Awas! 15 Tanda Kencing Manis Yang Mungkin Anda Tidak Sedari

Artikel ini bincang tentang 15 tanda kencing manis yang mungkin anda tidak sedari. Jika anda menghadapi sebarang tanda ini, anda digalakkan untuk menjumpai doktor segera.

Tanda-tanda Kencing Manis

Tanda Kencing Manis Featured Image

1. Kerap buang air kecil di waktu malam

Keadaan kerap membuang air kecil pada waktu malam, yang juga dikenali sebagai nocturia adalah salah satu tanda kencing manis awal. Apabila paras gula dalam darah sentiasa tinggi, buah pinggang berfungsi untuk mengeluarkan lebihan glukosa daripada aliran darah dengan mengeluarkannya dalam air kencing. Kencing berlebihan ini boleh menyebabkan peningkatan perjalanan waktu malam ke bilik mandi. Ini akan mengganggu corak tidur dan menyebabkan ketidakselesaan. 

Kajian menunjukkan diabetes boleh menyebabkan diuresis osmotik, yang membawa kepada peningkatan pengeluaran air kencing pada waktu malam. Ia menyumbang kepada pundi kencing yang terlalu aktif dan nokturia. 

2. Luka yang lambat sembuh atau kering

Tanda Kencing Manis luka lambat sembut

Luka yang lambat sembuh berpotensi menjadi tanda kencing manis. Paras gula darah yang tinggi pada individu yang menghidap diabetes boleh menyebabkan peredaran darah berkurangan dan kerosakan saraf. Ini menjadikannya agak mencabar untuk badan membaiki dan menyembuhkan luka dengan berkesan. 

Penyembuhan luka terjejas ini amat membimbangkan kerana ia boleh meningkatkan risiko jangkitan dan perkembangan komplikasi yang lebih serius, seperti ulser kaki diabetik. Oleh itu, individu yang menyedari bahawa kudis atau kecederaan mereka perlahan-lahan sembuh secara luar biasa harus mendapatkan rawatan perubatan dan mempertimbangkan pemeriksaan diabetes, kerana diagnosis awal dan pengurusan diabetes yang betul adalah penting dalam mencegah komplikasi lanjut dan memastikan kesihatan keseluruhan yang lebih baik.

Kajian mendapati hiperglisemia iaitu ciri khas diabetes akan membuatkan saluran darah menjadi lebih kaku, peredaran darah yang berkurangan, dan disfungsi mikrovaskular. Perubahan vaskular ini mengakibatkan pengurangan pengoksigenan tisu dan menjejaskan penghantaran sel imun ke tapak luka. Pengaliran darah yang terjejas dan penghijrahan leukosit yang berkurangan menjadikan luka diabetes lebih mudah terdedah kepada jangkitan.

3. Selalu rasa keletihan

Tanda Kencing Manis keletihan

Keletihan yang kerap boleh menjadi salah satu tanda kencing manis. Ketidakupayaan badan untuk menggunakan glukosa secara berkesan untuk tenaga boleh menyebabkan rasa letih. Paras gula darah yang tinggi juga boleh menyebabkan turun naik tahap tenaga sepanjang hari dan mengakibatkan keletihan. 

Selain itu, apabila penyakit kencing manis menjadi tidak terkawal, ia boleh menyebabkan komplikasi seperti kerosakan saraf dan masalah kardiovaskular, yang boleh menyumbang kepada keletihan keseluruhan. Jika individu mengalami keletihan yang tidak dapat dijelaskan dan berpanjangan, adalah penting untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan untuk penilaian yang sewajarnya.

Kajian menerangkan keletihan akibat diabetes mungkin disebabkan oleh perubahan biokimia dan ionik dalam otot,yang akan menjejaskan sifat elektrik dan kontraktilnya. Sifat kontraktil ialah ciri bagaimana otot mengecut, seperti kekuatan dan kelajuan. Keletihan berlaku akibat penurunan keupayaan otot untuk menghasilkan daya atau kuasa selepas penguncupan berulang.

Perubahan dalam sifat kontraktil boleh memberi impak yang ketara kepada kehidupan harian penghidap diabetes. Sebagai contoh, penghidap diabetes mungkin mengalami kesukaran melakukan aktiviti seperti berjalan, memanjat tangga dan mengangkat barang. 

Penipisan substrat, tahap ion hidrogen yang tinggi dan kehadiran fosfat dan kalium tak organik telah terlibat dalam perkembangan keletihan. Selain itu, penurunan dalam sintesis ATP disebabkan oleh penurunan ketersediaan ion kalsium di mitokondria juga boleh menyumbang kepada keletihan pada individu yang menghidap diabetes.

Kesimpulannya, rasa keletihan dalam diabetes boleh disebabkan oleh gabungan faktor biokimia, psikologi, gaya hidup dan endokrin. Ia adalah keadaan kompleks yang memerlukan pendekatan klinikal yang komprehensif untuk mengenal pasti dan mengurus punca asas.

4. Kulit terasa sangat kering

Kulit kering adalah tanda kencing manis kerana paras gula darah yang tinggi dalam diabetes boleh menyebabkan penurunan kelembapan kulit secara keseluruhan dan menyumbang kepada dehidrasi. Apabila gula dalam darah tidak diurus dengan baik, ia boleh menjejaskan keupayaan tubuh untuk menghasilkan dan mengekalkan sel-sel kulit yang sihat serta mengawal tahap kelembapan. 

Ini boleh mengakibatkan kulit kering dan gatal, yang mungkin lebih terdedah kepada keretakan dan jangkitan. Kulit kering juga boleh menjadi petanda awal komplikasi berkaitan diabetes lain, seperti peredaran darah yang lemah, yang menjejaskan kesihatan kulit. 

Kajian mendapati kulit kering yang juga dikenali sebagai xerosis, adalah manifestasi kulit biasa pada penghidap diabetes. Ia menjejaskan kira-kira 44% pesakit diabetes dan merupakan keadaan kulit kedua paling biasa yang dikaitkan dengan penyakit ini. Xerosis lebih kerap berlaku pada pesakit dengan penyakit buah pinggang. Keadaan ini tidak memerlukan rujukan kepada pakar dermatologi dan boleh diuruskan dengan mendidik pesakit tentang kepentingan menjaga kebersihan kulit dan menggunakan krim atau losyen tanpa pewangi untuk memerangkap kelembapan dalam kulit.

5. Penglihatan mata kabur

Penglihatan kabur adalah tanda kencing manis apabila paras gula dalam darah tidak dikawal dengan baik. Tahap glukosa yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan kanta mata membengkak dan menyebabkan perubahan dalam penglihatan. Penglihatan kabur sering berlaku sebagai salah satu gejala awal diabetes dan mungkin berubah-ubah dalam tahap keparahan sepanjang hari. 

Gejala ini boleh menunjukkan kedua-dua diabetes jenis 1 dan jenis 2, dan jika tidak dirawat, ia boleh membawa kepada komplikasi mata yang lebih serius, seperti retinopati diabetik. Oleh itu, jika individu mengalami perubahan yang berterusan atau mendadak dalam penglihatan mereka, adalah penting untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan untuk penilaian menyeluruh, kerana diagnosis dan pengurusan diabetes yang tepat pada masanya boleh membantu mencegah isu berkaitan penglihatan selanjutnya.

Kajian menunjukkan bengkak pada kanta mata akibat diabetes boleh membawa kepada penglihatan kabur. Jika paras gula dalam darah anda berubah dengan cepat daripada rendah kepada normal, bentuk kanta mata anda boleh terjejas dan menjadi kabur. Penglihatan anda akan kembali normal selepas gula dalam darah anda kembali stabil.

6. Kerap terasa lapar

Rasa lapar yang kerap walaupun selepas makan boleh menjadi tanda kencing manis terutamanya dalam kes paras gula darah yang tidak terkawal. Ketidakupayaan badan untuk mengawal glukosa dengan betul boleh menyebabkan bekalan tenaga yang tidak mencukupi kepada sel dan menyebabkan rasa lapar yang berterusan.

Rasa lapar yang berlebihan ini dikenali sebagai polyphagia yang boleh disertai dengan gejala lain seperti rasa dahaga yang meningkat dan kerap membuang air kecil. Ketidakupayaan badan untuk menggunakan glukosa secara berkesan memaksanya untuk memecahkan lemak dan otot untuk tenaga, menyumbang kepada penurunan berat badan dan meningkatkan lagi rasa lapar. 

Kajian menerangkan apabila insulin tidak berfungsi dengan baik, glukosa akan kekal dalam aliran darah dan menyebabkan paras gula darah tinggi. Sel-sel badan kemudiannya mengalami kekurangan tenaga dan seterusnya mencetuskan isyarat kelaparan. 

7. Kerap terasa haus

Kerap rasa dahaga yang juga dikenali sebagai polidipsia adalah salah satu tanda kencing manis. Paras glukosa yang tinggi dalam darah menyebabkan badan perlu bekerja lebih keras untuk mengeluarkan lebihan gula melalui air kencing. Ini menyebabkan dehidrasi dan mencetuskan rasa dahaga yang kuat. Keperluan berterusan untuk cecair ini adalah cara badan cuba mengimbangi kehilangan cecair. 

Menyedari rasa dahaga yang tidak dapat dijelaskan berkemungkinan menunjukkan masalah gula dalam darah. Jika individu mengalami simptom ini bersama-sama dengan tanda-tanda diabetes yang lain, adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan perubatan untuk penilaian dan diagnosis yang betul, kerana intervensi awal dan pengurusan yang berkesan boleh membantu mencegah komplikasi yang berkaitan dengan diabetes.

Kajian menerangkan pabila tahap glukosa dalam  darah tinggi, buah pinggang berfungsi untuk mengeluarkan lebihan glukosa dengan menghasilkan lebih banyak air kencing. Peningkatan pembuangan air kecil ini membawa kepada dehidrasi yang mencetuskan mekanisme dahaga badan. Akibatnya, individu yang menghidap kencing manis mungkin berasa sangat dahaga dan minum lebih banyak cecair untuk mengimbangi kehilangan cecair. 

8. Tangan atau kaki terasa kebas atau kesemutan

Tanda Kencing Manis kebas

Rasa kebas dan mengalami kesemutan, sering dirujuk sebagai paresthesia boleh menjadi tanda kencing manis, terutamanya apabila ia menjejaskan tangan, kaki, atau anggota badan. Tahap gula darah yang tinggi dalam diabetes boleh merosakkan saraf, keadaan yang dikenali sebagai neuropati diabetik, yang membawa kepada perubahan sensasi di kawasan ini. 

Neuropati ini boleh mengakibatkan kebas, kesemutan, rasa terbakar, atau kesakitan, dan ia cenderung berkembang secara beransur-ansur dari masa ke masa. Menyedari simptom-simptom ini adalah penting, kerana neuropati diabetik boleh memberi kesan yang ketara terhadap kualiti hidup seseorang dan membawa kepada komplikasi yang lebih teruk jika tidak dirawat. 

Kajian menunjukkan neuropati periferal adalah sejenis neuropati diabetik yang paling biasa. Kawasan kaki anda akan terjejas terlebih dahulu, kemudian diikuti oleh tangan dan lengan. Tanda-tanda dan gejala neuropati periferal yang termasuk:

 • Sakit menusuk yang mungkin lebih teruk pada waktu malam
 • Kepekaan yang melampau terhadap sentuhan
 • Kehilangan tindak balas refleks
 • Masalah kaki yang serius, seperti ulser, jangkitan, kecacatan, kerosakan tulang dan sendi

Oleh itu, jika individu mengalami rasa kebas atau kesemutan yang berterusan, terutamanya pada bahagian kaki, adalah penting untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan untuk penilaian menyeluruh dan pengurusan yang sesuai untuk membantu mencegah kerosakan saraf selanjutnya.

9. Hilang berat badan tanpa sebab

Kehilangan berat badan tanpa perubahan dalam diet atau aktiviti fizikal boleh menjadi tanda kencing manis. Apabila paras gula dalam darah terlalu tinggi, badan anda mungkin tidak dapat menggunakan glukosa secara berkesan untuk tenaga. Ini akan akan menyebabkan pemecahan lemak dan otot untuk bahan api, dan penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan. 

Menyedari simptom ini adalah penting kerana ia boleh menjadi petunjuk awal diabetes, terutamanya diabetes jenis 1, di mana pengeluaran insulin badan terjejas dengan ketara. Jika penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan disertai dengan gejala lain yang berkaitan dengan diabetes seperti peningkatan dahaga, kerap membuang air kecil atau keletihan, adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan perubatan untuk penilaian menyeluruh dan campur tangan yang tepat pada masanya untuk menguruskan penyakit ini.

Kajian menerangkan kencing manis boleh menyebabkan penurunan berat badan disebabkan oleh beberapa faktor. Antaranya:

 • Tahap glukosa darah yang tinggi boleh menyebabkan peningkatan pembuangan air kecil yang boleh mengakibatkan kehilangan cecair dan pengurangan berat badan. 
 • Badan tidak dapat menggunakan glukosa dengan betul untuk tenaga yang membawa kepada pecahan lemak dan tisu otot untuk bahan api.
 • Diabetes yang tidak terkawal boleh menyebabkan penurunan selera makan dan kehilangan jisim otot. 

10. Mempunyai lebih banyak jangkitan daripada kebiasaan

Jangkitan yang kerap atau berulang, seperti jangkitan saluran kencing, jangkitan kulit, atau jangkitan yis juga boleh menjadi tanda kencing manis. Paras glukosa yang tinggi dalam darah boleh melemahkan keupayaan sistem imun untuk memerangi jangkitan, menjadikannya lebih mudah untuk bakteria dan kulat berkembang dalam badan. 

Penyakit kencing manis juga boleh menyebabkan peredaran yang lemah dan kerosakan saraf. Ini akan mengurangkan keupayaan badan untuk mengesan dan melawan jangkitan. Jika individu mengalami corak jangkitan yang kerap atau teruk, adalah penting untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan untuk penilaian yang betul dan saringan diabetes, kerana diagnosis awal dan pengurusan diabetes yang berkesan boleh membantu meningkatkan tindak balas imun dan mengurangkan risiko jangkitan berulang.

Kajian mendapati penghidap diabetes lebih mudah terdedah kepada jangkitan disebabkan oleh persekitaran hiperglisemik yang menjejaskan fungsi imun. Ini termasuk kerosakan pada fungsi neutrofil, menjejaskan sistem antioksidan dan imuniti humoral. Imuniti humoral ialah sejenis imuniti adaptif yang dimediasi oleh antibodi, iaitu protein yang dihasilkan oleh limfosit B. Faktor-faktor ini menyumbang kepada kekerapan jangkitan yang lebih tinggi pada pesakit diabetes.

11. Merasa mudah marah atau mengalami perubahan emosi yang lain

Perubahan emosi juga adalah salah satu tanda kencing manis. Ketidakupayaan badan untuk mengawal glukosa dengan berkesan boleh membawa kepada variasi dalam tahap tenaga, yang boleh menjejaskan emosi seseorang. Gula darah rendah (hypoglycemia) boleh mengakibatkan kerengsaan, kekeliruan, dan perubahan mood, manakala gula darah tinggi (hiperglisemia) boleh menyebabkan perasaan keletihan dan kekecewaan. 

Keadaan turun naik emosi ini mungkin disertai dengan gejala lain yang berkaitan dengan diabetes seperti rasa dahaga yang meningkat dan kerap membuang air kecil. Kajian menunjukkan kebolehubahan glukosa dalam penyakit kencing manis, termasuk hiperglikemia dan hipoglikemia boleh menyebabkan keadaan mood negatif seperti kebimbangan, kesedihan dan kegelisahan. 

12. Kehadiran keton di dalam air kencing

Keton adalah sebatian berasid yang dihasilkan oleh hati apabila badan memecahkan lemak untuk tenaga tanpa adanya glukosa yang mencukupi. Kehadiran keton dalam air kencing boleh menjadi salah satu tanda kencing manis. 

Apabila paras gula dalam darah secara konsisten tinggi dan badan tidak dapat mengakses glukosa yang mencukupi untuk tenaga, ia mula memecahkan lemak untuk bahan api, yang membawa kepada pengeluaran keton. Kehadiran keton sering dikaitkan dengan ketoasidosis diabetik iaitu komplikasi yang serius dan berpotensi mengancam nyawa. Pemantauan keton dalam air kencing adalah bahagian penting dalam pengurusan diabetes kerana kehadiran keton boleh menandakan keperluan untuk rawatan perubatan segera untuk mencegah  ketoasidosis diabetik. 

Kajian mendapati kehadiran keton dalam air kencing boleh menunjukkan diabetes disebabkan oleh peningkatan pengeluaran badan keton semasa berpuasa yang berpanjangan, sekatan tenaga, atau ketidakseimbangan dalam metabolisme tenaga. Ini boleh berlaku dalam keadaan seperti ketoasidosis diabetik, di mana badan mula memecahkan lemak untuk tenaga, yang membawa kepada peningkatan pengeluaran keton. Oleh itu, kehadiran keton kencing boleh menjadi tanda ketidakseimbangan metabolik dan sering dikaitkan dengan diabetes.

13. Mulut kering

Tanda Kencing Manis mulut kering

Mulut kering yang berterusan berlaku kerana paras gula darah yang tinggi dalam diabetes boleh menyebabkan rasa dahaga yang meningkat dan pengurangan pengeluaran air liur  mengakibatkan sensasi mulut kering atau kering. Gejala ini, yang dikenali sebagai xerostomia, mungkin juga disertai dengan tanda-tanda lain yang berkaitan dengan diabetes seperti kerap membuang air kecil dan rasa lapar yang meningkat. 

Menyedari mulut kering sebagai tanda potensi kencing manis adalah penting kerana ia boleh menunjukkan isu dengan gula dalam darah dan membawa pengurusan diabetes. Kajian menerangkan kencing manis boleh menyebabkan kerosakan pada parenkim kelenjar, perubahan dalam peredaran mikro pada kelenjar air liur, dehidrasi dan gangguan dalam kawalan glisemik yang semuanya boleh menyumbang kepada pengurangan aliran air liur dan sensasi mulut kering.

14. Acanthosis Nigricans

Tompok gelap atau perubahan warna kulit, sering dirujuk sebagai keadaan kulit berbintik atau Acanthosis Nigricans (AN) boleh menjadi tanda kencing manis khususnya diabetes jenis 2. Perubahan kulit ini biasanya muncul di kawasan yang kerap bergesel seperti kaki, leher atau ketiak dan ia sering disertai dengan gejala lain seperti rasa dahaga yang meningkat dan kerap membuang air kecil. 

AN dipercayai dikaitkan dengan rintangan insulin iaitu ciri biasa untuk diabetes jenis 2. 

Kajian mendapati AN  telah dikaitkan dengan hiperinsulinemia iaitu keadaan insulin berlebihan dalam darah. Kajian telah menunjukkan perkaitan yang signifikan antara AN dan kehadiran diabetes mellitus jenis 2. Ini menunjukkan bahawa AN boleh berfungsi sebagai penunjuk klinikal risiko diabetes.

15. Necrobiosis Lipoidica 

Necrobiosis Lipoidica adalah keadaan kulit yang boleh dikaitkan dengan kencing manis terutamanya diabetes jenis 1, walaupun ia agak jarang berlaku. Ia dicirikan oleh perkembangan tompok kemerahan atau coklat pada kulit, biasanya pada bahagian bawah kaki. 

Tompok-tompok ini mungkin berkembang menjadi lesi berkilat yang timbul yang boleh terdedah kepada ulser. Walaupun tidak semua orang yang mempunyai necrobiosis lipoidica menghidap diabetes, keadaan ini sering dianggap sebagai manifestasi dermatologi diabetes atau mungkin dikaitkan dengan rintangan insulin.

Kajian menerangkan Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum (NLD) dianggap sebagai tanda berpotensi diabetes kerana kaitannya yang kuat dengan keadaan tersebut. Lebih daripada 50% pesakit NLD bergantung kepada insulin. Selain itu, NLD mungkin mendahului permulaan diabetes dalam beberapa kes, seterusnya menyokong kaitannya dengan penyakit itu.

Kesimpulan

Berikut adalah 15 tanda kencing manis:

 1. Kerap buang air kecil di waktu malam
 2. Luka yang lambat sembuh atau kering
 3. Selalu rasa keletihan
 4. Kulit terasa sangat kering
 5. Penglihatan mata kabur
 6. Kerap terasa lapar
 7. Kerap terasa haus
 8. Tangan atau kaki terasa kebas atau kesemutan
 9. Hilang berat badan tanpa sebab
 10. Mempunyai lebih banyak jangkitan daripada kebiasaan
 11. Merasa mudah marah atau mengalami perubahan emosi yang lain
 12. Kehadiran keton di dalam air kencing
 13. Mulut kering
 14. Acanthosis Nigricans
 15. Necrobiosis Lipoidica 

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan