26 Cara Memanjangkan Rambut dengan Cepat dan Berkesan

Artikel ini bincang tentang cara memanjangkan rambut dengan cepat dan berkesan. Jika anda ingin rambut anda panjang cepat, habiskan artikel ini. Jom!

Cara Memanjangkan Rambut dengan Cepat

Cara Memanjangkan Rambut dengan Cepat Featured Image

1. Berus rambut secara perlahan

Cara Memanjangkan Rambut Berus rambut secara perlahan

Cara anda menyikat atau memberus rambut anda boleh menyebabkan keguguran rambut. Berus rambut secara perlahan dan menggunakan jenis sikat yang betul dapat mengurangkan keguguran rambut akibat tekanan daripada sikatan rambut. 

Cara penggayaan rambut juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Menarik rambut ke belakang dalam tocang ketat atau ekor kuda boleh merosakkan folikel rambut di mana pertumbuhan rambut berasal.

Cuba sikat rambut secara hujung rambut ke atas dan bukan dari akar ke bawah untuk mengelakkan rambut kusut menjadi lebih teruk.

2. Trim rambut

Trim rambut anda setiap beberapa bulan boleh meningkatkan pertumbuhan rambut yang sihat, tetapi tidak boleh mempercepatkan pertumbuhan rambut. Ia juga boleh menghilangkan hujung bercabang. Cara ini dapat menjaga rambut anda dan mengelakkan keguguran rambut, dan berpotensi sebagai cara memanjangkan rambut dengan cepat.

Kajian menunjukkan rambut kita akan tumbuh kira-kira setengah inci sebulan, tidak kira berapa kerap anda memotongnya.

3. Tambahkan vitamin 

Vitamin, mineral dan asid lemak khusus adalah sangat penting untuk kesihatan secara keseluruhan dan memainkan peranan penting dalam memberikan badan anda dengan tenaga yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut. Nutrien ini termasuklah Omega-3 dan DHA, zink, biotin, vitamin C, vitamin D dan zat besi. 

Anda boleh mendapatkan nutrisi-nutrisi berikut daripada telur, buah beri, bayam, kekacang, sayur dan daging. 

4. Omega-3 dan DHA

Satu kajian ke atas tikus mendapati bahawa ekstrak minyak ikan makarel dapat memanjangkan gentian rambut dan menggalakkan pertumbuhan semasa fasa anagen.

Kajian lain juga mendapati ikan berlemak juga merupakan sumber protein, selenium, vitamin D3, dan vitamin B yang hebat, nutrien yang boleh membantu menggalakkan rambut yang kuat dan sihat.

5. Pastikan nutrisi zink mencukupi

Kajian menunjukkan kekurangan zink memainkan peranan dalam keguguran rambut, dengan tahap yang lebih rendah biasa berlaku dalam alopecia areata iaitu gangguan autoimun yang menyebabkan keguguran rambut.

Kajian lain mendapati telur merupakan sumber zink, selenium, dan nutrien lain yang menyihatkan rambut. Ini menjadikan mereka salah satu makanan terbaik untuk diambil untuk kesihatan rambut yang optimum. Ini mungkin salah satu cara memanjangkan rambut dengan cepat yang boleh anda cuba, hati-hati dengan kesan sampingan memakan telur secara berlebihan ya.

Selain itu, Kacang adalah sumber protein berasaskan tumbuhan yang hebat, yang penting untuk pertumbuhan rambut. Kajian menunjukkan kacang adalah sumber zink yang baik, yang membantu pertumbuhan rambut dan kitaran pembaikan. Satu hidangan 100 gram kacang hitam menyediakan sehingga 14% daripada keperluan zink harian wanita dan 10% untuk lelaki.

6. Amalkan suplemen Biotin (vitamin B7) 

Biotin adalah penting untuk penghasilan protein rambut yang dipanggil keratin. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan lebih banyak biotin boleh membantu meningkatkan pertumbuhan rambut pada orang yang kekurangan biotin.

Kajian pada 2012 menunjukkan wanita yang mengalami rambut menipis secara rawak menerima sama ada suplemen pertumbuhan rambut berbilang bahan yang mengandungi biotin atau plasebo selama 6 bulan. 

Mereka yang menerima suplemen pertumbuhan rambut melaporkan peningkatan yang ketara dalam jumlah keseluruhan rambut, liputan kulit kepala, dan ketebalan selepas tempoh rawatan. Sementara itu, tiada perubahan ketara dilihat dalam kumpulan plasebo.

