Gula Untuk Kencing Manis: 11 Pemanis Alternatif Diabetes

Artikel ini bincang tentang gula untuk kencing manis dan pemanis alternatif untuk pesakit diabetes. Jom kita mula.

Gula Untuk Kencing Manis featured image

Pengganti Gula Untuk Kencing Manis

Stevia

Gula Untuk Kencing Manis stevia

Stevia sering dianggap sebagai pemanis alternatif menggantikan gula untuk kencing manis yang sesuai kerana ia tidak menjejaskan tahap glukosa darah dengan ketara. Ini menjadikannya pilihan yang selamat untuk individu yang menghidap diabetes. 

Stevia ialah pemanis semulajadi yang diperoleh daripada daun tumbuhan Stevia rebaudiana dan mengandungi sebatian yang dipanggil steviol glycosides yang memberikan rasa manis tanpa menjejaskan pengeluaran atau penggunaan insulin. 

Selain itu, stevia juga bermanfaat bagi mereka yang mahu mengawal berat badan dan diabetes. Kajian menunjukkan stevia disyorkan untuk pesakit diabetes kerana keupayaannya untuk membuka saluran kalsium dalam sel beta pankreas yang merangsang rembesan insulin sebagai tindak balas kepada glukosa. Ini boleh membantu dalam menguruskan diabetes jenis 2. 

Stevia juga mendorong tindak balas glisemik yang rendah dan telah dikaitkan dengan peningkatan sensitiviti insulin. Ini menjadikannya sesuai untuk individu yang menghidap diabetes. Tambahan lagi , stevia mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang, dan ia tidak menyumbang kepada peningkatan paras glukosa dan insulin. 

Sucralose

Gula Untuk Kencing Manis sucralose

Sucralose boleh menjadi salah satu alternatif gula untuk kencing manis kerana ia berasal daripada gula yang diproses dengan cara untuk menghilangkan kandungan kalorinya. Ini bermakna  Sucralose tidak akan meningkatkan paras glukosa darah dan menjadikannya pilihan yang selamat untuk individu yang menghidap diabetes. 

Tidak seperti gula, sucralose tidak dimetabolismekan oleh badan Ia akan melalui sistem pencernaan tanpa diserap dan tidak menyumbang kepada pengambilan kalori atau menjejaskan tindak balas insulin. Sucralose berasa lebih manis daripada gula biasa dan ini membolehkan anda menggunakan sukatan yang lebih kecil untuk mencapai kemanisan yang diingini dalam makanan dan minuman tanpa menjejaskan rasa. 

Kajian mendapati sucralose sebelum ini dianggap bermanfaat untuk pesakit diabetes kerana ia tidak memberi kesan kepada paras gula dalam darah dan potensinya untuk mengurangkan pengambilan gula. 

Walau bagaimanapun, kajian terbaru menunjukkan bahawa sucralose mungkin mempunyai kesan negatif terhadap metabolisme glukosa, rembesan incretin dan mikrobiota usus yang boleh memburukkan kawalan glisemik. Oleh itu, penggunaan sucralose untuk pesakit diabetes perlu dipertimbangkan semula dan dipantau dengan teliti.

Aspartam

Aspartam boleh dijadikan pengganti gula untuk kencing manis yang sesuai untuk pesakit kerana mengandungi sifar kalori dan pada kebiasaannya tidak menggangu paras glukosa dalam darah. Aspartam terdiri daripada dua asid amino iaitu asid aspartik dan fenilalanin.  Aspartam akan dipecahkan dalam badan kepada komponen ini, proses ini berlaku secara semula jadi dan tidak akan menjejaskan paras gula dalam darah dengan ketara. 

Rasa Aspartam dikatakan adalah 200 kali lebih manis daripada gula. Jadi, hanya sejumlah kecil diperlukan untuk mencapai tahap kemanisan yang diingini. Ini menjadikannya pilihan praktikal bagi mereka yang ingin menguruskan pengambilan karbohidrat dan kalori mereka. 

Tambahan lagi, aspartam tidak menyumbang kepada kerosakan gigi, ia menawarkan manfaat tambahan untuk individu yang menghidap diabetes yang mungkin lebih terdedah kepada masalah kesihatan mulut. 

Mengikut kajian, terdapat lebih 100 kajian yang menunjukkan aspartam selamat untuk digunakan oleh orang ramai, kecuali individu yang mempunyai penyakit keturunan yang jarang berlaku yang juga dikenali sebagai fenilketonuria (PKU).

Terdapat juga kajian lain, yang mengatakan penggunaan aspartam tidak memberi apa-apa manfaat kepada pesakit diabetes dan kajian yang mendalam harus dijalankan lagi. Anda harus mendapatkan nasihat doktor sebelum mencuba aspartam untuk mengetahui kesan sampingannya terhadap kesihatan anda dengan lebih lanjut. 

Sakarin

Sakarin boleh dijadikan sebagai gula untuk kencing manis kerana ia memberikan rasa manis tanpa menambah kalori atau menjejaskan tahap glukosa darah. Pemanis tiruan ini telah digunakan secara meluas selama beberapa dekad dan lebih kurang 300 hingga 400 kali lebih manis daripada sukrosa. Ini membolehkan anda menggunakan sukatan minimum untuk mencapai kemanisan yang diingini dalam makanan dan minuman. 

Oleh kerana sakarin tidak dimetabolismekan dalam badan, ia tidak akan menyumbang kepada pengambilan kalori dan  menjadikannya pilihan yang sesuai untuk mereka yang menguruskan diabetes yang perlu mengawal berat badan mereka. 

Selain itu, sakarin boleh digunakan dalam pelbagai teknik masakan. Ini menjadikannya mudah untuk digunakan dalam pelbagai resipi. Kajian mendapati sakarin tidak mengganggu paras gula dalam darah. Namun begitu, untuk benar-benar memahami bagaimana sakarin mempengaruhi insulin dalam jangka masa panjang, ia harus dikaji lagi. 

Xylitol, Sorbitol

Gula Untuk Kencing Manis xylitol

Xylitol dan Sorbitol adalah pemanis alternatif menggantikan gula untuk kencing manis kerana kesannya yang rendah terhadap paras gula dalam darah. Gula alkohol ini berasa manis tetapi tidak akan menyebabkan lonjakan glukosa darah yang sama seperti gula biasa. Ia diserap dengan lebih perlahan dalam badan dan akan membawa kepada peningkatan secara beransur-ansur dan minimum pada paras gula dalam darah. 

Selain itu, Xylitol dan Sorbitol membekalkan sedikit kalori berbanding gula biasa dan sering digunakan dalam produk tanpa gula. Ia tidak menyumbang kepada kerosakan gigi dan akan menggalakkan kesihatan mulut yang lebih baik. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk anda mengetahui bahawa pengambilan alkohol gula yang berlebihan boleh menyebabkan ketidakselesaan penghadaman, jadi kesederhanaan adalah penting dalam pengambilannya.

Kajian menerangkan xylitol dan sorbitol dianggap baik untuk pesakit diabetes kerana ia menyebabkan tindak balas glisemik dan insulinemik yang rendah. Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan xylitol dan sorbitol boleh membantu dalam pengurusan hiperglisemia pada individu diabetes. 

Selain itu, ia boleh digunakan dengan selamat sebagai pengganti gula dalam makanan diabetes. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pengambilan alkohol gula ini secara berlebihan boleh membawa kepada kesan sampingan gastrousus.

Erythritol

Erythritol ialah pemanis alternatif menggantikan gula untuk kencing manis yang kerana ia tidak memberi kesan ketara kepada paras gula dalam darah. Erythritol juga adalah salah satu jenis gula alkohol yang diserap dalam usus kecil tetapi ia tidak menyumbang kepada pengambilan kalori atau menyebabkan lonjakan glukosa darah. Ia memberikan rasa manis tanpa kesan metabolik gula tradisional dan menjadikannya pilihan yang selamat untuk individu yang menghidap diabetes yang perlu menguruskan gula darah mereka. 

Selain itu, Erythritol mempunyai kelebihan tambahan kerana diterima dengan baik oleh kebanyakan individu dan menyebabkan kesan minima masalah pencernaan berbanding beberapa alkohol gula yang lain. Dengan rasa dan tekstur yang serupa dengan gula, Erythritol ialah pilihan yang baik untuk memaniskan makanan dan minuman bagi pesakit kencing manis.

Kajian menunjukkan Erythritol tidak menjejaskan tahap glukosa darah atau insulin dengan ketara dan boleh mengurangkan atau melambatkan penyerapan glukosa daripada usus kecil. Ujian klinikal terkawal telah menunjukkan bahawa pengambilan erythritol boleh menyebabkan penurunan ketara dalam hemoglobin A1c (HbA1c) pada pesakit diabetes. 

Selain itu, erythritol telah dikaitkan dengan fungsi endothelial yang lebih baik dan mengurangkan kekejangan arteri pada pesakit dengan diabetes jenis II. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sepenuhnya potensi manfaat erythritol untuk pesakit diabetes.

Pemanis Buah Monk

Gula Untuk Kencing Manis buah monk pemanis

Pemanis buah monk adalah alternatif gula untuk kencing manis kerana ia adalah pemanis semulajadi tanpa menyumbang kalori atau karbohidrat. Ini menjadikannya pilihan yang ideal untuk mereka yang menguruskan paras gula darah mereka. Kemanisan dalam buah monk berasal dari sebatian yang dipanggil mogrosides yang tidak memberi kesan kepada glukosa darah. 

Selain itu, pemanis buah monk tidak akan meningkatkan tahap insulin. Ini menjadikannya sesuai untuk individu yang menghidap diabetes yang perlu mengambil berat tentang tindak balas insulin mereka. Hanya sedikit sukatan untuk mencapai kemanisan yang diingini dan ia tidak mempunyai rasa pahit yang dikaitkan dengan beberapa pengganti gula lain. 

Kajian mendapati ekstrak buah monk dianggap sebagai pemanis yang sihat untuk pesakit diabetes kerana tubuh manusia tidak mengenali mogrosides sebagai karbohidrat atau gula, dan ini tidak akan mencetuskan tindak balas insulin. Dalam kajian terhadap tikus, mogroside V dilaporkan dapat mengawal glukosa darah, meningkatkan sintesis glikogen dan mengurangkan rintangan insulin pada tikus dengan diabetes jenis 2. 

Selain itu, ekstrak buah monk dipercayai mempunyai kesan anti-hiperglisemik dan anti-hiperlipidemik bermakna ia boleh mengawal rembesan insulin dengan meningkatkan peptida-1 (GLP-1) seperti glukagon. 

Tagatose

Tagatose juga boleh dijadikan pemanis alternatif menggantikan gula untuk kencing manis kerana bersifat rendah glisemik. Berasal daripada laktosa, tagatose mempunyai struktur kimia yang serupa dengan fruktosa tetapi dimetabolismekan dengan lebih perlahan di dalam badan. Penyerapan yang perlahan ini menghasilkan kesan minimum pada paras glukosa dalam darah, menjadikannya pilihan yang baik untuk individu yang menghidap diabetes yang perlu menguruskan pengambilan gula dengan teliti. 

Selain itu, tagatose mengandungi sedikit kalori daripada gula tradisional membolehkan rasa manis tanpa peningkatan ketara dalam penggunaan kalori. Kajian mendapati Tagatose telah dapat mengurangkan tahap glukosa dan mempunyai kesan positif terhadap glukosa serum selepas makan dan hiperinsulinemia. 

Selain itu, ia mungkin mempunyai kesan yang baik terhadap tahap kolesterol. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa dos tagatose yang tinggi boleh menyebabkan kesan buruk gastrousus.

Gula Kurma

Gula kurma berpotensi menggantikan gula untuk kencing manis. Ia diperbuat daripada kurma kering yang dikisar. Pemanis ini mengekalkan kandungan serat asli kurma yang memperlahankan penyerapan gula. Pembebasan glukosa secara beransur-ansur ke dalam aliran darah membantu mencegah lonjakan gula darah yang cepat.

Selain itu, gula kurma mengandungi nutrien penting seperti serat, vitamin dan mineral, memberikan beberapa manfaat pemakanan berbanding gula yang ditapis. Mengikut kajian, Gula kurma dianggap baik untuk pesakit diabetes atas beberapa sebab, antaranya:

 • Pengurangan Glukosa Dalam Darah: Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan buah kurma boleh menyebabkan pengurangan glukosa darah berpuasa dan paras glukosa  dalam darah selepas makan di kalangan pesakit diabetes mellitus.
 • Fitokimia, Vitamin dan Mineral: Buah kurma kaya dengan fitokimia, vitamin dan mineral menjadikannya sumber pemakanan yang berharga untuk individu yang sihat dan pesakit diabetes mellitus.
 • Perencat alpha‐glucosidase: Buah kurma didapati mempunyai perencat khusus alpha‐glucosidase yang bermanfaat untuk kawalan glisemik dalam diabetes mellitus.
 • Kandungan Sebatian Fenolik Tinggi: Buah kurma mempunyai kandungan 13 sebatian fenolik yang tinggi yang menyumbang kepada kesan baik terhadap paras glukosa dalam darah.
 • Kesan Neutral pada HbA1c: Buah kurma mempunyai kesan neutral pada HbA1c menjadikannya pilihan yang sesuai untuk pesakit diabetes.

Sirap Ubi Yacon

Gula Untuk Kencing Manis yacon sirap

Sirap ubi Yacon semakin popular sebagai pemanis alternatif menggantikan gula untuk kencing manis kerana indeks glisemiknya yang rendah dan manfaatnya terhadap kesihatan. Diekstrak daripada akar pokok ubi yacon, pemanis semulajadi ini mengandungi fructooligosaccharides (FOS), iaitu serat yang tidak boleh dihadam yang menyumbang kepada rasa manisnya tetapi tidak akan menjejaskan tahap glukosa dalam darah dengan ketara. 

Sirap ubi Yacon dikatakan akan memberi kesan minimum pada insulin. Selain itu, FOS bertindak sebagai prebiotik yang menggalakkan pertumbuhan bakteria usus yang bermanfaat dan berpotensi menyokong kesihatan pencernaan. 

Kajian menerangkan kandungan fructooligosaccharides di dalam sirap ubi yacon mempunyai kesan kesihatan yang positif dalam jangka panjang untuk wanita berat badan berlebihan dengan rintangan insulin sebelum menopaus.

Allulose 

Allulose adalah pemanus alternatif menggantikan gula untuk kencing manis kerana tubuh manusia tidak memetabolismekannya dan ini tidak akan memberi kesan pada paras glukosa dalam darah. 

Selain itu, allulose mengandungi jumlah kalori yang minimum menjadikannya bermanfaat bagi mereka yang ingin mengawal berat badan mereka. Rasanya yang manis tanpa mengakibatkan lonjakan gula dalam darah dan kalori yang lebih rendah memberi peluang untuk individu yang menghidap kencing manis mengimbangi keperluan diet mereka dan menikmati pelbagai makanan dan minuman. 

Kajian menunjukkan Allulose dapat mencegah perkembangan diabetes, melindungi pankreas dan translokasi glukokinase hepatik. Allulose juga merangsang sintesis glikogen dalam hati yang mendorong pelepasan Glucagon-like peptide-1 (GLP-1) dan mengawal kepekatan glukosa selepas pengambilan glukosa dan allulose. 

Kesimpulan

Berikut adalah pengganti gula untuk kencing manis:

 1. Stevia
 2. Sucralose
 3. Aspartam
 4. Sakarin
 5. Xylitol, Sorbitol
 6. Erythritol
 7. Pemanis Buah Monk
 8. Tagatose
 9. Gula Kurma
 10. Sirap ubi Yacon
 11. Allulose

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan