23 Kebaikan Minyak Zaitun Untuk Rambut Dan Cara Memakai

Nak tahu tentang kebaikan minyak zaitun untuk rambut? Artikel ini bincang tentang

 • Manfaat dan kebaikan minyak zaitun untuk rambut anda.
 • Kesan sampingan minyak zaitun untuk rambut
 • Cara memakai minyak zaitun untuk rambut

Apakah kebaikan minyak zaitun rambut untuk rambut?

Kebaikan Minyak Zaitun Untuk Rambut featured image

Penggunaan minyak mempunyai pelbagai manfaat kepada rambut, termasuk minyak zaitun. Pasti ada diantara kita yang mengetahui tentang kebaikan minyak zaitun untuk rambut kita seperti menjadikan rambut lebih terurus, mengurangkan rambut gugur, menjadikan rambut berkilat dan mengurangkan hujung rambut bercabang. 

Minyak memainkan peranan penting dalam melindungi rambut daripada haus dan lusuh biasa. Kajian menunjukkan penggunaan minyak rambut dengan kerap dapat mengurangkan keletihan hygral, atau bengkak dan pengeringan rambut. Minyak melindungi folikel daripada surfaktan dengan mengisi jurang antara sel kutikula.

Kajian menerangkan bahawa minyak zaitun dihasilkan dengan mengisar buah zaitun dan mengekstrak minyak dengan cara mekanikal atau kimia. Untuk mendapatkan minyak zaitun extra virgin yang baik langkah penjagaan harus diambil untuk memastikan buah zaitun masak dengan sempurna. 

Hari ini terdapat banyak produk komersial rambut yang berasaskan daripada minyak zaitun, seperti syampu, perapi rambut, krim rawatan rambut dan mask rambut. Estrak daripada buah zaitun dipercayai dapat mengelakkan rambut daripada menjadi kering dan rosak.

Mari ketahui 23 kebaikan minyak zaitun untuk rambut anda!

1. Pelembap rambut

Kebaikan Minyak Zaitun Untuk Rambut pelembap

Minyak zaitun mengandungi vitamin E dan asid lemak. Ia mempunyai emolien pelembut seperti squalane dan asid oleik, yang menjadikan rambut sangat lembut. Kebanyakan bukti adalah anekdot, tetapi beberapa kajian  telah menunjukkan bahawa minyak zaitun boleh melembapkan rambut.

Penggunaan minyak zaitun bergantung kepada panjang rambut anda, jika rambut anda pendek dan halus, anda tidak perlu menggunakan minyak zaitun dengan banyak.

Urut minyak ke rambut kering dan gunakan sikat bergigi lebar untuk menyikat minyak sebelum dibilas dengan teliti.

2. Boleh Digunakan Sebagai Leave-In Conditioner 

Sapukan minyak zaitun extra virgin pada rambut yang lembap untuk mengekalkan kelembapan dan untuk memastikan rambut anda kekal terhidrat sepanjang hari. Bagi mereka yang mempunyai rambut kering, sapukan minyak zaitun pada hujung rambut dengan kerap. 

Anda harus mengelakkan daripada menggunakan minyak zaitun terlalu dekat dengan kulit kepala anda untuk mengelakkan rambut dan kulit kepala kelihatan berminyak dan gejala kelemumur. 

3. Menjadikan Rambut Berkilat

Salah satu daripada kebaikan minyak zaitun untuk rambut adalah mengelakkan daripada masalah rambut seperti iritasi, kegatalan, dan sebarang jenis luka. Minyak zaitun juga dapat menjadikan rambut anda lebih bersinar dan kelihatan bermaya. 

4. Berpotensi untuk membantu dengan pertumbuhan rambut

Ramai orang mendakwa minyak zaitun menjadikan rambut tumbuh lebih cepat, tetapi data mengenainya adalah terhad. Kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa komponen dalam minyak zaitun yang dikenali sebagai oleuropein mempunyai kesan ke atas kitaran pertumbuhan rambut pada tikus, bagaimanapun kajian yang sama masih belum dijalankanke atas manusia.

Minyak zaitun mengandungi vitamin E yang boleh membantu melicinkan rambut dan mengurangkan rambut kelihatan kusut. Kesan antioksidan Vitamin E juga berpotensi untuk menyokong kulit kepala yang sihat untuk menggalakkan pertumbuhan rambut tetapi lebih banyak penyelidikan harus dijalankan.

5. Mengelakkan hujung rambut bercabang 

Satu lagi kebaikan minyak zaitun untuk rambut anda ialah ia dapat mengurangkan kerosakan rambut dengan memastikan rambut kelihatan lebat tebal dan tidak mudah rapuh. Ia juga memperbaiki tekstur rambut daripada kekeringan.

Kajian menunjukkan minyak zaitun bersifat melembap yang  boleh membantu menguatkan rambut dan meningkatkan keanjalannya, dan mengelakkan hujung bercabang.

Walau bagaimanapun, minyak zaitun tidak boleh membaiki hujung berpecah sebaik sahaja ia berlaku. Ia boleh membantu melembutkan rambut dan memastikan rambut sihat. Cara terbaik untuk menangani masalah rambut bercabang adalah dengan memotong rambut secara berkala untuk menghilangkan sebarang kerosakan.

6. Mengurangkan pengeluaran DHT

Salah satu sebab terbesar untuk keguguran rambut ialah pengeluaran dihidrotestosteron. Hormon ini menyerang folikel rambut dan melemahkannya, menyebabkan keguguran rambut.

Minyak zaitun mengandungi asid oleik yang menghalang 5-alpha reductase, enzim yang menukar testosteron kepada dihidrotestosteron  DHT. Kajian menunjukkan DHT pada tahap yang tinggi boleh menyebabkan keguguran rambut . 

Penggunaan minyak zaitun dengan kerap dapat membantu untuk menyekat pengeluaran DHT dan membantu mengurangkan rambut gugur.

7. Menghalang Rambut Beruban Pramatang 

Gaya hidup yang tidak sihat boleh mengakibatkan rambut beruban awal dan menyebabkan kerosakan. Penggunaan minyak rambut adalah penting untuk memastikan kulit kepala anda lembap, dan untuk merangsang akar rambut dan folikel kembali kuat dan aktif.

Di samping itu, anda dapat mengelakkan masalah rambut seperti kelemumur, penggelupasan kulit kepala, hujung rambut bercabang, kekeringan dan uban awal jika anda kerap meminyaki rambut anda dengan minyak zaitun.

8. Melindungi rambut daripada kerapuhan

Kajian menunjukkan minyak zaitun kaya dengan antioksidan. Antioksidan dapat membantu untuk mengekalkan kesihatan kulit kepala dan rambut serta melindungi daripada kerosakan radikal bebas. 

Radikal bebas ialah molekul tidak stabil yang menyebabkan kerosakan sel. Antioksidan membantu menstabilkan radikal bebas dan mencegah rambut daripada kerosakan.

9. Rawatan Minyak Panas 

Rawatan minyak panas adalah cara terbaik untuk menyuburkan rambut anda secara mendalam. Panaskan sedikit minyak zaitun extra virgin dalam mangkuk kecil, kemudian sapukan pada kulit kepala dan rambut anda. 

Urut ke atas kulit kepala anda selama beberapa minit, dan kemudian balut dengan tuala hangat di sekeliling kepala anda untuk membantu minyak untuk meresap dengan lebih dalam. Biarkan selama 20 minit, kemudian bilas dengan syampu dan air suam.

10. Mask Rambut

Minyak zaitun extra virgin juga boleh digunakan sebagai mask rambut. 

Untuk hasil yang lebih baik dan menambahkan nutrisi yang baik untuk rambut anda, anda perlu mencampurkannya dengan bahan lain seperti madu, yogurt dan telur. Sapukan campuran pada rambut anda selama 20 minit dan bilas dengan syampu dan air suam.

Kajian pada tahun 2010 mendapati kandungan vitamin E di dalam minyak zaitun dara mengandungi vitamin E boleh membantu untuk menggalakkan pertumbuhan rambut.

Kajian pada tahun 2017 menunjukkan sebatian yang dipanggil squalene yang terdapat dalam minyak zaitun dara yang mempunyai keupayaan untuk bertindak sebagai pelembap dalam pelbagai kosmetik.

11. Mencegah kerosakan rambut

Kebaikan minyak zaitun untuk rambut adalah dapat menenangkan kulit kepala, menghalang rambut dari kekeringan dan seterusnya mengurangkan keguguran rambut dan menjadikan rambut kelihatan lebat. 

Minyak zaitun kaya dengan asid lemak omega-3 yang dapat  menyegarkan rambut dan menjadikannya lebih kuat.

12. Melindungi rambut daripada tekanan persekitaran 

Minyak zaitun mengandungi vitamin E dan vitamin K yang berfungsi sebagai antioksidan yang melindungi rambut anda daripada tekanan oksidatif. Tekanan ini boleh menyebabkan kerosakan sel dan tisu, sama seperti asid oleik. 

Penggunaan minyak zaitun pada rambut anda boleh mengurangkan radikal bebas yang menyebabkan tekanan dan rambut gugur. Kajian pada tahun 2009 mendapati bahawa tekanan oksidatif boleh mengakibatkan keguguran rambut atau penuaan pramatang rambut anda. 

Jika anda mempunyai rambut yang semakin menipis, penggunaan minyak zaitun boleh membantu untuk mengelakkan kerosakan yang disebabkan daripada penyikatan rambut atau pengeringan rambut.

13. Melegakan kulit kepala

Minyak zaitun adalah salah satu emolien teratas kerana kaya dengan vitamin, antioksidan, dan lemak yang sihat yang dapat memberikan kelegaan yang sempurna kepada kulit kepala yang kering dan gatal.

Minyak zaitun juga boleh membantu melawan jangkitan bakteria dan menguatkan rambut, yang menjadikannya tambahan yang ideal untuk mask rambut, perapi rambut atau sebagai rawatan minyak panas untuk meningkatkan penghidratan dan melembutkan gegelung rambut anda.

Kajian menunjukkan minyak zaitun boleh membantu melegakan kulit kepala yang teruk dan merawat masalah seperti gatal-gatal dan kelemumur. Kelemumur dan folikel tersumbat adalah punca utama keguguran rambut.

14. Memperbaiki tekstur rambut 

Minyak zaitun dapat menguatkan rambut anda dan menghalang rambut daripada mudah patah. Ini dapat membantu untuk meningkatkan jumlah rambut dan menguatkan rambut sedia ada. 

Tambahan lagi, ia dapat melicinkan rambut  yang menjadikannya kelihatan lembut dan berkilat.

Dengan cara ini, dapat memperbaiki seri rambut dan teksturnya.

15. Merawat keguguran rambut

Kebaikan minyak zaitun untuk rambut adalah dapat melindungi rambut daripada kerosakan dan mengurangkan penipisan rambut. Ia dapat membantu pertumbuhan rambut dan menghalang keguguran rambut dengan membalikkan kerosakan yang disebabkan oleh faktor luar. 

Minyak zaitun berasal daripada pokok buah yang dipanggil Olea europaea, dan lemak yang dipanggil asid oleik yang membentuk sebahagian besar komposisi minyak zaitun. Kajian menunjukkan asid oleik mempunyai kualiti antioksidan yang berkemungkinan membantu melambatkan kesan keguguran rambut.

16. Mengekalkan tahap hidrasi rambut

Apabila rambut anda rosak ia boleh menyebabkan kehilangan air dengan lebih cepat. 

Kajian menunjukkan minyak zaitun adalah perapi rambut yang sangat baik dan mempunyai sifat emolien. Ia boleh meningkatkan penghidratan rambut, mengurangkan keriting, dan meningkatkan kelembutan dan kelicinan rambut.

17. Memulihkan Tahap pH Folikel Rambut 

Untuk mengekalkan rambut daripada merubah warna adalah penting untuk mengekalkan pH folikel rambut anda. Kebaikan minyak zaitun untuk rambut anda adalah dapat merangsang pengeluaran melanin mengekalkan keseimbangan antara pigmen rambut yang dipanggil Eumelanin dan Pheomelanin.

18. Mengurangkan kelemumur

Minyak zaitun adalah pelembap semula jadi yang boleh membantu mengurangkan kelemumur dengan menghidratkan kulit kepala. Ia juga kaya dengan antioksidan yang membantu menggalakkan kulit kepala yang sihat.

Kajian menunjukkan minyak zaitun adalah salah satu perapi semula jadi terbaik yang boleh anda temui untuk rambut anda. Minyak zaitun boleh membantu melembapkan kulit kepala yang kering dan akan menenangkan pengelupasan.

19. Membuka folikel tersumbat

Kajian pada 2008 dan kajian pada 2009 mendapati minyak zaitun mempunyai sifat antioksidan dan antibakteria, yang menjadikannya pembersih rambut yang baik. Minyak zaitun boleh digunakan untuk membuang timbunan yang menyumbat folikel rambut. 

Satu lagi kajian menunjukkan bahawa minyak zaitun boleh menembusi melalui gentian rambut dan melindungi rambut dari dalam.

Minyak zaitun dapat membantu melarutkan semua kotoran, minyak berlebihan dan kotoran yang terdapat pada kulit kepala anda. Ini membantu membuka folikel tersumbat serta menyuburkannya supaya rambut dapat tumbuh tanpa halangan dan mengurangkan iritasi pada kulit kepala.

20. Kaya dengan antioksidan 

Kandungan vitamin E, vitamin dan sebatian antioksidan bioaktif lain yang boleh membantu meneutralkan radikal bebas dan melindungi rambut daripada kesan cahaya matahari dan pencemaran udara, yang menyumbang kepada kerosakan oksidatif.

Minyak zaitun kaya dengan asid lemak dan antioksidan. Kajian menunjukkan komposisi kimia yang unik adalah sebahagian daripada sebab sesetengah budaya telah menggunakannya untuk memperbaiki tekstur dan penampilan rambut selama berabad-abad.

21. Membuatkan rambut lebih mudah terurus 

Rambut kering dan rosak sering akan menyebabkan rambut anda kelihatan tidak terurus. Minyak zaitun mempunyai keupayaan untuk membaiki dan membalikkan kerosakan, dan juga memastikan rambut anda lebih mudah diurus dan kurang terdedah kepada kerosakan.

Rambut kering boleh menjadi sukar untuk digayakan. Salut rambut anda dengan setengah cawan minyak zaitun panas dan biarkan selama 30 minit, kemudian bilas hingga bersih. Minyak zaitun akan memberikan rambut anda kelembapan yang diperlukan untuk mengembalikannya ke keadaan yang lebih terurus.

22. Membantu menyingkirkan kutu rambut

Kulit Kepala Gatal kutu rambut

Minyak zaitun tidak membunuh kutu tetapi menurut kajian ia dapat  melincirkan rambut dan memudahkan penyingkiran kutu dan telur kutu (telur kutu) dengan mudah dari rambut dan kulit kepala . 

Minyak zaitun dipercayai menounyai potensi untuk bertindak sebagai agen penyesak yang boleh menenggelamkan kutu. Namun, kajian lanjut adalah wajar untuk menguji teori ini. 

23. Meningkatkan kesihatan kulit kepala

Mengurut minyak zaitun di kulit kepala dan rambut anda membantu melawan kulat dan bakteria, dan menggalakkan kesihatan kulit kepala yang baik. 

Apabila kulit kepala anda sihat, ia menguatkan folikel rambut anda dan meningkatkan kesihatan rambut. 

Kesan sampingan menggunakan minyak zaitun untuk rambut

Walaupun terdapat pelbagai kebaikan minyak zaitun untuk rambut anda, anda harus berhati-hati dengan beberapa kesan sampingan. Antaranya ialah:

 • Boleh mengakibatkan ruam dan jerawat: Penggunaan terlalu banyak boleh menyebabkan liang roma tersumbat dan potensi jerawat.
 • Boleh mengakibatkan alahan: Sesetengah individu akan menunjukkan reaksi alergi terhadap minyak zaitun. 
 • Tidak selamat untuk kulit bayi: Bayi mempunyai kulit yang paling sensitif. Penggunaan minyak zaitun pada mereka boleh menjadi sedikit berisiko seperti ruam, kemerahan dan iritasi pada kulit.

Cara memakai minyak zaitun untuk rambut

Cara memakai minyak zaitun untuk rambut

Jika anda ingin memakai minyak zaitun untuk rambut anda, boleh cuba kaedah berikut:

 • Titikan sedikit minyak zaitun, terutamanya jika ia adalah kali pertama disapu pada rambut.
 • Sapukan minyak pada kawasan rambut atau kulit kepala yang kering.
 • Tutup rambut dengan topi mandi dan biarkan minyak duduk pada rambut selama kira-kira 15 minit.
 • Bilas minyak dari rambut dengan air suam.
 • Syampu rambut, ulangi langkah ini jika minyak zaitun meninggalkan rambut berminyak.

Terdapat banyak cadangan yang berbeza dalam talian tentang cara menggunakan minyak zaitun sebagai sebahagian daripada rutin penjagaan rambut. Pada masa ini, tiada penyelidikan untuk menyokong kaedah tertentu, termasuk yang di atas, atau cadangan yang mana yang terbaik untuk digunakan oleh individu.

Kesimpulan

Berikut adalah 23 kebaikan minyak zaitun untuk rambut:

 1. Pelembap rambut
 2. Boleh Digunakan Sebagai Leave-In Conditioner
 3. Menjadikan Rambut Berkilat
 4. Berpotensi untuk membantu dengan pertumbuhan rambut
 5. Mengelakkan hujung rambut bercabang 
 6. Mengurangkan pengeluaran DHT
 7. Menghalang Rambut Beruban Pramatang 
 8. Melindungi rambut daripada kerapuhan
 9. Rawatan Minyak Panas 
 10. Mask Rambut 
 11. Mencegah kerosakan rambut
 12. Melindungi rambut daripada tekanan persekitaran
 13. Melegakan kulit kepala
 14. Memperbaiki tekstur rambut 
 15. Merawat keguguran rambut
 16. Menghidratkan rambut
 17. Memulihkan Tahap pH Folikel Rambut 
 18. Mengurangkan kelemumur
 19. Membuka folikel tersumbat
 20. Kaya dengan antioksidan
 21. Membuatkan rambut lebih mudah terurus 
 22. Membantu menyingkirkan kutu rambut
 23. Meningkatkan Kesihatan Kulit Kepala

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan