12 Jenis Minuman Yang Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis

Artikel ini bincang tentang jenis minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis. Jom kita mula.

Minuman Yang Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis featured image

Minuman Yang Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis

Air kosong

Air kosong adalah minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis kerana tidak mengandungi kalori dan bebas gula. Kekal terhidrat dengan baik adalah penting bagi individu yang menghidap kencing manis kerana ia membantu mengawal paras gula dalam darah dan menyokong kesihatan keseluruhan. 

Tidak seperti minuman manis atau yang mengandungi pemanis tambahan, air kosong tidak menyumbang kepada lonjakan paras glukosa darah. Selain itu, penghidratan yang mencukupi membantu dalam fungsi buah pinggang yang amat penting bagi individu yang menghidap diabetes yang mungkin berisiko tinggi mendapat komplikasi buah pinggang. 

Kajian menunjukkan air kosong bermanfaat untuk pesakit kencing manis kerana beberapa sebab:

 • Tanpa Kalori dan Gula: Air ialah minuman bebas kalori dan bebas gula yang ideal, yang boleh membantu mengurangkan pengambilan kalori dan gula.
 • Parameter Glisemik: Pengambilan air kosong yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko diabetes jenis 2 yang lebih rendah, dan ia mungkin memberi kesan positif pada parameter glisemik.
 • Penggantian untuk Minuman Bergula: Minum air kosong akan menyebabkan pengurangan jumlah pengambilan kalori, minuman manis, jumlah lemak, lemak tepu, gula, natrium dan kolesterol.
 • Kandungan Mineral: Air kosong mengandungi mineral yang tinggi seperti bikarbonat dan magnesium yang mungkin relevan untuk meningkatkan parameter glisemik.

Teh hijau

Minuman Yang Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis teh hijau

Teh hijau juga adalah minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis dianggap kerana mempunyai kesan positif terhadap pengawalan gula darah dan kesihatan secara keseluruhan. Ia juga kaya dengan antioksidan terutamanya katekin seperti epigallocatechin gallate (EGCG), teh hijau telah dikaji untuk potensi kesan pemekaan insulin dan keupayaannya untuk meningkatkan metabolisme glukosa. 

Pengambilan teh hijau secara tetap boleh membantu menurunkan paras gula darah puasa dan meningkatkan kepekaan insulin. Ini menyumbang kepada kawalan glisemik yang lebih baik. Tambahan lagi, teh hijau telah dikaitkan dengan manfaat kesihatan kardiovaskular, yang amat relevan untuk individu yang menghidap diabetes yang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk komplikasi berkaitan jantung. 

Kajian mendapati teh hijau telah dikaitkan dengan pengurangan risiko 33% untuk menghidap diabetes jenis 2 dalam subjek yang mengambil enam atau lebih cawan teh hijau setiap hari berbanding mereka yang mengambil kurang daripada 1 cawan seminggu. 

Walau bagaimanapun, beberapa ujian klinikal menggunakan teh hijau, ekstrak teh hijau, atau ramuan utamanya katekin telah menunjukkan hasil yang tidak memberangsangkan dalam mengawal hiperglisemia dalam pesakit diabetes jenis 2 atau melindungi keadaan dalam subjek yang sihat. 

Teh herba

Teh herba boleh menjadi minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis pilihan yang baik kerana ia adalah minuman yang rendah kalori berbanding dengan minuman manis. Teh ini juga  pada kebiasaannya bebas daripada gula tambahan. Teh herba seperti teh kayu manis, teh halia atau teh chamomile, mungkin menawarkan potensi manfaat untuk individu yang menghidap kencing manis. Sebagai contoh:

 • Teh kayu manis: Berpotensi untuk meningkatkan sensitiviti insulin dan menurunkan paras gula dalam darah. 
 • Teh halia: Boleh menyumbang kepada kawalan glisemik yang lebih baik dan mempunyai sifat anti-radang. 
 • Teh chamomile: Terkenal dengan kesan menenangkannya berpotensi membantu dalam menguruskan turun naik berkaitan tekanan dalam paras gula darah. 

Kajian menunjukkan teh herba sebagai gabungan ubat herba dan teh tradisional mungkin mempunyai kesan terapeutik yang positif terhadap diabetes jenis 2 . Sebatian bioaktif dalam teh herba, seperti sebatian fenolik, flavonoid, kumarin dan alkaloid didapati mempunyai kesan antiradang dan antioksidan serta keupayaan untuk menghalang laluan tertentu yang berkaitan dengan diabetes jenis 2. 

Jus sayur-sayuran

Minuman Yang Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis minuman sayuran

Jus sayur- sayuran boleh menjadi tambahan minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis. Memilih jus sayur- sayuran yang baru diperah atau dicampur seperti yang diperbuat daripada sayur-sayuran berdaun, saderi, timun dan sayur-sayuran bukan berkanji lain boleh memberikan vitamin, mineral dan antioksidan penting tanpa gula tambahan yang terdapat dalam jus buah-buahan. 

Minuman padat nutrien ini berpotensi untuk menyokong kesihatan keseluruhan termasuk kawalan gula darah yang lebih baik. Kandungan serat dalam jus sayuran terutamanya jika sesetengah pulpa dikekalkan juga boleh menyumbang kepada penyerapan gula yang lebih perlahan. Ini dapat membantu mengelakkan lonjakan dalam paras glukosa darah. 

Kajian menerangkan jus sayur- sayuran boleh memberi manfaat kepada pesakit kencing manis atas beberapa sebab, antaranya:

 • Ketumpatan Nutrien: Jus sayuran kaya dengan nutrien penting, termasuk vitamin, mineral dan antioksidan boleh menyokong kesihatan secara keseluruhan.
 • Indeks Glisemik Rendah: Banyak sayur-sayuran mempunyai indeks glisemik rendah. Ia mempunyai kesan yang lebih kecil pada paras gula darah. Ini boleh membantu dalam menguruskan tahap glukosa darah dalam pesakit diabetes.
 • Kandungan Serat: Sesetengah jus sayur sayuran yang mengekalkan kandungan serat sayur-sayuran, yang boleh membantu dalam memperlahankan penyerapan gula dan meningkatkan kesihatan pencernaan.
 • Penghidratan: Jus sayur-sayuran boleh menyumbang kepada penghidratan secara keseluruhan sambil menyediakan nutrien penting.
 • Pengurusan Berat Badan: Jus sayur- sayuran boleh menjadi pilihan yang baik untuk menyokong pengurusan berat badan. 

Smoothie hijau 

Smoothie hijau atau green smoothie boleh menjadi pilihan yang sihat dan mesra sebagai minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis. Gabungan sayur-sayuran berdaun seperti bayam atau kangkung bersama-sama dengan buah-buahan rendah glisemik seperti beri atau alpukat boleh memberikan pilihan yang kaya dengan nutrien dengan kesan yang lebih rendah pada paras gula darah. 

Kandungan serat dalam ramuan ini membantu melambatkan penyerapan gula dan menyumbang kepada kawalan gula darah yang lebih baik. Selain daripada menambah sumber lemak dan protein yang sihat seperti biji chia atau yogurt, ia juga boleh menyokong paras glukosa darah yang stabil dan memberikan rasa kenyang. 

Kajian mendapati bahawa peningkatan dalam penggunaan sayur-sayuran berdaun hijau dikaitkan dengan risiko diabetes yang rendah. Ini menunjukkan bahawa menggabungkan sayur-sayuran berdaun hijau ke dalam smoothie boleh menjadi pilihan yang sihat untuk pesakit diabetes kerana ketumpatan tenaga yang rendah, beban glisemik yang rendah, serat yang tinggi dan kandungan mikronutrien. 

Lemonade tanpa gula

Minuman lemonade tanpa gula boleh menjadi pilihan minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis. Jika anda ingin menambah pemanis, pengganti gula seperti stevia atau sucralose membolehkan rasa manis tanpa karbohidrat yang menyumbang kepada peningkatan glukosa darah. Lemonade yang dibuat dengan jus lemon segar menyediakan sumber semula jadi vitamin C dan antioksidan. Ini menawarkan manfaat kesihatan tanpa menjejaskan rasa. 

Adalah penting untuk menyemak label produk di pasaran untuk memastikan bahawa alternatif bebas gula tidak mengandungi gula tersembunyi atau jumlah pemanis tiruan yang berlebihan. Mengikut kajian, jus lemon menurunkan purata kepekatan glukosa darah dengan ketara sebanyak 30% dan menangguhkannya lebih daripada 35 minit. 

Kopi tanpa gula

Minuman Yang Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis kopi tanpa gula

Kopi hitam tanpa gula tambahan boleh menjadi pilihan minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis. Kopi secara semula jadi adalah rendah kalori dan karbohidrat ini tidak akan menyebabkan lonjakan ketara dalam paras gula darah. Selain itu, kafein dalam kopi telah dikaitkan dengan potensi manfaat untuk sensitiviti insulin. 

Pengambilan kopi hitam sebahagian daripada diet seimbang, mungkin mempunyai kesan positif ke atas metabolisme glukosa. Kajian menerangkan kopi dikatakan bermanfaat untuk pesakit kencing manis kerana:

 • Risiko Diabetes Jenis 2 yang Lebih Rendah: Kajian epidemiologi prospektif secara konsisten menunjukkan perkaitan antara kebiasaan minum kopi dan risiko diabetes jenis 2 yang lebih rendah.
 • Tindak Balas Selular: Fitokimia kopi mendorong tindak balas selular adaptif yang dicirikan oleh regulasi dan sintesis de novo enzim yang terlibat dalam pertahanan dan pembaikan sel. Ini boleh membantu mengekalkan fungsi dan kemandirian sel beta.
 • Kesan Metabolik: Fitokimia dan metabolit kopi terkumpul di dalam hati, menghasilkan tindak balas tekanan toksik yang bergantung kepada Nrf2 yang meningkatkan fungsi mitokondria, pengoksidaan lipid dan mengurangkan risiko steatosis.
 • Kesihatan Usus: Konstituen kopi mungkin mempunyai kesan prebiotik pada mikrobiota kolon. Faktor ini mungkin relevan untuk pencegahan diabetes.

Secara ringkasnya, faktor-faktor ini menyumbang kepada persepsi bahawa pengambilan kopi dikaitkan dengan risiko diabetes jenis 2 yang lebih rendah dan mungkin mempunyai kesan yang baik untuk pesakit diabetes.

Susu rendah lemak

Susu rendah lemak boleh menjadi pilihan minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis kerana ia mengandungi nutrien penting tanpa kandungan lemak yang lebih tinggi yang terdapat dalam susu . Ia menawarkan sumber kalsium, vitamin D dan protein yang baik. Ini menggalakkan kesihatan tulang dan kesihatan secara keseluruhan. Memilih susu rendah lemak membantu menguruskan pengambilan kalori dan lemak. Ini penting bagi mereka yang menghidap kencing manis yang bertujuan mengawal berat badan dan mencegah komplikasi. 

Kandungan protein dalam susu juga boleh menyumbang kepada rasa kenyang dan berpotensi membantu dalam pengurusan berat badan. Kajian mendapati pengambilan produk tenusu rendah lemak, termasuk susu rendah lemak tidak dikaitkan dengan perkembangan diabetes jenis 2 pada wanita menopause. Ini menunjukkan bahawa memasukkan produk tenusu rendah lemak ke dalam diet mungkin mempunyai kesan perlindungan terhadap diabetes.

Selain itu, produk tenusu rendah lemak telah terbukti mempunyai kesan positif terhadap faktor risiko diabetes, termasuk berat badan, komposisi badan dan rintangan insulin. Oleh itu, susu rendah lemak disyorkan untuk pesakit diabetes sebagai sebahagian daripada diet seimbang dan sihat.

Susu bebas tenusu

Susu bebas tenusu seperti susu badam atau susu oat boleh menjadi pilihan minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis untu anda yang tidak bertoleransi terhadap laktosa Pengganti susu ini selalunya mempunyai kandungan karbohidrat yang lebih rendah daripada susu lembu. Ini boleh memberi manfaat untuk menguruskan paras gula dalam darah. 

Susu badam, contohnya, secara semula jadi rendah karbohidrat dan kalori, manakala susu soya membekalkan sumber protein yang baik. Adalah penting untuk memilih susu bebas tenusu tanpa gula untuk mengelakkan gula tambahan. 

Kajian menunjukkan pengganti susu berasaskan tumbuhan bermanfaat untuk pesakit diabetes kerana kandungan gula yang lebih rendah dan kandungan serat yang lebih tinggi berbanding susu lembu. Ia juga mengandungi asid lemak tak tepu dan isoflavon,yang boleh membantu dalam menguruskan diabetes. 

Selain itu, komponen bioaktif dalam pengganti susu berasaskan tumbuhan, seperti polifenol dan fitosterol telah terbukti mempunyai kesan positif terhadap kesihatan kardiovaskular dan boleh membantu dalam mengurangkan risiko komplikasi berkaitan diabetes.

Kombucha

Minuman Yang Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis kombucha

Kombucha iaitu sejenis minuman teh yang ditapai mungkin menawarkan beberapa manfaat yang berpotensi menjadi minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis.  Proses penapaian biasanya menghasilkan kandungan gula yang lebih rendah berbanding teh manis yang berpotensi mengurangkan kesan ke atas paras gula dalam darah. 

Selain itu, kombucha mengandungi probiotik yang boleh menyokong kesihatan usus. Walau bagaimanapun, kandungan gula adalah berbeza bagi setiap produk kombucha. Individu yang menghidap kencing manis harus memilih pilihan rendah gula atau bebas gula dan berhati-hati dengan saiz hidangan. Memandangkan kombucha ialah minuman berasid, adalah penting bagi individu untuk memantau tindak balas individu mereka dan berunding dengan doktor untuk memastikan sejajar dengan keperluan diet khusus dan pelan pengurusan diabetes keseluruhan.

Kajian menerangkan kombucha bermanfaat untuk pesakit kencing manis kerana kesan anti-hiperglisemiknya yang dapat mengawal struktur mikrobiota usus. Pengambilan kombucha dapat  mengurangkan banyak bakteria berbahaya dan meningkatkan kehadiran bakteria penghasil SCFA dalam usus. Ini membantu mengurangkan keradangan sistematik dan rintangan insulin. 

Selain itu, peningkatan bakteria penghasil SCFA meningkatkan penghalang usus dan menggalakkan rembesan hormon gastrousus, yang seterusnya meningkatkan fungsi beta pankreas dan membantu mengawal gula dalam darah. 

Cuka epal sider

Selain mencampurkannya di dalam masakan atau mengambilnya sebagai makanan tambahan, cuka epal sider juga boleh dijadikan sebagai minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis. Cuka sider epal berpotensi dalam membantu menguruskan paras gula dalam darah. Sesetengah kajian mencadangkan bahawa boleh meningkatkan sensitiviti insulin dan menurunkan paras gula darah selepas makan. 

Kajian menerangkan penggunaan cuka epal sider mungkin mempunyai kesan yang baik terhadap glukosa plasma puasa atau fasting plasma glucosa (FPG) dan tahap lipid darah. Ia telah meningkatkan tahap serum FPG dan mempunyai pengurangan ketara dalam FPG dalam pesakit yang tidak menghidap diabetes. 

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan respons terhadap cuka epal sider kepada setiap individu adalah berbeza-beza. Anda dinasihatkan untuk menggunakannya secara sederhana dan cairkan dengan air untuk mengelakkan iritasi pada esofagus atau enamel gigi. 

Minuman Berperisa Buatan Sendiri 

Minuman berperisa buatan sendiri boleh menjadi minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis. Ia menawarkan minuman berperisa alternatif yang lebih baik daripada minuman yang dibeli di kedai yang sarat dengan gula tambahan. 

Menghasilkan minuman di rumah membolehkan anda mengawal dan memilih bahan ramuan. Campuran air kosong dan buah-buahan segar, herba atau rempah ratus memberikan air berperisa tanpa menjejaskan tahap gula dalam darah. Sebagai contoh, menambah hirisan buah sitrus, beri atau timun ke dalam air boleh menghasilkan minuman yang menghidratkan dan menyegarkan.

Selain itu, teh ais buatan sendiri dengan infusi herba atau perahan jus lemon boleh menawarkan variasi tanpa gula yang sedap diminum. Bereksperimen dengan kombinasi rasa yang berbeza membolehkan anda menyesuaikan minuman mengikut citarasa dan keperluan diet anda. 

Kajian menerangkan minuman berperisa buatan sendiri boleh memberi manfaat kepada pesakit diabetes kerana ia menyediakan alternatif yang menyegarkan dan berperisa kepada minuman manis. 

Dengan menggunakan pemanis rendah atau tanpa kalori untuk memaniskan minuman buatan sendiri, pesakit diabetes boleh menikmati pelbagai perisa tanpa gula tambahan yang boleh menjejaskan tahap glukosa darah secara negatif. Ini membolehkan pesakit diabetes kekal terhidrat dan menikmati minuman yang memuaskan tanpa risiko glukosa yang berlebihan. 

Kesimpulan

Berikut adalah minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis :

 1. Air kosong
 2. Teh hijau
 3. Teh herba
 4. Jus sayur-sayuran
 5. Smoothie hijau
 6. Lemonade tanpa gula
 7. Kopi tanpa gula
 8. Susu rendah lemak
 9. Susu bebas tenusu
 10. Kombucha
 11. Cuka epal sider
 12. Minuman Berperisa Buatan Sendiri

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan