Sembelit Ketika Hamil: Simptom dan Cara Mengatasi 

Artikel ini bincang tentang sembelit ketika hamil termasuk:

 • Simptom sembelit ketika hamil
 • Cara mengatasi sembelit ketika hamil

Jom kita mula.

Sembelit Ketika Hamil

Simptom sembelit ketika hamil 

Kurang kerap membuang air besar

Kurang kerap membuang air besar adalah simptom sembelit semasa hamil, terutamanya disebabkan oleh perubahan hormon dan tekanan yang dikenakan pada saluran penghadaman oleh rahim yang semakin membesar.

Apabila hormon kehamilan seperti progesteron mengendurkan otot-otot di dalam usus, ia menggerakkan makanan dengan lebih perlahan melalui sistem penghadaman yang membawa kepada peningkatan penyerapan air dan najis yang lebih pejal. 

Selain itu, rahim yang mengembang boleh memampatkan rektum menjadikannya lebih sukar untuk pembuangan najis. Gabungan faktor ini sering mengakibatkan pergerakan usus yang tidak kerap, ketidakselesaan dan keperluan untuk pelarasan diet, peningkatan pengambilan air dan ubat-ubatan yang ditetapkan, jika perlu, untuk mengurangkan sembelit dan mengekalkan kesejahteraan ibu sepanjang kehamilan.

Kajian menerangkan pergerakan usus yang jarang atau sukar untuk dipindahkan disebabkan oleh perubahan fisiologi dan anatomi dalam saluran gastrousus oleh wanita yang sedang. Peningkatan tahap progesteron dan pengurangan tahap hormon motilin semasa kehamilan boleh menyebabkan peningkatan masa transit usus.

Peningkatan penyerapan air dari usus boleh menyebabkan najis menjadi kering. Penurunan aktiviti dan penambahan vitamin tambahan boleh menyumbang kepada sembelit. Akibatnya, wanita hamil mungkin kurang kerap membuang air besar yang menyebabkan sembelit semasa hamil. 

Kerap buang angin

Kentut yang kerap boleh menjadi gejala sembelit semasa hamil disebabkan oleh penghadaman yang perlahan dan peningkatan pengeluaran gas yang berkaitan dengan perubahan hormon dan tekanan pada saluran gastrousus dari rahim yang semakin membesar. Apabila sembelit berlaku, najis bergerak perlahan melalui usus, membolehkan lebih banyak masa untuk gas terkumpul dan menyebabkan ketidakselesaan. 

Wanita hamil mungkin mendapat kelegaan dengan mengeluarkan gas lebih kerap, kerana ini boleh meredakan beberapa tekanan dan ketidakselesaan perut buat sementara waktu. Menguruskan sembelit dengan pengubahsuaian diet, peningkatan pengambilan cecair, dan ubat-ubatan yang mungkin disyorkan boleh membantu mengurangkan gejala ini dan meningkatkan keselesaan keseluruhan semasa kehamilan.

Kajian mendapati salah satu faktor penyumbang utama yang menyebabkan lebih banyak gas semasa kehamilan ialah peningkatan tahap progesteron. Progesteron adalah hormon yang menyebabkan otot di seluruh badan anda berehat. Apabila otot usus anda menjadi lebih relaks, ia akan yang menyebabkan penghadaman anda menjadi perlahan. 

Masa sementara melalui usus boleh meningkat sebanyak 30%. Ini membolehkan gas terkumpul dengan lebih mudah dan menimbulkan kembung perut, sendawa dan perut kembung. Gas semasa hamil juga boleh bertambah apabila rahim semakin membesar dan memberi tekanan pada rongga perut anda.

Sakit seperti kekejangan di perut 

simptom Sembelit Ketika Hamil

Kekejangan perut adalah simptom sembelit semasa hamil kerana najis yang mengeras di dalam usus boleh menyebabkan peningkatan tekanan dan iritasi pada usus dan kawasan perut. Ketidakselesaan ini selalunya disebabkan oleh pergerakan najis yang perlahan melalui saluran penghadaman yang menyebabkan otot-otot di dalam usus mengecut dengan lebih kuat dalam usaha untuk menggerakkan najis.

Kontraksi ini boleh menyebabkan sensasi kekejangan di bahagian bawah perut menjadikannya tidak selesa untuk wanita hamil.

Kajian menerangkan kekerapan buang air besar yang berkurangan dan najis yang keras dan berketul yang dikaitkan dengan sembelit boleh menyebabkan perut kejang. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kekejangan perut juga boleh disebabkan oleh faktor lain. Untuk langkah berjaga-jaga anda boleh berunding dengan pakar kesihatan untuk diagnosis yang tepat dan pengurusan yang sesuai.

Sakit semasa membuang air besar 

Mengalami kesakitan apabila membuang air besar adalah simptom sembelit semasa kehamil disebabkan oleh najis yang mengeras dan kering yang berpunca daripada penghadaman yang perlahan dan peningkatan penyerapan air dalam usus, yang sering dikaitkan dengan perubahan hormon. 

Najis yang keras ini agak menyakitkan untuk dikeluarkan, terutamanya bagi wanita hamil yang kawasan pelvisnya mungkin sudah mengalami tekanan yang meningkat daripada rahim yang semakin membesar. Tekanan yang diperlukan untuk membuang najis boleh menyebabkan ketidakselesaan dan juga kesakitan semasa membuang air besar. 

Kajian menunjukkan kesakitan ketika membuang air besar boleh dikaitkan dengan beberapa faktor:

 • Peningkatan tahap progesteron semasa kehamilan dan pengurangan tahap hormon motilin membawa kepada peningkatan masa transit usus. Ini bermakna najis bergerak lebih perlahan melalui usus yang menyebabkan ia menjadi lebih keras dan kering. Najis yang keras dan kering boleh menjadi sukar dan menyakitkan untuk dikeluarkan dan mengakibatkan kesakitan semasa membuang air besar.
 • Peningkatan penyerapan air dari usus boleh menyebabkan najis menjadi kering dan keras. Ini seterusnya menyumbang kepada kesukaran dan kesakitan yang dialami ketika membuang air besar.
 • Penurunan aktiviti ibu dan penambahan vitamin tambahan seperti zat besi dan kalsium. Faktor-faktor ini boleh melambatkan pergerakan usus dan membuat najis lebih menyakitkan.

Najis keras

Najis keras adalah simptom sembelit yang biasa semasa hamil, terutamanya disebabkan oleh kesan perubahan hormon dan tekanan yang dikenakan pada saluran gastrousus oleh rahim yang mengembang. Hormon kehamilan, seperti progesteron boleh menyebabkan pergerakan usus yang lebih perlahan dan meningkatkan penyerapan air dalam usus, mengakibatkan najis lebih pejal dan kering. 

Apabila rahim membesar, ia boleh memampatkan rektum, menjadikannya lebih sukar untuk najis dilalui, sekali gus menyumbang kepada pembentukan najis yang keras. Kajian menerangkan sembelit adalah aduan gastrousus biasa semasa kehamilan yang menjejaskan antara 11% dan 38% wanita hamil.

Salah satu simptom sembelit ketika hamil ialah pembuangan najis yang keras dan berketul-ketul. Ini berlaku disebabkan penurunan kekerapan membuang air besar dan perubahan ciri-ciri najis. Wanita hamil mungkin mengalami sembelit kronik atau mengalaminya buat kali pertama semasa mengandung. 

Cara mengurangkan risiko sembelit ketika hamil

Rajin membuat pergerakan ringan

cara mengatasi Sembelit Ketika Hamil pergerakan ringan

Rajin membuat pergerakan ringan boleh menjadi ubat yang berkesan untuk merawat sembelit ketika hamil dengan menggalakkan pergerakan usus yang lebih baik dan mengurangkan gejala biasa. Aktiviti seperti berjalan, yoga, atau regangan lembut membantu merangsang otot perut dan menggalakkan pergerakan saluran penghadaman yang membantu dalam laluan najis. 

Kajian menerangkan pergerakan ringan, seperti senaman yang kerap atau aktiviti fizikal, boleh memainkan peranan yang bermanfaat dalam merawat sembelit ketika hamil. Campur tangan bukan farmakologi, termasuk perubahan dalam diet, pengambilan air dan senaman, disyorkan sebagai rawatan awal untuk sembelit ketika hamil.

Senaman yang kerap boleh membantu merangsang pergerakan usus dan meningkatkan fungsi usus secara keseluruhan. Ia juga boleh membantu mencegah sembelit dengan menggalakkan pencernaan yang sihat dan mengurangkan risiko kelewatan atau halangan penghadaman yang disebabkan oleh bayi yang sedang membesar menekan usus.

Makan dalam hidangan yang kecil

Mengambil hidangan kecil boleh membantu merawat sembelit ketika hamil dengan menghalang pengambilan makanan besar dan berat yang berlebihan yang boleh menyebabkan penghadaman yang perlahan dan kesukaran membuang najis. Hidangan yang lebih kecil dan lebih kerap memastikan pengambilan nutrien penting dan serat pemakanan yang stabil, dan juga menggalakkan pergerakan usus yang teratur. 

Pendekatan ini membantu mengekalkan paras gula dalam darah yang stabil dan meminimumkan risiko sembelit, kerana ia menghalang sistem pencernaan daripada menjadi tertekan dan membolehkan penghadaman dan penyingkiran yang lebih lancar dan efisien.

Mengikut kajian, hidangan kecil boleh memberi kesan positif terhadap sembelit ketika hamil. Dalam meningkatkan jumlah pengambilan makanan, walaupun dalam hidangan yang lebih kecil, boleh membantu mengurangkan gejala sembelit.

Amalkan pemakanan tinggi serat

cara mengatasi Sembelit Ketika Hamil makan serat

Makanan berserat tinggi secara berkesan boleh merawat sembelit ketika hamil dengan menambah saiz dan pembentukkan najis, melembutkan najis,dan menggalakkan pergerakan usus yang teratur. Makanan kaya serat seperti bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang dapat membantu mengelakkan najis daripada menjadi keras dan sukar untuk dikeluarkan. 

Selain itu, serat makanan membantu dalam mengekalkan pencernaan yang sihat dengan meningkatkan kekerapan dan konsistensi pergerakan usus. Ketika mengandung, perubahan hormon dan tekanan pada usus boleh menyumbang kepada sembelit, dan pengambilan makanan berserat tinggi memastikan sistem penghadaman berfungsi dengan lancar dan selesa. 

Kajian mendapati semasa mengandung makanan berserat tinggi boleh membantu merawat sembelit dengan menambahkan saiz dan pembentukkan najis ,dan juga menggalakkan pergerakan usus yang teratur.

Pastikan badan cukup kandungan air

Pengambilan air yang mencukupi adalah penting untuk merawat sembelit ketika hamil kerana ia membantu mengekalkan tahap penghidratan badan dan melembutkan najis, menjadikannya lebih mudah untuk membuang air besar. 

Ketika sedang hamil, perubahan hormon boleh menyebabkan peningkatan penyerapan air dalam usus yang menyumbang kepada najis yang lebih kering dan keras. Minum air yang mencukupi memastikan najis kekal lembut. Penghidratan yang betul juga menyokong kesihatan pencernaan secara keseluruhan dengan memudahkan pergerakan makanan melalui saluran pencernaan. Dengan kekal terhidrat dengan baik, individu hamil boleh mengurangkan ketidakselesaan sembelit, menggalakkan pergerakan usus yang teratur dan lebih selesa.

Kajian menunjukkan pengambilan air yang mencukupi boleh membantu mengurangkan sembelit semasa hamil. Peningkatan pengambilan cecair boleh membantu meningkatkan pergerakan makanan dan sisa melalui kolon (yang juga di namakan sebagai motilitas kolon), yang mungkin berkurangan semasa kehamilan. Gabungan penurunan motilitas usus dan suplemen zat besi boleh menyumbang kepada sembelit. Dengan meningkatkan pengambilan cecair, wanita hamil boleh membantu mengurangkan sembelit dan mengekalkan pergerakan usus yang teratur.

Namun begitu, pengambilan air yang berlebihan harus dielakkan, kerana ia boleh menyebabkan ketoksikan air dalam badan. 

Dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang julap atau suplemen

Wanita hamil perlu mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang ubat, julap atau suplemen untuk merawat sembelit ketika hamil kerana kesihatan dan keselamatan ibu dan bayi yang sedang berkembang perlu menjadi keutamaan. 

Terdapat beberapa jenis ubat-ubatan dan makanan tambahan berpotensi memberi kesan sampingan dan menjejaskan kesejahteraan ibu dan anak dalam kandungan. Doktor pakar boleh memberikan cadangan yang sesuai berdasarkan keadaan khusus kehamilan untuk memastikan bahawa sebarang campur tangan adalah selamat.

Perundingan ini akan membantu mengelakkan potensi risiko bahaya, menawarkan panduan yang khusus untuk ibu hamil dan memastikan bahawa rawatan yang dipilih untuk sembelit adalah selaras dengan keperluan dan keadaan unik ibu mengandung. Ini akan menyumbang kepada kehamilan yang lebih sihat dan selamat.

Beberapa contoh suplemen yang mungkin menimbulkan risiko kepada wanita hamil apabila merawat sembelit termasuk:

 • Julap Herba: Ubat herba seperti senna atau cascara boleh menyebabkan pengecutan rahim yang berpotensi mencetuskan kelahiran pramatang. Ini harus dielakkan semasa kehamilan. Kajian mendapati pengambilan cascara mungkin menyebabkan najis longgar pada sesetengah bayi yang menyusu dan harus dielakkan.
 • Suplemen Magnesium: Dos tambahan magnesium yang tinggi boleh menyebabkan cirit-birit dan ketidakseimbangan elektrolit, yang mungkin berbahaya semasa kehamilan.Mengikut kajian, pengambilan magnesium yang tinggi melalui suplemen berpotensi membawa kepada pengumpulan magnesium yang berlebihan dalam badan, yang dikenali sebagai hipermagnesemia. Keadaan ini boleh menyebabkan kesan buruk seperti cirit-birit, loya, muntah, tekanan darah rendah, kelemahan otot dan keletihan
 • Suplemen Zat Besi: Suplemen zat besi kadangkala boleh menyebabkan sembelit, tetapi mengambil terlalu banyak zat besi boleh mengakibatkan ketidakselesaan penghadaman. Wanita hamil hanya perlu mengambil suplemen zat besi di bawah bimbingan perubatan. Kajian menerangkan ferrous sulfate, iaitu terapi zat besi oral yang paling biasa ditetapkan, didapati meningkatkan risiko kesan sampingan gastrousus dengan ketara.
 • Makanan Tambahan Herba: Pelbagai suplemen herba mungkin mempunyai kesan yang tidak disahkan atau tidak dapat diramalkan semasa kehamilan. Sebagai contoh, suplemen aloe vera dan rhubarb boleh menjejaskan sistem pencernaan. Kajian mendapati kesan sampingan negatif mengambil rhubarb ke sistem pencernaan termasuk cirit-birit dan najis cair. Sesetengah subjek dalam kajian melaporkan mengalami gejala ini, terutamanya dengan dos ekstrak rhubarb yang lebih tinggi. 
 • Minyak Mineral: Walaupun bukan makanan tambahan, adalah penting untuk menyatakan bahawa minyak mineral harus dielakkan semasa kehamilan kerana kebimbangan tentang potensi kesannya terhadap penyerapan nutrien dan fungsi paru-paru pada janin. Kajian mendapati penggunaan minyak mineral harus dielakkan semasa kehamilan kerana boleh menyebabkan penyakit pendarahan pada bayi yang baru lahir akibat penyerapan vitamin K yang terjejas. 

Kesimpulan

Berikut adalah simptom sembelit ketika hamil:

 • Kurang kerap membuang air besar
 • Kerap buang angin
 • Sakit seperti kekejangan di perut 
 • Sakit semasa membuang air besar 
 • Najis keras

Berikut adalah cara mengurangkan risiko sembelit ketika hamil:

 • Rajin membuat pergerakan ringan
 • Makan dalam hidangan yang kecil
 • Amalkan pemakanan tinggi serat
 • Pastikan badan cukup kandungan air
 • Dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang julap atau suplemen

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan