15 Petua Hilangkan Kencing Manis Gunakan Bahan Di Rumah!

Artikel ini bincang tentang petua hilangkan kencing manis hanya dengan mengunakkan bahan-bahan di rumah. Nak tahu kan? Jom kita mula!

Petua Hilangkan Kencing Manis Featured Image

Petua Hilangkan Kencing Manis

1. Makan cuka sider epal

Petua Hilangkan Kencing Manis Cuka Epal

Cuka cider epal ialah cuka yang diperbuat daripada epal yang ditapai. Cuka ini adalah salah satu petua hilangkan kencing manis kerana dikatakan boleh membantu memperlahankan penyerapan karbohidrat ke dalam aliran darah. Ini boleh membantu mengelakkan lonjakan gula dalam darah selepas makan. Ia juga boleh membantu meningkatkan sensitiviti insulin, yang boleh membantu badan menggunakan insulin dengan lebih berkesan.

Mengikut kajian, cuka sider epal boleh meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangkan tindak balas insulin selepas makan. Selain itu, cuka ini boleh meningkatkan pengambilan glukosa dalam otot rangka, memperbaiki kepekaan insulin dan mengurangkan kepekatan jumlah kolesterol, trigliserida dan kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah. 

Asid asetik dalam cuka sider epal boleh melambatkan pengosongan gastrik dan mengurangkan aktiviti disakaridase dalam usus kecil. Kesan ini menyumbang kepada pengurangan tahap glukosa dalam darah ketika puasa. Tambahan lagi, cuka ini telah dilaporkan dapat mengurangkan peroksidasi lipid, menggalakkan sistem pertahanan antioksidan dan mengurangkan tekanan oksidatif yang bermanfaat untuk individu yang menghidap penyakit kencing manis.

Berikut adalah beberapa cara untuk memakan cuka sider epal:

 • Cairkan cuka dengan air sebelum meminumnya. Ini akan membantu mengelakkan iritasi pada perut.
 • Mulakan dengan jumlah yang kecil dan secara beransur-ansur meningkatkan jumlah seperti yang diterima.
 • Elakkan pengambilan cuka lebih daripada tiga kali sehari.

Jika anda mengambil sebarang ubat, berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil cuka sider epal. Cuka ini boleh berinteraksi dengan beberapa ubat seperti ubat penipisan darah.

2. Minum jus aloe vera

Minum jus aloe vera juga boleh menjadi salah satu petua hilangkan kencing manis secara semulajadi. Aloe vera adalah tumbuhan berair yang telah digunakan selama berabad-abad kerana mempunyai komponen perubatan. Gel daripada tumbuhan aloe vera mengandungi pelbagai sebatian yang mungkin bermanfaat untuk penghidap diabetes. Ini termasuk:

 • Antioksidan: Aloe vera mengandungi antioksidan seperti vitamin C dan beta-karotena yang boleh membantu melindungi sel daripada kerosakan.
 • Lektin: Lektin ialah protein yang boleh mengikat karbohidrat dan melambatkan penyerapannya ke dalam aliran darah. Ini boleh membantu mengelakkan lonjakan gula dalam darah selepas makan.
 • Mucilage: Mucilage ialah sejenis serat yang boleh membantu mengawal paras gula dalam darah.

Kajian mendapati suplemen aloe vera boleh mengurangkan tahap glukosa darah puasa dan hemoglobin A1c (HbA1c) terglikosilasi dengan ketara dalam pradiabetes dan pesakit diabetes awal yang tidak dirawat. Ia juga telah ditunjukkan untuk mengurangkan tahap trigliserida, jumlah kolesterol, dan LDL-C (kolesterol tidak baik)  sambil meningkatkan tahap HDL-C (kolesterol baik). 

Berikut adalah antara cara membuat jus aloe vera:

 • Pilih daun aloe vera yang segar dan matang. Daun harus hijau dan padat.
 • Jangan gunakan lapisan luar hijau daun kerana ia boleh menjadi jus pahit dan toksik.
 • Hanya gunakan gel jernih di dalam daun.
 • Bilas daun aloe vera sehingga bersih sebelum menggunakannya. 
 • Anda boleh menambah pemanis semulajadi, buah-buahah atau sayur-sayuran lain ke dalam jus untuk meningkatkan rasa.

3. Tambahkan halba di dalam masakan

Petua Hilangkan Kencing Manis Halba

Halba atau fenugreek boleh menjadi petua hilangkan kencing manis kerana mengandungi beberapa sebatian yang mungkin bermanfaat untuk penghidap diabetes, termasuk:

 • Galactomannan: Sejenis serat larut yang boleh membantu melambatkan penyerapan karbohidrat ke dalam aliran darah. Ini boleh membantu mengelakkan lonjakan gula dalam darah selepas makan.
 • 4-hydroxyisoleucine: Asid amino yang boleh membantu meningkatkan pengeluaran insulin dan meningkatkan sensitiviti insulin.
 • Trigonelline: Alkaloid yang boleh membantu menurunkan paras gula dalam darah.

Kajian menunjukkan halba telah terbukti mempunyai kesan hipoglisemik yang dapat mengurangkan glukosa plasma puasa dan tahap glukosa plasma selepas makan. Selain itu, ia telah dikaitkan dengan penurunan rintangan insulin dalam subjek pradiabetes. Kajian menunjukkan bahawa suplemen makanan halba mungkin bermanfaat dalam mencegah perkembangan diabetes mellitus jenis 2.

Terdapat banyak cara untuk menggunakan halba dalam masakan. Berikut adalah beberapa idea:

 • Masukkan biji halba ke dalam adunan rempah anda. 
 • Taburkan biji halba pada sayuran panggang. 
 • Gunakan daun halba dalam salad dan tumisan. 
 • Rendam biji halba dalam air semalaman dan kemudian gunakannya dalam kari, sup dan rebusan. 
 • Masukkan satu sudu teh serbuk biji halba ke dalam adunan dan doh. 

4. Perbanyakkan pengambilan sayur-sayuran hijau

Pengambilan sayur-sayuran hijau adalah petua hilangkan kencing manis kerana ia kaya dengan serat, vitamin dan mineral, dan rendah karbohidrat. Sifat-sifat ini menyumbang kepada kawalan gula darah yang lebih baik dan kesihatan metabolik secara keseluruhan. Kandungan serat dalam sayur-sayuran hijau melambatkan penyerapan gula yang membantu mencegah lonjakan pesat dalam paras glukosa darah.

Selain itu, antioksidan yang terdapat dalam sayur-sayuran ini mungkin mempunyai kesan antiradang yang berpotensi mengurangkan rintangan insulin. Kajian menerangkan sayuran tidak berkanji dengan indeks glisemik rendah dan kandungan serat yang tinggi menyumbang kepada kawalan glisemik yang lebih baik di kalangan orang dewasa diabetes jenis 2.

Selain itu, serat larut likat dalam sayur-sayuran ini telah ditunjukkan untuk mengurangkan kandungan glukosa dalam darah selepas makan dan tindak balas insulin. Oleh itu, meningkatkan pengambilan sayur-sayuran berdaun hijau boleh membantu dalam mengurus dan meningkatkan kawalan glisemik pada individu yang menghidap diabetes mellitus jenis 2.

Menjadikan sayur-sayuran hijau sebagai sebahagian diet anda juga dapat mengurangkan keinginan untuk makanan manis dan makanan segera yang tidak bagus untuk kesihatan.

5. Minum kopi tanpa kafein dan gula

Menikmati kopi hitam tanpa gula tambahan dan dengan kandungan kafein yang dikurangkan boleh menjadi petua hilangkan kencing manis kerana rendah kalori dan karbohidrat. Ini tidak akan menyebabkan lonjakan paras gula dalam darah. Selain itu, kopi mengandungi sebatian bioaktif dengan sifat antioksidan dan antiradang yang berpotensi memberi kesan positif kepada sensitiviti insulin. 

Kajian menerangkan fitokimia dalam kopi mendorong tindak balas selular adaptif yang dicirikan oleh regulasi dan sintesis de novo enzim yang terlibat dalam pertahanan dan pembaikan sel. Fitokimia ini boleh mengekalkan fungsi dan kemandirian sel beta. Ini dapat meningkatkan fungsi mitokondria dan mencegah kerosakan sel semasa tempoh rembesan insulin yang tinggi dalam keadaan pradiabetik.

Namun begitu, tindak balas individu terhadap kopi adalah berbeza-beza. Berundinglah dengan pakar kesihatan untuk memastikan pengambilan kopi selaras dengan keseluruhan pelan pengurusan kesihatan anda. 

6. Rendam kayu manis sebelum minum

Pengamalan minuman air kayu manis dengan memasukkan batang kayu manis ke dalam air adalah salah satu petua hilangkan kencing manis. Kayu manis mengandungi sebatian seperti insulin dan yang dapat memudahkan pengambilan glukosa oleh sel. Anda dinasihatkan untuk berbincang dengan doktor sebelum membuat perubahan diet yang ketara termasuk pengambilan air kayu manis kerana ia boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan atau mempunyai kesan yang berbeza berdasarkan keadaan kesihatan individu.

Kajian menunjukkan kayu manis telah terbukti mempunyai sifat seperti insulin termasuk meningkatkan aktiviti reseptor insulin dan mengurangkan aktiviti tyrosine phosphatase. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa kayu manis menghalang aktiviti glikogen sintase, sama seperti hormon insulin.

Anda boleh mengikuti langkah berikut untuk merendam kayu manis:

 1. Masukkan 1 atau 2 batang kayu manis ke dalam botol kaca jernih yang diisi dengan air suhu bilik.
 2. Tutup botol dan biarkan selama sekurang-kurangnya 4 jam, atau semalaman di dalam peti sejuk.
 3. Tapis air kayu manis ke dalam gelas sebelum diminum.
 4. Adalah penting untuk menggunakan penapis jaringan halus untuk mengeluarkan semua serbuk kayu manis sebelum diminum.

7. Masukkan bunga cengkih ke dalam masakan atau minuman

Petua Hilangkan Kencing Manis Cengkih

Bunga cengkih boleh menjadi petua hilangkan kencing manis kerana mempunyai potensi  untuk menguruskan paras gula darah kerana sifat antioksidan dan antiradangnya. Menggunakan bunnga cengkih, sama ada dengan memasukkannya ke dalam makanan atau memasukkannya ke dalam minuman, mungkin dapat menawarkan beberapa kelebihan kesihatan. 

Kajian mendapati bunga cengkih telah ditunjukkan dalam kajian praklinikal untuk memodulasi laluan yang terlibat dalam homeostasis glukosa. Ekstrak polifenolik larut air daripada tunas cengkih yang belum dibuka didapati memberi manfaat kepada fungsi hati dan status redoks. Dalam kajian, suplemen ekstrak cengkih polifenolik telah mengurangkan tahap glukosa pramakanan dalam sukarelawan yang sihat dan pradiabetes. 

Ujian in vitro menunjukkan bahawa ekstrak polifenolik bunga cengkih bergantung kepada dos meningkatkan pengambilan glukosa dan menghalang pengeluaran glukosa hepatosit. Penemuan ini menunjukkan bahawa cengkih boleh merawat diabetes dengan mempengaruhi metabolisme glukosa dan fungsi hati.

8. Jadikan barli sebagai pengganti bijirin yang ditapis

Barli boleh dijadikan sebagai pengganti bijirin yang ditapis dan petua hilangkan kencing manis kerana ia kaya dengan serat pemakanan terutamanya beta-glukan. Barli boleh menyumbang kepada kawalan gula darah yang lebih baik. Serat larut dalam barli melambatkan penyerapan glukosa yang membantu mencegah lonjakan kadar gula dalam darah. 

Selain itu, barli mengandungi nutrien penting seperti vitamin, mineral dan antioksidan yang mungkin mempunyai kesan positif terhadap kesihatan keseluruhan. 

Kajian menerangkan gabungan kayu manis dan barli dapat menyebabkan peningkatan yang jelas dalam sel-sel insulin-positif tisu pankreas. Pengambilan diet yang mengandungi sama ada kayu manis, barli, atau gabungannya dapat mengawal glukosa darah, profil lipid dan hormon tisu adiposa dalam tikus yang menghidap diabetes jenis 2. Rawatan yang paling berkesan ialah gabungan kayu manis dan barli.

9. Pelbagaikan penggunaan peria di dalam diet

Petua Hilangkan Kencing Manis Peria

Peria telah digunakan secara tradisional sebagai petua hilangkan kencing manis kerana ia mengandungi sebatian yang mungkin mempunyai kesan penurunan gula darah yang berpotensi, seperti charantin yang dipercayai mempunyai sifat seperti insulin. 

Selain itu, peria kaya dengan antioksidan dan telah dikaji untuk keupayaannya untuk meningkatkan metabolisme glukosa. 

Kajian menerangkan peria digunakan untuk merawat keadaan berkaitan diabetes kerana aktiviti antidiabetik dan hipolipidemiknya yang ketara. Ia mengandungi konstituen kimia seperti alkaloid, charantin dan cucurbitin. Kajian haiwan telah menunjukkan kesan hipoglisemik peria dan ia berpotensi mengawal paras gula dalam darah. 

10. Cuba amalkan jus amla

Jus Amla berpotensi untuk menjadi petua hilangkan kencing manis diabetes kerana kaya dengan nutrien termasuk antioksidan, polifenol dan vitamin C. Antioksidan dalam amla juga boleh membantu mengurangkan tekanan oksidatif yang berkaitan dengan kencing manis. 

Kajian menunjukkan kedua-dua sukarelawan normal dan diabetes yang menerima 2 atau 3 g serbuk amla dengan ketara  meningkatkan lipoprotein-kolesterol berketumpatan tinggi dan menurunkan paras lipoprotein-kolesterol berketumpatan rendah.

Cara membuat jus amla, anda perlu:

 1. 4 hingga 5 amla bersaiz sederhana
 2. 1 cawan air
 3. Madu atau pemanis secukup rasa 

Anda boleh tambahkan buah-buahan dan sayur-sayuran lain pada jus amla seperti halia, lemon atau oren. Jus Amla ialah minuman lazat dan berkhasiat yang penuh dengan vitamin dan mineral, termasuk vitamin C, zat besi dan kalsium. 

Selain, membantu dalam masalah kencing manus, ia juga telah terbukti mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk meningkatkan imuniti memperbaiki penghadaman, dan mengurangkan keradangan.

11. Masukkan daun moringa ke dalam masakan

Daun moringa yang terkenal dengan kandungan nutrisi yang kaya dan potensi manfaat kesihatan sesuai dijadikan salah satu petua hilangkan kencing manis. Salah satu cara amla boleh membantu menurunkan paras gula dalam darah adalah dengan meningkatkan sensitiviti insulin. Insulin adalah hormon yang membantu badan menggunakan glukosa untuk tenaga. 

Apabila badan tahan insulin, ia tidak boleh menggunakan glukosa dengan berkesan yang boleh menyebabkan paras gula darah tinggi. Amla mengandungi sebatian yang boleh membantu meningkatkan sensitiviti insulin dan menjadikan sel badan lebih responsif terhadap insulin.

Di samping itu, amla boleh membantu menurunkan paras gula darah dengan melambatkan pencernaan karbohidrat. Ini boleh membantu mengelakkan lonjakan gula dalam darah selepas makan. Amla juga mengandungi sebatian yang boleh membantu meningkatkan pengeluaran glikogen, yang merupakan bentuk glukosa yang disimpan. Ini boleh membantu memastikan paras gula dalam darah stabil antara waktu makan.

Kajian menerangkan moringa oleifera (MO) telah dikaji untuk kesan antidiabetik yang berpotensi. Kajian haiwan telah menunjukkan bahawa rawatan MO membawa kepada pengurangan ketara dalam paras glukosa darah dalam haiwan diabetes. Kesan ini mungkin dikaitkan dengan perencatan enzim tertentu yang menyumbang kepada sifat antihiperglisemiknya. 

12. Menjadikan halia sebahagian daripada masakan atau minuman

Halia sesuai dijadikan petua hilangkan kencing manis kerana sebatian bioaktif tertentu dalam halia, seperti gingerol yang dipercayai menyumbang kepada kesan ini. Selain itu, halia mempunyai sifat antiradang dan antioksidan yang boleh memberi kesan positif kepada kesihatan metabolik keseluruhan.

Kajian mendapati pengambilan halia boleh membantu mengawal hiperinsulinemia, mengurangkan gula darah puasa dan meningkatkan tahap hemoglobin terglikasi (HbA1c) dalam pesakit diabetes mellitus jenis 2 . 

Selain itu, halia telah dikaitkan dengan potensi kesan dalam mencegah atau mengurangkan komplikasi diabetes seperti retinopati mikrovaskular dan melindungi daripada komplikasi dalam hati, buah pinggang dan sistem saraf. Mekanisme yang terlibat dalam kesan ini termasuk pelepasan insulin dan peningkatan metabolisme karbohidrat dan lipid.

13. Tambahkan bawang putih ke dalam masakan

Bawang putih boleh membantu mengawal paras gula darah dengan meningkatkan sensitiviti insulin. Allicin, sebatian yang terdapat dalam bawang putih dipercayai menyumbang kepada sifat anti-diabetesnya. Bawang putih juga telah dikaitkan dengan kesan antioksidan dan antiradang yang boleh memberi manfaat untuk kesihatan metabolik secara keseluruhan menjadikan ia salah satu petua hilangkan kencing manis.

Kajian menunjukkan bawang putih telah dilaporkan mempunyai kesan anti-diabetes kerana mekanismenya yang cepat dan berterusan. Sebatian bioaktif utama yang terdapat dalam bawang putih, allicin dikatakan menyebabkan kesan ini. Ia telah ditunjukkan untuk meningkatkan rembesan insulin dan pembebasan daripada sel beta pankreas. 

Selain itu, suplemen bawang putih didapati menyumbang kepada kawalan glukosa darah yang lebih baik dan pelepasan rintangan insulin dalam pesakit diabetes mellitus jenis 2. Oleh itu, bawang putih dipercayai dapat meningkatkan kesan terapeutik ubat hiperglikemia lain dan insulin.

14. Tingkatkan pengambilan serat

Serat larut yang terdapat dalam makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang memainkan peranan penting dalam mengawal paras gula dalam darah. Ia memperlahankan penyerapan glukosa, menghalang lonjakan gula darah yang cepat selepas makan. Selain itu, serat menggalakkan rasa kenyang, yang boleh membantu dalam pengurusan berat badan.

Pengambilan makanan berserat tinggi secara tetap boleh meningkatkan sensitiviti insulin dan menyumbang kepada kawalan glisemik keseluruhan yang lebih baik. Bijirin penuh, kacang dan biji juga merupakan sumber serat yang kaya. 

Kajian mendapati intervensi yang melibatkan suplemen serat untuk diabetes mellitus jenis 2 boleh mengurangkan glukosa darah puasa dan HbA1c. Ini menunjukkan bahawa meningkatkan serat makanan dalam diet pesakit diabetes jenis 2 adalah bermanfaat dan harus digalakkan sebagai strategi pengurusan penyakit kencing manis. 

Kedua-dua jenis serat larut dan tidak larut bermanfaat untuk penghidap diabetes. Serat larut, larut dalam air dan membentuk bahan seperti gel di dalam perut. Ini melambatkan penghadaman dan membantu mengawal paras gula dalam darah. Serat tidak larut, tidak larut dalam air dan melalui sistem pencernaan yang tidak dicerna. Serat tidak larut membantu menambah saiz najis, meningkatkan pembentukkan najis dan mengelakkan sembelit.

Berikut adalah beberapa contoh makanan yang tinggi serat larut dan tidak larut:

Makanan tinggi serat larut:

 • Oatmeal
 • Kacang dan lentil
 • Buah-buahan seperti epal, pear, beri, oren, dan prun
 • Sayur-sayuran seperti lobak merah, brokoli, pucuk Brussels, dan ubi keledek
 • Biji rami atau flaxseed
 • Psyllium husk

Makanan tinggi serat tidak larut:

 • Bijirin penuh seperti beras perang, quinoa dan oat
 • Bran gandum
 • Sayur-sayuran seperti saderi, kacang hijau dan bayam
 • Kekacang

15. Cuba ginseng sebahagian daripada diet

Petua Hilangkan Kencing Manis Ginseng

Ginseng, terutamanya ginseng Amerika dan ginseng Korea (Panax ginseng), telah dikaji untuk potensi manfaatnya dalam pengurusan diabetes. Sebatian aktif, yang dikenali sebagai ginsenosides dipercayai menyumbang kepada kesan ini dengan mempengaruhi metabolisme glukosa. 

Salah satu cara di mana ginseng boleh membantu menurunkan paras gula darah adalah dengan meningkatkan pengeluaran insulin. Insulin adalah hormon yang membantu badan menggunakan glukosa untuk tenaga. Apabila badan kekurangan insulin, ia tidak dapat menggunakan glukosa dengan berkesan, yang boleh menyebabkan paras gula darah tinggi. Ginseng mengandungi sebatian yang boleh membantu untuk merangsang pengeluaran insulin.

Di samping itu, ginseng boleh membantu menurunkan paras gula darah dengan meningkatkan sensitiviti insulin. Sensitiviti insulin ialah keupayaan sel badan untuk bertindak balas terhadap insulin. Apabila badan tahan insulin, sel-selnya tidak bertindak balas terhadap insulin dengan berkesan yang boleh menyebabkan paras gula darah tinggi. Ginseng mengandungi sebatian yang boleh membantu meningkatkan sensitiviti insulin dan menjadikan sel-sel badan lebih responsif terhadap insulin.

Mengikut kajian, ginseng merawat diabetes melalui pelbagai mekanisme, termasuk:

 • Kompaun K iaitu metabolit aktif ginsenosida PPD mempunyai aktiviti merangsang rembesan insulin yang kuat.
 • Ginseng telah menunjukkan aktiviti hipoglikemik dan boleh memperbaiki hiperglikemia dalam pelbagai model haiwan.
 • Ginsenosides boleh menyekat glukoneogenesis dan steatosis hepatik melalui pengaktifan laluan isyarat AMPK. 
 • Ginseng telah didapati mengubah suai fenotip diabetes dan gen yang berkaitan dengan diabetes dalam model haiwan.
 • Pelbagai bentuk ginseng, termasuk yang ditapai, dirawat dengan cuka, dan diproses haba, telah menunjukkan kesan perlindungan terhadap kerosakan buah pinggang diabetes dalam model haiwan.

Ginseng secara amnya selamat untuk dimakan oleh kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan ginseng jika anda mempunyai sebarang keadaan kesihatan yang mendasari atau sedang mengambil sebarang ubat. Ginseng mungkin berinteraksi dengan ubat-ubatan tertentu. 

Kesimpulan

Berikut adalah petua hilangkan kencing manis:

 1. Makan cuka sider epal
 2. Minum jus aloe vera
 3. Tambahkan halba (fenugreek) di dalam masakan
 4. Perbanyakkan pengambilan sayur-sayuran hijau
 5. Minum kopi tanpa kafein dan gula
 6. Rendam kayu manis sebelum minum
 7. Masukkan bunga cengkih ke dalam masakan atau minuman
 8. Jadikan barli sebagai pengganti bijirin yang ditapis
 9. Pelbagaikan penggunaan peria di dalam diet
 10. Cuba amalkan jus amla
 11. Masukkan daun moringa ke dalam masakan
 12. Menjadikan halia sebahagian daripada masakan atau minuman
 13. Tambahkan bawang putih ke dalam masakan
 14. Tingkatkan pengambilan serat
 15. Cuba ginseng sebahagian daripada diet

Anda juga boleh baca tentang:

Similar Posts

Tinggalkan Balasan