12 Jenis Roti Untuk Kencing Manis Anda Boleh Makan

Artikel ini bincang tentang roti untuk kencing manis. Ia adalah sangat penting untuk memilih roti yang sesuai supaya gula darah anda tidak melonjak. Jom kita mula.

roti untuk kencing manis featured image

Jenis Roti Untuk Kencing Manis

1. Roti rendah glisemik

Roti rendah glisemik adalah salah satu roti untuk kencing manis kerana ia memberi kesan yang lebih perlahan terhadap paras gula dalam darah berbanding roti glisemik tinggi. Indeks glisemik (GI) mengukur seberapa cepat karbohidrat dalam makanan ditukar menjadi glukosa dan memasuki aliran darah. 

Makanan dengan indeks glisemik rendah melepaskan glukosa secara beransur-ansur dan  menghalang lonjakan paras gula dalam darah. Roti glisemik rendah pada kebiasaannya diperbuat daripada bijirin penuh yang mengandungi karbohidrat kompleks, serat dan nutrien. Komponen ini dapat memperlahankan penghadaman dan penyerapan karbohidrat. Ini akan menyebabkan membawa kepada pelepasan glukosa yang lebih beransur-ansur dan stabil. 

Kajian mendapati makanan dengan indeks glisemik (GI) rendah lebih disukai oleh mereka yang cuba menguruskan glukosa darah mereka seperti pesakit diabetes. Pengambilan roti rendah glisemik boleh membantu dalam menguruskan tahap glukosa darah dan mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan diabetes.

2. Roti pelbagai bijirin (multigrain)

roti untuk kencing manis multigrain

Roti yang mengandungi pelbagai bijirin boleh menjadi pilihan roti untuk kencing manis kerana kandungan karbohidrat yang kompleks dan kepelbagaian kandungan bijirin penuh. Tidak seperti bijirin ditapis, bijirin penuh yang terdapat dalam roti multigrain mengandungi serat yang dapat memperlahankan pencernaan dan penyerapan karbohidrat. 

Pembebasan glukosa secara beransur-ansur ini ke dalam aliran darah membantu mencegah lonjakan paras gula dalam darah,  lalu memberikan tenaga yang lebih stabil dan berterusan. Selain itu, campuran pelbagai bijirin dalam roti ini yang  mengandungi pelbagai nutrien seperti vitamin, mineral dan antioksidan yang penting untuk kesihatan. 

Kajian menunjukkan roti multigrain yang dikukus mempunyai indeks glisemik yang rendah dan didapati telah dapat meningkatkan glikogen hati dan mengurangkan tahap trigliserida dan insulin. Ia juga dapat meningkatkan toleransi glukosa oral dan paras lipid darah pada tikus yang menghidap diabetes. 

3. Roti bijirin penuh (wholegrain)

Roti wholegrain dikatakan sesuai untuk dijadikan roti untuk kencing manis kerana ia mengandungi keseluruhan isirong bijirin seperti bran, germa dan endosperma. Ini dapat mengekalkan jumlah serat, vitamin dan mineral yang lebih tinggi berbanding dengan bijirin yang ditapis. Kehadiran serat juga dapat menyumbang kepada rasa kenyang yang lebih baik, membantu dalam pengurusan berat badan.

Kajian menunjukkan bahawa penggunaan roti bijirin penuh menghasilkan penanda metabolisme glukosa yang lebih baik dan peningkatan kepekatan asid lemak rantai pendek serum dalam individu yang sihat. Selain itu, pengambilan bijirin penuh telah dikaitkan dengan pengurangan risiko diabetes mellitus jenis 2 (T2DM).  

Tambahan pula, menggantikan diet yang sihat dengan bijirin penuh telah membawa kepada peningkatan ketara dalam glukosa plasma berpuasa, hemoglobin glikosilas  dan rintangan insulin dalam pesakit diabetes yang berlebihan berat badan. 

4. Roti tanpa bijirin

Roti tanpa bijirin pada kebiasaannya diperbuat daripada tepung badam atau kelapa. Kandungan karbohidrat yang lebih rendah dan mengandungi lemak dan protein sihat menjadikannya sesuai sebagai roti untuk kencing manis. Ini dapat menjadikan paras gula dalam darah lebih terkawal. Karbohidrat yang rendah dapat membantu meminimumkan lonjakan glukosa dalam darah dan menyumbang kepada kawalan glisemik yang lebih baik. 

Selain itu, pilihan roti tanpa bijirin selalunya mengandungi lebih banyak serat dan nutrien yang dapat menyokong kesihatan metabolik. Mengikut kajian, apabila roti gandum digantikan dengan tepung walnut (tanpa bijirin) ia akan menghasilkan roti yang kurang karbohidrat, mengandungi protein yang tinggi, dan kurang lemak. Penyelidik mencadangkan bahawa menggunakan 15% tepung walnut dalam roti adalah keseimbangan yang baik untuk kesihatan.

5. Roti sprouted (sprouted bread)

Roti sprouted boleh menjadi pilihan roti untuk kencing manis yang baik untuk kerana manfaatnya dalam pengurusan gula dalam darah. Semasa proses percambahan, bijirin dalam roti sprouted mengalami perubahan enzimatik yang memecahkan beberapa kanji kepada gula yang lebih ringkas. Ini boleh menghasilkan roti dengan indeks glisemik yang lebih rendah dan mempunyai kesan yang lebih ringan pada paras gula dalam darah. 

Selain itu, sprouted bread juga mengandungi lebih banyak nutrien dan serat berbanding roti konvensional. Serat yang meningkat boleh memperlahankan lagi pencernaan dan penyerapan karbohidrat. Ini akan mengawal paras gula dalam darah menjadi lebih stabil. 

Kajian menerangkan roti sprouted mempunyai indeks glisemik terendah, berbanding roti pelbagai bijirin, sourdough atau roti putih. Ini dapat mengelakkan lonjakan gula dalam darah. Roti ini juga dapat membantu anda untuk menurunkan berat badan. 

6. Roti biji chia

Roti biji chia boleh menjadi pilihan roti untuk kencing manis kerana ia kaya dengan serat larut yang dapat membantu memperlahankan penyerapan karbohidrat dan mengawal paras gula dalam darah. Serat larut membentuk bahan seperti gel apabila dicampur dengan cecair, mewujudkan rasa kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.

Biji chia juga mengandungi lemak sihat terutamanya asid lemak omega-3 yang boleh menyumbang kepada kesihatan kardiovaskular. Gabungan serat, lemak sihat dan nutrien dalam roti biji chia boleh menyumbang kepada kawalan glisemik yang lebih baik.

Kajian mendapati roti biji chia bermanfaat untuk pesakit diabetes kerana keupayaannya menurunkan indeks glisemik (GI) dan beban glisemik (GL) roti. Selain itu, biji chia mengandungi sejumlah tinggi sebatian fenolik dan antioksidan semulajadi yang boleh memberi kesan positif pada metabolisme glukosa. 

7. Roti spelt

Roti spelt boleh menjadi pilihan roti untuk kencing manis yang baik kerana komposisi pemakanannya yang unik. Spelt adalah sejenis ialah bijirin purba yang mengandungi karbohidrat kompleks, serat dan pelbagai nutrien. 

Kandungan serat dalam roti ini dapat memperlahankan penghadaman dan penyerapan karbohidrat yang mengakibatkan pelepasan glukosa yang beransur-ansur ke dalam aliran darah. Ini boleh membantu mengelakkan lonjakan  paras gula dalam darah. 

Selain itu, roti spelt mengandungi nutrien penting seperti magnesium dan vitamin B yang memainkan peranan dalam metabolisme tenaga dan kesihatan keseluruhan. Kajian pada tahun 2013 mendapati pengambilan bijirin penuh yang tinggi (3 hidangan sehari) dikaitkan dengan pengurangan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 32%. Bijirin yang ditapis pula tidak menunjukkan faedah yang sama. 

8. Roti kaya serat

Roti berserat tinggi sangat sesuai menjadi roti untuk kencing manis kerana kesan positifnya terhadap pengurusan gula dalam darah. Kandungan serat yang tinggi dalam jenis roti ini pada kebiasaaanya diperoleh daripada bijirin penuh, kekacang, atau sumber serat tambahan yang melambatkan penghadaman dan penyerapan karbohidrat. Ini mengakibatkan pelepasan glukosa secara beransur-ansur dan stabil ke dalam aliran darah.

Roti kaya serat juga menyokong kesihatan pencernaan, mengawal paras kolesterol dan mengandungi nutrien penting. Pengambilan roti berserat tinggi dalam diet individu yang menghidap diabetes boleh menjadi strategi yang berkesan untuk meningkatkan kawalan glisemik, kesihatan secara keseluruhan dan mengekalkan diet yang seimbang. 

Antara contoh roti yang kaya serat termasuk:

 • Roti Gandum Penuh: Pilih roti yang diperbuat daripada tepung gandum, kerana ia mengekalkan bran dan germa yang memberikan lebih banyak serat dan nutrien berbanding tepung ditapis.
 • Roti Flaxseed: Roti ini membekalkan asid lemak omega-3 yang boleh memberi manfaat untuk kesihatan jantung.
 • Roti Psyllium Husk: Psyllium Husk ialah sumber pekat serat larut dan boleh dimasukkan dalam resipi roti tertentu untuk meningkatkan kandungan serat.
 • Roti Oat Bran: Oat bran mengandungi serat larut yang tinggi dan boleh digunakan dalam resipi roti untuk meningkatkan kandungan serat. 

9. Roti bebas gluten

roti untuk kencing manis gluten free

Roti bebas gluten boleh menjadi pilihan roti untuk kencing manis terutamanya bagi mereka yang juga mempunyai penyakit seliak atau sensitiviti gluten. Roti bebas gluten mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah dan berpotensi menyebabkan kenaikan paras gula darah yang lebih perlahan berbanding roti berasaskan gandum tradisional. 

Namum begitu, tidak semua roti bebas gluten adalah sesuai untuk pesakit kencing manis atau rendah karbohidrat. Ada sesetengah roti bebas gluten yang mungkin mengandungi gula tambahan atau tepung yang ditapis. 

Kajian menerangkan penggunaan bahan dengan kandungan serat makanan dan protein yang lebih tinggi, serta gabungan kanji tahan dan fruktan telah menunjukkan menurunkan GI roti bebas gluten. Diet dengan makanan GI rendah disyorkan untuk mencegah penyakit kronik, termasuk diabetes. Oleh itu, roti bebas gluten dengan GI yang lebih rendah boleh membantu dalam menguruskan paras gula dalam darah untuk pesakit diabetes.

10. Roti sourdough

roti untuk kencing manis sourdough

Roti sourdough boleh menjadi pilihan roti untuk kencing manis yang baik kerana proses penapaiannya yang unik. Semasa penapaian doh roti sourdough, yis semulajadi dan bakteria asid laktik memecahkan beberapa karbohidrat dan gluten dalam doh. Proses ini mungkin menghasilkan roti dengan indeks glisemik yang lebih rendah.

Selain itu, proses penapaian sourdough boleh meningkatkan bioavailabiliti nutrien tertentu dan menyumbang kepada pengeluaran asid organik yang boleh melambatkan lagi pencernaan karbohidrat. Gabungan faktor ini menjadikan roti ini bermanfaat dalam pengurusan gula dalam darah bagi individu yang menghidap diabetes.

Kajian mendapati roti sourdough mungkin bermanfaat untuk pesakit diabetes kerana kesannya yang lebih rendah terhadap homeostasis glukosa berbanding jenis roti lain. Roti ini telah menghasilkan tindak balas selepas makan yang lebih baik berbanding dengan roti bijirin penuh. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tindak balas metabolik kepada bijirin penuh boleh berbeza-beza bergantung pada resipi dan tidak semua produk bijirin penuh mempunyai kesan yang sama.

11. Roti organik

Roti organik boleh menjadi pilihan roti untuk kencing manis potensi kerana proses pembuatannya yang mengelakkan racun perosak dan baja sintetik. Roti organik diperbuat daripada bijirin yang ditanam tanpa menggunakan bahan kimia tertentu. Sesetengah individu memilih pilihan organik atas sebab kesihatan dan alam sekitar. 

Selain itu, roti organik pada kebiasaannya mengandungi lebih sedikit bahan tambahan dan pengawet yang boleh memberi manfaat kepada mereka yang mencari pilihan makanan yang diproses secara minimum. 

Kajian menerangkan roti organik terutamanya roti tanpa tepung yang diperbuat daripada bijirin gandum tunas organik adalah bermanfaat untuk pesakit kencing manis di atas beberapa sebab, antaranya adalah:

 • Kandungan Serat Tinggi: Roti organik, terutamanya apabila diperbuat daripada bijirin penuh dapat mengawal diabetes dan membantu mengawal paras gula dalam darah.
 • Bahan Antioksidan: Roti organik selalunya mengandungi bahan antioksidan yang boleh mengurangkan rintangan insulin dengan ketara pada pesakit dengan sindrom metabolik yang sering dikaitkan dengan diabetes.
 • Diet Mediterranean: Apabila digabungkan dengan diet Mediterranean, roti organik boleh menyumbang kepada pengawalan jisim badan, glikemia dan insulinemia yang lebih baik di kalangan pesakit diabetes.
 • Pengurangan Kerosakan DNA: Satu kajian mendapati bahawa roti sprouted organik dan tanpa tepung bijirin apabila dimakan sebagai sebahagian daripada diet Mediterranean, membawa kepada penurunan ketara dalam kerosakan DNA pada pesakit dengan diabetes jenis 2 yang baru didiagnosis.

Oleh itu, gabungan roti organik dan diet Mediterranean boleh memberi kesan positif ke atas keadaan perubatan pesakit diabetes. Ini menjadikannya pilihan yang baik untuk dimasukkan ke dalam diet mereka.

12. Tortilla rendah karbohidrat

roti untuk kencing manis tortilla

Tortilla rendah karbohidrat boleh menjadi pilihan roti untuk kencing manis yang bermanfaat untuk individu yang menghidap diabetes kerana ia membantu menguruskan paras gula dalam darah dengan lebih berkesan. Tortilla tradisional pada kebiasaannya diperbuat daripada tepung putih yang ditapis yang boleh menyebabkan lonjakan glukosa darah dengan cepat. 

Tortilla rendah karbohidrat pula menggunakan tepung alternatif seperti badam, kelapa atau flaxseed, yang lebih rendah karbohidrat dan lebih tinggi serat. Kandungan serat yang tinggi menyumbang kepada kawalan glisemik yang lebih baik dan membantu individu yang menghidap diabetes mengelakkan lonjakan gula dalam darah secara tiba-tiba. 

Kajian menunjukkan tortilla dengan kandungan karbohidrat rendah dan tambahan serat makanan larut boleh menyebabkan peningkatan paras glukosa darah yang lebih perlahan dan terkawal selepas pengambilan, yang bermanfaat untuk pesakit diabetes. 

Selain itu, tortilla dengan tambahan serat makanan boleh meningkatkan kandungan serat makanan dan beta- glukan yang dapat mengurangkan tindak balas glukosa selepas makan dan tahap glukosa plasma berpuasa. 

Kesimpulan

Berikut adalah 12 jenis roti untuk kencing manis:

 1. Roti berglisemik rendah
 2. Roti pelbagai bijirin (multigrain)
 3. Roti bijirin penuh
 4. Roti tanpa bijirin
 5. Roti sprouted (sprouted bread)
 6. Roti biji chia
 7. Roti spelt
 8. Roti kaya serat
 9. Roti bebas gluten
 10. Roti sourdough
 11. Roti organik
 12. Tortilla rendah karbohidrat

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan