Sembelit Selepas Bersalin: 13 Cara Merawat Tanpa Ubat Yang Efektif

Artikel ini bincang tentang sembelit selepas bersalin termasuk:

 • Bagaimanakah sembelit selepas bersalin boleh berlaku?
 • Cara Sembelit Selepas Bersalin Merawat Tanpa Ubat Yang Efektif

Jom kita mula!

Bagaimanakah sembelit selepas bersalin boleh berlaku?

Sembelit Selepas Bersalin featured image

Sembelit selepas bersalin boleh berlaku disebabkan beberapa gabungan faktor yang berkaitan dengan perubahan fisiologi yang berlaku semasa mengandung dan bersalin.

Pertama, penurunan dan penaikan hormon, terutamanya peningkatan progesteron semasa kehamilan yang boleh menyebabkan kelonggaran otot usus. Ini akan melambatkan pergerakan usus.

Selain itu, tekanan yang dikenakan pada usus oleh rahim yang semakin membesar boleh memampatkan usus dan ini akan menjadikannya sukar untuk membuang najis.

Kedua, trauma dan ketegangan yang dialami semasa bersalin boleh menyumbang kepada sembelit selepas bersalin.

Otot lantai pelvis  yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan kawalan usus boleh menjadi lemah atau rosak semasa bersalin. Ini akan menjadikannya lebih sukar untuk membuang air besar secara teratur dan cekap. 

Tambahan pula, ketakutan terhadap kesakitan atau ketidakselesaan di kawasan perineum, terutamanya jika episiotomi atau koyakan berlaku semasa bersalin, boleh membawa kepada keadaan tidak sedar untuk menahan najis. Ini akan memburukkan lagi masalah sembelit selepas bersalin.

Selain daripada ubat-ubatan untuk merawat masalah sembelit yang di jual di farmasi atau mendapat perskripsi ubat daripada  doktor pakar, terdapat cara merawat sembelit selepas bersalin tanpa menggunakan ubat yang juga efektif. 

Cara Merawat Sembelit Selepas Bersalin Tanpa Ubat Yang Efektif

1. Banyakkan minum air kosong

Minum air kosong boleh membantu merawat sembelit selepas bersalin dengan menggalakkan pergerakan usus dan melegakan ketidakselesaan. Air kosong dapat merangsang saluran penghadaman, melegakan otot usus dan membantu melembutkan najis. Ini boleh memudahkan individu selepas bersalin untuk membuang air besar secara teratur dan mengurangkan risiko sembelit. 

Kekal terhidrat adalah penting untuk mengekalkan fungsi usus yang sihat dan meminum air boleh menggalakkan peningkatan pengambilan cecair, seterusnya menyokong kesihatan pencernaan secara keseluruhan dan mengurangkan sembelit selepas bersalin.

Kajian mendapati minum air kosong boleh membantu merawat dengan melembutkan najis dan melancarkan pembuangan air besar. Pengambilan cecair yang mencukupi, termasuk meminum air kosong dapat membantu menghidratkan badan dan melembutkan najis, menjadikan najis lebih mudah untuk dikeluarkan.

2. Minum jus buah-buahan

Minum jus buah-buahan boleh membantu merawat sembelit selepas bersalin kerana kandungan serat yang tinggi dan sifat julap semulajadi. Buah-buahan seperti prun, pir atau epal mengandungi serat larut dan sorbitol yang boleh melembutkan najis dan menggalakkan keteraturan usus. 

Mengikut kajian, jus buah-buahan dapat merawat sembelit kerana ia boleh memberi penghidratan yang baik kepada badan, mengandungi serat dan gula asli. Antara kebaikan tiga faktor ini adalah membantu melembutkan najis, menggalakkan pergerakan usus yang teratur dan boleh merangsang sistem pencernaan. 

3. Minum air halia

cara merawat Sembelit Selepas Bersalin minum air halia

Minum jus halia boleh membantu dalam merawat sembelit selepas bersalin kerana halia mempunyai manfaat penghadaman. Halia dapat merangsang saluran penghadaman, menggalakkan pengaliran jus pencernaan dan meningkatkan peristalsis, yang boleh membantu pergerakan usus yang lebih selesa dan teratur. 

Sifat anti-radang halia juga boleh mengurangkan sebarang ketidakselesaan atau kembung perut yang berkaitan dengan sembelit, menjadikan jus halia sebagai ubat yang berkesan dan semula jadi untuk sembelit selepas bersalin.

Kajian menerangkan jus halia telah digunakan secara tradisional untuk melegakan ketidakselesaan perut dan memperbaiki penghadaman. Halia dapat merangsang pengosongan gastrik dan meningkatkan aktiviti otot dalam saluran penghadaman. Kesan ini boleh membantu mengurangkan sembelit dan mungkin berpotensi untuk merawat sembelit selepas bersalin. 

4. Minum jus lemon

Minum jus lemon boleh membantu merawat sembelit selepas bersalin kerana kandungan vitamin C yang tinggi dan keasidan semulajadi. Vitamin C boleh menggalakkan fungsi usus yang sihat dan melembutkan najis. Sifat berasid jus lemon juga boleh merangsang jus pencernaan dan menggalakkan peristalsis, yang boleh membantu dalam pergerakan usus yang lebih teratur dan selesa. 

Kajian menerangkan vitamin C penting semasa tempoh selepas bersalin. Pengambilan vitamin C berkurangan semasa tempoh selepas bersalin berbanding dalam tempoh kehamilan. Pengambilan vitamin C yang mencukupi adalah penting untuk mengekalkan status pemakanan yang sihat. Oleh itu, adalah disyorkan untuk memastikan pengambilan vitamin C yang mencukupi semasa tempoh selepas bersalin untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan.

5. Makan makanan yang berserat

Serat membantu merawat sembelit selepas bersalin dengan menambahkan saiz dan meningkatkan pembentukkan najis dan melembutkan najis. Ini menjadikan najis lebih mudah untuk dikeluarkan. 

Makanan berserat tinggi, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan kekacang, menggalakkan pergerakan usus yang teratur dengan meningkatkan berat dan kandungan lembapan najis. Ini memudahkan pembuangan najis yang lebih lancar dan selesa melalui usus, mengurangkan risiko sembelit bagi individu selepas bersalin.

Kajian menerangkan serat tidak boleh dihadam, boleh melembutkan najis, memperbaiki penghadaman dan mencegah sembelit.

6. Makan buah-buahan kering

cara merawat Sembelit Selepas Bersalin makan buah kering

Buah-buahan kering seperti prun dan buah tin berkesan dalam merawat sembelit selepas bersalin kerana kandungan seratnya yang tinggi dan sifat julap semula jadi. Buah-buahan kering ini kaya dengan serat larut, yang dapat melembutkan najis, meningkatkan pembentukkan dan saiz najis, dan menggalakkan pergerakan usus yang teratur. 

Ia juga mengandungi sebatian semula jadi seperti sorbitol yang bertindak sebagai julap untuk membantu mengurangkan ketidakselesaan sembelit. Namun begitu, pengambilan buah-buahan kering secara berlebihan boleh menyebabkan tekstur najis terlalu cair atau terlalu lembut.

Kajian menerangkan buah prun yang dihasilkan daripada buah plum kering didapati lebih baik daripada psyllium untuk meningkatkan kekerapan dan konsistensi najis.

7. Makan makanan yang mengandungi probiotik

Makanan yang mengandungi probiotik dapat membantu merawat sembelit selepas bersalin dengan menggalakkan keseimbangan bakteria usus yang sihat. Probiotik ialah mikroorganisma berfaedah yang boleh meningkatkan penghadaman dan mengawal pergerakan usus.

Pengambilan makanan kaya probiotik seperti yogurt, atau sayur-sayuran yang ditapai boleh meningkatkan kesihatan usus dan meningkatkan kekerapan pergerakan usus. Ini boleh memberi manfaat untuk individu selepas bersalin yang mengalami sembelit. Probiotik boleh membantu mengekalkan sistem pencernaan yang seimbang dan mengurangkan kemungkinan sembelit dengan menyokong fungsi usus yang lebih lancar dan teratur.

Kajian menunjukkan  pengambilan susu yang ditapai secara berterusan yang mengandungi Lactobacillus casei strain Shirota (LcS) mungkin mengurangkan simptom yang berkaitan dengan sembelit, memberikan tabiat buang air yang memuaskan dan mengakibatkan pemulihan lebih awal daripada buasir pada wanita semasa tempoh selepas bersalin. 

8. Makan oat

cara merawat Sembelit Selepas Bersalin makan oat

Oat boleh membantu merawat sembelit selepas bersalin kerana kandungan serat larut yang dipanggil beta-glucan. Serat larut ini akan menambahkan saiz najis dan pembentukkan najis, melembutkan najis, dan menjadikan najis lebih mudah melalui saluran penghadaman. Ini akan menggalakkan pergerakan usus yang teratur. 

Pengambilan oat sebagai sebahagian daripada diet seimbang boleh menjadi cara semula jadi dan berkesan untuk mengurangkan sembelit selepas bersalin dengan meningkatkan kesihatan penghadaman secara keseluruhan dan menghalang najis daripada menjadi keras dan sukar untuk dikeluarkan.

Kajian mendapati oat boleh menjadi tambahan yang bermanfaat kepada diet selepas bersalin untuk membantu mengurangkan sembelit. Oat dikenali sebagai sumber serat yang baik yang boleh menggalakkan pergerakan usus yang teratur dan mengelakkan sembelit. Oleh itu, memasukkan oat ke dalam diet boleh membantu melegakan sembelit selepas bersalin.

9. Elakkan makan makanan yang diproses

Secara amnya, makanan yang diproses rendah serat dan tinggi gula dan bahan tambahan. Ini akan memburukkan lagi keadaan sembelit kerana mereka kekurangan serat pemakanan yang diperlukan untuk menggalakkan pergerakan usus yang teratur. 

Diet yang kaya dengan makanan yang diproses akan melambatkan penghadaman dan mengeraskan najis. Kajian mendapati makanan yang diproses, seperti jem, sos tomato, coklat, biskut, makanan ringan, ais krim dan gula-gula, didapati memburukkan lagi keadaan sembelit.

Produk bergula ini boleh menyumbang kepada gangguan gastrousus dan sembelit. Pengambilan snek manis yang kerap telah dikaitkan dengan peningkatan kemungkinan sembelit. Makanan yang diproses selalunya mengandungi paras natrium yang tinggi. Ini boleh menyebabkan ketidakseimbangan dalam mikrobiota usus. 

10. Jangan tangguh jika ingin membuang air besar

Melambatkan pembuangan air besar selepas bersalin boleh memburukkan lagi sembelit selepas bersalin atas beberapa faktor. Pertama, lebih lama najis kekal di dalam kolon, lebih banyak air diserap. Ini akan menjadikan najis lebih keras dan kering, dan lebih sukar untuk dikeluarkan. 

Kedua, tekanan yang dikenakan pada rektum dan lantai pelvis semasa bersalin boleh mengakibatkan otot menjadi lemah, menjadikannya lebih mencabar untuk membuang air besar. Oleh itu, melambatkan pergerakan usus boleh memburukkan lagi masalah sembelit. Ini akan membawa kepada peningkatan ketidakselesaan dan kesukaran untuk membuang najis bagi individu selepas bersalin.

Menangguhkan waktu pembuangan air besar pada kebiasaannya berkaitan dengan kanak-kanak. Tetapi kesan sampingan yang sama berkemungkinan berlaku juga pada orang dewasa termasuk wanita selepas bersalin. Kajian menerangkan menahan najis akan menyebabkan pengumpulan najis. Kolon secara beransur-ansur mengeluarkan lembapan dari najis. Ini akan menjadikan najis lebih pejal dan lebih sukar untuk dibuang. 

11. Urutan perut

cara merawat Sembelit Selepas Bersalin urutan perut

Masyarakat di Asia Tenggara tidak asing lagi dengan urutan selepas bersalin. Lazimnya, urutan badan termasuk urutan di kawasan perut bertujuan untuk memperbetulkan urat-urat para ibu supaya kembali normal. Mengurut badan juga dapat membantu dalam mengurangkan masalah sembelit dengan menggalakkan pergerakan usus.

Teknik urutan yang betul dapat merangsang saluran penghadaman, memudahkan pergerakan najis dan mengurangkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan sembelit. Selain itu, urutan perut boleh mengurangkan ketegangan pada otot perut. Ini membantu dalam melegakan sebarang ketegangan otot selepas bersalin atau ketidakselesaan yang boleh menyumbang kepada sembelit.

Kajian menunjukkan urutan perut boleh membantu dalam merawat sembelit kronik. Antara kebaikannya adalah: 

 • mengurangkan masa transit kolon
 • meningkatkan kekerapan pergerakan usus
 • melegakan kesakitan dan ketidakselesaan

Pastikan para ibu mendapatkan bantuan orang yang pakar dalam bidang urutan sebelum mendapatkan rawatan. 

12. Berjalan (jika boleh) untuk membantu pergerakkan usus

Berjalan secara perlahan boleh membantu mengurangkan sembelit selepas bersalin dengan menggalakkan pergerakan lembut dan merangsang usus.  Walaupun anda hanya melakukan pergerakan pada intensiti rendah, ia boleh menggalakkan otot perut dan saluran penghadaman mengecut dan membantu pergerakan najis melalui usus. 

Selain itu, berjalan boleh meredakan ketegangan otot selepas bersalin, meningkatkan kesejahteraan keseluruhan dan  menangani sembelit. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk anda mendapatkan nasihat doktor sebelum berjalan untuk memastikan keadaan anda selamat.

Kajian menerangkan berjalan boleh membantu melegakan sembelit selepas bersalin. Senaman aerobik, seperti berjalan pantas, meningkatkan kadar jantung dan pernafasan, merangsang pengecutan semula jadi otot usus dan meningkatkan pergerakan peristaltik yang membantu pergerakan usus. Senaman fizikal yang sederhana seperti berjalan selepas bersalin boleh menegangkan otot kendur dan memperbaiki pergerakan makanan melalui kolon. 

13. Lakukan aktiviti yang mengurangkan stress 

Mengurangkan tekanan boleh memberi manfaat dalam merawat sembelit selepas bersalin kerana tahap tekanan yang tinggi boleh menjejaskan penghadaman dan fungsi usus secara negatif. Tekanan boleh membawa kepada perubahan dalam motilitas usus dan melambatkan proses pencernaan.

Antara aktiviti yang para ibu boleh lakukan untuk mengurangkan stress adalah:

 • Menyimpan jurnal untuk menulis fikiran, perasaan dan pengalaman sebagai cara terapeutik untuk memproses emosi dan mengurangkan tekanan.
 • Melibatkan diri dalam aktiviti kreatif seperti melukis, melukis, atau mengait.
 • Berendam dalam air panas bersama campuran aromaterapi (minta nasihat doktor terlebih dahulu)
 • Membaca novel atau buku kegemaran
 • Mendengar musik atau alunan yang menenangkan 

Kajian menerangkan apabila seseorang itu tertekan, tindak balas semula jadi badan mereka adalah untuk mengaktifkan mod “fight or flight”. Tindak balas ini boleh menjejaskan sistem penghadaman yang menyebabkan perubahan dalam pergerakan usus, termasuk sembelit. 

Kesimpulan

Punca sembelit selepas bersalin adalah:

 • Penurunan dan penaikan hormon yang menyebabkan kelonggaran otot usus
 • Otot lantai pelvis  yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan kawalan usus boleh menjadi lemah atau rosak semasa bersalin
 • Keadaan tidak sedar untuk menahan najis disebabkan oleh ketakutan terhadap kesakitan atau ketidakselesaan di kawasan perineum

Berikut adalah 13 cara merawat sembelit selepas bersalin:

 1. Banyakkan minum air kosong
 2. Minum jus buah-buahan
 3. Minum air halia
 4. Minum jus lemon
 5. Makan makanan yang berserat
 6. Makan buah-buahan kering
 7. Makan makanan yang mengandungi probiotik
 8. Makan oat
 9. Elakkan makan makanan yang diproses
 10. Jangan tangguh jika ingin membuang air besar
 11. Urutan perut
 12. Berjalan (jika boleh) untuk membantu pergerakkan usus
 13. Lakukan aktiviti yang mengurangkan stress

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan