Diet Atkins: Rahsia Selebriti Kekal Langsing

Diet Atkins merupakan salah satu daripada pelbagai jenis diet yang sangat popular dalam kuruskan badan.

Ramai selebriti yang mengamalkan diet atkins untuk kekal badan yang langsing. Seperti Jennifer Aniston and Kim Kardashian. Sharon Osbourne umur 64 turun 13kg dalam masa 3 bulan sahaja.

kim kardashian diet atkins

Adakah anda ingin menurunkan berat badan dengan diet Atkins?

Dalam artikel ini, anda akan mengetahui tentang:

 • Apa itu diet Atkins
 • Bagaimana ia berkesan untuk menurunkan berat badan
 • 4 fasa diet Atkins
 • Makanan yang boleh dimakan dan dilarang
 • Kebaikan dan keburukan
 • Tips untuk berjaya
 • Dan juga segala soalan lazim tentang diet Atkins dan penurunan berat badan.

Jom kita mula!

diet atkins infographic
Share this Image On Your Site By Copy and Paste the HTML Code

Apa itu diet Atkins?

diet atkins rendah karbohidrat tinggi protein

Diet Atkins adalah sejenis diet rendah karbohidrat yang dicipta oleh Dr. Robert C. Atkins pada tahun 1972. Ia berdasarkan konsep bahawa pengambilan karbohidrat yang rendah dan pengambilan protein yang tinggi akan membantu menurunkan berat badan dengan cepat.

Menurut Dr. Atkins, punca utama kenaikan berat badan adalah pengambilan karbohidrat ringkas, terutamanya gula, sirap jagung tinggi fruktosa, dan tepung.

Konsep asas cara diet Atkins adalah dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat dan meningkatkan pengambilan protein. Ia menekankan pengambilan makanan seperti daging, ikan, telur, sayuran hijau, kacang-kacangan, dan produk tenusu rendah lemak, serta mengurangkan pengambilan makanan yang kaya dengan karbohidrat seperti roti, nasi, dan pasta.

Apakah kesan diet Atkins dalam penurunan berat badan?

Diet Atkins berfungsi dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat, dan dengan itu memaksa tubuh untuk mencari sumber tenaga alternatif. Tubuh mereka akan memasuki keadaan ketosis, iaitu keadaan di mana ia menggunakan lemak sebagai sumber tenaga utama, bukan karbohidrat.

Prinsip utama adalah mengurangkan pengambilan karbohidrat, dan meningkatkan pengambilan protein dan lemak yang sihat.

Pada permulaan diet ini, pengambilan karbohidrat akan dikurangkan kepada kurang daripada 20 gram setiap hari, yang setara dengan lebih kurang setengah mangkuk nasi putih.

Maka, tubuh akan mencari sumber tenaga alternatif, iaitu lemak di dalam badan. Dalam proses ini, tubuh akan memecahkan lemak menjadi molekul yang dipanggil keton yang kemudian digunakan sebagai sumber tenaga alternatif.

Ketika tubuh berada dalam keadaan ketosis, badan anda akan mula membakar lebih banyak lemak daripada karbohidrat untuk tenaga, yang akan membantu dalam penurunan berat badan.

Pendek kata, ia menurunkan berat badan melalui konsep pembakaran lemak dan bukannya turunkan berat badan badan melalui konsep pembakaran karbohidrat.

Selain itu, ketosis juga dapat membantu mengekalkan tahap gula dalam darah yang stabil, serta mengurangkan rasa lapar dan keinginan untuk mengambil makanan yang kaya dengan karbohidrat.

Namun, penting untuk diingat bahawa keadaan ketosis tidak sesuai untuk semua orang, terutamanya mereka yang mempunyai masalah kesihatan seperti masalah buah pinggang atau hati. Oleh itu, sebelum memulakan sebarang diet, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.

Apa perbezaan diet Atkins dengan diet ketogenik?

Diet keto mengandungi protein sederhana dengan kira-kira 20% daripada kalori datang dari protein. Manakala, diet Atkins membenarkan sehingga 30% daripada kalori dari protein, bergantung kepada fasa.

Selain itu, dalam diet keto, tujuannya adalah untuk memastikan badan anda sentiasa dalam keadaan ketosis dengan sangat membataskan pengambilan karbohidrat.

Diet Atkins pula melibatkan peningkatan pengambilan karbohidrat secara beransur-ansur, yang pada akhirnya akan mengeluarkan badan anda dari keadaan ketosis.

Disebabkan had karbohidrat yang fleksibel ini, Atkins membenarkan pelbagai jenis makanan, seperti lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan juga beberapa jenis bijirin.

Diet Atkins 4 fasa

Diet Atkins dibahagikan kepada 4 fasa yang berbeza, dan setiap fasa mempunyai tujuan yang berbeza untuk membantu individu mencapai berat badan yang ideal. Berikut adalah empat fasa yang terlibat.

Fasa 1 – Induksi (Induction)

Fasa Induksi merupakan fasa permulaan, dan ia biasanya berlangsung selama 2 minggu. Pada fasa ini, pengambilan karbohidrat akan dikurangkan kepada kurang daripada 20 gram setiap hari. Fasa ini adalah penting untuk memasukkan badan ke dalam keadaan ketosis.

Selain itu, pada fasa ini, pengambilan protein dan lemak yang sihat juga ditingkatkan untuk membantu membakar lemak dan menjaga tahap gula dalam darah yang stabil.

Makanan yang dibenarkan pada fasa ini termasuk daging, ayam, ikan, telur, sayur-sayuran hijau, dan lemak yang sihat seperti minyak zaitun dan kelapa.

Fasa 2 – Pengimbangan (Balancing)

Fasa Pengimbangan berlangsung selama beberapa minggu atau sehingga individu mencapai berat sasaran anda yang diinginkan.

Pada fasa ini, pengambilan karbohidrat seperti sayur-sayuran, kacang dan buah-buahan ditingkatkan sedikit demi sedikit setiap minggu, sementara pengambilan protein dan lemak tetap tinggi.

Peningakatan dalam pengambilan makanan berkarbohidrat perlu berlaku secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya kita tahu had toleransi karbohidrat kita.

Fasa ini membantu individu menyesuaikan tubuh mereka dengan pengambilan karbohidrat yang lebih tinggi dan memastikan berat badan tidak naik semula.

Fasa 3 – Pra-Penyelenggaraan

Fasa Pra-Penyelenggaraan dimulakan apabila individu hampir mencapai berat badan yang diinginkan.

Pada fasa ini, pengambilan karbohidrat akan ditingkatkan lagi, sementara pengambilan protein dan lemak dikekalkan pada tahap yang sama.

Fasa ini bertujuan untuk menentukan had karbohidrat maksimum yang boleh diambil oleh individu tanpa meningkatkan berat badan semula.

Fasa 4 – Penyelenggaraan

Fasa Penyelenggaraan merupakan fasa terakhir dalam diet Atkins dan bertujuan untuk membantu individu mengekalkan berat badan yang ideal secara berterusan.

Pada fasa ini, individu akan terus mengambil jumlah karbohidrat yang ditemukan di dalam fasa Pra-Penyelenggaraan dan mengambil makanan yang seimbang serta sihat.

Makanan yang boleh dimakan dalam diet Atkins

Dalam diet Atkins, terdapat beberapa jenis makanan yang boleh dimakan pada setiap fasa. Berikut adalah jenis-jenis makanan yang dibenarkan dalam diet Atkins:

Protein

diet atkins protein ayam

Dalam diet Atkins, pengambilan protein adalah amat digalakkan kerana ia dapat bantu mempercepatkan penurunan berat badan dan mengekalkan jisim otot badan. Contoh makanan yang tinggi dengan protein adalah daging, ayam, ikan, telur, keju, dan kacang.

Sayur-sayuran

Sayur-sayuran hijau seperti brokoli, bayam, sawi, dan timun, boleh dimakan dalam jumlah yang banyak dalam diet Atkins. Selain itu, sayur-sayuran seperti kubis, kubis bunga, dan lobak putih juga boleh dimakan.

Buah-buahan

Buah-buahan yang rendah karbohidrat seperti buah berry dan ceri boleh dimakan pada fasa kedua dan seterusnya dalam diet Atkins.

Lemak sihat

diet atkins lemak alpukat

sihat seperti minyak zaitun, minyak kelapa, kacang-kacangan dan alpukat boleh dimakan dalam diet Atkins.

Makanan yang perlu dilarang dalam diet Atkins

Makanan Tinggi Karbohidrat

Pada fasa Induksi, karbohidrat harus sangat dibatasi, dan makanan dengan kandungan karbohidrat tinggi harus dihindari. Contohnya termasuk roti, pasta, nasi, kentang, dan sebagainya.

Gula

diet atkins minuman manis

Produk gula harus dihindari sepenuhnya. Ini termasuk gula putih, sirup jagung tinggi fruktosa, dan makanan atau minuman manis lain-lain.

Buah-buahan tinggi karbohidrat

Meskipun buah-buahan sihat, beberapa buah-buahan yang tinggi gula dan karbohidrat harus dihindari di fasa induksi. Ini termasuk pisang, mangga, kurma, epal, oren, pear, dan anggur.

Makanan yang diproses

atkins diet Makanan yang diproses

Makanan yang diproses seperti kerepek kentang, makanan ringan, dan makanan dalam tin biasanya mengandungi gula dan karbohidrat yang tinggi yang perlu dielakkan.

Minuman yang boleh diminum dalam diet Atkins

Here are some drinks that are acceptable on the Atkins diet.

Contoh menu diet atkins

Fasa 1 – Induksi (Induction)

Sarapan: Omelet isi keju dan sayuran hijau

Makan tengahari: Ikan goreng dengan sayur-sayuran hijau

Makan malam: Ayam goreng berempah dengan kubis

Fasa 2 – Pengimbangan (Balancing)

Sarapan: Telur dadar dengan keju dan sayuran hijau

Makan tengahari: Ikan goreng dengan sayur-sayuran hijau

Makan malam:Daging salai dengan kacang hijau

Fasa 3 – Pra-Penyelenggaraan

Sarapan: Smoothie alpukat dan bayam

Makan tengahari: Sup ayam dengan sayur-sayuran

Makan malam: Udang goreng dengan sayur-sayuran hijau dan buah ceri

Fasa 4 – Penyelenggaraan

Sarapan: Roti panggang dengan telur dan sayuran hijau

Makan tengahari: Ayam goreng kunyit dan sayur-sayuran

Makan malam: Ayam panggang dengan sayur-sayuran dan buah-buahan

5 tips untuk berjaya dalam melakukan diet Atkins

Diet Atkins boleh menjadi cabaran bagi sesetengah orang, terutamanya mereka yang baru mula melakukan diet tersebut. Oleh itu, ada beberapa tips yang boleh bantu seseorang untuk berjaya dalam amalkan diet Atkins.

Bersedia mengalami cabaran

Diet ini bukan senang diamalkan. Ini kerana kita sudah biasa dengan makan karbohidrat. Jadi, seseorang itu perlu bersedia untuk mengalami beberapa cabaran semasa mengikuti diet ini seperti sembelit, sakit kepala dan keletihan pada fasa awal.

Banyak minum air

Minum air bantu turunkan berat badan

Banyak minum air kosong bantu menjaga tubuh daripada dehidrasi, terutamanya semasa pemecahan lemak dan penyingkiran keton dalam badan. Adalah disyorkan untuk minum sekurang-kurangnya 3 litre air sehari semasa menjalani diet ini.

Bersenam

Sama seperti diet lain, bersenam juga penting semasa memulakan diet Atkins kerana ia bantu bakar lebih banyak kalori dan anda boleh menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Senaman memberi banyak manfaat seperti:

 • Mengekalkan jisim badan tanpa lemak
 • Membantu mencegah penyakit ( jantung,kencing manis dan lain-lain)
 • Menstabilkan mood serta hilangkan kemurungan
 • Mencergaskan badan

Memilih makanan yang sesuai

Memilih makanan yang betul adalah sangat penting untuk program penurunan berat badan yang berjaya. Pilih makanan yang tinggi protein dan rendah karbohidrat seperti ayam, ikan, telur, sayuran hijau dan kekacang. Elakkan makanan yang mengandungi gula dan tepung seperti pastri, kek dan roti.

Konsisten dalam melakukan diet

Anda mesti konsisten, disiplin dan dedikasi jika anda ingin berjaya. Anda perlu menjadikan ia sebagai gaya hidup dan bukan hanya sebagai tempoh tertentu sahaja.

Kebaikan diet Atkins

Menurunkan berat badan: Kajian terbukti sangat berkesan untuk menurunkan berat badan secara cepat.

Menurunkan kadar gula darah: Dengan menghindari karbohidrat dan gula, kajian menunjukkan ia dapat bantu menurunkan kadar gula darah dalam darah.

Meningkatkan kesihatan jantung: Kajian menunjukkan ia boleh membantu meningkatkan kesihatan jantung dengan mengurangkan tahap trigliserida dalam darah dan meningkatkan tahap kolesterol baik (HDL).

Keburukan diet Atkins

Sukar dilakukan: Fasa Induksi adalah sangat ketat dan boleh menjadi sukar, terutamanya bagi mereka yang banyak bergantung pada karbohidrat dalam diet mereka.

Potensi kesan sampingan: Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan seperti sakit kepala, sembelit, dan keletihan semasa menjalani.

Ketidakseimbangan dalam pemakanan: Diet Atkins boleh mengabaikan beberapa nutrien penting dengan mengurangkan buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin penuh.

Berat badan boleh naik kembali: Apabila seseorang menghentikan diet, berat badan boleh kembali kerana kekurangan perubahan gaya hidup sihat yang konsisten.

Apakah risiko Diet Atkins?

diet atkins kesan sampingan sakit kepala

Pemotongan karbohidrat yang melampau pada fasa awal boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, termasuk:

 • Sakit kepala
 • Pening
 • Berasa lemah
 • Keletihan
 • Sembelit

Ada juga kemungkinan bahawa mengehadkan karbohidrat kepada kurang daripada 20 gram sehari – tahap yang disyorkan untuk diet fasa 1 – boleh mengakibatkan ketosis.

Ketosis berlaku apabila anda tidak mempunyai cukup karbohidrat untuk dipecahkan kepada gula (glukosa) untuk tenaga, jadi badan anda memecahkan lemak yang disimpan.

Ini menyebabkan keton terkumpul di dalam badan anda. Kesan sampingan ketosis boleh termasuk loya, sakit kepala, keletihan mental dan nafas berbau.

Kesimpulan

Diet Atkins merupakan salah satu cara menurunkan berat badan yang popular.

Diet Atkins adalah diet rendah karbohidrat, tinggit protein. Dengan konsep yang mudah dan senang diikuti, ia boleh bantu anda mencapai berat badan yang ideal dengan berkesan dan cepat.

Ia berfungsi dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat, dan dengan itu memaksa tubuh untuk mencari sumber tenaga alternatif. Tubuh mereka akan memasuki keadaan ketosis, iaitu keadaan di mana ia menggunakan lemak sebagai sumber tenaga utama dan bukan karbohidrat.

Terdapat 4 fasa iaitu fasa induksi, fasa pengimbangan, fasa pra-penyelenggaran dan fasa penyelenggaran.

Anda mungkin menghadapi kesan sampingan seperti sakit kepala, pening, berasa lemah, sembelit, loya dan nafas berbau.

Jika artikel ini dapat membantu anda, komen di bawah dan sharekan artikel ini.

Baca tips kurus lain di sini.

Soalan Lazim

Jika anda mempertimbangkan nak amalan diet atkins untuk bantu kurus badan, mungkin anda mempunyai beberapa soalan. Berikut adalah beberapa soalan lazim berkaitan dengan diet atkin dan kehilangan berat badan.

Diet Atkins ialah salah satu pelan pemakanan rendah karbohidrat yang paling popular yang menekankan pengambilan protein dan lemak yang tinggi, serta mengurangkan jumlah karbohidrat yang dimakan. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa diet rendah karbohidrat seperti Atkins boleh membantu mengurangkan lemak perut pada orang yang berlebihan berat badan atau obes.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa kehilangan lemak perut bergantung kepada pelbagai faktor termasuk genetik, umur, jantina dan tahap aktiviti fizikal. Walaupun diet Atkins boleh membantu mengurangkan lemak perut, adalah penting untuk menjalani gaya hidup sihat termasuk diet seimbang dan aktiviti fizikal yang mencukupi.

Kedua-dua diet keto dan Atkins menekankan pemotongan karbohidrat dan makan makanan yang tinggi lemak. Walaupun kedua-dua pelan diet ini boleh membantu anda menurunkan berat badan dengan cepat, keto mungkin boleh memberi anda penurunan berat badan yang lebih cepat.

Pada diet keto, pengurangan karbohidrat adalah sangat ketat dan hanya membenarkan kira-kira 20 hingga 50 gram karbohidrat sehari. Oleh itu, badan akan memasuki keadaan ketosis di mana ia akan membakar lemak sebagai sumber tenaga, yang boleh membantu anda menurunkan berat badan dengan cepat.

Kedua-dua pelan diet keto dan Atkins memerlukan perubahan besar dalam diet dan memerlukan kesedaran yang tinggi tentang jenis makanan yang dimakan.

Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang, pelan diet keto mungkin lebih sukar untuk dipatuhi kerana pengurangan ketat dalam karbohidrat.

Pada diet keto, hanya kira-kira 20-50 gram karbohidrat dibenarkan sehari dan kebanyakan karbohidrat yang dimakan mesti diperolehi daripada sayur-sayuran rendah karbohidrat. Ini boleh menjadi cabaran bagi sesetengah orang yang biasanya mengambil jumlah karbohidrat yang tinggi dalam diet mereka.

Sebaliknya, dalam pelan diet Atkins, terdapat beberapa fasa yang membolehkan pengambilan lebih banyak karbohidrat dalam diet, berbanding keto yang mempunyai had yang ketat sepanjang tempoh diet. Ini mungkin menjadikan pelan diet Atkins lebih mudah dilaksanakan untuk sesetengah orang.

Ya, adalah mungkin untuk menurunkan berat badan pada pelan diet Atkins tanpa melakukan sebarang senaman tetapi senaman dan aktiviti fizikal yang aktif boleh bantu mempercepatkan proses penurunan berat badan.

Atkins ialah pelan pemakanan rendah karbohidrat yang menekankan pengambilan protein dan lemak dalam diet dan mengurangkan jumlah karbohidrat yang dimakan. Dengan mengambil lebih sedikit karbohidrat, badan anda terpaksa membakar lemak sebagai sumber tenaga. Oleh itu, ia boleh membantu dengan penurunan berat badan, terutamanya pada permulaan diet.

Walau bagaimanapun, senaman membantu meningkatkan kadar metabolisme, mempercepatkan proses pembakaran lemak, dan membina otot. Ia juga membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes, dan meningkatkan kecekapan umum dalam kehidupan seharian. Oleh itu, menggabungkan pelan diet Atkins dengan senaman yang sesuai boleh membantu mencapai keputusan penurunan berat badan yang lebih baik dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

Ya, tidak mengapa untuk melangkau sarapan pada diet Atkins. Ia menekankan pengambilan protein dan lemak dalam diet dan mengurangkan jumlah karbohidrat yang dimakan. Oleh itu, anda boleh memilih untuk tidak bersarapan jika anda tidak lapar atau ingin mengurangkan jumlah kalori dalam diet anda.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memastikan bahawa anda masih mendapat jumlah kalori dan nutrien yang mencukupi dalam diet anda. Anda boleh memilih untuk makan makanan yang kaya dengan protein dan lemak seperti telur, ayam, salmon atau keju pada masa lain.

Diet Atkins biasanya dikaitkan dengan penurunan berat badan yang cepat pada awalnya. Menurut laman web rasmi Atkins, anda boleh menjangkakan kehilangan antara 2 dan 6 kg dalam tempoh dua minggu pertama.

Walau bagaimanapun, penurunan berat badan akan berbeza mengikut individu dan bergantung kepada beberapa faktor seperti jantina, umur, berat semasa dan tahap aktiviti fizikal. Kemudian, selepas dua minggu pertama, penurunan berat badan mungkin akan lebih perlahan, kira-kira 0.5 hingga 1 kg seminggu.

Walaupun penurunan berat badan yang cepat pada hari-hari awal pelan diet Atkins mungkin memberikan motivasi tambahan, adalah penting untuk memahami bahawa penurunan berat badan yang stabil dan sihat adalah perlahan dan berterusan. Oleh itu, adalah penting untuk mengamalkan pelan diet dan gaya hidup yang seimbang dan sihat dalam jangka masa panjang.

Similar Posts

Tinggalkan Balasan