Walau bagaimanapun, kerana suplemen pertumbuhan rambut mengandungi pelbagai bahan sepeti  zink dan besi, tidak dapat untuk mengaitkan penemuan kajian itu kepada biotin sahaja.

7. Pastikan vitamin C mencukupi

Cara Memanjangkan Rambut Vitaminc C Makanan

Vitamin C dapat membantu pengeluaran kolagen dan penyerapan zat besi iaitu dua faktor yang boleh menggalakkan pertumbuhan rambut. Contohnya seperti buah beri dan 

Buah beri sarat dengan sebatian dan vitamin yang bermanfaat yang boleh menyokong pertumbuhan rambut, ini termasuk vitamin C yang mempunyai sifat antioksidan yang kuat.

Kajian menunjukkan badan kita menggunakan vitamin C untuk menghasilkan kolagen, protein yang membantu menguatkan rambut untuk mengelakkannya daripada menjadi rapuh dan mudah patah. 

8. Suplemen vitamin D dapat membantu

Kajian menunjukkan vitamin D terlibat dalam pelbagai laluan isyarat pertumbuhan dan pembezaan folikel rambut. Kekurangan vitamin D juga dikaitkan dengan alopecia parut iaitu masalah rambut di mana keguguran rambut yang disebabkan oleh kemusnahan folikel rambut anda. 

Selain itu, kajian mendapati vitamin D3 menghasilkan peningkatan dalam 82.5%  pesakit telogen effluvium (TE) ialah keguguran rambut telogen atau rehat yang berlebihan selepas tekanan metabolik, perubahan hormon atau kesan daripada ubat-ubatan. 

Penggunaan vitamin D3 selama 3 bulan menghasilkan peningkatan yang ketara dalam pertumbuhan semula rambut pada pesakit TE.

9. Lebihkan makanan yang kaya dengan zat besi

Kajian menunjukkan kekurangan zat besi biasanya dikaitkan dengan keguguran rambut. Tanda-tanda biasa adalah rambut menipis atau keguguran rambut lebih daripada kebiasaan. 

Selain itu, kajian mendapati sumber zat besi berasaskan tumbuhan penting untuk pertumbuhan rambut. Zat besi membantu sel darah merah membawa oksigen ke seluruh badan untuk merangsang metabolisme anda dan membantu pertumbuhan dan pembaikan

10. Elakkan penggunaan peluntur

Penggunaan peluntur warna rambut boleh merosakkan kutikula rambut anda. Apabila kutikula rambut rosak akibat peluntur, anda boleh mengalami lebih banyak hujung rambut bercabang. Kurangkan melakukan terlalu banyak rawatan kimia ke atas rambut anda kerana ia akan menjejaskan pertumbuhan rambut anda. 

Peluntur warna rambut akan memecahkan protein rambut anda untuk menghilangkan warna. Mengikut kajian, selepas peluntur dicuci, helaian rambut anda menjadi lebih ringan dan mudah rapuh. Ini mungkin akan menjejaskan cara memanjangkan rambut dengan cepat.

11. Kurangkan penggunaan syampu

Kekerapan anda mencuci rambut akan memberi kesan terhadap tahap kesihatan rambut anda. Pakar mencadangkan untuk hanya mencuci rambut dua hingga tiga kali seminggu untuk  membolehkan minyak semula jadi anda menembusi rambut. Proses ini membolehkan minyak itu melembapkan dan membaiki keadaan rambut itu sendiri tanpa ‘gangguan’ bahan dari luar. 

12. Elakkan penggayaan haba yang berlebihan

Berhenti menggayakan rambut yang menggunakan haba secara berlebihan. Jika anda harus menggunakan haba, elakkan menggunakan tahap haba yang terlalu tinggi dan sentiasa gunakan pelindung haba. Jika anda mengambil ringan hal ini, anda berisiko merosakkan rambut anda menjadi kering, mudah patah dan tidak terurus.  

Kajian menunjukkan penggunaan pengering rambut boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan permukaan rambut daripada pengeringan semula jadi. Namun begitu, penggunaan pengering rambut pada jarak 15 cm dengan gerakan berterusan menyebabkan kerosakan yang kurang daripada mengeringkan rambut secara semula jadi.

13. Mandi menggunakan air sejuk

Mandi menggunakan air panas boleh mengeringkan kulit anda dan ia juga akan mengakibatkan rambut anda menjadi kasar. Jika anda mempunyai air panas dirumah, turunkan suhu air semasa membersihkan rambut. Urut dengan jari  semasa anda menggunakan syampu untuk menyingkirkan kekotoran secara mendalam dan membantu melancarkan peredaran.

14. Gunakan sarung bantal sutera

Penggunaan kain sutera boleh membantu untuk mengelakkan rambut kusut dan rapuh.  Semakin kurang kerosakan rambut anda, semakin mudah untuk anda memanjangkan rambut anda. Rambut anda akan kelihatan kurang meremang berbanding mengunakan sarung bantal dengan jenis kain yang lain. 

Sutera adalah serat berasaskan daripada protein yang bertindak sebagai pelembap semula jadi. Ini membolehkan ia menyerap lebih sedikit kelembapan, menghapuskan rambut anda kelihatan keriting atau meremang. Permukaannya yang licin bermakna fabrik tidak menarik rambut anda seperti kain kapas. Ini akan menyebabkan rambut kurang rapuh dan kelihatan lebih licin. 

15. Lindungi rambut daripada kerosakan fizikal

Rambut akan sangat mudah rosak apabila ia dalam keadaan basah. Sebaiknya, leraikan rambut anda sebelum mencuci.  Jika anda perlu meluruskan rambut semasa basah, lakukan dengan cara yang betul iaitu dengan menyapukan perapi dari akar rambut ke hujung rambut dan gunakan sikat bergigi lebar yang lebih lembut atau berus penyahkusut untuk mengurangkan geseran. Sikat dari arah hujung rambut ke atas untuk mengelakkan rambut daripada rosak.

16. Minoxidil, Melatonin dan Finasteride

Minoxidil berpotensi untuk menjadi salah satu cara memanjangkan rambut dengan cepat dan berkesan. Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa beberapa produk dapat menggalakkan pertumbuhan rambut dan membantu merawat alopecia, atau keguguran rambut:

 • Minoxidil topikal 5 peratus (Rogaine): Dapat melambatkan keguguran rambut apabila digunakan setiap hari selama tiga hingga enam bulan.
 • Melatonin topikal: Ia boleh mengurangkan keguguran rambut dan meningkatkan kitaran pertumbuhan fasa anagen. 
 • Preskripsi finasteride (Propecia) topikal: Menurut kajian awal, finasteride topikal dapat menggalakkan pertumbuhan rambut dan mengurangkan kadar keguguran rambut dalam alopecia androgenetik yang juga dikenali sebagai kebotakan corak lelaki.

17. Tambahan vitamin dan suplemen

Multivitamin atau suplemen yang dirumus dan dilabel untuk rambut, kulit dan kuku pada kebiasaannya mengandungi vitamin penting seperti biotin, vitamin C dan vitamin B yang boleh menyokong kesihatan rambut. Ia juga merupakan cara memanjangkan rambut dengan cepat bagi individu yang kekurangan vitamin.

Kajian menunjukkan keratin mungkin dapat mengurangkan keguguran rambut, merawat rambut yang rosak dan meningkatkan diameter rambut. Namun, lebih banyak kajian diperlukan untuk lebih memahami bagaimana nutrien ini dapat menyokong pertumbuhan rambut.

18. Sapukan minyak pati/minyak pembawa

Cara Memanjangkan Rambut Minyak Pati

Letakkan beberapa titis minyak pokok teh, minyak rosemary atau minyak limau ke dalam syampu anda atau cairkan dengan minyak jojoba.

Kajian menunjukkan penyelidik mendapati bahawa ketiga-tiga minyak ini boleh meningkatkan kesihatan kulit kepala. Namun, terdapat kekurangan kajian yang membuktikan bahawa mana-mana minyak pati akan menjadikan rambut anda tumbuh lebih cepat.

19. Penggunaan kafein pada folikel 

Kajian menunjukkan kafein telah terbukti menggalakkan pertumbuhan rambut dengan wanita lebih sensitif terhadap kesan folikel pada rambut mereka.

Walaupun lebih banyak kajian diperlukan tentang kafein sebagai penggalak pertumbuhan rambut, penyelidikan awal telah menunjukkan bahawa formula topikal boleh mengurangkan keguguran rambut, terutamanya apabila digabungkan dengan minoxidil.

Menggunakan produk rambut dengan kafein sebagai ramuan juga boleh membantu.

20. Urutan kulit kepala

Cara Memanjangkan Rambut Urut Kepala

Urutan kulit kepala boleh membantu menggalakkan kelonggaran dan melegakan tekanan. Menurut kajian pada tahun 2016, ia juga boleh membantu meningkatkan kesihatan rambut anda.

21. Pengambilan protein 

Kajian menunjukkan pengurangan pengambilan protein boleh menyebabkan telogen effluvium.

Pengambilan protein yang mencukupi adalah penting untuk pertumbuhan rambut yang optimum. 

22. Khasiat antioksidan 

Kajian klinikal menunjukkan bahawa penggunaan antioksidan pada kulit kepala anda boleh mengurangkan keguguran rambut dengan ketara dan memperbaiki keadaan kulit kepala anda.

Kajian selama 24 minggu menunjukkan lelaki dan wanita yang menggunakan rawatan kulit kepala yang mengandungi piroctone olamine iaitu bahan aktif yang melawan kelemumur dan antioksidan lain mengalami keguguran rambut yang kurang ketara berbanding peserta yang menggunakan rawatan plasebo.

23. Lindungi rambut anda semasa anda tidur 

Ada beberapa tips yang anda boleh cuba sebagai cara memanjangkan rambut dengan cepat semasa tidur. Antaranya ialah memastikan anda mendapat tidur yang cukup. Kualiti tidur yang terjejas akan  mengurangkan pengeluaran melatonin badan anda iaitu hormon yang memainkan peranan dalam mengawal pertumbuhan rambut.

Selain itu, jangan tidur dengan rambut yang basah. Rambut yang basah boleh melemahkan helaian rambut anda dan boleh menyebabkan ia mudah patah. 

24. Kurangkan stress

Keadaan stress atau tertekan yang kronik boleh menjadi punca keguguran rambut bagi sesetengah orang.  Cara memanjangkan rambut dengan cepat juga bergantung dengan keadaan emosi anda.

Sesetengah penyakit autoimun pada rambut dan kulit kepala yang menyebabkan keguguran rambut bertompok-tompok, seperti alopecia areata boleh menjadi lebih teruk disebabkan  serangan tekanan. Lakukan aktiviti yang dapat mengurangkan stress yang anda sukai seperti beriadah, bersenam atau meluangkan bersama orang yang tersayang atau haiwan peliharaan. 

25. Elakkan penurunan berat badan yang terlalu cepat 

Sama seperti tekanan, penurunan berat badan dengan terlalu cepat boleh menyebabkan keguguran rambut. Contohnya, jika anda tidak mendapat protein yang mencukupi, badan anda akan menggunakan apa yang boleh diperolehi  dan pertumbuhan rambut tidak akan menjadi keutamaan. Apabila pemakanan anda kembali normal, rambut anda akan tumbuh semula. 

26. Elakkan Merokok

Tabiat merokok akan menyekat aliran darah ke kulit kepala dan folikel, dan seterusnya menyekat oksigen dan nutrien penting yang rambut dan kulit kepala anda perlukan untuk menjadi sihat. Kajian menunjukkan toksin daripada merokok boleh meresap ke dalam folikel rambut dan menyebabkan gangguan.

Kesimpulan

Berikut adalah 26 cara memanjangkan rambut dengan cepat dan berkesan:

 1. Berus rambut secara perlahan
 2. Trim rambut
 3. Tambahkan vitamin 
 4. Makan makanan yang mengandungi Omega-3 dan DHA 
 5. Pastikan nutrisi zink mencukupi 
 6. Amalkan suplemen Biotin (vitamin B7) 
 7. Pastikan vitamin C mencukupi 
 8. Suplemen vitamin D dapat membantu 
 9. Zat BesiLebihkan makanan yang kaya dengan zat besi 
 10. Elakkan penggunaan peluntur
 11. Kurangkan penggunaan syampu
 12. Elakkan penggayaan haba yang berlebihan
 13. Mandi menggunakan air sejuk 
 14. Gunakan di atas sarung bantal sutera
 15. Lindungi rambut daripada kerosakan fizikal
 16. Minoxidil, Melatonin dan Finasteride
 17. Tambahan vitamin dan suplemen
 18. Sapukan minyak pati/minyak pembawa  
 19. Penggunaan kafein pada folikel 
 20. Urutan kulit kepala 
 21. Pengambilan protein 
 22. Khasiat antioksidan
 23. Lindungi rambut anda semasa anda tidur 
 24. Kurangkan stress
 25. Elakkan penurunan berat badan yang terlalu cepat 
 26. Elakkan Merokok

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan