13 Simptom Kencing Manis Yang Anda Wajib Tahu!

Artikel ini bincang tentang simptom kencing manis yang anda harus mengetahui. Berdasarkan statistik, sebanyak 18.3% penduduk di Malaysia menghidap kencing manis. Ini bermaksud lebih kurang 2 daripada 10 orang anda jumpa menghidap kencing manis.

Berikut adalah simptom kencing manis yang anda wajib tahu.

Simptom Kencing Manis

Simptom Kencing Manis Featureed Image

1. Perubahan kulit

Perubahan kulit adalah simptom kencing manis yang disebabkan oleh keadaan metabolik yang kronik dan menjejaskan pelbagai aspek kesihatan kulit. Isu kulit yang paling biasa yang dikaitkan dengan diabetes termasuk kulit kering, gatal-gatal, penyembuhan luka yang perlahan dan mudah terdedah kepada jangkitan bakteria dan kulat. 

Paras gula darah yang tinggi boleh menyebabkan kelembapan kulit berkurangan menjadikannya lebih terdedah kepada kekeringan dan kegatalan. Selain itu, peredaran yang lemah dan kerosakan saraf akibat kencing manis juga boleh menghalang keupayaan kulit untuk sembuh yang membawa kepada pemulihan luka yang lambat. 

Kajian menerangkan perubahan warna kuning tanpa gejala pada kulit atau kuku adalah perkara biasa yang berlaku pada pesakit kencing manis terutamanya pesakit tua dengan diabetes jenis 2. Perubahan kulit ini melibatkan tapak tangan, tapak kaki, muka atau kuku distal jari kaki pertama.

2. Kerap dijangkiti kuman

Mengalami jangkitan yang kerap boleh menjadi simptom kencing manis yang disebabkan oleh kesan paras gula darah yang tinggi pada sistem imun badan. Tahap glukosa yang tinggi boleh menjejaskan fungsi sel darah putih yang penting untuk mempertahankan tubuh daripada jangkitan.  Akibatnya, individu yang menghidap diabetes mungkin lebih terdedah kepada pelbagai jangkitan, termasuk jangkitan saluran kencing, jangkitan kulit, penyakit gusi dan jangkitan pernafasan. 

Lebih membimbangkan, penyakit kencing manis boleh merosakkan saluran darah dan saraf, mengurangkan keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan dan melambatkan proses penyembuhan. Keterdedahan yang meningkat kepada jangkitan ini menekankan kepentingan kawalan gula darah yang diurus dengan baik dan pemantauan perubatan yang kerap bagi mereka yang menghidap diabetes untuk mengurangkan risiko jangkitan dan komplikasi yang berkaitan.

Kajian mendapati penghidap kencing manis lebih mudah terdedah kepada jangkitan disebabkan oleh persekitaran hiperglisemik yang menjejaskan fungsi imun. Ini termasuk kerosakan kepada fungsi neutrofil, sistem antioksidan dan imuniti humoral. Selain itu, individu kencing manis mungkin mengalami mikro dan makroangiopati, neuropati, dan dismotiliti kencing yang semuanya menyumbang kepada risiko jangkitan yang lebih tinggi.

3. Perubahan emosi

Perubahan emosi adalah simptom kencing manis yang disebabkan oleh hubungan rumit antara paras gula dalam darah dan otak. Tahap glukosa yang turun naik, terutamanya apabila ia menjadi terlalu tinggi (hiperglisemia) atau terlalu rendah (hipoglisemia) boleh membawa kepada perubahan emosi termasuk gejala kemurungan dan kebimbangan. Apabila gula darah tidak dikawal secukupnya, ia boleh menjejaskan neurotransmitter dan bekalan tenaga otak yang berpotensi mempengaruhi kesejahteraan emosi seseorang. 

Kajian menerangkan apabila gula dalam darah rendah, pesakit kencing manis akan sering berasa lebih gementar. Sebaliknya, apabila gula dalam darah tinggi, pesakit kencing manis cenderung berasa lebih positif. Tetapi, terdapat juga keadaan di mana apabila gula dalam darah tinggi ia juga boleh membawa kepada emosi negatif seperti kemarahan dan kesedihan, yang berbeza daripada perasaan yang berkaitan dengan gula darah rendah. 

Justeru itu, mengekalkan gula darah anda dalam julat yang sihat bukan sahaja baik untuk kesihatan fizikal anda tetapi juga boleh membantu anda berasa lebih baik dari segi emosi.

4. Rasa kesemutan dan kebas

Simptom Kencing Manis Kaki kebas

Kesemutan dan kebas adalah simptom kencing manis yang biasa dan ia terjadi akibat kerosakan saraf atau neuropati yang disebabkan oleh paras gula darah tinggi yang berpanjangan. Keadaan ini boleh menjejaskan saraf periferi di seluruh badan seperti di kawasan kaki dan tangan. Anda mungkin akan terasa sensasi kesemutan, terbakar atau kebas. 

Gejala neuropatik  bukan sahaja tidak selesa tetapi juga berbahaya kerana ia boleh menyebabkan pengurangan sensasi dan kesedaran tentang kecederaan atau luka dan  meningkatkan risiko komplikasi. 

Kajian menunjukkan pesakit dengan neuropati periferi selalunya mengalami pelbagai tahap kebas, kesemutan, dan/atau terbakar di bahagian kaki. Gejala terbakar, kebas atau kesemutan di kaki cenderung menjadi lebih teruk pada waktu malam. Ramai pesakit dengan neuropati mempunyai simptom kebas ringan hingga sederhana. 

Oleh itu, individu yang menghidap diabetes harus memberi perhatian yang teliti kepada perubahan deria ini dan bekerjasama dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka untuk menguruskan keadaan mereka dan mencegah kerosakan saraf selanjutnya.

5. Berat badan menurun

Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan boleh menjadi simptom kencing manis terutamanya dalam kes diabetes jenis 1 atau diabetes jenis 2 yang tidak dikawal dengan baik. Apabila badan tidak dapat menggunakan glukosa daripada makanan untuk tenaga dengan berkesan disebabkan isu insulin, ia mula memecahkan lemak dan otot untuk bahan api. Ini boleh mengakibatkan penurunan berat badan walaupun seseorang itu makan lebih daripada biasa. 

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa bukan semua orang yang menghidap diabetes mengalami penurunan berat badan, malah sesetengah individu mungkin menambah berat badan disebabkan faktor lain, seperti ubat atau perubahan dalam tabiat pemakanan mereka. Jika penurunan berat badan yang ketara dan tidak dapat dijelaskan berlaku, adalah penting untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan untuk penilaian dan pengurusan diabetes yang betul atau sebarang keadaan asas.

Kajian menerangkan penurunan berat badan mungkin disebabkan oleh peningkatan perkumuhan glukosa dalam air kencing yang membawa kepada kehilangan kalori dan penurunan berat badan. Selain itu, kekurangan atau rintangan insulin boleh menghalang badan daripada menggunakan glukosa untuk tenaga dan menyebabkan ia memecahkan lemak dan otot untuk bahan api. Ini boleh mengakibatkan penurunan berat badan. Tambahan lagi, penyakit kencing manis boleh menyebabkan peningkatan selera makan dan dahaga, serta peningkatan pembuangan air kencing yang menyumbang kepada penurunan berat badan.

6. Kerap rasa lapar

Berasa terlalu lapar atau mengalami peningkatan selera makan, boleh menjadi salah satu simptom kencing manis terutamanya dalam kes diabetes jenis 1 dan 2. Apabila insulin tidak mencukupi untuk membantu glukosa memasuki sel-sel badan untuk tenaga, sel-sel memberi isyarat untuk lebih banyak bahan api yang membawa kepada kelaparan yang berterusan. Ini boleh mengakibatkan makan berlebihan dan penambahan berat badan, walaupun paras gula dalam darah mungkin kekal tinggi. 

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa tidak semua orang yang menghidap diabetes akan mengalami gejala ini, dan tindak balas individu terhadap diabetes boleh berbeza-beza. Jika perubahan selera makan yang tidak dapat dijelaskan diperhatikan bersama-sama dengan tanda-tanda lain yang berkaitan seperti dahaga yang berlebihan dan kerap membuang air kecil, adalah penting untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan untuk penilaian yang betul dan pengurusan kencing manis.

Kajian menunjukkan penyakit kencing manis boleh menyebabkan rasa lapar kerana ketidakupayaan badan untuk menggunakan glukosa dengan betul untuk tenaga. Sel badan mungkin tidak menerima glukosa yang mencukupi dan akan menyebabkan rasa lapar walaupun selepas makan. Ini berlaku kerana sel-sel badan tidak mendapat tenaga yang mereka perlukan, walaupun terdapat glukosa dalam aliran darah. Akibatnya, individu mungkin mengalami perasaan lapar yang berterusan.

7. Asyik rasa dahaga

Simptom Kencing Manis dahaga

Kehausan yang kerap dan berlebihan adalah simptom kencing manis yang  dikaitkan dengan paras gula darah yang tinggi. Apabila gula dalam darah terlalu tinggi, badan cuba menyingkirkan gula berlebihan melalui peningkatan kencing yang membawa kepada kehilangan cecair dan dehidrasi. Ini akan mencetuskan rasa dahaga apabila badan cuba memulihkan keseimbangan cecairnya. 

Rasa dahaga yang berlebihan, bersama-sama dengan tanda-tanda lain seperti kerap membuang air kecil dan perubahan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, boleh menjadi penunjuk awal diabetes, menekankan kepentingan berunding dengan profesional penjagaan kesihatan untuk diagnosis dan pengurusan keadaan yang betul.

Kajian menerangkan polidipsia adalag rasa dahaga yang berlebihan dan merupakan salah satu gejala awal kencing manis. Pada kebiasaannya ia disertai dengan kekeringan mulut sementara atau berpanjangan. Kehausan juga boleh berlaku akibat paras gula darah yang tinggi pada penghidap kencing manis atau yang belum didiagnosis penyakit kencing manis.

8. Luka lambat sembuh

Simptom Kencing Manis Kulit

Luka yang lambat sembuh adalah juga simptom kencing manis yang disebabkan oleh kandungan gula dalam darah tinggi yang telah menjejaskan keupayaan tubuh untuk membaiki dan menjana semula tisu. Penyakit kencing manis boleh menyebabkan peredaran darah yang terjejas dan kerosakan saraf. Ini akan mengurangkan aliran darah ke kawasan yang terjejas dan mengurangkan tindak balas penyembuhan semula jadi badan. Akibatnya, walaupun luka kecil atau kecederaan mungkin mengambil masa lebih lama untuk sembuh, menjadikan individu yang menghidap kencing manis lebih terdedah kepada jangkitan dan komplikasi. 

Kajian menyatakan penyakit kencing manis boleh menyebabkan penyembuhan luka yang perlahan disebabkan oleh patofisiologi kompleks yang melibatkan komponen vaskular, neuropatik, imun dan biokimia. Hiperglisemia membawa kepada saluran darah yang lebih kaku, peredaran yang lebih perlahan, dan pengoksigenan tisu yang berkurangan. 

Perubahan saluran darah pada pesakit kencing manis juga boleh mengakibatkan pengurangan leukosit ke dalam luka, menjadikannya lebih terdedah kepada jangkitan. Selain itu, persekitaran hiperglisemik menjejaskan fungsi leukosit dan menjejaskan pengeluaran faktor pertumbuhan yang penting untuk proses penyembuhan. Ini akan meningkatkan keadaan keradangan dan mengganggu proses angiogenik, yang membawa kepada pembaikan luka yang lambat.

9. Mengalami masalah penglihatan

Simptom Kencing Manis masalah penglihatan

Masalah penglihatan adalah salah satu simptom kencing manis yang dikenali sebagai retinopati diabetik. Paras gula darah yang tinggi boleh merosakkan saluran darah kecil di retina iaitu bahagian mata yang sensitif terhadap cahaya. Antara masalah penglihatan yang mungkin dialami pesakit adalah: 

 • penglihatan mata yang kabur
 • kesukaran untuk menumpukan pandangan pada sesuatu objek
 • penglihatan kelihatan terapung
 • kehilangan penglihatan (jika tidak dirawat)
 • Risiko lain seperti katarak dan glaukoma

Pemeriksaan mata yang kerap adalah penting bagi individu yang menghidap diabetes untuk menangkap dan menangani isu-isu ini lebih awal, membantu memelihara penglihatan dan kesihatan mata mereka secara keseluruhan.

Kajian menerangkan pada peringkat awal berlakunya retinopati diabetik, saluran darah  mungkin menjadi lemah, membonjol, atau bocor, dan ini dipanggil retinopati diabetik tidak proliferatif. Jika keadaan itu berlanjutan, beberapa saluran darah boleh tertutup menyebabkan saluran darah baru yang tidak normal tumbuh di permukaan retina, yang dipanggil retinopati diabetik proliferatif. 

10. Pembuangan air kecil melebihi daripada kebiasaan

Kerap membuang air kecil adalah salah satu simptom kencing manis. Ia berlaku apabila paras gula dalam darah sentiasa tinggi dan buah pinggang harus bekerja lebih keras untuk menapis dan mengeluarkan lebihan gula dari aliran darah, yang berakhir di dalam air kencing. Peningkatan gula dalam air kencing ini menarik lebih banyak air dari badan dan membawa kepada peningkatan pengeluaran air kencing. Akibatnya, individu yang menghidap diabetes mungkin mendapati diri mereka lebih banyak pergi ke bilik air, terutamanya pada waktu malam. 

Kajian mendapati penyakit kencing manis boleh menyebabkan peningkatan kencing disebabkan oleh lebihan glukosa dalam darah. Apabila paras gula dalam darah tinggi, buah pinggang berfungsi untuk menapis dan menyerap lebihan glukosa. Proses ini membawa kepada pengeluaran lebih banyak air kencing dan mengakibatkan peningkatan pembuangan air kecil.

11. Rasa kelesuan

Keletihan, atau perasaan letih yang berterusan dan kurang tenaga boleh menjadi simptom kencing manis. Apabila gula dalam darah tinggi, ia boleh menghalang keupayaan badan untuk menggunakan glukosa secara berkesan untuk tenaga, menyebabkan sel-sel kekurangan dan membawa kepada rasa keletihan yang berterusan. 

Selain itu, turun naik paras gula dalam darah boleh mengakibatkan gangguan tenaga yang menjadikan individu yang menghidap diabetes lebih terdedah kepada keletihan. Pengurusan diabetes yang betul melalui ubat, diet dan pelarasan gaya hidup boleh membantu mengawal paras gula dalam darah dan mengurangkan keletihan, menonjolkan kepentingan mendapatkan bimbingan perubatan untuk menangani gejala ini dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan.

Kajian mendapati rasa kelesuan berlaku akibat perubahan dalam tahap glukosa darah, termasuk episod hiperglisemik akut dan kronik, hipoglikemia atau turun naik glukosa darah. Selain itu, komplikasi berkaitan diabetes, faktor psikologi seperti kemurungan dan faktor gaya hidup seperti berat badan berlebihan atau tidak aktif secara fizikal boleh menyumbang kepada keletihan. Interaksi faktor fisiologi, psikologi dan gaya hidup dalam diabetes boleh menyebabkan keletihan, memberi kesan kepada tugas pengurusan diri dan kesihatan. 

12. Kekuatan otot yang lemah

Otot yang lemah boleh menjadi simptom kencing manis yang dikaitkan dengan kesan keadaan pada fungsi saraf dan kawalan gula dalam darah. Kencing manis atau diabetes boleh menyebabkan kerosakan saraf iaitu keadaan yang dikenali sebagai neuropati diabetik, yang boleh menjejaskan saraf yang mengawal pergerakan otot. Ini boleh mengakibatkan kelemahan otot, terutamanya di kawasan kaki.

Selain itu, paras gula dalam darah yang tidak terkawal boleh menyumbang kepada kelemahan otot. Pengurusan diabetes yang betul melalui ubat, diet dan senaman adalah penting untuk mengurangkan gejala ini dan meningkatkan kekuatan dan fungsi otot.

Kajian menerangkan kehilangan dan kelemahan otot boleh berlaku lebih cepat disebabkan oleh beberapa sebab, termasuk:

 • paras gula darah tinggi
 • masalah saraf atau saluran darah
 • berat badan berlebihan
 • mempunyai daya tahan terhadap insulin
 • keradangan
 • perubahan hormon. 

Semua ini boleh menyebabkan otot mengecut dan tidak berfungsi dengan baik, menyebabkan masalah dengan fungsi otot yang teratur.

13. Periodontitis (penyakit gusi)

Periodontitis ialah sejenis penyakit gusi yang kronik. Ia boleh menjadi salah satu simptom kencing manis. Penyakit kencing manis boleh menjejaskan keupayaan badan untuk mengawal paras gula dalam darah, menjadikan individu lebih mudah terdedah kepada jangkitan, termasuk jangkitan gusi. 

Periodontitis juga boleh menyebabkan paras gula darah meningkat. Antara gejala periodontitis adalah:

 •  keradangan gusi
 • Pendarahan gusi
 • kehilangan gigi jika tidak dirawat

Kebersihan pergigian yang betul, pemeriksaan berkala dan paras gula darah yang terurus adalah penting bagi individu yang menghidap diabetes untuk mencegah atau mengurus isu kesihatan mulut ini dan mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan.

Kesimpulan

Berikut adalah simptom kencing manis:

 1. Perubahan kulit
 2. Kerap dijangkiti kuman
 3. Perubahan emosi
 4. Rasa kesemutan dan kebas
 5. Berat badan menurun
 6. Kerap rasa lapar
 7. Asyik rasa dahaga
 8. Luka lambat sembuh
 9. Mengalami masalah penglihatan
 10. Pembuangan air kecil melebihi daripada kebiasaan
 11. Rasa kelesuan
 12. Kekuatan otot yang lemah
 13. Periodontitis (penyakit gusi)

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan