20 Cara Meluruskan Rambut Menggunakan Bahan Semula Jadi (Sains Terbukti)

Artikel ini bincang tentang cara meluruskan rambut dengan bahan semula jadi yang berkesan. Jika anda ingin rambut yang lurus, habiskan artikel ini. Jom!

Cara Meluruskan Rambut Yang Berkesan

Cara Meluruskan Rambut featured image

1. Sapukan gel aloe vera ke rambut

Cara Meluruskan Rambut aloe vera

Aloe vera adalah antara cara meluruskan rambut semulajadi. Ia kaya dengan enzim yang dapat membantu mengekalkan rambut anda  menjadi licin dan lembut sambil menggalakkan pertumbuhan rambut. Ramuan aloe vera dapat menembusi batang rambut anda, menghidratkannya dan melicinkan rambut mengerbang serta mengurangkan kekusutan.

Kajian menunjukkan aloe vera boleh melembapkan dan menghidratkan rambut. Ia boleh memberikan penghidratan yang mendalam pada rambut, menjadikannya lebih lembut dan lebih mudah diurus. Ia membantu mengekalkan kelembapan dan mencegah kekeringan, menjadikan rambut berkhasiat dan sihat.

Cara penggunaan:
1. Panaskan cawan yang mengandungi minyak zaitun.

2. Campurkan minyak dengan gel aloe vera dan sapukan campuran pada rambut.

3. Biarkan selama kira-kira 40 minit.

4. Cuci rambut dengan air sejuk dan syampu.

2. Bilas rambut dengan cuka epal sider

Cuka epal sider dapat membantu untuk meluruskan rambut lurus kerana ia juga membantu menyingkirkan lebihan minyak, kotoran dan timbunan daripada rambut anda. Selain itu, cuka epal sider juga dapat membantu menanggalkan sebarang kotoran dari kutikula anda, melicinkannya. Ini menghilangkan sebarang kesan rambut mengerbang dan menjadikan rambut anda kelihatan lurus dengan kilauan yang sihat.

Kajian mendapati cuka epal boleh bertindak seperti perapi rambut yang boleh meratakan rambut, menjadikannya lebih lembut, sutera dan lebih bersinar. Kelebihan ini dikaitkan dengan kandungan asid asetik dalam cuka epal sider. 

Cara penggunaan

 1. Cairkan cuka dengan air dalam jag dan biarkan ia seketika.
 2. Cuci rambut anda dengan syampu dan gunakan perapi.  
 3. Tuangkan cuka sebagai bilasan terakhir. 

3. Sapukan campuran  pisang, dadih dan minyak zaitun sebagai perapi

Pisang, dadih dan minyak zaitun adalah salah satu cara meluruskan meluruskan yang baik.  Ia berfungsi sebagai rawatan perapi yang membantu meningkatkan kualiti dan tekstur rambut anda. Campuran bahan semula jadi ini dapat membantu menghilangkan kebanyakan flyaways atau rambut yang mengerinting sambil menjadikan rambut anda lurus dan kuat.

Kajian menunjukkan dadih atau yogurt  dapat melembapkan rambut dan membantu untuk menghidrat dan menyuburkan helaian rambut, menjadikan rambut lembut dan licin. Ia juga boleh menambah kilauan pada rambut dan melicinkan kutikula rambut dan menjadikan rambut kelihatan berkilat dan berkilat.

Cara penggunaan

 1. Kisar pisang sehingga halus dan masukkan dadih dan minyak zaitun.
 2. Sapukan campuran pada rambut dan biarkan selama kira-kira setengah jam.
 3. Cuci campuran daripada rambut anda dengan air sejuk dan syampu. 

4. Campurkan pisang dan betik sebagai mask rambut

Pisang dan betik dapat meningkatkan kekuatan tegangan rambut anda sambil menyuburkan dan menyejukkan kulit kepala. Mask ini akan menjadikan rambut lembut dan berkilat. Kajian menunjukkan kandungan vitamin A di dalam dapat membantu kulit kepala anda menghasilkan sebum yang akan menyuburkan, menguatkan dan melindungi rambut anda.

Cara penggunaan

 1. Kisar pisang dan betik sehingga halus dan sapukan campuran pada rambut. 
 2. Biarkan selama kira-kira 45 minit atau sehingga mask kering.
 3. Cuci dengan air sejuk dan syampu. 

5. Campurkan telur dan tepung beras sebagai mask rambut

Tepung beras adalah salah satu bahan semulajadi terbaik sebagai cara meluruskan rambut. Semua bahan ini berfungsi untuk menjadikan rambut anda licin, bersih, menyuburkan rambut, menghilangkan kotoran, membaiki kerosakan dan kelihatan lurus. Kajian mendapati tepung beras dapat menguatkan dan bertindak sebagai perapi rambut. Ia mengandungi vitamin dan mineral yang boleh menyuburkan dan menguatkan rambut yang dapat meningkatkan keanjalan rambut, mengurangkan kerosakan dan meningkatkan kesihatan rambut secara keseluruhan.

Cara penggunaan:

 1. Campurkan telur putih  dan tepung berus lebih kurang 5 sudu besar sehingga adunan menjadi halus. 
 2. Sapukan campuran ke rambut dan biarkan topeng selama kira-kira sejam.
 3. Cuci dengan air sejuk dan cuci rambut dengan syampu. 

6. Sapukan campuran susu dan madu ke rambut

Kandungan protein di dalam susu  dapat membantu menyuburkan dan menguatkan rambut. Kajian mendapati madu pula boleh bertindak sebagai emolien yang membantu menjaga kelembapan dan  mengawal rambut daripada mengerinting. Susu dan madu sebagai cara meluruskan rambut semulajadi akan membantu menjadikan rambut anda sangat licin dan berkilat.

Cara pengunaan

 1. Campurkan bahan dan sapukan campuran pada rambut.
 2. Biarkan campuran selama kira-kira 2 jam.
 3. Cuci rambut anda dengan air sejuk dan syampu.

7. Sapukan campuran telur dan minyak zaitun ke rambut

Kajian menunjukkan protein dapat membantu untuk menyuburkan dan melicinkan rambut anda manakala minyak zaitun adalah perapi rambut yang baik . Campuran bahan-bahan ini akan menjadikan anda rambut yang lembut dan tidak mengerbang. 

Cara penggunaan

 1. Campurkan bahan sehingga sebati dan sapukan campuran pada rambut.
 2. Biarkan campuran selama kira-kira sejam.
 3. Cuci rambut anda dengan air sejuk dan syampu.

8. Semburkan susu ke rambut

Kajian mendapati kandungan protein di dalam susu boleh membantu untuk menguatkan batang rambut ,mengawal rambut menjadi keriting dan menjadikan rambut anda kelihatan lurus. 

Cara penggunaan

 1. Tuangkan susu ke dalam botol semburan dan semburkan ke rambut.
 2. Biarkan selama kira-kira 30 minit dan bilas dengan air sejuk.

9. Sapukan minyak panas ke rambut

Rawatan minyak panas seperti menggunakan minyak castor dapat menyegarkan dan membaiki rambut anda. Ia membantu mengawal rambut mengerbang dan menjadikan rambut anda berasa lembut dan terhidrat. Penggunaan minyak panas dapat membantu melicinkan rambut anda dan menambah kilauan.

Kajian menunjukkan minyak panas dapat mengekalkan kelembapan dan menembusi batang rambut dengan mudah. Infusi minyak ini menggalakkan pemulihan rambut dengan menambahkan kelembapan dan khasiat kepada rambut.

Cara penggunaan

 1. Campurkan minyak castor dan minyak kelapa dan panaskan campuran sehingga agak suam. 
 2. Sapukan minyak ke kulit kepala dan rambut.
 3. Urut kulit kepala anda selama kira-kira 15 minit dan biarkan minyak selama 30 minit. 
 4. Cuci rambut anda dengan air sejuk dan syampu. 

10. Sapukan campuran santan dan jus lemon ke rambut

Jus lemon dapat membantu meluruskan rambut anda. Kajian kombinasi jus lemon bersama santan boleh menyegarkan rambut sambil memberikan rangsangan vitamin C kepada kulit kepala anda. Meluruskan rambut dengan santan juga akan membuatkan rambut anda berasa lembut dan lebih licin selepas rawatan pertama.

Cara penggunaan

 1. Gaul rata santan dan jus lemon dan sejukkan adunan semalaman.
 2. Keesokkannya, sapukan campuran dari akar hingga hujung rambut dan biarkan selama kira-kira 30 minit.
 3. Basuh dengan air sejuk dan syampu. 

11. Sapukan pes tepung jagung ke rambut

Pes tepung jagung dapat meleraikan rambut anda supaya tidak mengerbang. Kajian menunjukkan tepung jagung adalah polimer semula jadi yang berasal daripada jagung. Ia boleh memberi kesan perapi pada rambut. Tepung jagung boleh membantu menyerap minyak berlebihan dan mengurangkan minyak, memberikan penampilan yang lebih segar dan bersih. Ia juga boleh menyokong tekstur rambut dan menjadikannya kelihatan lebih mudah diurus.

Cara penggunaan

 1. Campurkan bersama 2 cawan air dan 2 sudu besar  tepung jagung dan biarkan ia mendidih sehingga ia pekat menjadi pes. 
 2. Selepas campuran sejuk, sapukan pada rambut dan biarkan rambut kering selama kira-kira 20–30 minit sebelum membilas dan mencuci rambut. 

12. Sapukan campuran susu badam ke rambut

Susu badam dapat menguatkan dan berpotensi menjadi salah satu cara meluruskan rambut anda. Kajian mendapati susu badam kaya dengan nutrien seperti vitamin E, yang penting untuk pertumbuhan rambut yang sihat. Vitamin E membantu menyuburkan folikel rambut dan menggalakkan rambut yang lebih kuat dan bersinar. Ia juga mengandungi lemak sihat yang memberikan kelembapan pada rambut, mencegah kekeringan dan kerapuhan. 

Cara penggunaan

 1. Campurkan susu badam bersama 2 sudu teh minyak zaitun dan 3 sudu besar tepung jagung. Panaskan campuran sehingga menjadi pekat.
 2. Sapu dan urut campuran ke rambut apabila campuran sudah sejuk, kemudian biarkan selama 20 minit. 
 3. Bilas rambut anda dengan air suam dan syampu.

13. Blow-dry dengan udara sejuk

Cara Meluruskan Rambut blow hair

Gunakan tetapan ‘sejuk’ pada pengering rambut anda, pastikan pengering rambut anda bergerak secara berterusan dari akar ke hujung. Jauhkan pengering rambut kira-kira enam inci dari rambut anda semasa anda mengeringkannya.

Kajian mendapati penggunaan pengering panas telah terbukti boleh merosakkan batang rambut, tetapi penggunaan udara sejuk telah terbukti menyebabkan kerosakan yang kurang daripada pengeringan udara sahaja.

14. Gunakan sapuan minyak pati

Cara Memanjangkan Rambut Minyak Pati

Terdapat beberapa jenis minyak pati yang dapat menjadikan rambut kelihatan lebih terurus, lurus dan kurang mengerbang. Antara jenis minyak pati yang baik untuk merawat rambut adalah minyak kelapa, minyak argan, minyak badam, dan minyak macadamia. Minyak-minyak ini boleh menembusi folikel rambut dan membaiki sel-sel rambut.

Kajian menunjukkan penggunaan minyak kelapa dapat mengurangkan kehilangan protein untuk rambut yang tidak rosak dan rosak apabila digunakan sebagai produk dandanan sebelum mencuci dan selepas mencuci rambut.

Sebelum anda menggayakan rambut, sapukan minyak pati pilihan anda.

15. Tidur dengan sarung bantal satin

Tidur dengan sarung bantal satin dapat mengurangkan geseran pada rambut anda yang boleh berlaku semasa anda tidur, menjadikan rambut anda kelihatan lebih lurus pada waktu pagi.

Bayangkan anda tidak perlu lagi membazir masa menguruskan rambut yang kusut setiap pagi. Tips ini juga boleh menghalang hujung bercabang dan pecah.

16. Gunakan serum rambut

cara penjagaan rambut yang betul serum rambut

Cara meluruskan rambut dengan mudah adalah dengan menggunakan serum rambut yang dapat melicinkan rambut anda. Semakin licin rambut anda, semakin lurus ia akan kelihatan.

Kajian mendapati serum rambut mempunyai kesan positif serum pada pengurangan rambut gugur, pertumbuhan rambut dan ketumpatan rambut. Secara amnya, serum rambut dapat memberikan penghidratan dan khasiat kepada rambut  yang boleh membantu dalam mengurangkan rambut mengerbang dan menggalakkan rambut kelihatan lebih licin.

17. Gunakan produk yang bertujuan untuk meluruskan rambut

Di pasaran, terdapat banyak produk yang digunakan sebagai cara meluruskan rambut seperti syampu dan perapi rambut. Apabila anda membeli sebarang produk penggayaan rambut, semak label untuk melihat ia dibuat untuk rambut lurus atau kerinting. Anda mungkin memerlukan beberapa produk rambut lagi untuk memudahkan anda meluruskan rambut seperti serum rambut atau pelindung haba.

18. Gulung dengan plastik ‘rollers’

Plastik ‘rollers’ dikenali untuk melatih menggerintingkan  rambut anda semasa ia mengering. Ia juga dapat membantu sebagai cara meluruskan rambut. 

Cara penggunaan

 1. Pilih plastik ‘rollers’ yang diameternya lebih kurang sama dengan minuman tin. 
 2. Sikat bahagian rambut anda yang sama lebarnya dengan ‘rollers’ dan balutkan helaian rambut dengan ketat di sekelilingnya. Kemudian hanya klip roller anda pada tempatnya dengan bobby pin dan biarkan rambut anda kering sepenuhnya.  Untuk hasil yang baik, anda  boleh biarkan semalaman.
 3. Apabila anda menanggalkan ‘rollers’ anda, anda akan mendapati rambut lebih lurus.

19. Balut rambut anda semalaman

Membalut rambut adalah salah satu cara meluruskan rambut yang berkesan tetapi tidak semua orang tahu cara melakukannya dengan betul. Anda boleh melihat video tutorial di YouTube sebagai panduan. 

Anda memerlukan bobby pin yang panjang serta selendang atau turban satin untuk membalut rambut. 

Untuk membalut rambut, anda perlu:

 1. Pisahkan bahagian atas tempat anda membelah rambut anda dan gunakan sikat bergigi halus untuk menyikatnya rata. 
 2. Sambil memegang rambut tegang, bawa rambut ke sisi bertentangan kepala anda dari tempat ia jatuh secara semula jadi dan sematkan dengan ketat ke sisi kepala anda.

Anda perlu mengulangi kaedah ini untuk setiap bahagian rambut anda, dan lindungi rambut dengan selendang atau turban satin sebelum anda tidur pada waktu malam.

20. Keringkan rambut dengan tuala dengan baik 

Pengeringan rambut dengan tuala yang tidak betul akan menjadikan rambut lebih kusut dan tidak terkawal. Langkah yang baik adalah dengan:

 1. Menepuk kepala anda perlahan-lahan dan tekan tuala ke bawah untuk menyerap paling banyak air daripada rambut anda. 
 2. Tarik hujung rambut anda ke bawah perlahan-lahan untuk membantu membentuk bentuk lurus semula jadi.

Kesimpulan

Berikut adalah 20 cara meluruskan rambut dengan cepat dan berkesan:

 1. Sapukan gel aloe vera ke rambut
 2. Bilas rambut dengan cuka epal sider
 3. Sapukan campuran  pisang, dadih dan minyak zaitun sebagai perapi
 4. Campurkan pisang dan betik sebagai mask rambut
 5. Campurkan telur dan tepung beras sebagai mask rambut
 6. Sapukan campuran susu dan madu ke rambut
 7. Sapukan campuran telur dan minyak zaitun ke rambut
 8. Semburkan susu ke rambut
 9. Sapukan minyak panas ke rambut
 10. Sapukan campuran santan dan jus lemon ke rambut
 11. Sapukan pes tepung jagung ke rambut
 12. Sapukan campuran susu badam ke rambut
 13. Blow-dry dengan udara sejuk
 14. Gunakan sapuan minyak pati
 15. Tidur dengan sarung bantal satin
 16. Gunakan serum rambut
 17. Gunakan produk yang bertujuan untuk meluruskan rambut
 18. Gulung dengan plastik ‘rollers’
 19. Balut rambut anda semalaman
 20. Keringkan rambut dengan tuala dengan baik

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan