13 Cara Hilangkan Kencing Manis Dengan Gaya Hidup Dan Pemakanan

Artikel ini bincang tentang cara hilangkan kencing manis termasuk:

 • Cara hilangkan kencing manis melalui gaya hidup yang betul
 • ara hilangkan kencing manis dengan pemakanan yang seimbang dan betul

Jom kita mula.

Cara hilangkan kencing manis

1. Rajin melakukan pergerakan badan secara aktif

Cara hilangkan kencing manis aktif

Aktiviti fizikal yang kerap memainkan peranan penting sebagai salah satu cara hilangkan kencing manis kerana ia dapat memberi kesan positif kepada pelbagai proses fisiologi dalam badan. Melibatkan diri dalam pergerakan aktif, seperti berjalan, berjoging atau senaman aerobik dapat meningkatkan kepekaan insulin dan membolehkan sel bertindak balas dengan lebih baik kepada insulin dan penggunaan glukosa yang efisien untuk tenaga. Keadaan ini dapat membantu mengawal paras gula dalam darah dan mengurangkan risiko rintangan insulin.

Selain itu, senaman yang kerap menyumbang kepada pengurusan berat badan dengan menggalakkan kehilangan lemak badan yang berlebihan yang berkait rapat dengan rintangan insulin dan perkembangan diabetes. Aktiviti fizikal juga dapat membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan diabetes, seperti penyakit jantung. 

Kajian menunjukkan pergerakan aktif seperti senaman boleh membantu mengurus dan merawat diabetes jenis 2 dengan meningkatkan peraturan glukosa, kepekaan insulin dan fungsi sel beta. Latihan rintangan telah menunjukkan dapat mengurangkan tahap HbA1c dan meningkatkan jisim badan tanpa lemak, manakala latihan aerobik meningkatkan kandungan mitokondria otot rangka dan enzim oksidatif. 

Senaman juga meningkatkan kawalan glisemik, isyarat insulin dan lipid darah, serta mengurangkan keradangan gred rendah. Selain itu, senaman boleh membawa kepada peningkatan fungsi sel beta pada orang dewasa dengan diabetes jenis 2. 

2. Kawal stress dengan betul

Cara hilangkan kencing manis kawal stress

Menguruskan tekanan atau stress secara berkesan adalah penting sebagai cara hilangkan kencing manis dan pencegahan diabetes. Tekanan kronik boleh menyumbang kepada perkembangan dan pemburukan diabetes dengan mencetuskan tindak balas hormon yang meningkatkan paras gula dalam darah. 

Tahap tekanan yang tinggi boleh menyebabkan rintangan insulin menjadikannya lebih sukar bagi tubuh untuk mengawal glukosa. Dengan mengamalkan teknik pengurusan tekanan seperti  meditasi, senaman pernafasan dalam atau aktiviti fizikal yang kerap, anda boleh mengurangkan kesan tekanan pada badan. 

Kajian mendapati teknik pengurusan tekanan membawa kepada peningkatan yang ketara dalam amalan penjagaan diri di kalangan pesakit diabetes jenis 2. Pengurusan tekanan memainkan peranan penting dalam penjagaan diri untuk pesakit kronik dan ia dikaitkan dengan penjagaan diri diabetes yang lebih baik. 

3. Berhenti merokok

Berhenti merokok adalah cara hilangkan kencing manis yang berkesan kerana merokok dikaitkan dengan rintangan insulin dan peningkatan risiko diabetes jenis 2. Ini mungkin disebabkan oleh kesan berbahaya tembakau pada metabolisme glukosa dan keradangan. 

Apabila anda berhenti merokok, anda bukan sahaja dapat mengurangkan risiko menghidap diabetes tetapi juga meningkatkan kesihatan kardiovaskula. Menghentikan tabiat ini dapat memberi kesan positif terhadap peredaran darah, pengoksigenan tisu dan mengurangkan keradangan.

Kajian menerangkan bekas perokok yang menghidap diabetes telah terbukti mempunyai risiko kematian yang lebih rendah berbanding dengan perokok. Berhenti merokok sangat bermanfaat untuk hasil jangka panjang dalam kalangan pesakit diabetes, walaupun hanya sedikit maklumat yang diketahui tentang kesan jangka pendek seperti penambahan berat badan dan kawalan diabetes selepas berhenti merokok.

4. Dapatkan tidur dan rehat yang cukup

Cara hilangkan kencing manis rehat

Tidur yang mencukupi dan berkualiti memainkan peranan penting dalam pengurusan penyakit kencing manis dan sebagai cara hilangkan kencing manis. Kekurangan tidur kronik atau kualiti tidur yang lemah telah dikaitkan dengan rintangan insulin, metabolisme glukosa terjejas dan peningkatan risiko diabetes jenis 2. 

Jika anda mendapat tidur yang berkualiti, badan anda akan mengalami pelbagai proses pemulihan termasuk pengawalan hormon yang terlibat dalam metabolisme glukosa. Tidur yang mencukupi membantu mengekalkan pelepasan insulin yang seimbang dan mengurangkan tahap hormon tekanan. Ini dapat menggalakkan kawalan gula darah yang lebih baik. 

Mengikut kajian, tempoh dan kualiti tidur yang mencukupi dikaitkan dengan sensitiviti insulin yang lebih baik dan metabolisme glukosa yang merupakan faktor penting dalam mencegah penyakit kencing manis. Selain itu, tidur yang cukup boleh membantu mengawal selera makan dan mengurangkan kemungkinan terlibat dalam tingkah laku yang tidak sihat seperti makan secara berlebihan, merokok, tingkah laku sedentari dan penggunaan alkohol yang semuanya dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes. 

5. Pantau paras gula darah anda

Cara hilangkan kencing manis pantau gula darah

Pemantauan  paras gula dalam darah adalah komponen penting dalam mengawal penyakit kencing manis dan sebagai cara hilangkan kencing manis dengan berkesan. Kesedaran berterusan tentang tahap glukosa dalam darah membolehkan individu membuat pengubahsuaian tentang diet, ubat dan gaya hidup mereka. Ini dapat membantu mengekalkan kawalan glisemik yang optimum. 

Pemantauan membantu anda mengenal pasti corak dan trend dalam turun naik gula dalam darah. Pendekatan proaktif ini membantu mencegah episod hiperglisemia (gula dalam darah tinggi) dan hipoglisemia (gula dalam darah rendah).

Kajian mendapati dengan mengekalkan paras gula dalam darah dalam julat sasaran, individu yang menghidap diabetes boleh mengurangkan risiko komplikasi dan mengekalkan kesihatan keseluruhan yang lebih baik. Selain itu, berkongsi tahap glukosa darah dengan pakar perubatan boleh membantu dalam membuat keputusan dan mengoptimumkan pelan rawatan. Oleh itu, pemantauan paras gula adalah bahagian penting dalam pengurusan diabetes dan boleh menyumbang kepada kawalan keadaan yang lebih baik.

6. Minum air dan kekal terhidrasi

Kekal terhidrat dengan baik adalah cara hilangkan kencing manis yang yang mudah dan efektif. Penghidratan yang betul dapat menyokong fungsi buah pinggang yang optimum,  membantu dalam penyingkiran glukosa berlebihan melalui air kencing dan mengekalkan paras gula dalam darah yang stabil. 

Pengambilan air yang tidak mencukupi boleh menyumbang kepada dehidrasi,yang boleh menyebabkan kepekatan gula dalam darah meningkat. Selain itu, kekal terhidrat adalah penting untuk pengangkutan insulin dan hormon lain yang terlibat dalam pengawalan glukosa ke seluruh badan. 

Kajian menunjukkan penghidratan yang baik dikaitkan dengan pengurangan hiperglikemia diabetik dan ketoasidosis. Dehidrasi yang disebabkan oleh eksperimen dalam pesakit kencing manis menggalakkan perkembangan hiperglisemia. Mengekalkan penghidratan yang baik boleh membantu mengurangkan risiko dan keparahan komplikasi diabetes.

7. Pilih makanan yang mengandungi lemak yang sihat

Cara hilangkan kencing manis lemak sihat

Pengambilan lemak sihat ke dalam diet seseorang adalah strategi cara hilangkan kencing manis yang efektif. Makanan yang mengandungi lemak baik seperti avocado, kekacang dan minyak zaitun memainkan peranan penting dalam menggalakkan kepekaan insulin dan mengekalkan paras gula darah yang stabil. 

Lemak ini menyumbang kepada diet yang seimbang dan berkhasiat, menyediakan sumber tenaga yang berterusan dan membantu mengawal keinginan untuk makanan bergula dan diproses. Selain itu, lemak sihat menyokong kesihatan kardiovaskular, mengurangkan risiko komplikasi yang sering dikaitkan dengan diabetes. 

Kajian mendapati lemak baik seperti lemak tak tepu boleh membantu meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Menggantikan lemak tepu dan asid lemak trans dengan lemak tak tepu telah terbukti mempunyai kesan yang baik terhadap sensitiviti insulin dan berkemungkinan mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

8. Perbanyakkan makanan daripada tumbuhan

Cara hilangkan kencing manis serat

Meningkatkan pengambilan makanan berasaskan tumbuhan adalah strategi yang bagus sebagai cara hilangkan kencing manis dan mencegah kencing manis. Makanan daripada tumbuhan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan kekacang kaya dengan serat, antioksidan dan nutrien penting yang menyokong kesihatan keseluruhan dan memainkan peranan penting dalam kawalan glisemik. 

Kandungan serat dalam makanan tumbuhan membantu mengawal paras gula dalam darah dengan memperlahankan penyerapan glukosa, menggalakkan pembebasan tenaga yang beransur-ansur dan stabil. Selain itu, diet berasaskan tumbuhan kebanyakkannya lebih rendah dalam lemak tepu dan lebih tinggi dalam lemak tak tepu. Ini dapat menyumbang kepada kepekaan insulin yang lebih baik dan kesihatan kardiovaskular. 

Kajian menerangkan diet berasaskan tumbuhan dapat mengurangkan rintangan insulin, menurunkan paras hemoglobin A1c, mengurangkan komplikasi berkaitan diabetes dan faktor risiko kardiovaskular. Selain itu, sumber protein tumbuhan mempunyai kesan yang baik terhadap kawalan glisemik. Makanan tumbuhan keseluruhan dan diproses secara minimum boleh meningkatkan rintangan insulin dan kawalan glisemik. 

9. Pilih makanan yang berindeks glisemik rendah

Memilih makanan rendah glisemik adalah strategi asas sebagai cara hilangkan kencing manis. Makanan glisemik rendah mempunyai kesan yang lebih perlahan pada paras gula dalam darah dan menghalang lonjakan gula yang cepat. Makanan berindeks glisemik rendah termasuk bijirin penuh, kekacang, sayur-sayuran bukan berkanji,dan buah-buahan tertentu,dihadam dengan lebih perlahan yang membawa kepada pelepasan glukosa secara beransur-ansur ke dalam aliran darah. 

Penyerapan yang lebih perlahan ini membantu mengekalkan paras gula darah yang stabil dan mengurangkan risiko rintangan insulin. Selain itu, makanan ini menyumbang kepada rasa kenyang dan boleh membantu dalam pengurusan berat badan, mengurangkan kemungkinan pengambilan kalori yang berlebihan.

Kajian menunjukkan pengambilan makanan rendah glisemik boleh mengawal paras gula dalam darah mereka dengan lebih baik yang penting untuk mengurus dan mencegah penyakit kencing manis. 

10. Pantau pengambilan karbohidrat anda

Memantau pengambilan karbohidrat adalah aspek asas dalam usaha dan cara hilangkan kencing manis. Karbohidrat mempunyai kesan langsung ke atas paras gula dalam darah dan mengawal pengambilannya membolehkan individu yang menghidap kencing manis membuat pilihan pemakanan yang baik. 

Dengan memahami kuantiti dan jenis karbohidrat dalam makanan, anda boleh menguruskan dos insulin atau ubat dengan lebih baik. Tindakan ini dapat mencegah lonjakan paras gula dalam darah. 

Amalan ini menggalakkan kawalan hidangan yang lebih baik dan menggalakkan pemilihan karbohidrat kompleks seperti bijirin penuh dan kekacan, yang membekalkan tenaga yang berterusan dan mempunyai kesan minima pada gula dalam darah. 

Mengikut kajian, didapati pesakit diabetes jenis 2 mempunyai pengambilan karbohidrat yang tinggi, melebihi pengambilan harian yang disyorkan. Dengan memantau dan mengurangkan pengambilan karbohidrat, individu boleh menguruskan tahap glukosa darah mereka dengan lebih baik. 

Selain itu, kajian ini menekankan kepentingan mengurangkan pengambilan makanan berkanji seperti nasi dan meningkatkan penggunaan sayur-sayuran untuk memenuhi garis panduan diet yang disyorkan untuk pengurusan diabetes.

11. Kurangkan daging merah dan daging yang diproses

Mengurangkan pengambilan daging merah dan daging yang diproses adalah pilihan pemakanan yang baik dan cara hilangkan kencing manis yang berkesan. Pengambilan tinggi daging merah dan daging yang diproses telah dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2 kerana kandungan lemak tepu dan pengawetnya. 

Daging merah dan daging yang diproses boleh menyumbang kepada rintangan insulin dan keradangan.  Memilih sumber protein tanpa lemak seperti ayam, ikan, tauhu atau kekacang boleh memberikan nutrien penting tanpa kesan buruk yang berkaitan dengan daging merah dan diproses. 

Bukti daripada kajian jangka panjang menunjukkan bahawa diet yang tinggi dengan daging merah dan daging diproses dikaitkan dengan peningkatan risiko T2D. Selain itu, menggantikan daging merah dan diproses dengan sumber protein berasaskan tumbuhan seperti kekacang  telah  mengurangkan risiko penyakit kronik dan kematian pramatang. 

12. Kurangkan pengambilan garam dan gula yang tinggi

Mengurangkan pengambilan gula dan garam adalah langkah penting dalam cara hilangkan kencing manis. Penggunaan gula yang berlebihan terutamanya daripada sumber yang ditapis dan diproses akan menyumbang kepada peningkatan paras glukosa darah dan rintangan insulin. 

Dengan meminimumkan gula tambahan dan memilih pemanis semulajadi boleh mengawal paras gula dalam  darah dengan lebih baik dan mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2. 

Sama juga dengan pengambilan garam yang berlebihan yang dikaitkan dengan rintangan insulin dan hipertensi. Mengurangkan pengambilan garam akan menyokong kesihatan kardiovaskular secara keseluruhan dan membantu menguruskan tekanan darah yang secara tidak langsung memberi manfaat kepada pencegahan diabetes. 

Kajian mendapati pengambilan garam yang tinggi boleh menyumbang kepada mikroalbuminuria pada individu yang menghidap diabetes terutamanya pada individu yang berlebihan berat badan dan boleh mengaktifkan faktor yang bertanggungjawab untuk perkembangan mikroangiopati diabetik. 

Pengambilan gula yang tinggi pula, secara langsung dikaitkan dengan peningkatan risiko obesiti, penyakit hati berlemak dan sindrom metabolik yang kesemuanya merupakan faktor risiko diabetes jenis 2. 

13. Makan makanan yang kaya dengan probiotik

Menggabungkan makanan kaya probiotik ke dalam diet boleh menjadi salah satu cara hilangkan kencing manis. Probiotik adalah bakteria berfaedah yang boleh mempengaruhi kesihatan usus secara positif dan menyumbang kepada kesejahteraan metabolik. 

Makanan seperti yogurt, kimchi, pes miso dan pilihan lain yang ditapai mengandungi bakteria berfaedah ini. Probiotik mungkin menyumbang kepada tahap keradangan yang lebih baik dan mikrobiom usus yang lebih seimbang. Ini berpotensi memberi kesan kepada rintangan insulin. 

Kajian menerangkan makanan yang kaya dengan probiotik seperti yogurt  disyorkan sebagai sebahagian daripada pemakanan sihat untuk menguruskan diabetes jenis 2 (T2D) dan komplikasinya. Kebaikan pengambilan makanan kaya probiotik dalam konteks pengurusan penyakit kencing manis adalah berkaitan dengan potensi kesannya terhadap kesihatan usus, mikrobiom dan kesihatan metabolik keseluruhan. 

Amalan ini tidak secara langsung akan menghilangkan kencing manis, tetapi gabungan amalan ini, perubahan gaya hidup yang baik dan pemakanan yang sihat dapat membantu anda untuk mencapai target kesihatan yang baik termasuk bebas daripada penyakit kencing manis. 

Kesimpulan

Berikut adalah cara hilangkan kencing manis yang berkesan:

 1. Rajin melakukan pergerakan badan secara aktif
 2. Kawal stress dengan betul
 3. Berhenti merokok
 4. Dapatkan tidur dan rehat yang cukup
 5. Pantau paras gula darah anda
 6. Minum air dan kekal terhidrasi
 7. Pilih makanan yang mengandungi lemak yang sihat
 8. Perbanyakkan makanan daripada tumbuhan
 9. Pilih makanan yang berindeks glisemik rendah
 10. Pantau pengambilan karbohidrat anda
 11. Kurangkan daging merah dan daging yang diproses
 12. Kurangkan pengambilan garam dan gula yang tinggi
 13. Makan makanan yang kaya dengan probiotik

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan