Sembelit Berdarah: Bagaimana Berlaku dan Cara Merawatnya

Artikel ini bincang tentang sembelit berdarah termasuk:

 • Bagaimana sembelit berdarah berlaku
 • Cara merawat sembelit berdarah

Jom kita mula.

Bagaimanakah sembelit berdarah boleh berlaku?

Sembelit Berdarah Featured Image

1. Fisur dubur berdarah

Meneran semasa membuang air besar boleh menyebabkan najis sembelit berdarah. Apabila anda meneran dengan kuat semasa membuang air besar, tekanan yang meningkat boleh menyebabkan saluran darah halus di rektum dan dubur pecah, mengakibatkan koyakan atau rekahan kecil.  Ini juga yang dikenali sebagai fisur dubur. Koyakan ini boleh menyebabkan pendarahan dan ketidakselesaan.

Selain itu, najis yang keras dan kering yang dikaitkan dengan sembelit boleh merengsakan lagi lapisan rektum dan meningkatkan kemungkinan pendarahan. Kajian menerangkan fisur dubur adalah koyakan pada lapisan epitelium saluran dubur, yang pada kebiasaannya berlaku disebabkan sembelit dan laluan najis keras (fisur dubur posterior). Keadan ini dikaitkan dengan pembuangan air besar yang menyakitkan dengan najis berlumuran darah.

2. Risiko buasir

Sembelit berdarah juga boleh menunjukkan petanda risiko buasir. Buasir ialah salur darah bengkak yang terletak di kawasan rektum Ia boleh menjadi radang dan berdarah apabila mengalami tekanan berlebihan semasa membuang air besar. 

Dalam kes sembelit, individu cenderung untuk meneran apabila cuba membuang najis yang keras dan kering, yang boleh membawa kepada perkembangan buasir. Urat yang bengkak ini kemudiannya mungkin berdarah, menyebabkan darah muncul di dalam najis. 

Mengikut kajian, terdapat bukti yang menunjukkan bahawa sembelit boleh meningkatkan risiko buasir. Namun begitu, tidak semua kes najis berdarah secara langsung disebabkan oleh sembelit. Najis berdarah boleh mempunyai pelbagai sebab, termasuk buasir, fisur dubur dan keadaan gastrousus yang lain. Jika anda mengalami najis berdarah, adalah disyorkan untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan untuk diagnosis yang betul dan rawatan yang sesuai.

3. Jangkitan dan keradangan diverticula

Apabila diverticula, iaitu kantung kecil yang terbentuk di dinding kolon dijangkiti dan meradang, ia boleh mengakibatkan najis sembelit berdarah. Keadaan ini dikenali sebagai diverticulitis. Apabila sembelit hadir, najis yang keras dan kering boleh terperangkap dalam diverticula, mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pertumbuhan bakteria. 

Apabila jangkitan dan keradangan berkembang, dinding diverticula mungkin rosak atau berlubang, ini membolehkan darah bercampur dengan najis. Ini boleh menyebabkan pergerakan usus berdarah dan sakit perut yang teruk. 

Kajian mendapati antara tanda dan gejala diverticulitis termasuk masalah sembelit.  Jika anda mengalami kes ringan diverticulitis, anda mungkin hanya memerlukan rehat, perubahan diet dan antibiotik. Tetapi jika ia teruk atau berterusan, anda mungkin memerlukan pembedahan.

4. Kesan daripada najis yang kering dan keras

Apabila najis anda menjadi keras dan kering akibat sembelit, ia boleh menyebabkan berlakunya najis sembelit berdarah. Kekerasan dan kekeringan najis boleh menyebabkan peningkatan ketegangan semasa membuang air besar yang boleh mengakibatkan pecahnya saluran darah kecil di rektum atau dubur (fisur dubur). 

Selain itu, najis keras boleh menyebabkan iritasi lapisan halus rektum dan meningkatkan kemungkinan pendarahan. Kajian menerangkan kolon yang terjejas menyekat laluan sisa untuk keluar dari badan dan menyebabkan sisa kembali ke dalam usus besar. Ini akan meningkatkan tekanan gastrousus dan ketidakselesaan.

5. Petanda penyakit lain

Sembelit berdarah berlaku apabila terdapat darah dalam najis dan sukar untuk membuang najis. Ini boleh disebabkan oleh petanda penyakit lain, termasuk:

 • Penyakit radang usus atau inflammatory bowel disease (IBD): IBD ialah keadaan keradangan kronik saluran penghadaman yang boleh menyebabkan keradangan dan kerosakan pada lapisan kolon. Ini boleh menyebabkan pendarahan, yang boleh bercampur dengan najis dan menyebabkan ia kelihatan berdarah. Kajian menerangkan penyakit radang usus kadangkala akan menunjukkan darah pada najis anda. Jika darah berwarna merah terang, ia datang dari rektum atau usus besar. Najis yang lebih gelap atau hitam pula mungkin datang dari dalam sistem pencernaan.
 • Penyakit celiac: Penyakit celiac ialah gangguan autoimun yang dicetuskan oleh gluten, protein yang terdapat dalam gandum, barli dan rai. Individu yang mempunyai penyakit seliak, sistem imun menyerang usus kecil apabila mereka memakan makanan yang mengandungi gluten. Ini boleh merosakkan lapisan usus kecil dan menyebabkan pendarahan, yang boleh bercampur dengan najis dan menyebabkan ia kelihatan berdarah. Kajian menunjukkan penyakit celiac boleh hadir dengan pelbagai gejala, termasuk pendarahan gastrousus. Seorang wanita berusia 60 tahun dengan pendarahan gastrousus yang tidak jelas selama lebih sedekad akhirnya didiagnosis dengan penyakit celiac. Oleh itu, kemungkinan najis berdarah akibat sembelit menjadi tanda penyakit celiac.
 • Kanser: Kanser kolon dan kanser rektum boleh menyebabkan pendarahan dalam najis. Kajian menerangkan pendarahan rektum akibat sembelit boleh menjadi tanda kanser. Oleh itu, jika anda mengalami pendarahan rektum bersama-sama dengan sembelit, adalah penting untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan untuk penilaian dan penyiasatan lanjut.

6. Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu

Punca Sembelit Berdarah ubat

Ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan najis sembelit berdarah sebagai kesan sampingan. Contohnya seperti ubat penahan sakit, suplemen zat besi, antikoagulan dan antidepresan tertentu boleh mengakibatkan najis keras dan kering. Kajian menerangkan perhatian khusus harus diberikan kepada ubat-ubatan seperti NSAID, antikoagula, dan agen antiplatelet yang mungkin menjadi faktor penyumbang kepada pendarahan rektum. 

Cara merawat sembelit berdarah 

1. Makan makanan serat yang cukup

Cara merawat Sembelit Berdarah makanan serat

Mengambil jumlah serat yang mencukupi boleh menjadi cara yang berkesan untuk merawat sembelit berdarah yang disebabkan oleh sembelit. Buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan kekacang memainkan peranan penting dalam melembutkan, membantu menambahkan saiz dan pembentukkan najis. 

Kandungan serat yang mencukupi dalam diet boleh membantu mengekalkan kelembapan dalam najis yang menjadikannya lebih lembut dan lebih mudah untuk dikeluarkan. Ini mengurangkan keperluan untuk meneran berlebihan semasa membuang air besar  yang boleh menyebabkan pecah saluran darah dan pendarahan. 

Kajian mendapati diet tinggi serat boleh membantu merawat najis berdarah akibat sembelit dalam beberapa cara, antaranya: 

 • Menormalkan masa transit, mengurangkan masa pendedahan antara antigen dalam najis dan lapisan usus. Ini akan mengurangkan potensi tindak balas imun. 
 • Mencairkan kepekatan antigen dalam najis, seterusnya mengurangkan potensi tindak balas imun. 
 • Meningkatkan kawalan cirit-birit dan memberikan kelegaan daripada gejala cirit-birit dan sembelit.

Apabila badan anda sedang melawan jangkitan, ia membebaskan antigen ke dalam najis anda. Antigen ini adalah bahan asing yang mencetuskan sistem imun anda untuk menyerang dan memusnahkan jangkitan. Kehadiran antigen dalam najis anda adalah tanda bahawa sistem imun anda berfungsi dengan baik.

Namun begitu, jika terdapat banyak antigen dalam najis anda, ia mungkin merupakan tanda keadaan perubatan yang mendasari, seperti penyakit radang usus dan penyakit celiac

2. Pastikan badan cukup kandungan air

Cara merawat Sembelit Berdarah minum air

Pengambilan air yang mencukupi adalah komponen penting dalam rawatan najis sembelit berdarah . Air adalah penting untuk mengekalkan penghidratan dan kelembutan najis. Apabila anda terhidrat dengan betul, badan anda boleh mengekalkan kelembapan yang diperlukan dalam najis anda, menjadikannya lebih lembut dan lebih mudah untuk dikeluarkan. Ini membantu mengurangkan kemungkinan meneran semasa membuang air besar, yang sebaliknya boleh menyebabkan pecah saluran darah dan pendarahan. 

Dengan memastikan anda minum air yang mencukupi setiap hari, bersama-sama dengan diet tinggi serat, menyokong pergerakan usus yang teratur dan sihat dapat mencegah sembelit dan komplikasi yang berkaitan, termasuk sembelit berdarah. Kajian menerangkan apabila tidak cukup air dalam saluran gastrousus, najis boleh menjadi keras dan sukar untuk dikeluarkan, Ini akan menyebabkan sembelit menjadi lebih teruk dan kemungkinan najis sembelit berdarah. 

Jus buah juga dapat membantu mengurangkan simptom sembelit. Kajian mendapati jus buah-buahan, terutamanya jus buah kiwi, didapati mempunyai kesan positif terhadap gejala sembelit. Jus buah dapat meningkatkan kekerapan najis dengan ketara pada pesakit yang mengalami sembelit berfungsi. Buah kiwi, khususnya, didapati mempunyai kesan yang ketara terhadap kekerapan najis. Kesan jus buah-buahan lain terhadap kekerapan najis seperti jus kurma atau jus oren tidak begitu ketara.

3. Melakukan aktiviti fizikal dengan kerap

Aktiviti fizikal yang kerap boleh menjadi strategi yang berkesan untuk merawat najis sembelit berdarah . Senaman menggalakkan kesihatan gastrousus keseluruhan yang lebih baik dengan membantu merangsang sistem penghadaman dan memperbaiki keteraturan usus. Aktiviti fizikal boleh meningkatkan pengecutan otot kolon dan membantu dalam pergerakan najis melalui usus. 

Melibatkan diri dalam aktiviti fizikal yang kerap, seperti berjalan pantas atau bentuk senaman lain boleh membantu mengekalkan pergerakan usus yang teratur. Ini dapat mengurangkan ketidakselesaan dan pendarahan yang berkaitan dengan sembelit dan menyumbang kepada kesejahteraan pencernaan yang lebih baik.

Kajian menerangkan senaman yang kerap dapat mempercepatkan transit usus, yang membantu najis bergerak ke dalam rektum. Rangsangan mekanikal ini, bersama-sama dengan peningkatan dalam penggunaan tenaga semasa aktiviti fizikal, boleh mengelakkan sembelit dan mengurangkan risiko sembelit berdarah. Senaman berat boleh mencetuskan pendarahan gastrousus, jadi senaman sederhana lebih disyorkan.

4. Elakkan diri daripada meneran ketika membuang air besar

Elakkan diri daripada meneran secara berlebihan semasa membuang air besar dapat mengurangkan risiko najis sembelit berdarah. Meneran boleh menyebabkan peningkatan tekanan pada saluran darah halus di rektum dan dubur, yang berpotensi menyebabkannya pecah dan menyebabkan pendarahan. 

Dengan mengamalkan tabiat yang menggalakkan pergerakan usus yang sihat dan teratur dapat meminimumkan keperluan untuk meneran dan membantu mencegah komplikasi yang berkaitan dengan sembelit, seperti fisur dubur dan najis berdarah. 

Kajian mendapati adalah dinasihatkan untuk mengelakkan diri dari meneran semasa membuang air besar. Ini boleh dicapai dengan menggunakan postur yang betul di tandas, mengelakkan daripada duduk lama di tandas dan tidak memaksa najis keluar secara paksa.

5. Dapatkan nasihat doktor untuk mencuba rawatan alternatif lain

Adalah penting untuk mendapatkan nasihat doktor sebelum mencuba rawatan alternatif untuk najis sembelit berdarah. Walaupun sembelit adalah punca biasa, faktor lain, seperti buasir, diverticulitis, atau masalah yang lebih teruk seperti kanser kolorektal, juga boleh menyebabkan najis berdarah. 

