10 Jenis Beras Untuk Kencing Manis Yang Anda Boleh Cuba

Artikel ini bincang tentang beras untuk kencing manis. Ramai takut nak makan nasi semasa mengalami kencing manis. Tetapi yang penting itu anda pilih beras yang rendah Indeks glisemia (GI). Selain pilihan beras, anda juga patut kurang makan nasi.

Mari kita lihat tentang 11 jenis beras untuk kencing manis dan Indeks glisemia (GI) mereka.

Jenis Beras Untuk Kencing Manis Yang Baik

1. Beras hitam

Beras Untuk Kencing Manis Beras Hitam

Beras hitam, sering dirujuk sebagai ‘beras terlarang’ atau ‘forbidden rice’ boleh menjadi pilihan beras untuk kencing manis yang bermanfaat untuk individu yang menghidap diabetes. Beras yang unik ini kaya dengan antosianin, iaitu antioksidan yang juga ditemui dalam buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna gelap. Antosianin telah dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan termasuk kesan anti-radang dan potensi pengawalan gula darah. 

Beras hitam juga mengandungi tahap serat yang lebih tinggi yang boleh membantu dalam memperlahankan penyerapan glukosa dan menggalakkan kawalan gula darah yang lebih baik. Selain itu, kehadiran vitamin dan mineral penting dalam beras hitam menyumbang kepada kesihatan keseluruhan. 

Kajian mendapati kandungan antosianinnya yang tinggi di dalam beras hitam telah terbukti mempengaruhi penyerapan glukosa, rembesan insulin dan metabolisme lipid. Selain itu, beras hitam adalah sumber yang kaya dengan asid γ-aminobutyric (GABA) yang mempunyai ciri anti-diabetes. Kajian ini juga menunjukkan bahawa suplemen beras hitam bercambah membantu mencegah dan menguruskan akibat diabetes mellitus.

Beras hitam bercambah adalah sejenis beras yang dibiarkan bercambah dalam tempoh yang singkat. Proses ini mengaktifkan enzim dalam beras yang memecah asid phytic dan antinutrien lain. Percambahan juga meningkatkan tahap nutrien tertentu, seperti asid γ-aminobutyric (GABA), antosianin dan antioksidan.

Indeks glisemia (GI) – Beras hitam : 42

2. Wild rice

Beras Untuk Kencing Manis Wild Rice

Wild rice boleh menjadi beras untuk kencing manis kerana profil pemakanannya yang unik. Tidak seperti beras putih tradisional, beras ini adalah bijirin penuh yang mengandungi lebih banyak serat, vitamin dan mineral. Kandungan serat yang lebih tinggi menyumbang kepada proses penghadaman yang lebih perlahan. Ini akan membawa kepada pelepasan glukosa secara beransur-ansur ke dalam aliran darah dan kawalan gula darah yang lebih baik. 

Selain itu, beras ini kaya dengan antioksidan, seperti anthocyanin dan flavonoid yang mungkin mempunyai sifat anti-radang dan potensi manfaat untuk individu yang menguruskan diabetes. Mengamalkan pengambilan wild rice ke dalam diet seimbang yang merangkumi pelbagai makanan padat nutrien boleh menawarkan bukan sahaja tekstur dan rasa yang menyenangkan tetapi juga dapat membantu untuk mengekalkan paras gula darah yang stabil. 

Kajian mendapati wild rice bermanfaat untuk pesakit diabetes kerana kandungan serat pemakanannya yang tinggi, paras karbohidrat yang lebih rendah dan kandungan magnesium tiga kali ganda lebih tinggi berbanding nasi putih dan kanji gandum yang diproses. Manfaat-manfaat ini boleh meningkatkan kepekaan insulin, mengurangkan rembesan insulin, dan mengurangkan simpanan lemak. Ini dapat membantu menguruskan paras gula dalam darah.

Selain itu, beras ini mengandungi unsur nutraseutikal yang boleh meningkatkan profil lipid darah dan menyekat tekanan oksidatif, menjadikannya sumber makanan yang berpotensi  untuk mencegah penyakit metabolik kronik berkaitan pemakanan.


Indeks glisemia (GI) – Wild Rice : 45

3. Beras basmati

Beras Untuk Kencing Manis Beras Basmati

Beras basmati boleh menjadi pililhan beras untuk kencing manis yang baik kerana indeks glisemiknya yang lebih rendah berbanding dengan jenis beras lain. Indeks glisemik yang lebih rendah menyebabkan peningkatan paras gula darah yang lebih perlahan dan stabil. Ini dapat membantu menguruskan paras glukosa dengan lebih berkesan. 

Komposisi unik beras Basmati termasuk paras amilosa yang lebih tinggi dan paras amilopektin yang lebih rendah. Ini dapat menyumbang kepada penghadaman dan penyerapan yang lebih perlahan, dan juga mencegah lonjakan gula darah yang cepat.

Selain itu, beras Basmati mengandungi nutrien penting seperti serat, vitamin dan mineral yang boleh memberi manfaat untuk kesihatan keseluruhan, termasuk kawalan glisemik. Perlu dingatkan bahawa kesederhanaan adalah kunci dan kawalan hidangan tetap penting bagi individu yang menghidap kencing manis untuk mengekalkan diet yang seimbang dan paras gula darah yang stabil.

Kajian menunjukkan beras basmati mengandungi kanji tahan atau resistant starch (RS) yang boleh membantu dalam mengurangkan kadar penghadaman kanji dan paras glukosa darah. Pati tahan kanji dalam beras mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk:

 • Kawalan gula darah yang lebih baik
 • Mengurangkan risiko diabetes jenis 2
 • Perasaan kenyang bertambah
 • Mengurangkan penyerapan kalori
 • Kesihatan usus bertambah baik

Indeks glisemia (GI) – Beras basmati : 50

4. Beras perang

Beras Untuk Kencing Manis Beras Perang

Beras perang sering dianggap sebagai pilihan beras untuk kencing manis yang baik untuk individu yang menghidap diabetes kerana kandungan seratnya yang lebih tinggi dan indeks glisemik yang lebih rendah berbanding beras putih. Serat dalam beras perang, terutamanya lapisan dedak dan kuman yang dikekalkan semasa pemprosesan.

Ini akan melambatkan penghadaman dan penyerapan karbohidrat, dan mengakibatkan peningkatan paras gula darah secara beransur-ansur. Pembebasan glukosa yang lebih perlahan ini membantu dalam menguruskan lonjakan gula darah dan menyumbang kepada kawalan glisemik yang lebih baik.

Tambahan lagi, beras perang kaya dengan nutrien penting seperti magnesium yang dikaitkan dengan sensitiviti insulin yang lebih baik. Mengikut kajian, menggantikan beras putih dengan beras perang boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 16%.

Di samping itu, beras perang telah ditunjukkan untuk meningkatkan metabolisme glukosa walaupun pada individu tanpa diabetes. Kandungan serat yang lebih tinggi dalam beras perang boleh membantu dalam mengurangkan kepekatan glukosa plasma selepas makan,menjadikannya pilihan yang baik untuk pesakit kencing manis.

Indeks glisemia (GI) – Beras perang : 50

5. Matta atau beras rosematta

Beras Untuk Kencing Manis Beras Merah

Beras rosematta, juga dikenali sebagai beras merah adalah pilihan beras untuk kencing manis yang berkhasiat. Beras unik ini mengekalkan lapisan dedaknya memberikannya warna merah atau perang yang tersendiri dan kandungan serat yang lebih tinggi berbanding beras putih.

Kandungan serat yang meningkat menyumbang kepada penghadaman dan penyerapan karbohidrat yang lebih perlahan. Ini mengakibatkan kesan yang lebih beransur-ansur pada paras gula dalam darah. 

Selain itu, beras merah mengandungi nutrien penting seperti magnesium dan antioksidan yang boleh menyokong kesihatan keseluruhan dan berpotensi membantu dalam kawalan glisemik yang lebih baik.  Kajian menunjukkan ekstrak koji beras merah didapati dapat mengurangkan hiperglikemia dengan meningkatkan pengambilan glukosa dan tahap pengangkut glukosa jenis 4 dalam otot rangka dalam model tikus yang menghidap diabetes. 

Kajian ini telah menunjukkan kesan yang menggalakkan pada berat badan, pengambilan makanan, pengambilan air, glukosa darah dan lipid plasma. Ini menunjukkan bahawa ekstrak koji beras merah berpotensi menjadi makanan berfungsi untuk rawatan diabetes mellitus atau kencing manis.

Indeks glisemia (GI) – Beras merah : 55

6. Beras rebus

Beras rebus atau ‘parboiled rice’ adalah pilihan beras untuk kencing manis yang baik kerana kaedah pemprosesannya yang unik yang melibatkan sebahagian mendidih beras dalam sekamnya sebelum dikisar. Proses ini membantu mengekalkan sebahagian besar nutrien termasuk serat, yang terdapat dalam lapisan dedak luar bijirin beras. 

Kandungan serat yang lebih tinggi dalam beras rebus menyumbang kepada penghadaman dan penyerapan karbohidrat yang lebih perlahan. Ini akan membawa kepada pelepasan glukosa yang lebih beransur-ansur dan stabil ke dalam aliran darah. Ciri ini boleh membantu dalam menguruskan paras gula dalam darah dan mencegah peningkatan gula dalam darah. 

Selain itu, beras rebus membekalkan vitamin dan mineral penting, menjadikannya pilihan berkhasiat dalam diet yang seimbang. Kajian menerangkan Kami menyimpulkan beras parboiled adalah alternatif yang lebih baik kepada beras putih atau beras perang untuk individu diabetes untuk mengawal hiperglikemia selepas makan.

Indeks glisemia (GI) – Beras rebus : 55

7. Beras jasmine

Beras jasmine yang terkenal dengan aroma wangi dan rasa yang tersendiri boleh menjadi beras untuk kencing manis apabila dimakan secara sederhana sebagai sebahagian daripada diet seimbang. Walaupun beras melati mempunyai indeks glisemik yang lebih tinggi berbanding beberapa jenis beras lain, ia masih merupakan karbohidrat kompleks yang membekalkan tenaga penting. 

Untuk mengurangkan kesannya terhadap paras gula dalam darah, anda dinasihatkan untuk mengamalkan pengambilan nasi daripada beras jasmine dengan makanan kaya serat, protein tanpa lemak dan lemak yang sihat. Kandungan serat dalam makanan yang disertakan boleh membantu melambatkan penghadaman dan penyerapan karbohidrat. Ini dapat  menggalakkan kawalan gula darah yang lebih baik.

Kajian menerangkan beras jasmine terutamanya kultivar beras jasmine Thai merah dan hitam, didapati mempunyai kesan positif terhadap tikus yang menghidap diabetes. Kajian menunjukkan bahawa kultivar beras ini membawa kepada penambahan berat badan, meningkatkan tahap glukosa darah dan mengurangkan tekanan oksidatif dalam tikus diabetes yang disebabkan oleh streptozotocin. Ini disebabkan oleh komponen fitokimia di dalam beras jasmine termasuk cyanidin 3-glucoside (C3G), yang mempunyai kesan hipoglisemik. 

Selain itu, ekstrak beras dapat meningkatkan biomarker fungsi hati dan buah pinggang pada tikus yang menghidap diabetes. Oleh itu, beras jasmine terutamanya kultivar merah dan hitam, mungkin mempunyai potensi manfaat untuk pesakit diabetes kerana kesannya terhadap tahap glukosa darah dan komplikasi yang berkaitan dengan diabetes.

Untuk pengetahuan anda, beras kultivar ialah  jenis beras yang telah dibiakkan untuk ciri-ciri tertentu seperti saiz bijian, tekstur, rasa atau nilai pemakanan. Beras kultivar boleh dikelaskan mengikut subspesiesnya (indica atau japonica), panjang bijian (panjang, sederhana, atau pendek), dan kandungan amilosa (tinggi atau rendah).

Indeks glisemia (GI) – Beras jasmine : 60

Jenis Beras Yang Boleh Dimakan Secara Sederhana Untuk Pesakit Kencing Manis

8. Beras putih

Beras Untuk Kencing Manis Beras Putih

Beras putih, bukan pilihan beras untuk kencing manis yang optimum untuk individu yang menghidap diabetes kerana indeks glisemiknya yang lebih tinggi berbanding alternatif bijirin penuh. Beras putih melalui proses penyingkiran lapisan dedak dan kuman, yang mengandungi serat dan nutrien penting. Proses ini membawa kepada penghadaman yang lebih cepat dan pelepasan glukosa yang lebih cepat ke dalam aliran darah. Ini berpotensi menyebabkan lonjakan paras gula dalam darah. 

Namun begitu, jika diambil secara sederhana dan sebagai sebahagian daripada hidangan seimbang yang merangkumi protein, sayur-sayuran dan lemak sihat, nasi putih boleh menjadi komponen diet mesra diabetes yang boleh dikawal. Kajian menerangkan anda boleh mengambil nasi putih jika anda menghidap diabetes tetapi adalah disyorkan untuk mengurangkan nasi putih dalam diet anda dan mengisi pinggan anda dengan pelbagai bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang untuk mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

Indeks glisemia (GI) – Beras putih : 70 (Kurang Makan)

9. Beras hancur 

Beras hancur atau juga dikenali sebagai broken rice, yang terdiri daripada serpihan butir beras, boleh menjadi pilihan yang sesuai sebagai beras untuk kencing manis individu yang dimasukkan ke dalam diet yang seimbang. 

Walaupun beras hancur itu sendiri tidak mempunyai kesan yang berbeza terhadap paras gula dalam darah, tindak balas glisemiknya mungkin dipengaruhi oleh faktor seperti pemprosesan dan variasi.

Beras hancur bijirin penuh, seperti beras hancur perang atau merah, boleh memberikan serat dan nutrien tambahan berbanding versi ditapis, menyumbang kepada kawalan gula darah yang lebih baik. Pengambilan beras ini dengan protein tanpa lemak, sayur-sayuran dan lemak yang sihat boleh meningkatkan lagi nilai pemakanannya dan mengurangkan potensi lonjakan gula dalam darah. 

Beras hancur dibuat daripada sebarang jenis bijian beras yang telah dihancurkan semasa mengisar atau pemprosesan. Ini boleh termasuk beras panjang, beras sederhana, beras pendek dan juga beras pulut.

Beras hancur sama khasiatnya dengan nasi penuh, tetapi ia mempunyai tekstur dan rasa yang berbeza. Biji beras yang hancur lebih pendek dan lebih tebal daripada bijirin beras penuh dan teksturnya lebih kenyal. Beras hancur juga mempunyai rasa yang dikatakan sedikit pedas.

Beras hancur biasa digunakan dalam masakan Asia Tenggara, di mana ia digunakan untuk membuat hidangan seperti com tam (beras hancur Vietnam) dan khao khluk kapi (nasi goreng udang Thailand). Beras hancur juga digunakan dalam beberapa masakan Afrika dan Amerika Latin.

Antara kebaikan beras hancur yang dikatakan adalah:

 • Ia berkhasiat: mengandungi karbohidrat, protein, serat, vitamin dan mineral.
 • Ia adalah berpatutan: selalunya lebih murah daripada beras lain, menjadikannya pilihan yang mesra bajet.
 • Ia serba boleh: boleh digunakan dalam pelbagai hidangan, seperti nasi goreng, tumis, dan sup.
 • Ia adalah mudah untuk memasak: masak lebih cepat daripada nasi lain dan tidak perlu direndam.

Kajian menunjukkan beras hancur yang merupakan hasil sampingan proses mengisar beras, dianggap bermanfaat untuk pesakit diabetes kerana indeks glisemik (GI) yang lebih rendah berbanding beras bijirin penuh. Beras yang dihancurkan mempunyai luas permukaan yang lebih besar.

Ini membolehkan proses memasak dan penghadaman lebih cepat dan mengakibatkan kesan yang lebih rendah pada paras gula dalam darah. Ini boleh membantu pesakit diabetes menguruskan paras glukosa darah mereka dengan lebih berkesan. Selain itu, beras hancur mengandungi lebih banyak kanji tahan, yang boleh menyumbang kepada kawalan glisemik yang lebih baik.

Jenis Beras Yang Boleh Dielakkan Untuk Pesakit Kencing Manis

10. Beras pulut

Tidak semua jenis beras pulut bagus untuk pesakit kencing manis. Beras pulut mempunyai indeks glisemik (GI) yang tinggi yang menyebabkan lonjakan kadar gula darah yang cepat selepas makan. Ini boleh menjadi masalah bagi pesakit diabetes untuk menguruskan paras gula darah mereka dengan berhati-hati.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis pulut yang mempunyai GI yang lebih rendah daripada yang lain. Sebagai contoh, beras pulut hitam mempunyai GI yang lebih rendah daripada beras pulut putih. Selain itu, beras pulut yang bercambah juga boleh mengurangkan indeks glisemiknya.

Jika anda seorang pesakit kencing manis dan ingin makan pulut, adalah penting untuk memilih jenis yang mempunyai GI yang lebih rendah dan memakannya secara sederhana. Anda juga harus mengamalkan pengambilan makanan yang kaya dengan nutrien lain dan mempunyai GI rendah seperti sayur-sayuran dan protein.

Kajian mendapati beras pulut, terutamanya beras pulut perang, telah terbukti mempunyai potensi manfaat untuk pesakit diabetes. Pengambilan beras pulut perang selama 8 minggu membawa kepada kawalan glisemik yang lebih baik pada pesakit diabetes jenis 2, seperti yang dibuktikan oleh penurunan tahap HbA1c. Ini menunjukkan bahawa GBR mungkin mempunyai kesan positif dalam menguruskan paras gula dalam darah dalam pesakit diabetes.

Berikut adalah beberapa contoh beras pulut yang baik untuk pesakit kencing manis:

 • Pulut hitam: Pulut jenis ini mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah daripada pulut putih. Ia juga merupakan sumber antioksidan dan serat yang baik.
 • Pulut bercambah: Beras pulut bercambah mengurangkan indeks glisemiknya dan meningkatkan kandungan nutriennya. Ia juga merupakan sumber GABA yang baik, iaitu neurotransmitter yang mempunyai kesan menenangkan.
 • Pulut ungu: Pulut jenis ini serupa dengan pulut hitam, tetapi ia mempunyai rasa yang lebih manis sedikit. Ia juga merupakan sumber antioksidan dan serat yang baik.
 • Pulut merah: Pulut jenis ini mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah sedikit daripada pulut putih. Ia juga merupakan sumber antioksidan dan serat yang baik.

Indeks glisemia (GI) – Beras pulut putih : 90 (Patut dielakkan)

Kesimpulan

Kesimpulannya, adalah penting untuk anda memantau saiz hidangan dan memilih pilihan makanan yang padat nutrien untuk membantu menstabilkan paras gula dalam darah. Berundinglah dengan pakar kesihatan untuk nasihat pemakanan yang khusus untuk kesihatan dan keperluan anda.

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan