. Pakar menyatakan jika bahan yang tidak bersesuaian bersentuhan dengan kulit kepala, ia boleh menyebabkan masalah kulit yang dinamakan dermatitis iritasi sentuhan (irritant contact dermatitis) yang boleh menyebabkan kegatalan, kemerahan, dan serpihan pada kulit kepala. 

9. Ekzema

Kajian menunjukkan ekzema kulit kepala akan menyebabkan kulit kepala menjadi merah, gatal, kering dan menggelupas. Tompok-tompok kulit kadangkala boleh dijangkiti dan boleh mengeluarkan cecair jernih. Salah satu ekzema kulit kepala yang biasa adalah kelemumur.

Orang yang mempunyai masalah kulit seperti psoriasis, rosacea, jerawat, atau penyakit yang melemahkan sistem imun atau saraf seperti penyakit Parkinson dan HIV berisiko mendapat ekzema kulit kepala.

Keadaan alahan seperti demam hay dan asma juga boleh mencetuskan ekzema kulit kepala.

10. Psoriasis

Psoriasis kulit kepala boleh menyebabkan kekeringan daripada pembentukan sel kulit yang disebabkan oleh penyakit kronik.

Kajian menunjukkan psoriasis kulit kepala ialah keadaan kulit yang menyebabkan tompok kulit merah dengan kepingan kulit kepala yang berwarna seakan-akan keperakan. Kulit kepala cenderung menjadi kering sekiranya anda mempunyai psoriasis. Ia adalah gangguan autoimun di mana sistem imun badan menyerang folikel rambutnya sendiri.

11. Dehidrasi 

Apabila kulit tidak mendapat air yang mencukupi secara berterusan, ia tidak dapat menghapuskan toksin yang kita hadapi dalam persekitaran harian kita dengan baik dan ini akan menyebabkan kulit kepala kering, gatal, kedutan, kulit kepala kering, kulit kepala berkuping dan banyak lagi. Kulit kepala yang kering akan menyebabkan rambut menipis dan akhirnya keguguran.

Tahap hidrasi yang tidak baik, akan membuatkan rambut anda kelihatan tidak bermaya dan tidak sihat.

12. Penyakit kulit

Sesetengah penyakit kulit boleh menjejaskan kesihatan kulit kepala anda, antaranya:

 • Folikulitis: keradangan folikel rambut yang terletak di mana-mana bahagian badan (termasuk kulit kepala), tetapi lebih kerap, ia berlaku pada janggut, lengan, belakang, punggung dan kaki.
 • Alopecia areata: penyakit kulit autoimun yang menyebabkan keguguran rambut pada kulit kepala, muka dan bahagian badan yang lain.
 • Dermatitis seborrheic:  sejenis ekzema yang dianggap sebagai gangguan keradangan jangka panjang, biasanya ditemui di kawasan badan yang terdapat banyak kelenjar minyak, seperti kulit kepala.
 • Kurap: juga dikenali sebagai ringworm adalah jangkitan kulat yang melibatkan lapisan luar kulit kepala. Gejala kurap kulit kepala (tinea capitis) melibatkan ruam yang terdiri daripada tompok bulat yang dikelilingi dengan kulit yang kelihatan kemerahan. 
 • Lichen planus: penyakit autoimun adalah keadaan keradangan kulit yang  menyebabkan kegatalan dan tompok-tompok kecil rambut gugur pada kulit kepala yang dipanggil alopecia parut.

13. Genetik 

Ekzema dan kulit kepala kering boleh disebabkan oleh keturunan. Individu yang mempunyai keadaan ini akan mengalami halangan kulit yang tidak dapat berfungsi secara optimum. Ini akan menyebabkan kepada keretakan mikroskopik, kehilangan penghidratan, dan keradangan pada kulit. katanya. 

Kajian menunjukkan gangguan rambut disebabkan genetik boleh menjejaskan kulit kepala melalui pelbagai cara. Gangguan ini boleh menyebabkan keguguran rambut, rambut semakin menipis dan rapuh, dan mempunyai tekstur  yang tidak normal. Kulit kepala juga mungkin menunjukkan tanda-tanda keradangan. Kesan khusus pada kulit kepala bergantung pada jenis gangguan rambut genetik dan kecacatan genetik yang dihidapi oleh individu tersebut.

Cara Merawat Kulit Kepala Berkuping dengan Berkesan

Terdapat beberapa cara untuk merawat kulit kepala berkuping dengan berkesan antaranya adalah dengan menggunakan bahan-bahan berikut: 

1. Minyak pokok teh

Menurut kajian minyak pokok teh mungkin mempunyai sifat antikulat, antiseptik dan antibiotik yang boleh membantu dengan kekeringan kulit kepala.

Kajian lain juga mendapati minyak pokok teh juga mempunyai ciri anti-radang yang dapat memberikan kelegaan daripada kegatalan.

2. Minyak kelapa

Minyak kelapa merupakan bahan semulajadi yang mempunyai ciri pelembap yang berkesan.

Kajian pada 2008 menunjukkan minyak kelapa pada orang dewasa membantu untuk merawat ekzema dan kulat pada masa yang sama. Penggunaan minyak kelapa boleh membantu mengurangkan jumlah kulat pada kulit kepala anda dan masalah kelemumur.

Kajian mendapati bahawa minyak kelapa selamat dan berkesan dalam merawat kulit kering, yang mungkin menunjukkan bahawa ia juga boleh berguna dalam merawat kekeringan kulit kepala yang menyebabkan kulit kepala berkuping. 

3. Minyak zaitun

Kajian menunjukkan  minyak zaitun telah membantu meningkatkan penyembuhan luka dan pertumbuhan semula kulit dalam kajian haiwan, terutamanya melalui sifar anti keradangannya. Keradangan kulit boleh menyebabkan kulit kering.

Minyak zaitun juga kaya dengan antioksidan, vitamin, dan mineral yang boleh membantu menyuburkan dan melembapkan kulit kepala, dan mencegah kulit kepala daripada kekeringan. 

4. Minyak jojoba

Minyak jojoba boleh digunakan sebagai pelembap. Ia juga boleh ditambah pada perapi rambut untuk memberi anda perlindungan tambahan terhadap kekeringan rambut, rambut rapuh dan hujung bercabang.

Minyak jojoba kaya dengan vitamin dan mineral yang menyuburkan rambut termasuk vitamin C, vitamin B, vitamin E, tembaga dan zink.

Selain itu, minyak jojoba juga boleh melembapkan folikel rambut dan menghalang kekeringan yang menyebabkan keguguran rambut. Kajian menunjukkan minyak ini boleh membantu merangsang pertumbuhan rambut dan melegakan psoriasis dan ekzema. Ia juga merawat kulit kepala kering kerana komposisinya serupa dengan sebum.

5. Makan bernutrisi

 • Vitamin A: Vitamin A penting untuk menghasilkan sebum, minyak yang membantu mengekalkan kulit kepala lembap dan rambut sihat. Contoh sumber vitamin A yang baik adalah minyak ikan, susu, yogurt dan telur. 
 • Vitamin B, Biotin dan Niasin: Telur kaya dengan vitamin B dan biotin yang dapat membantu mengekalkan rambut anda kelihatan berkilat dan lembap dan mewah. Produk tenusu pula yang kaya dengan niasin. Vitamin ini juga boleh menyokong kesihatan hati, rambut, kulit dan penglihatan yang lebih sihat.
 • Zat besi: Tauhu, sayur-sayuran berdaun dan kekacang kaya dengan zat besi. Zat besi dapat membantu mengangkut oksigen dari paru-paru ke seluruh badan. Untuk kesihatan kulit kepala yang baik, anda memerlukan jumlah oksigen dan nutrien yang sesuai untuk dibawa ke seluruh badan oleh darah anda. 
 • Vitamin C: Vitamin C penting untuk mencipta kolagen iaitu protein utama yang diperlukan untuk menghasilkan keratin untuk membentuk rambut. Vitamin C juga boleh membantu kulit kepala untuk menghasilkan minyak semulajadi dalam kelenjar sebum yang menghasilkan kepada kulit kepala yang lembap. Contoh sumber vitamin C yang baik seperti kiwi, strawberi, buah sitrus dan lada benggala. 
 • Vitamin D: Vitamin D  boleh membantu mengawal pertumbuhan sel kulit termasuk di kulit kepala. Pertumbuhan sel kulit yang terlau cepat boleh mengakibatkan tompok kulit dengan sisik keperakan. Contoh sumber makanan vitamin D termasuk salmon dan susu. 

6. Aloe vera

Kajian menunjukkan aloe vera dapat melegakan selaran matahari (sunburn) dan kulit kering. Penyelidikan menunjukkan bahawa aloe vera berpotensi memberi efek kelegaan kerana bersifat anti radang.

Aloe vera boleh membantu mengurangkan kegatalan yang berkaitan dengan kulit kepala yang kering dan melembapkan kulit kepala.

7. Pisang

Kajian mencadangkan bahawa kandungan kalium, minyak, dan vitamin dalam pisang boleh membantu melembapkan kulit kepala, merawat kelemumur, dan meningkatkan kesihatan rambut. Para pengkaji menyatakan orang ramai boleh mencuba ubat semulajadi ini dengan membuat perapi rambut pisang mereka sendiri di rumah.

Kesimpulan

Berikut adalah punca kulit kepala berkuping:

 1. Stress
 2. Alahan
 3. Diet
 4. Kelemumur
 5. Pencemaran
 6. Perubahan cuaca
 7. Cuci rambut secara berlebihan
 8. Produk rambut dan penggayaan rambut
 9. Ekzema
 10. Psoriasis
 11. Dehidrasi 
 12. Penyakit kulit
 13.  Genetik

Berikut adalah cara merawat kulit kepala berkuping:

 1. Minyak pokok teh
 2. Minyak kelapa
 3. Minyak zaitun
 4. Minyak jojoba
 5. Makan bernutrisi
 6. Aloe vera
 7. Pisang

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan