15 Buah Untuk Kencing Manis Yang Boleh Anda Cuba!

Artikel ini bincang tentang buah untuk kencing manis yang anda boleh cuba. Termasuk juga GI Indeks dalam buah ini. Jom kita mula.

Buah Untuk Kencing Manis Featured Image

Buah Untuk Kencing Manis

1. Buah aprikot

Buah Untuk Kencing Manis aprikot

Buah aprikot adalah buah untuk kencing manis kerana indeks glisemik yang rendah dan kandungan serat yang tinggi. Dengan kesan sederhana pada paras gula dalam darah, gula semula jadi dalam aprikot akan dilepaskan perlahan-lahan ke dalam aliran darah. Ini membantu untuk mengelakkan lonjakan gula pesat. 

Selain itu, serat dalam aprikot membantu dalam kawalan gula darah yang lebih baik dengan melambatkan penghadaman dan menggalakkan pelepasan glukosa secara beransur-ansur. Tambahan pula, aprikot kaya dengan vitamin dan antioksidan penting, seperti vitamin A dan C, yang menyumbang kepada kesihatan keseluruhan dan boleh membantu dalam menguruskan komplikasi berkaitan diabetes.

Kajian menunjukkan aprikot adalah makanan indeks glisemik (GI) yang rendah. Ia tidak menyebabkan peningkatan pesat dalam paras gula darah apabila dimakan. Aprikot adalah sumber serat yang baik yang boleh membantu mengawal paras gula dalam darah dan meningkatkan kawalan glukosa darah secara keseluruhan.

Indeks glisemia (GI) – Buah apricot : 30

2. Buah pic

Buah pic boleh menjadi pilihan buah untuk kencing manis yang baik kerana indeks glisemik yang rendah dan kandungan serat yang tinggi. Pembebasan gula secara beransur-ansur daripada pic ke dalam aliran darah membantu dalam mencegah lonjakan mendadak dalam paras gula darah. Serat dalam pic menyumbang kepada kawalan gula darah yang lebih baik dengan menggalakkan proses penghadaman yang lebih perlahan dan pelepasan glukosa yang lebih mantap. 

Selain itu, buah pic menawarkan pelbagai nutrien penting termasuk vitamin A dan C, serta antioksidan yang boleh menyokong kesihatan keseluruhan dan berpotensi mengurangkan komplikasi berkaitan diabetes. 

Kajian mendapati indeks glisemik buah pic dianggarkan sekitar 28, yang agak rendah dari segi indeks glisemik, menjadikannya selamat untuk dimakan untuk penghidap kencing manis. Indeks glisemik yang rendah menyebabkan gula dalam darah tidak melonjak serta-merta selepas memakan buah pic.

Indeks glisemia (GI) – Buah pic : 35

3. Buah beri

Buah beri adalah pilihan buah untuk kencing manis kerana indeks glisemiknya yang rendah, kandungan serat yang tinggi dan pelbagai jenis antioksidan. Buah beri, seperti strawberi, beri biru, raspberi dan beri hitam adalah padat dengan serat. Ini akan menyumbang kepada kawalan gula darah yang lebih baik dengan melambatkan penghadaman dan meminimumkan lonjakan paras glukosa. 

Antioksidan yang terdapat dalam buah beri, termasuk anthocyanin dan polifenol, telah dikaitkan dengan kesan anti-radang dan pengawalan gula darah. Tambahan lagi, kandungan karbohidrat yang agak rendah dalam buah beri menjadikannya pilihan buah yang mesra diabetes. 

Mengikut kajian, buah beri seperti blueberry, cranberi, strawberi dan raspberi didapati mempunyai kesan yang baik dalam pengurusan diabetes. Mereka boleh meningkatkan profil glisemik dan lipid yang akan meningkatkan status antioksidan dan mengurangkan biomarker aterosklerosis. Beri juga boleh meningkatkan ketahanan insulin, dislipidemia dan keradangan pada orang dewasa yang berlebihan berat badan dan obes. Ini boleh melindungi daripada perkembangan diabetes jenis 2. 

Selain itu, sebatian bioaktif diet dalam buah beri telah menunjukkan kesan antidiabetes yang konsisten dalam model eksperimen dan kajian ke atas manusia. 

Indeks glisemia (GI) – Buah beri : 25

4. Buah ceri

Buah Untuk Kencing Manis ceri

Buah ceri boleh menjadi buah untuk kencing manis yang kerana mengandungi anthocyanin, iaitu antioksidan yang mungkin mempunyai kesan anti-radang dan boleh menyumbang kepada sensitiviti insulin yang lebih baik. Kandungan serat dalam ceri juga membantu dalam mengawal paras gula dalam darah dengan melambatkan penyerapan gula. 

Selain itu, buah ceri menyediakan vitamin penting seperti vitamin C dan sebatian bermanfaat lain yang menyokong kesihatan keseluruhan. Kajian menerangkan pengambilan buah ceri boleh mengurangkan tekanan oksidatif, meningkatkan homeostasis darah dan mempunyai kesan vasoprotektif dan perlindungan kardio. 

Selain itu, penggunaan buah ceri telah dikaitkan dengan normalisasi gangguan metabolik, pengurangan pengumpulan lipid tisu dan peningkatan hemostasis glukosa dalam model diabetes. Kesan ini menjadikan buah ceri sebagai intervensi pemakanan yang berpotensi untuk komplikasi metabolik, hepatik dan vaskular dalam diabetes jenis 2.

Indeks glisemia (GI) – Buah ceri : 25

5. Buah oren

Individu yang menghidap kencing manis perlu mengambil buah oren secara sederhana kerana kandungan gula semulajadinya. Oren adalah sumber serat makanan dan vitamin C yang baik, yang boleh menyokong kesihatan keseluruhan. Kandungan serat dalam oren melambatkan proses penghadaman. Ini dapat membantu menguruskan paras gula dalam darah dengan lebih berkesan.

Kajian mendapati pengambilan buah oren mentah, 100% jus oren segar, dan jus oren manis nektar tidak mempunyai kesan ketara ke atas paras glukosa darah. Walau bagaimanapun, terdapat penurunan ketara dalam tindak balas insulin yang diperhatikan. Ini menunjukkan bahawa oren dan jus oren mungkin mempunyai kesan neutral atau berfaedah ke atas paras glukosa darah dalam individu bukan diabetes.

Indeks glisemia (GI) – Buah oren : 35

6. Buah limau gedang (grapefruit)

Buah Untuk Kencing Manis limau gedang

Grapefruit atau buah limau gedang boleh menjadi buah untuk kencing manis yang bermanfaat kerana ia agak rendah karbohidrat dan mempunyai indeks glisemik yang sederhana. Kandungan serat yang tinggi dalam limau gedang membantu melambatkan penyerapan gula, menyumbang kepada kawalan gula darah yang lebih baik. 

Selain itu, grapefruit kaya dengan vitamin C dan antioksidan lain yang boleh menyokong kesihatan keseluruhan. Sesetengah kajian mencadangkan bahawa sebatian yang terdapat dalam grapefruit boleh meningkatkan sensitiviti insulin dan membantu mengawal paras glukosa darah. 

Kajian menerangkan terdapat juga pengurangan ketara dalam paras insulin selepas glukosa 2 jam dalam kumpulan grapefruit berbanding kumpulan plasebo bagi mereka yang mengalami sindrom metabolik. Separuh daripada grapefuit segar yang dimakan sebelum makan dikaitkan dengan penurunan berat badan yang ketara. Pengambilan grapefruit juga telah meningkatkan rintangan insulin ke atas pesakit sindrom metabolik

Indeks glisemia (GI) – Buah limau gedang : 22

7. Buah epal

Buah epal boleh menjadi pilihan buah untuk kencing manis yang berkhasiat kerana kandungan serat, vitamin dan antioksidan yang tinggi. Serat larut dalam epal, terutamanya pektin, membantu melambatkan penghadaman, menghalang lonjakan kadar gula dalam darah yang cepat dan menggalakkan kawalan glisemik yang lebih baik. 

Gula semulajadi dalam epal dilepaskan secara beransur-ansur ke dalam aliran darah yang boleh memberi manfaat kepada individu yang menghidap penyakit kencing manis. 

Epal juga mengandungi pelbagai nutrien penting termasuk vitamin yang menyokong kesihatan keseluruhan. Kajian menunjukkan pengambilan buah epal sebelum makan boleh meningkatkan hiperglikemia selepas makan dalam subjek normal dan mereka yang mempunyai toleransi glukosa terjejas. Ini disebabkan oleh kehadiran fitokimia dalam epal yang diketahui dapat menghilangkan spesies oksigen reaktif dan boleh membantu dalam menguruskan diabetes.

Selain itu, serat makanan larut, fruktosa dan perencat alfa-glukosidase yang terdapat dalam buah epal dapat menyumbang kepada melambatkan peningkatan paras glukosa darah. Oleh itu, memasukkan epal ke dalam diet mungkin merupakan strategi yang mudah dan berkesan untuk menguruskan tindak balas glisemik pada individu yang mempunyai toleransi glukosa terjejas.

Indeks glisemia (GI) – Buah epal : 36

8. Buah pir

Buah pir boleh menjadi buah untuk kencing manis tambahan kerana kandungan serat yang kaya dan indeks glisemik sederhana. Serat larut dalam buah pir, seperti pektin dapat membantu dalam memperlahankan penyerapan gula. Ini akan menyumbang kepada kawalan gula darah yang lebih baik. Pembebasan glukosa yang perlahan ini membantu mencegah lonjakan kadar gula dalam darah dengan cepat. 

Buah pir juga membekalkan vitamin, mineral dan antioksidan penting termasuk vitamin C dan kalium yang menyokong kesihatan keseluruhan. Kajian mendapati anggaran ringkasan menunjukkan bahawa penggunaan epal dan pear dikaitkan dengan pengurangan 18% dalam risiko diabetes mellitus jenis 2. Peningkatan penggunaan epal dan pir satu hidangan setiap minggu dikaitkan dengan pengurangan risiko diabetes mellitus jenis 2 sebanyak 3%. 

Indeks glisemia (GI) – Buah pir : 30

9. Buah kiwi

Buah Untuk Kencing Manis kiwi

Buah kiwi sesuai dijadikan buah untuk kencing manus yang bermanfaat kerana indeks glisemik yang rendah, kandungan serat yang tinggi, dan pelbagai vitamin dan kaya dengan antioksidan. Serat dalam kiwi termasuk jenis larut dan tidak larut dapat menyumbang kepada pengurusan gula dalam darah yang lebih baik dengan memperlahankan penyerapan gula dan menggalakkan pelepasan glukosa secara beransur-ansur ke dalam aliran darah. 

Buah kiwi juga merupakan sumber vitamin C yang sangat baik, yang menyokong sistem imun dan kesihatan keseluruhan. Antioksidan yang terdapat dalam kiwi, seperti polifenol, mungkin mempunyai sifat anti-radang yang boleh memberi manfaat kepada individu yang menghidap diabetes.

Mengikut kajian, disebabkan kandungan air yang tinggi di dalam buah kiwi, 100g buah kiwi  bersamaan dengan kira-kira 5 gram (1 sudu teh) glukosa. Oleh itu, buah kiwi mempunyai kesan glisemik yang rendah dan sesuai untuk mereka yang menghidap pesakit kencing manis.

Indeks glisemia (GI) – Buah kiwi : 50

10. Buah avocado

Buah avokado boleh dijadikan buah untuk kencing manis kerana kaya dengan lemak tak tepu yang dapat menyihatkan jantung. Buah ini mempunyai kesan minimum pada paras gula dalam darah dan kandungan karbohidrat yang rendah dan serat pemakanan yang tinggi dalam avocado menyumbang kepada kawalan gula dalam darah yang lebih baik. Ini dapat melambatkan penghadaman dan menggalakkan pelepasan glukosa yang stabil. 

Selain itu, avocado adalah sumber vitamin dan mineral penting yang baik, termasuk kalium yang memainkan peranan dalam mengawal tekanan darah. Kajian mendapati penggantian separa karbohidrat kompleks yang boleh dihadam dengan asid lemak tak tepu (alpukat sebagai salah satu sumber utamanya) dalam diet pesakit diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin telah meningkatkan profil lipid dengan baik, mengekalkan kawalan glisemik yang mencukupi dan menawarkan pengurusan alternatif yang baik bagi pesakit diabetes mellitus. 

Indeks glisemia (GI) – Buah avocado : 10

11. Buah delima

Buah Untuk Kencing Manis delima

Buah delima boleh menjadi buah untuk kencing kerana kandungan antioksidan dan potensi kesan positif terhadap pengawalan gula darah. Kaya dengan polifenol, terutamanya punicalagins dan anthocyanin, buah delima mempamerkan ciri antiradang dan antidiabetes. 

Kandungan serat yang tinggi dalam biji delima juga membantu dalam melambatkan penyerapan gula. Ini dapat menyokong kawalan glisemik yang lebih baik. Selain itu, buah delima menawarkan vitamin penting, seperti vitamin C dan mikronutrien lain yang menggalakkan kesihatan keseluruhan. 

Mengikut kajian, buah delima telah didapati boleh meningkatkan homeostasis glukosa, mengurangkan tahap lipid serum, meningkatkan kepekaan insulin dan mengurangkan keradangan. Selain itu, pengambilan jus buah delima telah dikaitkan dengan memperbaiki rintangan insulin, meningkatkan fungsi sel beta dan mengurangkan glukosa serum ketika puasa dalam pesakit diabetes jenis 2. Sifat antioksidan tinggi buah delima memberi kesan anti-hiperlipidemik dan antiradang.

Indeks glisemia (GI) – Buah delima : 35

12. Buah plum

Buah plum sesuai dijadikan buah untuk kencing manis kerana indeks glisemiknya yang agak rendah dan kandungan serat yang tinggi. Serat larut dalam buah plum termasuk pektin, membantu dalam memperlahankan penyerapan gula. Ini dapat menggalakkan kawalan gula darah yang lebih baik. Pembebasan glukosa secara beransur-ansur ke dalam aliran darah boleh membantu mencegah lonjakan mendadak dalam paras gula darah. 

Buah plum juga membekalkan vitamin dan antioksidan penting seperti vitamin C dan sebatian fenolik yang menyumbang kepada kesihatan keseluruhan. Kajian menerangkan rawatan plum dengan ketara meningkatkan kepekatan adiponektin plasma dan ekspresi mRNA PPARgamma dalam tisu adiposa daripada model tikus obes secara genetik .Oleh itu, buah plum boleh meningkatkan sensitiviti insulin dalam tikus ini melalui mekanisme berkaitan adiponektin.

mRNA PPARgamma ialah sejenis molekul RNA yang mengekod protein yang dipanggil PPARgamma. Protein ini memainkan peranan dalam mengawal selia cara badan anda menggunakan dan menyimpan lemak, serta cara ia bertindak balas terhadap hormon tertentu. Tahap mRNA PPARgamma boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor, termasuk diet, senaman dan ubat-ubatan. 

Indeks glisemia (GI) – Buah plum : 35

13. Buah anggur

Buah Untuk Kencing Manis anggur

Buah anggur, walaupun manis, masih boleh dijadikan buah untuk kencing manis apabila dimakan secara sederhana. Buah anggur mempunyai indeks glisemik yang agak rendah dan gula semulajadinya jika disertakan dengan serat pemakanan dapat membantu memperlahankan penyerapan glukosa dan menyokong kawalan gula darah yang lebih baik. 

Selain itu, buah anggur mengandungi antioksidan, seperti resveratrol yang mungkin mempunyai potensi manfaat kesihatan termasuk meningkatkan sensitiviti insulin. Kajian menerangkan anggur mempunyai purata indeks glisemik dan muatan glisemik (glycemic load) yang rendah. 

Buah anggur dan buah-buahan lain yang mengandungi banyak polifenol termasuk resveratrol stilbene, flavanol quercetin, katekin dan antosianin yang telah menunjukkan potensi untuk mengurangkan hiperglisemia, meningkatkan fungsi sel beta dan melindungi daripada kehilangan sel beta. Oleh itu, dengan purata indeks glisemik dan muatan glisemik yang rendah, anggur atau produk anggur mungkin memberikan manfaat kesihatan kepada pesakit diabetes jenis 2.

Indeks glisemia (GI) – Buah anggur : 56

14. Buah melon jingga (cantaloupe)

Buah melon jingga atau cantaloupe boleh menjadi pilihan buah untuk kencing manis yang berperisa dan menghidratkan untuk apabila dimakan secara sederhana. Walaupun ia mengandungi gula semula jadi, buah ini juga menyediakan dos serat pemakanan yang baik, terutamanya dalam bentuk serat larut. Ini dapat yang membantu dalam memperlahankan penyerapan gula dan menyumbang kepada kawalan gula darah yang lebih baik. 

Selain itu, buah melon jingga  adalah sumber vitamin yang kaya, terutamanya vitamin A dan vitamin C bersama dengan nutrien penting lain. Kajian menyatakan antara khasiat buah melon jingga dalam membantu penyakit kencing manis adalah:

 • Menghalang dehidrasi – Apabila buah pinggang merembeskan air kencing untuk membersihkan lebihan gula daripada badan, ia akan mengurangkan kuantiti air dalam badan dan menyebabkan dehidrasi. 
 • Mengekalkan berat badan yang sihat – Serat dalam buah melon jingga dapat melambatkan proses penghadaman membolehkan seseorang berasa cepat kenyang dan menghalang obesiti.
 • Menghalang tekanan darah tinggi – Buah melon jingga tinggi dengan kalium dan rendah natrium. Ini dapat menghalang perkembangan tekanan darah tinggi.
 • Membantu menguruskan paras glukosa darah – Buah melon jingga mempunyai kandungan air tinggi yang dapat membantu mengeluarkan atau merembeskan gula tambahan dan mengekalkan tahap glukosa dalam darah.
 • Meningkatkan kesihatan jantung – Pengambilan buah melon jingga dapat mengurangkan masalah kesihatan berkaitan dengan jantung kerana kandungan kalium, kolin,dan serat. Nutrien ini diperlukan untuk kesihatan jantung yang baik. 

Indeks glisemia (GI) – Buah melon jingga : 65

15. Buah pisang

Buah pisang boleh menjadi buah untuk kencing manis jika diambil secara sederhana. Walaupun ia mengandungi gula semula jadi, buah pisang juga mengandungi serat makanan terutamanya serat larut yang menyumbang kepada kawalan gula dalam darah yang lebih baik dengan memperlahankan penyerapan glukosa. 

Buah pisang adalah sumber nutrien penting yang baik termasuk kalium, vitamin C dan vitamin B6. Indeks glisemik pisang adalah berbeza-beza bergantung pada kematangan buah tersebut.  Buah pisang yang masak mempunyai indeks glisemik yang lebih tinggi. Oleh itu, individu yang menghidap kencing manis mungkin mendapat manfaat daripada  pisang yang sedikit hijau atau kurang masak untuk meminimumkan kesan ke atas paras gula dalam darah. 

Kajian menunjukkan pengambilan biojisim pisang hijau telah terbukti mempunyai beberapa kesan yang baik kepada individu yang menghidap diabetes, termasuk:

 • Peningkatan dalam kawalan metabolik.
 • Pengurangan kolesterol bukan HDL (kolesterol tidak baik), berat badan, indeks jisim badan, dan jisim lemak serta peningkatan jisim tanpa lemak.
 • Peningkatan perlindungan zarah LDL (kolesterol baik) terhadap pengoksidaan yang dikaitkan dengan kandungan karotenoid yang lebih tinggi dalam zarah.
 • Potensi penurunan risiko penyakit kardiovaskular disebabkan oleh perlindungan yang lebih tinggi terhadap pengubahsuaian dalam zarah LDL (kolesterol baik).

Penemuan ini menunjukkan bahawa penggunaan biojisim pisang hijau boleh memberi kesan positif terhadap kawalan metabolik dan komposisi badan dalam individu yang menghidap penyakit kencing manis.

Biojisim pisang hijau ialah produk yang diperbuat daripada pisang yang belum masak (hijau). Ia biasanya dibuat dengan memasak pisang dan kemudian mengadunnya menjadi pes. Biojisim pisang hijau adalah sumber yang kaya dengan kanji tahan, iaitu sejenis kanji yang tidak dihadam oleh usus kecil. Pati tahan melalui usus kecil yang tidak dicerna dan ditapai oleh bakteria dalam kolon.

Indeks glisemia (GI) – Buah pisang : 51

Kesimpulan

Berikut adalah 15 buah untuk kencing manis yang anda boleh cuba.

 1. Buah apricot
 2. Buah peach
 3. Buah beri
 4. Buah ceri
 5. Buah oren
 6. Buah grapefruit (limau gedang)
 7. Buah epal
 8. Buah pir
 9. Buah kiwi
 10. Buah avocado
 11. Buah delima
 12. Buah plum
 13. Buah anggur
 14. Buah melon jingga atau cantaloupe
 15. Buah pisang

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan