17 Cara Melebatkan Rambut (Terbukti Secara Sains)

Nak tahu cara melebatkan rambut anda supaya kelihatan cantik?

Artikel ini bincang tentang cara melebatkan rambut dari banyak segi termasuk:

 • Cara melebatkan rambut dengan penjagaan rambut
 • Cara melebatkan rambut dengan diet atau pemakanan
 • Cara melebatkan rambut dengan petua semula jadi
 • Cara melebatkan rambut dengan rawatan moden

Jom kita mula.

Apakah cara melebatkan rambut?

cara lebatkan rambut featured image

Cara melebatkan rambut adalah cara untuk meransang ketumbuhan rambut baru di kepala. Bukan semua cara atau petua untuk melebatkan rambut sesuai untuk semua individu. Ia bergantung kepada tahap kesihatan seseorang dan tindak balas sesuatu rawatan dengan badan mereka.

Kehilangan rambut bukan sahaja boleh menyebabkan kita kehilangan keyakinan dalam diri untuk bergaul dengan orang, tetapi juga ia boleh menyebabkan kita rasa tertekan. 

Faktor kehilangan rambut boleh disebabkan oleh keturunan, perubahan hormon, keadaan perubatan atau antara proses normal penuaan. Baik wanita atau lelaki boleh berpotensi mempunyai masalah rambut gugur.

Anda boleh baca tentang punca rambut gugur di sini.

Kebotakan pula merujuk kepada keguguran rambut yang berlebihan pada kulit kepala anda. Keguguran rambut disebabkan keturunan dan usia adalah dua punca kebotakan yang paling biasa. 

Sesetengah individu lebih suka membiarkan keguguran rambut mereka berjalan tanpa dirawat dan tidak menyembunyikan keadaan mereka. Individu lain mungkin menutup keguguran rambut melalui gaya rambut, teknik solekan, memakai topi atau selendang. Ada juga yang memilih  rawatan moden untuk mencegah keguguran rambut atau memulihkan pertumbuhan.

Mari ketahui lebih lanjut tentang pelbagai cara untuk melebatkan rambut!

Cara melebatkan rambut melalui langkah penjagaan rambut

Penjagaan rambut yang baik dapat mengurangkan punca rambut gugur dan berpotensi untuk memudahkan anda melebatkan rambut. Berikut adalah antara cara-cara untuk melebatkan rambut melalui langkah penjagaan rambut:

1. Urutan kulit kepala

cara melebatkan rambut Urutan kulit kepala

Urutan kulit kepala adalah lebih kurang sama dengan urutan untuk leher, belakang atau badan anda. Tetapi, urutan kulit kepala biasanya dilakukan dengan lebih lembut dan pada kebiasaanya biasanya dilakukan tanpa minyak, tetapi anda boleh menggunakan minyak urut pilihan anda jika anda mahu seperti minyak lavender. 

Kajian ke atas haiwan menunjukkan minyak lavender adalah antara jenis minyak yang boleh membantu menggalakkan pertumbuhan rambut.

Urutan kulit kepala biasanya menggunakan hujung jari sahaja dan adalah salah satu cara melebatkan rambut anda. Kajian pada tahun 2016 menunjukkan urutan kulit kepala yang kerap boleh menyebabkan rambut kelihatan lebih tebal. Kajian ini melibatkan sembilan lelaki yang menerima urutan kulit kepala selama 4 minit setiap hari selama 24 minggu. Pada akhir kajian, didapati bahawa lelaki mempunyai rambut yang lebih tebal daripada permulaan kajian.

Anda juga boleh mengurut rambut ketika membasuh rambut dan menggunakan alat mengurut kepala mengikut keselesaan anda.

2. Pengeringan rambut

Pengering rambut, seterika pelurus, pengeriting panas dan alat penggayaan yang dipanaskan boleh menjejaskan kesihatanrambut anda menjadikan ia mudah kering, rapuh, gugur dan rosak.  

Kajian pada tahun 2011 mengesyorkan agar pengering rambut dipegang kira-kira 6 inci dari permukaan rambut anda dan anda harus pastikan pengering itu bergerak dan tidak tertumpu pada satu tempat sahaja. 

Hadkan pengeringan rambut dan sesi penggayaan lain yang menggunakan teknik pemanasan kepada dua atau tiga kali seminggu untuk memberi masa rambut anda untuk pulih. Rendahkan

tetapan haba pengering anda untuk mengurangkan risiko kerosakan rambut.

3. Pembersihan rambut

Umpamakan anda rambut dan rumah anda adalah kulit kepala anda. Rasa-rasanya mahukah anda duduk di rumah yang kotor? Keadaan kulit kepala yang kotor, terlalu kering atau berminyak boleh menyebabkan rambut anda tidak sihat. 

Mengikut kajian, pembersihan rambut dapat menanggalkankulit mati dan sisa produk tanpa menghilangkan minyak semula jadi pada rambut. Jika anda tidak mencuci rambut anda dengan baik, sebum akan terkumpul meninggalkan minyak yang tidak diingini dan kulit mati tidak dapat dibersihkan dari kulit kepala. 

Kajian menunjukkan kulit baru akan terbentuk setiap 28 hari, dan ini amat sukar untuk dilihat perbezaan antara kulit mati dan kulit baru jika rambut tidak bersih.

4. Perapi rambut

Pemakaian perapi rambut sangat digalakkan selepas mencuci rambut untuk mengelakkan rambut cepat kering dan mudah putus.

Kajian menemui bahan utama yang terdapat di dalam perapi dipanggil surfaktan kationik atau  cationic surfactant. Ketika rambut anda dalam keadaan basah, bahan ini akan melekat pada rambut, menyaluti helaian untuk menambah kelembapan yang mungkin telah dikeluarkan oleh syampu.

Cara penjagaan rambut yang betul adalah salah satu cara melebatkan rambut dengan efektif.

Cara melebatkan rambut melalui diet

Diet atau cara pemakanan yang betul adalah salah satu cara melebatkan rambut. Badan anda memerlukan banyak tenaga untuk menumbuhkan rambut anda. Pengambilan kandungan kalori dan nutrien yang rendah boleh menganggu pertumbuhan rambut sihat.

Adalah baik untuk mendapatkan vitamin dan nutrien anda melalui diet anda. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk mengambil suplemen tertentu jika anda mempunyai kekurangan nutrien. Dapatkan nasihat pakar terlebih dahulu sebelum mengambil sesuatu suplemen tambahan.

5. Nutrisi Omega-3 dan DHA

cara melebatkan rambut omega 3

Asid lemak omega-3 ialah lemak tak tepu yang melaksanakan fungsi penting dalam badan anda. Badan anda tidak dapat menghasilkan jumlah omega-3 yang anda perlukan jadi anda harus mendapatkannya daripada makanan. 

Asid Docosahexaenoic (DHA) pula adalah asid lemak omega-3 yang ditemui bersama asid eicosapentaenoic (EPA) dalam ikan air sejuk termasuk ikan tuna, ikan salmon dan ikan tenggiri.

Mengikut kajian ke atas tikus, ekstrak minyak tenggiri boleh memanjangkan gentian rambut dan menggalakkan pertumbuhan semasa fasa anagen iaitu fasa pertumbuhan aktif rambut yang berlangsung selama 3 hingga 10 tahun.

Kajian juga menunjukkan suplemen omega-3 dan omega-6 dan antioksidan selama 6 bulan dapat membantu masalah keguguran rambut dalam meningkatkan ketumpatan rambut dan mengurangkan peratusan telogen (fasa rehat di mana rambut gugur berlangsung selama 3 hingga bulan) dan bahagian rambut anagen yang dikecilkan. Penambahbaikan yang diukur secara objektif telah disahkan oleh persepsi subjek terhadap keberkesanannya.

6. Nutrisi Zink dan Zat Besi

cara melebatkan rambut zat besi

Zink adalah nutrien penting untuk kesihatan rambut. Kekurangan zink boleh menyebabkan keguguran dan kerosakan rambut. Suplemen zink topikal dan oral boleh membantu meningkatkan pertumbuhan rambut, kiraan, ketumpatan dan kandungan keratin.

Zat besi pula membantu melancarkan peredaran dan membawa oksigen ke akar rambut anda. Ini dapat membantu rambut tumbuh dengan lebih cepat dan hidup lebih lama. Contoh diet yang tinggi dengan kandungan zat besi adalah kekacang, kerang, biji labu dan daging lembu yang diberi makan rumput dan bison.

Kajian menunjukkan kekurangan zink memainkan peranan dalam keguguran rambut, dengan tahap yang lebih rendah biasa berlaku dalam penghidap alopecia areata iaitu gangguan autoimun yang menyebabkan keguguran rambut.

Kajian juga menunjukkan kekurangan zat besi biasanya dikaitkan dengan keguguran rambut Tanda-tanda kekurangan zat besi adalah ialah rambut kelihatan menipis atau keguguran rambut melebihi daripada kebiasaan.

7. Nutrisi Biotin (vitamin B7)

Jika anda tidak mendapat biotin yang mencukupi dalam diet anda, ia boleh menyebabkan rambut kering dan rapuh yang lebih terdedah kepada penipisan.

Mengikut kajian pada tahun 2012, wanita yang berambut nipis secara rawak menerima sama ada suplemen pertumbuhan rambut berbilang bahan yang mengandungi biotin atau plasebo selama 6 bulan.

Mereka yang menerima suplemen pertumbuhan rambut melaporkan peningkatan yang ketara dalam jumlah keseluruhan rambut, liputan kulit kepala, dan ketebalan selepas tempoh rawatan. Sementara itu, tiada perubahan ketara dilihat dalam kumpulan plasebo. Disebabkan suplemen pertumbuhan rambut mengandungi pelbagai bahan termasuk zink dan zat besi, yang juga kajian tidak dapatmengaitkan penemuan kajian itu kepada biotin sahaja.

Kajian yang lain pula menunjukkan penyelidik mendapati bahawa kanak-kanak yang mengalami pertumbuhan atau kualiti rambut yang lebih baik selepas mengambil suplemen biotin semuanya mempunyai keadaan asas yang menyebabkan kekurangan biotin.

8. Nutrisi Keratin

Keratin adalah protein yang terbentuk daripada gabungan lapan belas asid amino yang berbeza. Ia penting untuk sokongan struktur dalam badan dan kesihatan rambut. Suplemen keratin dipercayai boleh menyokong pertumbuhan rambut, kenyang, dan bersinar. 

Dalam satu kajian, peserta yang menambah 500mg keratin bersama-sama dengan vitamin dan mineral mendapati penurunan keguguran rambut yang ketara selepas 90 hari. 

Selain itu, kajian menunjukkan bahawa keratin bukan sahaja komponen struktur utama rambut, tetapi juga boleh memainkan peranan berfungsi dalam induksi pembentukan hair germ (HG) atau kuman rambut dan pemeluwapan dermal papilla (DP) atau papila derma. Ini dapat memudahkan kemasukan ke dalam kitaran rambut baharu. 

Dermal papilla (DP) ialah struktur kecil yag berbentuk sepertu kon yang terletak di pangkal folikel rambut. Ia bertanggungjawab untuk pertumbuhan rambut. DP mengandungi sel stem yang membahagi dan membezakan kepada folikel rambut. Folikel rambut kemudian menghasilkan batang rambut. DP juga bertanggungjawab untuk pigmentasi rambut.

Cara melebatkan rambut melalui petua (bahan semula jadi)

Rawatan menggunakan bahan semula jadi juga dapat mempengaruhi cara melebatkan rambut anda. Perlu diingatkan supaya anda mengelakkan diri dari menggunakan bahan yang tidak bersesuaian dengana kesihatan anda kerana dikhuatiri akan menyebabkan alergik atau keradangan pada badan. Berikut adalah antara petua menggunakan bahan semula ladi yang dapat menyokong kesihatan rambut anda:

9. Penggunaan Minyak Kelapa

Cara mengatasi rambut gugur minyak kelapa

Minyak kelapa adalah minyak berlemak yang diperbuat daripada kelapa mentah atau kering. Ia kelihatan seperti pepejal mentega putih pada suhu bilik dan akan cair apabila dipanaskan. Minyak ini digunakan secara tradisional sebagai minyak masak, makanan, rawatan rambut dan kecantikan.

Terdapat banyak penyelidikan perubatan tentang manfaat kesihatan minyak kelapa untuk badan, kulit dan rambut anda. 

Kajian pada tahun 2003 menunjukkan minyak kelapa mempunyai keupayaan untuk mengurangkan kehilangan protein dalam kedua-dua rambut yang rosak dan tidak rosak.

Kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa helai rambut boleh menyerap minyak kelapa dan minyak itu dapat menghalang rambut rapuh dan hujung bercabang

10. Jus bawang merah

Mungkin ada yang sudah mencuba jus bawang merah dan mungkin juga idea cara melebatkan rambut ini agak aneh bagi sesetengah individu. Jus bawang merah adalah ubat yang terkenal untuk kesihatan rambut, khusus untuk keguguran rambut. Ia telah digunakan selama beberapa dekad sebagai rawatan di rumah. 

Kajian menunjukkan sebatian fitokimia dalam jus bawang boleh membantu mendorong pertumbuhan semula rambut dan ia mungkin merupakan rawatan yang efektif untuk individu yang menghidap alopecia areata bertompok.

Salah satu cara melebatkan rambut menggunakan ekstrak jus bawang  adalah dengan mengambil ekstrak jus bawang daripada separuh biji bawang. Kemudian, tapis dan sapukan ekstrak jus bawang pada kulit kepala anda. Biarkan selama sejam dan basuh dengan syampu. Amalkan dua kali seminggu.

Selain itu kajian juga menunjukkan jus bawang boleh membantu menggalakkan pertumbuhan semula rambut di kalangan peserta kajian yang hidup dengan alopecia areata. Kajian itu melibatkan 38 wanita dan lelaki yang menggunakan jus bawang atau air paip ke kulit kepala mereka dua kali sehari selama dua bulan. Daripada 23 peserta yang menggunakan jus bawang, 20 orang menyedari pertumbuhan semula enam minggu selepas percubaan. 

11. Minuman teh hijau

Teh hijau kaya dengan polifenol dan antioksidan yang boleh membantu menggalakkan pertumbuhan rambut. 

Kajian menunjukkan sebatian bioaktif dalam teh hijau boleh mempunyai kesan proliferatif pada sel papilla dermal dan mempunyai potensi untuk mengurangkan keguguran rambut . Anda dinasihatkan untuk mengelak dari meminum teh hijau jika anda tidak boleh mengambil kafein atau sedang mengambil perangsang atau ubat pencair darah. Perangsang bermaksud ubat-ubatan yang meningkatkan aktiviti sistem saraf pusat dan badan, ubat-ubatan yang menggubah emosi, atau ubat-ubatan yang mempunyai kesan simpatomimetik.

Dalam satu kajian kecil menunjukkan, penyelidik menambah ekstrak epigallocatechin-3-gallate (EGCG) terbitan teh hijau topikal pada kulit kepala tiga peserta dengan alopecia. Selepas 4 hari, para peserta mengalami peningkatan ketara dalam aktiviti pertumbuhan rambut. EGCG adalah konstituen utama polifenol.

12. Ekstrak daun dan bunga bunga raya

Bunga raya Cina atau juga dikenali sebagai Hibiscus rosa-sinensis popular dalam merawat pertumbuhan rambut yang digalakkan oleh pengamal herba. Antara kebaikan bunga ini adalah

menjadikan rambut anda kelihatan sihat dan berkilau,hentikan keguguran rambut dan melebatkan rambut.

Kajian pada tahun 2003 juga menunjukkan ekstrak daun bunga raya memberi kesan positif kepada pemanjangan rambut dan folikel rambut dalam tikus makmal. Ekstrak daun bunga raya adalah lebih berkesan daripada ekstrak bunga bunga raya.

Kajian menunjukkan ekstrak daun dan bunga bunga raya didapati menggalakkan pertumbuhan rambut pada tikus. Oleh itu, ekstrak daun dan bunga bunga raya kerkemungkinan mempunyai potensi untuk mengurangkan kesan keguguran rambut yang berlebihan. 

13. Yogurt

Yogurt adalah sumber probiotik yang kaya dan dapat memudahkan pertumbuhan rambut yang sihat dan menghalang kerosakan pada rambut.

Kajian ke atas tikus menunjukkan mendapati bahawa ia meningkatkan bilangan folikel subkutikula, dengan itu menghasilkan lebih banyak bulu yang lebat . Ia juga boleh membantu meningkatkan pertumbuhan rambut pada manusia.

Selain itu, kajian lain juga menunjukkan yogurt dapat meningkatkan kesihatan kulit kepala dan mengurangkan penyumbatan folikel. Ini dapat mengurangkan rambut gugur dan kerosakan rambut.

14. Jus dan ekstrak Aloe Vera

Salah satu cara melebatkan rambut ialah dengan mengamalkan jus aloe vera. Manfaat lidah buaya termasuk kesan penyembuhan pada kulit dan luka. Jus aloe vera mengandungi polisakarida yang membantu tubuh anda dalam menyembuhkan luka dengan cepat secara dalaman atau luaran.

Kajian pada 2009 menunjukkan jus aloe vera juga bagus untuk melebatkan rambut anda. Lidah buaya mempunyai banyak vitamin dan mineral yang dapat memastikan rambut anda kuat dan sihat. Ia juga bersifat antibakteria dan antikulat lidah buaya yang dapat merawat kelemumur. Enzim gel boleh menyingkirkan sel-sel mati di kulit kepala dan menggalakkan pertumbuhan semula tisu kulit di sekitar folikel rambut.

Kajian juga menunjukkan lidah buaya dapat membersihkan batang rambut dengan efektif, menanggalkan sebum tambahan (minyak) dan sisa daripada produk rambut lain.

Penggunaan lidah buaya ialah cara terbaik untuk mendapatkan rambut yang kelihatan lebih sihat, berkilat dan lembut. 

Cara melebatkan rambut melalui rawatan moden

Terdapat beberapa rawatan moden yang dapat membantu untuk melebatkan rambut anda. Berikut adalah antara jenis rawatan moden:

15. Microneedling

Rawatan microneedling juga dikenali sebagai micro-rolling dapat merangsang folikel rambut. Rawatan ini melibatkan cukur kulit kepala dan menusuknya dengan menggunakan jarum kecil yang berada di dalam alat pegang tangan yang telah disterilkan. 

Kajian pada tahun 2013 menunjukkan bahawa kombinasi minoxidil topikal bersama rawatan microneedling dapat membantu pertumbuhan semula rambut, kelebatan dan ketebalan.

16. Minoxidil (Rogaine)

Minoxidil adalah ubat yang meningkatkan pertumbuhan rambut baru dalam kes keguguran rambut keturunan. Anda boleh menggunakan ubat ini pada kulit kepala anda untuk menggalakkan pertumbuhan rambut. 

Kajian menunjukkan ubat boleh digunakan oleh lelaki dan wanita. Cara penggunaannya adalah dengan menggosoknya ke kulit kepala anda setiap hari. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang seperti jerawat di kawasan rawatan, pembakaran kulit kepala, kulit kemerahan dan bengkak pada muka. Jadi dapatkan nasihat pakar terlebih dahulu sebelum menggunakannya. 

Rogaine (jenama ubat Minoxidil) dikatakan berfungsi paling efektif pada orang yang mengalami keguguran rambut keturunan di kawasan puncak kulit kepala bagi wanita dengan penipisan rambut di bahagian atas kulit kepala. Kajian pada tahun 2014 menunjukkan bahawa ia berkemungkinan berfungsi untuk bahagian depan kulit kepala pada lelaki.

17. Finasteride

Finasteride digunakan untuk merawat kebotakan corak lelaki (androgenetic alopecia) pada puncak dan di tengah-tengah kulit kepala. Ia hanya boleh digunakan oleh lelaki dewasa sahaja. 

Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan jumlah hormon badan semulajadi (DHT) yang dapat meningkatkan peningkatan pertumbuhan semula rambut dan melambatkankeguguran rambut.

Dapatkan nasihat pakar mengenai ubat ini kerana ia mempunyai kesan sampingan. Antaranya ialah keinginan seksual menurun, masalah dengan ejakulasi dan kemurungan.

Kajian menunjukkan Finasteride oral menggalakkan pertumbuhan rambut kulit kepala dan menghalang keguguran rambut  dalam sebahagian besar lelaki yang mengalami keguguran rambut corak lelaki.

Kesimpulan

Berikut adalah cara melebatkan rambut anda:

 1. Urutan kulit kepala
 2. Pengeringan rambut
 3. Pembersihan rambut
 4. Perapi rambut
 5. Nutrisi Omega-3 dan DHA
 6. Nutrisi Zink dan Zat Besi
 7. Nutrisi Biotin (vitamin B7)
 8. Nutrisi Keratin
 9. Penggunaan Minyak Kelapa
 10. Jus bawang merah
 11. Minuman teh hijau
 12. Ekstrak daun dan bunga bunga raya
 13. Yogurt
 14. Jus dan ekstrak Aloe Vera
 15. Microneedling
 16. Minoxidil (Rogaine)
 17. Finasteride

Anda juga boleh baca tentang cara mengatasi rambut gugur di sini.

Similar Posts

Tinggalkan Balasan