Pakar kesihatan boleh melakukan penilaian menyeluruh, yang mungkin termasuk pemeriksaan fizikal dan ujian diagnostik, untuk menentukan punca tepat pendarahan dan untuk menolak sebarang kebimbangan kesihatan yang ketara. 

Tambahan lagi, doktor boleh memberikan panduan yang sesuai tentang pilihan rawatan yang paling berkesan dan selamat, yang mungkin termasuk perubahan gaya hidup, ubat-ubatan atau campur tangan pembedahan. Antara contoh rawatan alternatif untuk merawat sembelit berdarah adalah:

 • Ubat Herba: Sesetengah herba seperti aloe vera, psyllium, atau senna boleh mempunyai sifat julap dan boleh membantu melembutkan najis dan mengurangkan sembelit. Kajian menunjukkan psyllium membantu masalah sembelit dengan mengembang dengan air di dalam usus, meningkatkan pembentukkan dan saiz najis dan menggalakkan pergerakan usus. Ini boleh membantu mengurangkan gejala sembelit dan meningkatkan fungsi usus. Psyllium telah terbukti berkesan dalam meningkatkan fungsi usus dalam beberapa ujian klinikal rawak.
 • Probiotik: Suplemen ini boleh menggalakkan kesihatan usus dengan memulihkan keseimbangan bakteria berfaedah, yang berpotensi membantu dalam pergerakan usus yang teratur. Kajian menerangkan apabila menggunakan probiotik untuk merawar sembelit, adalah penting untuk mempertimbangkan faktor seperti tindak balas individu, dos yang disyorkan, dan pengaruh gaya hidup dan diet. Suplemen probiotik harus disertakan dengan campur tangan diet dan aktiviti fizikal, kerana faktor ini juga boleh menjejaskan mikrobiota usus dan tahap keparahan sembelit. 
 • Akupunktur: Terapi tradisional Cina ini boleh digunakan untuk merangsang titik tertentu pada badan untuk melegakan sembelit dan meningkatkan fungsi pencernaan secara keseluruhan. Kajian menerangkan beberapa ujian terkawal telah mencadangkan bahawa akupunktur telah ditunjukkan dapat meningkatkan pergerakan usus, mengurangkan simptom sembelit dan meningkatkan kualiti hidup pada pesakit yang mengalami sembelit berfungsi.
 • Aromaterapi: Minyak pati seperti halia atau pudina boleh dihidu atau dicairkan untuk penggunaan topikal dan boleh membantu mengurangkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan sembelit. Kajian pula mendapati  amalan urutan aroma telah meningkatkan kekerapan buang air besar,’jumlah najis dan konsistensi najis dan mengurangkan diri dari meneran semasa membuang air besar dan perasaan pembuangan najis yang tidak lengkap. 
 • Pemulihan Ayurveda: Amalan Ayurveda, termasuk pelarasan diet, herba khusus dan pendekatan holistik untuk kesejahteraan boleh digunakan untuk menangani sembelit dan gejala yang berkaitan dengannya. Mengikut kajian, rawatan Ayurveda untuk sembelit memberi tumpuan kepada mengimbangi dosha, terutamanya Vata, yang dikaitkan dengan sembelit. Rawatan ini bertujuan untuk memperbaiki penghadaman, menggalakkan pergerakan usus yang teratur dan melegakan gejala.

Mendapatkan nasihat perubatan terlebih dahulu akan memastikan diagnosis yang betul dan pelan rawatan yang bersesuaian, membantu menangani punca dan mencapai hasil yang terbaik untuk kesihatan anda.

Kesimpulan

Berikut adalah punca sembelit berdarah boleh berlaku:

 • Fisur dubur berdarah
 • Risiko buasir
 • Jangkitan dan keradangan diverticula
 • Kesan daripada najis yang kering dan keras
 • Petanda penyakit lain

Berikut adalah cara merawat sembelit berdarah:

 • Makan makanan serat yang cukup
 • Pastikan badan cukup kandungan air
 • Melakukan aktiviti fizikal dengan kerap
 • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu
 • Dapatkan bantuan doktor untuk mencuba rawatan alternatif lain

Anda boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan